Na danasnji dan 1992. godine

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

copout2010

#1 Na danasnji dan 1992. godine

Post by copout2010 »

Na danasnji dan desio se masakr nad jednim dijelom stanovnistva u opstini Bosanski Brod,tacnije u selu Sijekovac.Taj masakr su izvrsile jedinice HV,tacnije ZNG,HOS-ovci pod komandom generala Ante Prkacina i interventni vod "Sijekovac" pod komandom Nijaza Causevica - Mede.

http://www.youtube.com/watch?v=99S2M7Ny_HE

Hrvatske oružane jedinice su 26. marta 1992. godine - jedanaest dana prije međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine 6. aprila - prešle preko rijeke Save i sa tamošnjim muslimansko-hrvatskim snagama počinile masovne zločine nad srpskim civilima u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. U cilju osvajanja linije Bosanski Brod - Doboj ubijeno je 21 lice srpske nacionalnosti. U samom selu Sijekovac, za samo jedan sat, ubijeno je petnaestoro odraslih i djece srpskih porodica Zečević, Bačić, Radovanović, Milošević i Martić. Dio leševa hladnjačom je odvezen i bačen u Savu, a zapaljeno je ili uništeno oko petnaest kuća.

Tog dana živog su spalili Novaka (Dušana) Sedlića (1931) u kupatilu kuće brata njegove supruge Ljubice. „U brata su mi ispalili sedam metaka, ja sam pobjegla u dvorište, tukli su me, maltretirali...“, svedočila je Ljubica (72).
„Zenge su prvo upale u kuću porodice Zečević. Na licu mjesta su ubile Jovana Zečevića (72) i zaklale njegove sinove Milana, Vasu i Petra. Svoj krvavi pir nastavili su idući od kuće do kuće rušeći, paleći i ubijajući sve što im nije moglo pružiti otpor. Muškarce su odvajali od žena i djece, pa su iz grupe muškaraca koje su izdvojili odmah na licu mjesta ubili sledeća lica:

1. Zečević Jovan, koji je zaklan u svojoj kući i tri njegova sina:

2. Zečević Milan,

3. Zečević Vasa,

4. Zečević Petar,

5. Milošević Luka i njegovi sinovi

6. Milošević Željko i mlađi

7. Milošević Dragan, koga su oteli iz ruku njegove majke,

8. Trifunović Sveta i

9. Radovanović Marko.

Jedan od vojnika, koji se tu nalazio, je Milošević Saši, koji je tada imao 9 godina, podnio nož pod vrat i rekao: hoćeš da i tebe zakoljemo, potom ga odgurnuo i rekao: ti si mali, neću tebe zaklati. Tako je Saša ostao u životu, a prije toga su ubili njegovog oca i dva starija brata.O ovom dogadjaju snimljen je dokumentarni film "Zovem se Sasa" koji traje oko 20-tak minuta.
Poslije su tijela Zečević Milana, Petra i Vase bačena na smetlište kod rafinerije u Brodu, a telo njihovog oca nije pronađeno.
Sledećih dana Hrvati i muslimani su u Sijekovcu ubili još 51 Srbina, ukupno više od 70 Srba, dok se devetoro i danas vode kao nestali.

Medo
Image

IV Sijekovac
Image
michio

#2 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by michio »

Prebacivanje rata u BiH.
copout2010

#3 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by copout2010 »

michio wrote:Prebacivanje rata u BiH.
nece se nazalost mnogi sloziti sa ovim komentarom...
Doda37

#4 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by Doda37 »

"Ratno" stanje u Hercegovini je od polovine 9. mjeseca 1991,a i Ravno se desilo puno prije ovog slucaja u B.Brodu, ne stoji teza da je tim cinom prebacen rat u BIH. Sredinom 9. mjeseca 1991 rezervisti JNA iz Srbije i Crne Gore zauzimaju lijevu stranu Neretve , to je za mene u biti pocetak rata u BIH
michio

#5 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by michio »

Pa sta onda. Svesrdno su i ovi drugi dali svoj doprinos prebacivanju rata u BiH. Srpskohrvatski rat za razgranicenje. Bosnjaci nisu ucestvovali u stvaranju ratne atmosfere.
kv99

#6 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by kv99 »

Jos 29. Novembra 1991. godine Abdulaha Kovačevića, predsjednika Muslimanske Bošnjačke Organizacije (MBO),uhapsili ili bolje reci kidnapovali su pripadnici JNA.Kasnije 6. Januara 1992 pronadjeno je njegovo bezivotno tijelo izbaceno iz helikoptera.Abdulah Kovačević je bio inicijator formiranja zasebne Opstine Lopare koja bi istupila iz sastava tkzv. "srpske autonomne oblasti" (SAO Semberija i Majevica) Slučaj je ostao nerazjašnjen do danasnjeg dana
a prije toga i ubistvo dvojice mladica kod Bratunca septembra 1991. Znaci da je laz da su prvi zlocini pocinjeni u martu 1992.
osa

#7 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by osa »

pokoj vječni daruj im gospodine i svjetlost vječna svjetlila im, počivali u miru božjem, amen.
a stoku koja je ovo počinila, suditi, naravno....
copout2010

#8 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by copout2010 »

Doda37 wrote:"Ratno" stanje u Hercegovini je od polovine 9. mjeseca 1991,a i Ravno se desilo puno prije ovog slucaja u B.Brodu, ne stoji teza da je tim cinom prebacen rat u BIH. Sredinom 9. mjeseca 1991 rezervisti JNA iz Srbije i Crne Gore zauzimaju lijevu stranu Neretve , to je za mene u biti pocetak rata u BIH
Ako uspijem pronaci video koji sam odgledao na nekom hrvatskom sajtu gdje general HOS-a prica,i prvi kaze da sukob u Ravnu je bio sukob legimitivne vojske i ilegalnih jedinica HOS-a na teritoriji BiH.Da je HOS napravio zasjedu i napao JNA...
copout2010

#9 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by copout2010 »

osa wrote:pokoj vječni daruj im gospodine i svjetlost vječna svjetlila im, počivali u miru božjem, amen.
a stoku koja je ovo počinila, suditi, naravno....
@osa svaka cast na komentaru...potpisujem ga...jer ovu temu sam postavio da se iskaze postovanje prema nevinim zrtvama koje su na danasnji dan pale u Bosanskom Brodu,u selu Sijekovac.
copout2010

#10 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by copout2010 »

kv99 wrote:Jos 29. Novembra 1991. godine Abdulaha Kovačevića, predsjednika Muslimanske Bošnjačke Organizacije (MBO),uhapsili ili bolje reci kidnapovali su pripadnici JNA.Kasnije 6. Januara 1992 pronadjeno je njegovo bezivotno tijelo izbaceno iz helikoptera.Abdulah Kovačević je bio inicijator formiranja zasebne Opstine Lopare koja bi istupila iz sastava tkzv. "srpske autonomne oblasti" (SAO Semberija i Majevica) Slučaj je ostao nerazjašnjen do danasnjeg dana
a prije toga i ubistvo dvojice mladica kod Bratunca septembra 1991. Znaci da je laz da su prvi zlocini pocinjeni u martu 1992.
ima dosta slucajeva gdje su pocinjena pojedina ubistva Srba,Hrvata,Bosnjaka i drugih prije marta 1992.
A ovo je prvi organizovani zlocin nad masom civila...za koji jos niko nije odgovarao,a kako stvari stoje ni nece!!!!!!ljudi su ubijani na putu,u dvoristu,na kucnom pragu...
obelix1

#11 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by obelix1 »

šta ti na današnji dan, ovaj narod ima za svaki dan od 92 do 95 da kaže na današnji dan, Žao mi je svakog ko je poginuo u ratu ali šta ti hoćeš da kažeš da smo svi isti. E nismo i nemožemo biti isti.
Bandu koja je pobila te ljude treba zatvoriti ali odakle tebi prava da objavljuješ imena poginulih ljudi na internet forumu.
Ako si htio da ih se sjetiš trebao si da im upliš svjeću i kod Popa uplatiš misu a ne nas da peglaš.
copout2010

#12 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by copout2010 »

obelix1 wrote:šta ti na današnji dan, ovaj narod ima za svaki dan od 92 do 95 da kaže na današnji dan, Žao mi je svakog ko je poginuo u ratu ali šta ti hoćeš da kažeš da smo svi isti. E nismo i nemožemo biti isti.
Bandu koja je pobila te ljude treba zatvoriti ali odakle tebi prava da objavljuješ imena poginulih ljudi na internet forumu.
Ako si htio da ih se sjetiš trebao si da im upliš svjeću i kod Popa uplatiš misu a ne nas da peglaš.
pa naslov je izgleda privukao mnoge,ali posto se radi o zrtvama drugih mnogi su razocarani...
Naslov teme mozda nije pravi,ali eto ja sam ga tako napisao...znam ja da svi narodi u BiH mogu o svemu tome krvavom pisati svaki dan...Da je bosnjacki narod najvise imao zrtava i patnji to je ISTINA!!!!i ja to nigdje nisam nastojao opovrgnuti...
ja nikad nisam nicije dogadjaje ni zrtve ignorisao...A sto ne kritikujes mnoge druge iz svog naroda koji isto po forumima stavljaju imena zrtava???
a ja sam blizu Sijekovca,i pisem o dogadjajima koji su se ovdje zbili,koje tadasnji predsjednik Predsjednistva BiH pok. Alija Izetbegovic niti neki drugi Bosnjak (mozda Abdic fikret) ili Hrvat nije ni spomenuo...Upalim ja svijece u Spomen crkvi,i POMOLIM se za pokoj duse nevino stradalih...
molim sve koji procitaju ovu temu bez prepiranja,napisana je radi odavanja pomena...

Traktorska ulica danas
Image

Image
nokia6170

#13 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by nokia6170 »

copout2010 wrote:
obelix1 wrote:šta ti na današnji dan, ovaj narod ima za svaki dan od 92 do 95 da kaže na današnji dan, Žao mi je svakog ko je poginuo u ratu ali šta ti hoćeš da kažeš da smo svi isti. E nismo i nemožemo biti isti.
pa naslov je izgleda privukao mnoge,ali posto se radi o zrtvama drugih mnogi su razocarani...
Naslov teme mozda nije pravi,ali eto ja sam ga tako napisao...znam ja da svi narodi u BiH mogu o svemu tome krvavom pisati svaki dan...Da je bosnjacki narod najvise imao zrtava i patnji to je ISTINA!!!!i ja to nigdje nisam nastojao opovrgnuti...
ja nikad nisam nicije dogadjaje ni zrtve ignorisao...A sto ne kritikujes mnoge druge iz svog naroda koji isto po forumima stavljaju imena zrtava???
a ja sam blizu Sijekovca,i pisem o dogadjajima koji su se ovdje zbili,koje tadasnji predsjednik Predsjednistva BiH pok. Alija Izetbegovic niti neki drugi Bosnjak (mozda Abdic fikret) ili Hrvat nije ni spomenuo...Upalim ja svijece u Spomen crkvi,i POMOLIM se za pokoj duse nevino stradalih...
molim sve koji procitaju ovu temu bez prepiranja,napisana je radi odavanja pomena...

Traktorska ulica danas
Image

Image
Sta ti sad hoces da postignes sa ovim textom nije mi jasno.

Imaj na umu da Bosnjaci i Hrvati nisu nikad negirali desavanju u sijekovcu, kao sto to Srbi cine sa vecinom sranja koja su napravili u Bosni.

Hoces da kazes da je zvanicna vlast Sarajeva odgovorna za Sijekovac?

Hoces da kazes da se Sarajevo treba izviniti Srbima za sijekovac?

Hoces da kazes da niko nije odgovarao za zlocine u Sijekvocu...ja ti kazem da nije...ali ti ces reci Sarajevo je krivo sto nije...a ja cu ti reci da je to djelimicno tacno...sve i jedan okruzni sud u RS-u je imao i jos uvijek pravo da procesuira ratne zlocine...sada ja tebe pitam zasto to nije uradio za ovih 22 godine?

De nam reci sta hoces pa da vidimo koje zelje ti mozemo ispuniti, a za koje da se obratis Svevisnjem.
osa

#14 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by osa »

momci ovakve teme nisu za prepucavanje, tko god kaže "ovo je zločin, ali......", tome fali zerka kulture i ljudskosti, naime zločin nema opravdanje, relativiziranje zločina je doduše dobro poznata pojava na našim prostorima jer "ekipa" svakom zločinu traži protutežu u nekom drugom zločinu, šta reći o takvim ljudima.
doduše, ne znam niti ja šta je postavljač teme htio postići s njom, naime o tim zločinima je već pisano i spominjani su na forumu, ljudi jednostavno izrazite sućut i osudu i ništa drugo, jer realno ništa drugo niti ne možemo.
zna li netko ijedan rat poslije kojeg su svi zločinci bili kažnjeni, i misli li netko da će iza nekog budućeg rata to uslijediti, ja znam da nije bilo takvog rata i da ga neće ni biti.....
Šeha

#15 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by Šeha »

copout2010 wrote: molim sve koji procitaju ovu temu bez prepiranja,napisana je radi odavanja pomena...
Covjek je precizirao u koju svrhu je pokrenuo temu. Zato nemojmo insinuirati neke skrivene razloge nego odajmo pomen tim nevinim zrtvama ili preskocimo temu.

Bio je zlocin, desio se, pocinioci treba da odgovaraju!

Ni manje ni vise.
copout2010

#16 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by copout2010 »

sa otkopavanja u Sijekovcu: R.I.P. za NEVINE zrtve!!!!!!!!!!!
Image
kv99

#17 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by kv99 »

Šeha wrote:
copout2010 wrote: molim sve koji procitaju ovu temu bez prepiranja,napisana je radi odavanja pomena...
Covjek je precizirao u koju svrhu je pokrenuo temu. Zato nemojmo insinuirati neke skrivene razloge nego odajmo pomen tim nevinim zrtvama ili preskocimo temu.

Ni manje ni vise.
Nije pokrenuo temu za davanje pomena zrtvama vec da svali krivicu na " Hrvate i Muslimane " tj da :
- objasni zlocin kao " medzunacionalni i vjerski sukob " a sto nije vec je to bio zlocin kojeg su pocinili jedinice pod komandom HV , znaci neka se obrati Zagrebu ako vec trazi krivce za koje tvrdi da nisu osudzeni
- pokusava da poturi laz da je ovo prvi zlocin koji je pocinjen a sve u ime " srbi su se samo branili jer je ovo pokazalo sta ih ceka". Srbocetnicki teroristi su davno prije cinili zlocine ne samo po Hrvatskoj ( od napada na Vukovar, Dubrovnik , Zadar, masakri na Ovcari i Skabrnji ) vec su ciljano napadali i ubijali i po Bosni i Hercegovini. Ti zlocini koji su pocinjeni a za koje on kaze da su " pojedinacni " su samo pocetak sistematskih i planiranih masovnih zlocina koji su poslije toga uslijedili.
Znaci nije mu zelja da skrene paznju na zrtve ili zlocin vec da zlocin iskoristi u teroristicke svrhe i propagandu ne samo da opravda dogadzaje iz 92-95 vec i za ono sto vec javno pocinju da propagiraju ( "mirna" podjela za koju znaju da ne bi mogla biti mirna) .
copout2010

#18 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by copout2010 »

kv99 wrote:
Šeha wrote:

Ni manje ni vise.
Nije pokrenuo temu za davanje pomena zrtvama vec da svali krivicu na " Hrvate i Muslimane " tj da :
- objasni zlocin kao " medzunacionalni i vjerski sukob " a sto nije vec je to bio zlocin kojeg su pocinili jedinice pod komandom HV , znaci neka se obrati Zagrebu ako vec trazi krivce za koje tvrdi da nisu osudzeni
- pokusava da poturi laz da je ovo prvi zlocin koji je pocinjen a sve u ime " srbi su se samo branili jer je ovo pokazalo sta ih ceka". Srbocetnicki teroristi su davno prije cinili zlocine ne samo po Hrvatskoj ( od napada na Vukovar, Dubrovnik , Zadar, masakri na Ovcari i Skabrnji ) vec su ciljano napadali i ubijali i po Bosni i Hercegovini. Ti zlocini koji su pocinjeni a za koje on kaze da su " pojedinacni " su samo pocetak sistematskih i planiranih masovnih zlocina koji su poslije toga uslijedili.
Znaci nije mu zelja da skrene paznju na zrtve ili zlocin vec da zlocin iskoristi u teroristicke svrhe i propagandu ne samo da opravda dogadzaje iz 92-95 vec i za ono sto vec javno pocinju da propagiraju ( "mirna" podjela za koju znaju da ne bi mogla biti mirna) .
jarane ne pricaj jezikom mrznje...jezik mrznje su pogrdni nazivi,kad si ih cuo za druge narode napisane od mene???ako mislis pricati o zlocinima srba otvori temu,i ovdje je rijec o zrtvama i pomenu na njih,a nikakvom svaljivanju krivice!!!!
osa

#19 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by osa »

za ovaj zločin definitivno se ne može okriviti aliju izetbegovića i bošnjačko rukovodstvo, naime imate u ratnim transkriptima predsjedništva bih, razgovor alije i tadašnjeg šefa kos-a vasiljevića, gdje se alija žali na upad terorista iz slavonije u bosansku posavinu i traži od vasiljevića i jna pomoć u rješavanju tog problema.evo recimo kakve je krajem 1991. predsjedništvo bih zaključke donosilo:

Predsjedništvo SR BiH na sjednici održanoj dana 11.
12. 1991., zaključilo je:

“Predsjedništvo je informisano o organizovanju i ubacivanju
terorističkih grupa u pojedine dijelove Bosne i
Hercegovine sa namjerom izazivanja ljudskih žrtava i
materijalnih šteta i, na taj način, izazivanja oružanih sukoba
i rata i u našoj republici. Prema raspoloživim podacima
koje je dostavio MUP SRBiH radi se o pripadnicima
Uprave za unutrašnje poslove Osijek i jedinice za
diverzantsko-terorističku djelatnost MUP-a Hrvatske.
MUP SRBiH je te podatke dobio usmeno od Službe bezbjednosti
JNA. Predsjedništvo je dalo punu podršku radu
Ministarstva za unutrašnje poslove SRBiH, posebno na
čuvanje mira u našoj republici. Predsjedništvo je podržalo
orijentaciju MUP-a SRBiH da u obavljanju tih poslova ostvaruje
suradnju sa JNA.“
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#20 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by emillio estevez »

@kv99 slazem se u potpunosti sa tobom.

Pokoj duse svim zrtvama rata.
Autor teme zeli "oprati ruke" u svezi pocetka rata u Bih-a.

I neka me se ne shvati krivo nisu Hrvati prebacivali rat u Bih-a nego je i sam "rat dosao u Hrvatsku iz Bih-a".
(sa rezervistima iz bosanskih i hercegovackih mjesta i gradova)
Nisu Srbi u Hrvatskoj ratovali bez pomoci brace iz Bosne i Srbije :
kv99

#21 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by kv99 »

copout2010 wrote:jarane ne pricaj jezikom mrznje...jezik mrznje su pogrdni nazivi,kad si ih cuo za druge narode napisane od mene???ako mislis pricati o zlocinima srba otvori temu,i ovdje je rijec o zrtvama i pomenu na njih,a nikakvom svaljivanju krivice!!!!
Nisi " govorio nista o drugim narodima i nisi svaljivao krivicu " :? Pa ko onda ovo postavi jarane :
copout2010 wrote:Na danasnji dan desio se masakr nad jednim dijelom stanovnistva u opstini Bosanski Brod,tacnije u selu Sijekovac.Taj masakr su izvrsile jedinice HV,tacnije ZNG,HOS-ovci pod komandom generala Ante Prkacina i interventni vod "Sijekovac" pod komandom Nijaza Causevica - Mede.

sa tamošnjim muslimansko-hrvatskim snagama počinile masovne zločine nad srpskim civilima u Sijekovcu kod Bosanskog Broda.
Sledećih dana Hrvati i muslimani su u Sijekovcu ubili još 51 Srbina, ukupno više od 70 Srba, dok se devetoro i danas vode kao nestali.
shuriken

#22 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by shuriken »

svakome je njegova zrtva najveca i za sve nevine zrtve i njihove prezivjele treba imati jednaki pijetet
pronadjite to u sebi
ako nemate u sebi, nadjite u vjerskim knjigama
kv99

#23 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by kv99 »

shuriken wrote:svakome je njegova zrtva najveca i za sve nevine zrtve i njihove prezivjele treba imati jednaki pijetet
pronadjite to u sebi
Meni je svaka ZRTVA velika i za svaku zrtvu imam jednaki pijetet i kao sto vidim ovdje niko nije negirao zlocin ili ga pokusao da umanji ( kao sto je slucaj od Ovcare pa preko Prijedora/ Kljuca/Sanskog Mosta/ B.Broda/ Zvornika/ Bratunca/ Visegrada/Foce/Sarajeva itd). Ja samo pokusavam da skrenem paznju da se ove zrtve pokusavaju da iskoriste za opravdanje teroristicke politike velikosrba i na zalost ne samo za period 91-95 vec i za ono sto i danas zagovaraju. Prosli put su isto tako vadili kosti i nosali ih i pokazivali kao " dokaz o ustaskom genocidu i sta se opet sprema srbima " da bi opravdali zlocine koje su vec tada planirali. Nije ovo nista slucajno, ni ovaj nacin prezentiranja teme a ni tajming teme ( u isto vrijeme kad se aktualizira "mirno" razduzivanje).
shuriken

#24 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by shuriken »

kv99 wrote:
shuriken wrote:svakome je njegova zrtva najveca i za sve nevine zrtve i njihove prezivjele treba imati jednaki pijetet
pronadjite to u sebi
Meni je svaka ZRTVA velika i za svaku zrtvu imam jednaki pijetet i kao sto vidim ovdje niko nije negirao zlocin ili ga pokusao da umanji ( kao sto je slucaj od Ovcare pa preko Prijedora/ Kljuca/Sanskog Mosta/ B.Broda/ Zvornika/ Bratunca/ Visegrada/Foce/Sarajeva itd). Ja samo pokusavam da skrenem paznju da se ove zrtve pokusavaju da iskoriste za opravdanje teroristicke politike velikosrba i na zalost ne samo za period 91-95 vec i za ono sto i danas zagovaraju. Prosli put su isto tako vadili kosti i nosali ih i pokazivali kao " dokaz o ustaskom genocidu i sta se opet sprema srbima " da bi opravdali zlocine koje su vec tada planirali. Nije ovo nista slucajno, ni ovaj nacin prezentiranja teme a ni tajming teme.

gle, sve je moguce. moguce da je postavljac teme upravo jedan takav manipulator
ali je moguce i da je stvar licna i privatna i iskrena
za sada su iznesene samo cinjenice o pociniteljima i zrtvama, koje su nazalost u ovom slucaju tacne, niko ih ne osporava koliko vidim
kv99

#25 Re: Na danasnji dan 1992. godine

Post by kv99 »

kaboom wrote:
kv99 wrote:
pronadjite to u sebi
Meni je svaka ZRTVA velika i za svaku zrtvu imam jednaki pijetet i kao sto vidim ovdje niko nije negirao zlocin ili ga pokusao da umanji ( kao sto je slucaj od Ovcare pa preko Prijedora/ Kljuca/Sanskog Mosta/ B.Broda/ Zvornika/ Bratunca/ Visegrada/Foce/Sarajeva itd). Ja samo pokusavam da skrenem paznju da se ove zrtve pokusavaju da iskoriste za opravdanje teroristicke politike velikosrba i na zalost ne samo za period 91-95 vec i za ono sto i danas zagovaraju. Prosli put su isto tako vadili kosti i nosali ih i pokazivali kao " dokaz o ustaskom genocidu i sta se opet sprema srbima " da bi opravdali zlocine koje su vec tada planirali. Nije ovo nista slucajno, ni ovaj nacin prezentiranja teme a ni tajming teme ( u isto vrijeme kad se aktualizira "mirno" razduzivanje).
Znas li mozda koliko su u miru pocivale te kosti koje pominjes "da su ih nosali da bi opravdali zlocine koje su vec tada planirali" - nepunu godinu (civilizovano su sahranjene tek 1991 g.). Dinamitom je zatrt svaki trag kosturnica i spomenika genocida nad Srbima iz WWII na podrucju hercegovine , koji nije bio pod kontrolom Srba.

SRAM TE BILO
A cega to mene da je sram ? Da li ja treba da se stidim za sta su te kosti koristene ili zatiranja traga ? Nosali su ih predstavnici velikosrpske idologije a zatrali trag predstavnici velikohrvatske ideologije...iste dvije idologije ciji su se predstavnici ovih dana dogovorili da podrzavaju kandidate sa istim ciljevima . Ja ne podrzavam ni jednu a ni drugu nacisiticku / rasisiticku idologiju ali po tebi ja treba da se stidim :?
Post Reply