MZ: Mi se nećemo miješati, neka se strane dogovore!

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 MZ: Mi se nećemo miješati, neka se strane dogovore!

Post by PipiDugaDevetka »

Zaborav ubija! Nikada neću zaboraviti šta su mi velikosrbi uradili. Pa, zatim, šta su mi ovi ''naši'' uradili,....

Image
Autor: Andrej Đerić

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: MZ: Mi se nećemo miješati, neka se strane dogovore!

Post by PipiDugaDevetka »

Mislim da ovaj komentar sa druge teme pripada i ovdje:
LaBomba wrote:Sve ovo je posljedica nase aljkavosti. Mi od samog zavrsetka rata (tj zamrzavanja rata), a terrmin "rat" u BiH je poprimio pravo znacenje tek nekih godinu i po prije dejtona, a dotad je bilo nista drugo nego najbrutalnija agresija uz nevidjene zlocine proticv covjecnosti, i pokusaj unistenja bosnjackog naroda i same drzave. Mozda mogu i shvatiti da je izbezeumljeni narod jedva docekao bilo kakav mir, ali ne mogu da shvatim da smo u miru dopustili sve sto smo dopustili, i sad neki ogorceni na Hag. Kada bi se nekim slucajem angazovali neki nezavisni svjetski strucnjaci, psiholozi, doktori,itd da sa distance posmtraju i analiziraju bosnjacki narod, dosli bi do zakljucka da mi nismo normalan narod. Neko sa strane bi nam rekao, pa vi skoro dvije decenije uopste ne drzite do sebe, moral, pravda i pravo vas uopste ne interesuju, i onda ocekujete od nekih drugih da vam donose pravdu, dok vi mislite na nesto trece. Zapravo mi uopste ne mislimo svojom glavom, i lakse nam prihvatiti taj nekakav gubitnicki mentalitet, nego suociti se sa nepravdom, i nedaj Boze poduzeti nesto. To je meni potpuno neshvatljivo, pogotovo nakon svega sto smo prosli, nakon mogu slobodno reci velicansvene odbrane koju smo vodili u onakvim uslovima.
Jasno je mnogima da su mediji u dejtonskoj BiH odigrali ulogu u navikavanju zrtve na prihvatanju rezultata zlocina, i na stanje potpune bespomocnosti, a to sve vodi u stvaranju komplexa nize vrijedenosti, sto je bio i ostao cilj nasih neprijatelja. Ali ipak bilo je i postoji mnogo nacina izdici se iz svega toga, i jednostavno poceti misliti svojom glavom, skupiti hrabrosti i napokon poceti voditi jednu ozbiljnu politicku borbu. Danas postoji i mocno oruzje najveceg globalnoh medija, interneta zahvaljujuci kojem su narodi u najvecim dokltaturama pokrenuli revolucije.
Znaci krenimo samo od haskog tribunala, mada bi se trebalo krenuti od samog dejtonskog sporazuma i odnos Bosnjaka spram istog. Znaci da taj haski tribunal nije bio osnovan, i dan danas bi vam se Ratko Mladic sepurio negdje oko okoline glavnog grada BiH, i ostale "velike ribe" koje je Hag ipak doveo na optuzenicu klupu, jer mi nismo bili u stanju osnovati sud za ratne zlocine, radi nas samih, i specjalne jedinice koje bi ganjale te zlocince kud god mogu, a ko i sta nas je sprijecilo u tome. Onda ne zaboravimo je NAS sud za ratne zlocine davao smjesne kazne, bukvalno pljunuo u lice sopstvene zrtve , mislim svega sam se nacitao, i vi ste sigurno.
Najvaznija stvar koju smo mi propustili je da nismo i ne trazimo ponistenje stanja nastalo zlocinima. Samo lud narod moze gledati Karadzica kako mu se sudi, a njegovo djelo (tzv republika srpska) nastavalja sa svojim postojanjem, i to ta tvorevina iz dana u dan poprima oblik drzavnosti, i mi i dalje ne poduzimamo nista. Mi smo trebali najmanje 10 godina biti ispred zgrade haskog tribunala na demonstracijama, podsjecajuci da se sudi zlocincu, a zlocinacko djelo i dalje zivi, podsjecati da su nam suspendovali normalan gradjanski ustav. I ne samo ispred tribunala u Hagu, nego i ispred zgrade UN u New York-u, a tamo je itekako to imao ko da uradi. Da smo samo izlazili na demonstracije pred te dvije svjetske ustanove, i redovno podsjecali svijet na nepravdu, mozda bi dosada bila rasprava u samoj UN o nama i stavovi zemalja clanica o nepravednoj administrativnoj podjeli zemlje, mimo njenih institucija i samog ustava.
Ovo pisem jer kako je moguce da smo dopustili da se sve ono sto je ucinjeno drzavi BiH, svali na nekoliko pojedinaca, da rezultati zlocina ostaju koda su sveto slovo. Evo sad bosnjama je najlakse posustati, samo zato sto se jedan zlocinac uspio nekako iscupat. Bosnjo nece da sagleda sustinu i "veliku sliku", nema veze sto su neki koji znaju pravo vec rekli da tuzba protiv Perisica nije dobro sastavljena. bosnjo vec davno odustao od obnjavljanja postupka tuzbe protiv Srbije za agresiju i genocid, mada je izaslo na vidjelo kako je i to islo (ljudi imamo intenrnet). Kako je moguce da ovde neki slegnu ramenima i kazu "to je cijena za Antu Gotovinu", a to dvoje su dva sasvim razlicita slucaja. Nema nas ni juce ni danas na protestu protiv oslobadjajuce presude ovog zlocinca iako mi dobro znamo da zlocinac ima veze i sa SArajevom i Srebrenicom i Mostarom . Mi smo i sada po ko zna koji put poslali poruku svijetu da nam je svejedno za svim i svacim. Mi zivimo za kladionice i zabave. Povodim ove presude NIKO od tkz bosnjackih politicara nije dao nikakavu izjavu niti stav, a ti isti politicari pregovaraju u nase ime i sa strancima i sa okruzenjem. MI, koji nismo u stanju poslati ove dosadasnje "bosnjacke" predstavnike na smetljiste istorije, evo vec 2 decenije smo im dozvolili da nas u svijetu, u politici najvecim svjetskim mocnicima predstavlaju upravo onako kako mi hocemo, kao ljude bez stava kojima moral. pravo i pravda ne znace nista, i zasto bi se onda tamo neki stranci borili da nama donesu pravdu?

Ostalo je jos malo vremena da se pokrenemo i pocnemo igrati kao ozbiljni politicki igraci. Manite se pametovanja o Siriji i zemljama koje su svakako u fokusu svjetske javnosti. Takodje prestanite sa luzerskim mentalitetom, tipa "mi placamo ceh za KOsovo" itd. Kosovari su isli po demonstracijaam jos 80-ih. Vode borbu decenijama, a Bosnji je nezamislivo izac na demonstracije, osim kad su neka smanjena primanja u pitanju.
Post Reply