Muzika dok je ezan

Rasprave o vjerskim temama.
RNG_25

#826 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

Sarajmen wrote:Preporuka je da se u vrijeme ezana, sva pažnja usmjeri ka pozivu na obavljanje molitve. Dakle, sve ono što može da se nastavi i nakon ezana , poželjno je da se bar privremeno odloži. Jednostavo rečeno, na taj način se iskazuje redoslijed prioriteta od bitnog, ne ka nebitnom, već ka manje bitnijem.

S druge strane, nije mi drago što se sve manje čuje ezanski glas mujezina sa munare. Isuviše se odomaćila praksa ezana preko pojačala, a ono što je lakše ne mora nužno da znači da je i bolje. Naročito ako je u fokusu glasnoća ezana, i ako se pri tom nema mjere, ne treba se čuditi nečijoj kontrareakciji.
Slažem se da bi trebalo ukinuti tu praksu puštanja ezana preko pojačala i zvučnika, pa da se mogu rahat naspavati...
Towelie

#827 Re: Muzika dok je ezan

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
Sarajmen wrote:Preporuka je da se u vrijeme ezana, sva pažnja usmjeri ka pozivu na obavljanje molitve. Dakle, sve ono što može da se nastavi i nakon ezana , poželjno je da se bar privremeno odloži. Jednostavo rečeno, na taj način se iskazuje redoslijed prioriteta od bitnog, ne ka nebitnom, već ka manje bitnijem.

S druge strane, nije mi drago što se sve manje čuje ezanski glas mujezina sa munare. Isuviše se odomaćila praksa ezana preko pojačala, a ono što je lakše ne mora nužno da znači da je i bolje. Naročito ako je u fokusu glasnoća ezana, i ako se pri tom nema mjere, ne treba se čuditi nečijoj kontrareakciji.
Slažem se da bi trebalo ukinuti tu praksu puštanja ezana preko pojačala i zvučnika, pa da se mogu rahat naspavati...
Sta bi ti jos da ukinemo, da ne prekida tvoj miran san? Je l' da da smetaju i oni ljudi sto petkom idu na dzumu, bude posle guzva u saobracaju?
RNG_25

#828 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:
RNG_25 wrote:Slažem se da bi trebalo ukinuti tu praksu puštanja ezana preko pojačala i zvučnika, pa da se mogu rahat naspavati...
Sta bi ti jos da ukinemo, da ne prekida tvoj miran san? Je l' da da smetaju i oni ljudi sto petkom idu na dzumu, bude posle guzva u saobracaju?
Puštanje glasnog razlgasa u rano jutro bi vrlo lako se moglo okarakterisati kao remećenje javnog reda i mira... pogotovo ako je minaret udaljen samo 20-30 metara od kuće u kojoj se živi. I tako, svako jutro, mjesecima...
kerima1

#829 Re: Muzika dok je ezan

Post by kerima1 »

RNG_25 wrote:
Towelie wrote:
RNG_25 wrote:Slažem se da bi trebalo ukinuti tu praksu puštanja ezana preko pojačala i zvučnika, pa da se mogu rahat naspavati...
Puštanje glasnog razlgasa u rano jutro bi vrlo lako se moglo okarakterisati kao remećenje javnog reda i mira... pogotovo ako je minaret udaljen samo 20-30 metara od kuće u kojoj se živi. I tako, svako jutro, mjesecima...
Preselis gdje su crkve ima da te uspava tiha zvonjava :mrgreen:
RNG_25

#830 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

Manje je problema za nedužan narod da se glasnoća barem snizi... treba imati neki red, crkve uključene.
kerima1

#831 Re: Muzika dok je ezan

Post by kerima1 »

Slazem se,jer pored svih vrsta satova i jacine zvona kod istih glasnoca sa bogomolja dodje suvisna stvar.Ovako se poistovjecuje srednji vijek sa naprednim dobom..
Towelie

#832 Re: Muzika dok je ezan

Post by Towelie »

kerima1 wrote:Slazem se,jer pored svih vrsta satova i jacine zvona kod istih glasnoca sa bogomolja dodje suvisna stvar.Ovako se poistovjecuje srednji vijek sa naprednim dobom..
kerima, totalno si promasila poentu ezana.
Towelie

#833 Re: Muzika dok je ezan

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
Towelie wrote:
Organizovanje raznih vrsta koncerata u kasne sate na javnim prostorima se isto tako moze okarakterisati. Ali, niko ni rec da kaze protiv toga. Cak takve dogadjaje neretko i organizuju oni koji treba da ih sankcionisu.
kerima1

#834 Re: Muzika dok je ezan

Post by kerima1 »

Towelie wrote:
kerima1 wrote:Slazem se,jer pored svih vrsta satova i jacine zvona kod istih glasnoca sa bogomolja dodje suvisna stvar.Ovako se poistovjecuje srednji vijek sa naprednim dobom..
M jasta,pa nije svaka zemlja arabija!
Gdje je tolerancija prema drugim religijama,u ovoj zemlji zive razni narodi..?
Isto vrijedi i za crkve,sinagoge to je prihvatljivo samo na selima gdej zivi narod te religije.
arzuhal

#835 Re: Muzika dok je ezan

Post by arzuhal »

Preglasnost ezana zbog korištenja pojačala u pojedinim džematima je stvarni problem kojeg je uvažila IZ i naložila džematima da se poradi na tome, da se bude obazrivo, da se nađe mjera (jer to i jest vjera islam, potraga za mjerom). Svi ezani na džamijma koje ''okružuju'' Rijaset se uče bez ikakvih pojačala, običnim glasom s munare. Nije islam provocirat nekoga, bio on musliman ili nemusliman, a fakat ima nekih živopisnih likova koji kao da vjeruju da će nabijanjem ezanskih decibela biti nagrađeni većom nagradom od Allah Uzvišenog :D , ne shvatajući da će više zgriješiti ako izazovu nekoga da opsuje i ezan i sve...
kerima1

#836 Re: Muzika dok je ezan

Post by kerima1 »

Towelie ako smatras muziku i koncerte sljamom i sejtanlukom,zasto mislis da sa istima trea ici paralelno,ono ako cete vi i mi cemo?!
RNG_25

#837 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:Organizovanje raznih vrsta koncerata u kasne sate na javnim prostorima se isto tako moze okarakterisati. Ali, niko ni rec da kaze protiv toga. Cak takve dogadjaje neretko i organizuju oni koji treba da ih sankcionisu.
To se ne dešava uzastopno, kroz 5-6 mjeseci... tako da je ova analogija pogrešna.
Towelie

#838 Re: Muzika dok je ezan

Post by Towelie »

kerima1 wrote:
Towelie wrote:
M jasta,pa nije svaka zemlja arabija!
Gdje je tolerancija prema drugim religijama,u ovoj zemlji zive razni narodi..?
Isto vrijedi i za crkve,sinagoge to je prihvatljivo samo na selima gdej zivi narod te religije.
Ta ista tolerancija se i ogleda u postovanju prema drugom i drugacijem. Ti ces postovati moj ezan, ja cu postovati crkvena zvona ili random koncert grand pevaljke na trgu, kako god ja mislio o tome.
Ako ti neces postovati ezan (ne ti licno), kako mozemo pricati o toleranciji onda?
Towelie

#839 Re: Muzika dok je ezan

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
Towelie wrote:Organizovanje raznih vrsta koncerata u kasne sate na javnim prostorima se isto tako moze okarakterisati. Ali, niko ni rec da kaze protiv toga. Cak takve dogadjaje neretko i organizuju oni koji treba da ih sankcionisu.
To se ne dešava uzastopno, kroz 5-6 mjeseci... tako da je ova analogija pogrešna.
Nije bitna frekventnost, vec isti principi. I to je ono sto cini analogiju ispravnom. :D
Sve i da uvazim tvoj odgovor, uvek ostaje muzika iz diskoteka i kafica koja se moze cuti svake veceri.
RNG_25

#840 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:
RNG_25 wrote:
Nije bitna frekventnost, vec isti principi. I to je ono sto cini analogiju ispravnom. :D
Sve i da uvazim tvoj odgovor, uvek ostaje muzika iz diskoteka i kafica koja se moze cuti svake veceri.
Dabome da je bitna frekventnost, samo ako ćeš biti subjektivan i pristran možeš suprotno tvrditi. Gdje ja živim, npr., zna se desiti par puta godišnje neki koncert ili nešto što smeta, a da je u blizini moje kuće. Ali to je par puta godišnje. A ezani su svaki dan, u rano jutro... tokom nekoliko mjeseci. Dakle, analogija ipak nije ispravna.

Možda ti živiš blizu diskoteka i sl. Ja ne. Ali to ne opravdava nikog i ništa. Niti ezani diskoteke, ni obratno. To je problem neovisno šta je u pitanju...

Naravno, ima hodža koji znaju relativno "ugodno" učiti, pa ako me i probude, to bude blago, a onda mogu brzo i zaspati opet...
m_l

#841 Re: Muzika dok je ezan

Post by m_l »

RNG_25 wrote:
Towelie wrote:
Kako mislis mjesecima, kako si postao agnostik/ateista pa ti smeta, zaista pojacali ezan u odnosu na prije, ili je nesto trece u pitanju?

Ovo pitanje je ovdje nekoliko puta apsolvirano. Postoji zakonom odredjeno koliko je dozvoljeno decibela na javnim mjestima, bilo sta da je u pitanju. Sve sto prelazi preko dozvoljenog moze svako slobodno prijaviti kao narusavanje javnog mira. A u konkretnom slucaju moze se obratiti i rijasetu putem maila ili lokalnom imamu i ljudski popricati. Ako ne krsi zakon, niko nece zbog necije odbojnosti prema ezanu, ako je to u pitanju, isti ukinuti.

I ja sam pobornik ucenja ezana od strane mujezina, a ne pustanje sa CDa. Voljela bih kada bi ovo u potpunosti svugdje zazivjelo, odnosno vratilo se.
RNG_25

#842 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

m_l wrote:
Kako mislis mjesecima, kako si postao agnostik/ateista pa ti smeta, zaista pojacali ezan u odnosu na prije, ili je nesto trece u pitanju?
Uvijek sam bio protiv glasnog (preglasnog) ezana. Jer smeta, da se čovjek fino naspava. Ko hoće da rano ustane na sabah ili šta već, nek ne živi u prahistoriji više, već nek nabavi sebi budilnik i svršena stvar.

Ne znam kako bi tebi bilo da, na primjer, ti 20-30 m od kuće počne zvonjava crkve svako jutro oko 5-6 sati... koja te probudi. Ili, još bolje, neki plemenski rituali ili šta već, svakakvih religija ima. Al' dobro, ako je po zakonu, šta se može? Mijenjati zakon naravno... o tom-potom, valjda...

Usput, šta je agnostik/ateista? Ozbiljno pitam...
mejrami

#843 Re: Muzika dok je ezan

Post by mejrami »

evo maloprije bas krenu ezan...nesmeta mi stvarno , samo podebljam muziku na 16.5 i rjesen problem.
kome smeta muzika......nek im dalje smeta.
Kal El

#844 Re: Muzika dok je ezan

Post by Kal El »

Ja ako nesto radim ,prestanem dok mujezin uci ezan :)

Edit,vidim prica se o glasnoci ,kod mene kada uci ovaj momak to se cuje na kilometre :mrgreen:
Vjernik sam,ali mi smeta kad namjerno do kraja pojaca
m_l

#845 Re: Muzika dok je ezan

Post by m_l »

RNG_25 wrote:
Ma, znas ti te definicije, pametan si ti insan, a tu je i google za svaki slucaj.
victom

#846 Re: Muzika dok je ezan

Post by victom »

od prvobitnog pitanja šta se smije raditi u toku ezana, dođosmo do zaključka da ga treba ukinuti ili smanjiti.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:49, edited 2 times in total.
victom

#847 Re: Muzika dok je ezan

Post by victom »

znal iko kad je Bog stvarao muškarca jel odmah planirao i ženu ?
Last edited by victom on 01/03/2021 05:49, edited 2 times in total.
RNG_25

#848 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

m_l wrote:
RNG_25 wrote:
Ma, znas ti te definicije, pametan si ti insan, a tu je i google za svaki slucaj.
Tačno. Dobro je da nisi odgovorila, jer ne bih da... ulazim u neke diskusije. Samo mi se omaklo, na momenat, pa pitao...
Dexx1

#849 Re: Muzika dok je ezan

Post by Dexx1 »

RNG_25 wrote: Naravno, ima hodža koji znaju relativno "ugodno" učiti, pa ako me i probude, to bude blago, a onda mogu brzo i zaspati opet...
A oni uce: Namaz je bolji od spavanja :-D
Towelie

#850 Re: Muzika dok je ezan

Post by Towelie »

Dexx1 wrote:
RNG_25 wrote: Naravno, ima hodža koji znaju relativno "ugodno" učiti, pa ako me i probude, to bude blago, a onda mogu brzo i zaspati opet...
A oni uce: Namaz je bolji od spavanja :-D
Mozda ga budi podnevski ezan. :D
Post Reply