semirDAX wrote:Ma drug meni treba da imam solidno kvalitetan zvuk u autu, nikakvo lupanje basova, decibeli, 0 bodova...
s obzirom da mi je sad otišao trenutni cd player, moram uzeti novi tako da hoću malo i da popravim zvuk... samo je pitanje da li da pored ova 2 Alpine zvučnika stavim naprijed 2 visokotonca iili 2 "obična" zvučnika...ne kontam ići na db drag

tako da sva ozbiljnija ulaganja otpadaju...
a ove Alpine sam dobio džaba, novi potpuno

Drug, ja tebe ne kontam za te "visokotonce". Kako si ti napisao, hoćeš nazad ta dva Alpine a naprijed SAMO visokotonce, ali to je gotovo neizvedivo, prvo trebaš naći samo visokotonce da kupiš, a onda ti treba i skretnica i samo zato da bi na nju povezao visokotonac, nema smisla. Jer, ako hoćeš samo visokotonac, ne možeš ga jednostavno priključiti na CD plejer jer će ti onda na njega ići kompletan opseg (ne samo visoki tonovi), zato trebaš skretnicu koja će visokotoncu "uputiti" samo njegov opseg, tj. samo visoke tonove.
Pioneer i Kenwood prave dobre CD plejere, kao što rekoh, cijena za nov solidan plejer od njih je najmanje 250 KM. Ako smiješ rizikovat, možeš naći odličan polovan plejer za male pare, recimo jaran mi je nedavno prodao Kenwood s pločicom koja se izvlači, znači plejer je GORIO, godinu star, za 40 KM.
Što se tiče zvučnika, ja ti preporučujem da sad uzmeš samo plejer, a te Alpine staviš naprijed ako je ikako moguće, pa vidiš kako ti to zvuči. Ti sam najbolje znaš šta ti zvuči dobro i koliko je dovoljno dobro za tebe...