Muzika u autu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
semirDAX

#1 Muzika u autu

Post by semirDAX »

Pozdrav forumaši :)
Hoću da stavim nešto malo muzikice u auto, pa sam neodlučan i trebala bi mi pomoć. Hoću da kupim kakv fin cd/mp3 player (vjerovatno polovan jer hoću nešto malo kvalitetnije, ali nisam baš s parama :roll: ) Uglavnom trebao bi mi savjet šta da tražim :)
Druga stvar: trenutno imam 2 Alpine-ova zvučnika (max snaga po 150 W) koji će ići nazad. E sad druga 2 da li da uzmem i stavim 2 tweetera naprijed, ili da uzmem neke normalne zvučnike manje snage ?

Unaprijed hvala :-D
dadoka84

#2 Re: Muzika u autu

Post by dadoka84 »

Ja bi isao na Pioneer - Alpine HU. Dobro bi bilo kad bi nasao, makar i polovne prednje sisteme sa skretnicama. Znaci odvojen visokotonac od zvucnika sa skretnicom koja "reze" frekvenciju na onu koja je namjenjena zvucniku. (10-13-16cm zavisi koji ti staje u vrata ili u tablu). Ako si u mogucnosti nabavi bolji tj deblji kabl jer se obicno na fabrickim stedi. Ono sto trebas gledati kod zvucnika je nominalna snaga ili rms, pmpo ili muzicka oznaka je obicno prilicno nerealna. Recimo Hu ti ima 4x28w rms a navedeno je 4x50... Ako ces ubacivati pojacalo gledaj da ti bude jace od one koje zvucnik zahtijeva tj da imas rezervu snage, tako da ne izoblicuje signal koji salje. Pogledaj malo po caraudio.ba stranici i http://www.cice.com.hr
Sretno.
semirDAX

#3 Re: Muzika u autu

Post by semirDAX »

dadoka84 wrote:Ja bi isao na Pioneer - Alpine HU. Dobro bi bilo kad bi nasao, makar i polovne prednje sisteme sa skretnicama. Znaci odvojen visokotonac od zvucnika sa skretnicom koja "reze" frekvenciju na onu koja je namjenjena zvucniku. (10-13-16cm zavisi koji ti staje u vrata ili u tablu). Ako si u mogucnosti nabavi bolji tj deblji kabl jer se obicno na fabrickim stedi.
ne znam jesam li dobro shvatio za te sisteme :D jel to ono kao "zvučnik na zvučniku" ili nešto drugo jer stvarno se ne kontam nešto spec u to :D
a kablove svakako moram provlačiti, a imam već neke jebene pravo, bar mi tako svi kažu :D
hvala ;)
dadoka84

#4 Re: Muzika u autu

Post by dadoka84 »

Fazon je u tome da su zvucnici razdvojeni npr
Image
semirDAX

#5 Re: Muzika u autu

Post by semirDAX »

dadoka84 wrote:Fazon je u tome da su zvucnici razdvojeni npr
Image
sad sam skontao, al kako to onda skopčati na CD/mp3 player sa npr 4x50W ako su dva izlaza već zauzeta onim Alpine-ima ?! ili ovi sistemi ili kako već koriste po 1 izlaz ?
pojačalo ne plraniram ugrađivati :)
dadoka84

#6 Re: Muzika u autu

Post by dadoka84 »

Na skretnici imas ulaz i tu kopcas signal sa playera a iz nje su dva izlaza za visokotonac i woofer.
Ovdje imas shemu http://dls.se/files/60/2/specR6A_T25_2008.pdf
Takodje moras paziti da su ti zvucnici u fazi tj + i - ako je pogresno spojeno neces imati bas a zvuk ce biti nekako supalj.
ado-šampion

#7 Re: Muzika u autu

Post by ado-šampion »

Drug ajde ti reci koliko imaš para i koje je auto u pitanju, ako hoćeš da ti probam pomoći.

Ovo što ti dadoka84 kaže, komponentni zvučnici, to ima smisla ako imaš auto na kojem inače dolaze komponentni zvučnici, tj. da ima na tabli ili stropu mjesto za visokotonac (tj. tweeter). Inače nema smisla, osim ako radiš fakat dobar i skup sistem. Šta ti misliš pod "tweeter" ja ne razumijem, jer je tweeter jedna komponenta zvučnika, tj. visokotonac.

Ne znam jesi li te zvučnike Alpine prije imao, uglavnom ne znam zašto ljudi misle da ako imaju dva para zvučnika da će imati bolji zvuk, jer je upravo obrnuto - bolje jedan par pravih zvučnika nego dva para jeftini(ji)h.

Ovo što dadoka84 priča je ozbiljna investicija, većina raje kod nas to ne radi ako se baš ne razumije u zvuk. Kablovi, pojačao, komponenti zvučnici, Alpine HU...

Uglavnom, neka opšta pravila za sistem do nekih 500 € (govorim o Hi-Fi sistemu; Hi-Fi = High Fidelity (visoka vjernost) - nema veze s "udaranjem") su dobar HU (pola para), a ostale pare (druga polovina) na dobar par (jedan!) zvučnika i kablove. Što se tiče kablova, interkonekcijski kablovi su jako bitni (ali u ovom sistemu ih nema), a zvučnički su gotovo pa nebitni, tj. recimo na dobar kućni sistem do 500 € dovoljno dobri su zvučniki kablovi za 7-10 € po metru. Baš oko tih zvučničkih kablova je stvoren veliki mit, tj. "znalci" troše ogromne svote na iste, a zapravo na dobivaju ništa. Bitno je da uzmeš pravi zvučnički kabal umjesto onog aluminijskog sranja što većinom dolazi na autima.

Međutim kod nas ljudi obično hoće da udara i da koliko-toliko dobro zvuči, pa onda u taj iznos uračunaju i pojačalo i vufer, a pri tome na kablove ne obrate ni najmanju pažnju...

Neki best buy kod nas što se tiče HU-a su Pioneer i Kenwood. Zvučnici - opet Pioneer je best buy, Focal takođe, ali ne znam ima li kod nas.
semirDAX

#8 Re: Muzika u autu

Post by semirDAX »

Ma drug meni treba da imam solidno kvalitetan zvuk u autu, nikakvo lupanje basova, decibeli, 0 bodova...
s obzirom da mi je sad otišao trenutni cd player, moram uzeti novi tako da hoću malo i da popravim zvuk... samo je pitanje da li da pored ova 2 Alpine zvučnika stavim naprijed 2 visokotonca iili 2 "obična" zvučnika...ne kontam ići na db drag :D tako da sva ozbiljnija ulaganja otpadaju...

a ove Alpine sam dobio džaba, novi potpuno :D
ado-šampion

#9 Re: Muzika u autu

Post by ado-šampion »

semirDAX wrote:Ma drug meni treba da imam solidno kvalitetan zvuk u autu, nikakvo lupanje basova, decibeli, 0 bodova...
s obzirom da mi je sad otišao trenutni cd player, moram uzeti novi tako da hoću malo i da popravim zvuk... samo je pitanje da li da pored ova 2 Alpine zvučnika stavim naprijed 2 visokotonca iili 2 "obična" zvučnika...ne kontam ići na db drag :D tako da sva ozbiljnija ulaganja otpadaju...

a ove Alpine sam dobio džaba, novi potpuno :D
Drug, ja tebe ne kontam za te "visokotonce". Kako si ti napisao, hoćeš nazad ta dva Alpine a naprijed SAMO visokotonce, ali to je gotovo neizvedivo, prvo trebaš naći samo visokotonce da kupiš, a onda ti treba i skretnica i samo zato da bi na nju povezao visokotonac, nema smisla. Jer, ako hoćeš samo visokotonac, ne možeš ga jednostavno priključiti na CD plejer jer će ti onda na njega ići kompletan opseg (ne samo visoki tonovi), zato trebaš skretnicu koja će visokotoncu "uputiti" samo njegov opseg, tj. samo visoke tonove.

Pioneer i Kenwood prave dobre CD plejere, kao što rekoh, cijena za nov solidan plejer od njih je najmanje 250 KM. Ako smiješ rizikovat, možeš naći odličan polovan plejer za male pare, recimo jaran mi je nedavno prodao Kenwood s pločicom koja se izvlači, znači plejer je GORIO, godinu star, za 40 KM.

Što se tiče zvučnika, ja ti preporučujem da sad uzmeš samo plejer, a te Alpine staviš naprijed ako je ikako moguće, pa vidiš kako ti to zvuči. Ti sam najbolje znaš šta ti zvuči dobro i koliko je dovoljno dobro za tebe...
dadoka84

#10 Re: Muzika u autu

Post by dadoka84 »

Posto neces pojacalo nit sta drugo kad budes kupovao zvucnike obrati paznju na Osjetljivost. Sve iznad 88 db to bolje. Recimo imas ih po 91db. Koje god da uzmes solidno ce svirati. Stavi ako imas u prednja vrata onda 13 ili 16,5 koji vec idu a drugi par na policu ili gdje su vec predvidjeni nazad. Vecinom ti zvucnici imaju integrisan visokotonac pa ne moras uzimati odvojeni. I naravno ako imas fabricke mrezice od auta stavi njih preko zvucnika da isti nisu izlozeni nezeljenim pogledima. Isto vazi i za zvucnike koji su na zadnjoj polici.
semirDAX

#11 Re: Muzika u autu

Post by semirDAX »

Hvala momci punona pomoći ;)

Kad uzmem player prvo ću skopčati ovo što imam da vidim kako će se ponašati, pa onda idem dalje ako bude potrebe :-D
Pozdrav.
dadoka84

#12 Re: Muzika u autu

Post by dadoka84 »

Hajde kad zavrsis, javi sta si uradio i kako si zadovoljan sa muzikom :D
Pozdrav
Edin H.

#13 Re: Muzika u autu

Post by Edin H. »

dadoka84 wrote:Hajde kad zavrsis, javi sta si uradio i kako si zadovoljan sa muzikom :D
Pozdrav
Ocekujem da ce ovako izgledati :-)

Image
semirDAX

#14 Re: Muzika u autu

Post by semirDAX »

hahahahahah :thumbup:
barem imam lim, mada nije baš čemu (Golf 3) :D
Static-X

#15 Re: Muzika u autu

Post by Static-X »

Najpametnije ti je sto se tice playera da uzmes nesto sa aux izlazom za Ipod. CD-ovi su vec skoro izumrli ko i kasete :D
semirDAX

#16 Re: Muzika u autu

Post by semirDAX »

Static-X wrote:Najpametnije ti je sto se tice playera da uzmes nesto sa aux izlazom za Ipod. CD-ovi su vec skoro izumrli ko i kasete :D
ide nešto možda sa auxom, ali vjerovatnije sa usb ulazom :-D
dadoka84

#17 Re: Muzika u autu

Post by dadoka84 »

Rijesi li sta :D
semirDAX

#18 Re: Muzika u autu

Post by semirDAX »

Vozdra ljudi :D evo tek sad se stigao javiti... Uglavnom završio sam gotovo sve, kupio Sony CDX-GT29 cd/mp3 player sa ulazom za AUX, ugradio već pomenute Alpine zvučnike u zadnja vrata (bilo mi žao sjeći i kvariti dasku u gepeku), a naprijed su ostala ona 2 fabrička :D kad bude kakvih para i naprijed ide nešto bolje :mrgreen:

Uglavnom sve fercera odlično, zvuk kvalitetan, stvarno nemam zamjerke... I ponosan sam na sebe što sam sve sam uradio :mrgreen:

Hvala puno svima na pomoći ;-)
maxell_sarajevo

#19 Re: Muzika u autu

Post by maxell_sarajevo »

semirDAX wrote:Vozdra ljudi :D evo tek sad se stigao javiti... Uglavnom završio sam gotovo sve, kupio Sony CDX-GT29 cd/mp3 player sa ulazom za AUX, ugradio već pomenute Alpine zvučnike u zadnja vrata (bilo mi žao sjeći i kvariti dasku u gepeku), a naprijed su ostala ona 2 fabrička :D kad bude kakvih para i naprijed ide nešto bolje :mrgreen:

Uglavnom sve fercera odlično, zvuk kvalitetan, stvarno nemam zamjerke... I ponosan sam na sebe što sam sve sam uradio :mrgreen:

Ono najbitnije nisi napisao, koliko je to sve kostalo? :-D
semirDAX

#20 Re: Muzika u autu

Post by semirDAX »

maxell_sarajevo wrote:
semirDAX wrote:Vozdra ljudi :D evo tek sad se stigao javiti... Uglavnom završio sam gotovo sve, kupio Sony CDX-GT29 cd/mp3 player sa ulazom za AUX, ugradio već pomenute Alpine zvučnike u zadnja vrata (bilo mi žao sjeći i kvariti dasku u gepeku), a naprijed su ostala ona 2 fabrička :D kad bude kakvih para i naprijed ide nešto bolje :mrgreen:

Ono najbitnije nisi napisao, koliko je to sve kostalo? :-D

Nije puno jer sam sad kupio samo player koji je koštao 129 KM, ove Alpine i kablove sam dobio ranije :mrgreen:
Post Reply