http://www.youtube.com/watch?v=99S2M7Ny_HE
Hrvatske oružane jedinice su 26. marta 1992. godine - jedanaest dana prije međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine 6. aprila - prešle preko rijeke Save i sa tamošnjim muslimansko-hrvatskim snagama počinile masovne zločine nad srpskim civilima u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. U cilju osvajanja linije Bosanski Brod - Doboj ubijeno je 21 lice srpske nacionalnosti. U samom selu Sijekovac, za samo jedan sat, ubijeno je petnaestoro odraslih i djece srpskih porodica Zečević, Bačić, Radovanović, Milošević i Martić. Dio leševa hladnjačom je odvezen i bačen u Savu, a zapaljeno je ili uništeno oko petnaest kuća.
Tog dana živog su spalili Novaka (Dušana) Sedlića (1931) u kupatilu kuće brata njegove supruge Ljubice. „U brata su mi ispalili sedam metaka, ja sam pobjegla u dvorište, tukli su me, maltretirali...“, svedočila je Ljubica (72).
„Zenge su prvo upale u kuću porodice Zečević. Na licu mjesta su ubile Jovana Zečevića (72) i zaklale njegove sinove Milana, Vasu i Petra. Svoj krvavi pir nastavili su idući od kuće do kuće rušeći, paleći i ubijajući sve što im nije moglo pružiti otpor. Muškarce su odvajali od žena i djece, pa su iz grupe muškaraca koje su izdvojili odmah na licu mjesta ubili sledeća lica:
1. Zečević Jovan, koji je zaklan u svojoj kući i tri njegova sina:
2. Zečević Milan,
3. Zečević Vasa,
4. Zečević Petar,
5. Milošević Luka i njegovi sinovi
6. Milošević Željko i mlađi
7. Milošević Dragan, koga su oteli iz ruku njegove majke,
8. Trifunović Sveta i
9. Radovanović Marko.
Jedan od vojnika, koji se tu nalazio, je Milošević Saši, koji je tada imao 9 godina, podnio nož pod vrat i rekao: hoćeš da i tebe zakoljemo, potom ga odgurnuo i rekao: ti si mali, neću tebe zaklati. Tako je Saša ostao u životu, a prije toga su ubili njegovog oca i dva starija brata.O ovom dogadjaju snimljen je dokumentarni film "Zovem se Sasa" koji traje oko 20-tak minuta.
Poslije su tijela Zečević Milana, Petra i Vase bačena na smetlište kod rafinerije u Brodu, a telo njihovog oca nije pronađeno.
Sledećih dana Hrvati i muslimani su u Sijekovcu ubili još 51 Srbina, ukupno više od 70 Srba, dok se devetoro i danas vode kao nestali.
Medo

IV Sijekovac