Slažem se da bi trebalo ukinuti tu praksu puštanja ezana preko pojačala i zvučnika, pa da se mogu rahat naspavati...Sarajmen wrote:Preporuka je da se u vrijeme ezana, sva pažnja usmjeri ka pozivu na obavljanje molitve. Dakle, sve ono što može da se nastavi i nakon ezana , poželjno je da se bar privremeno odloži. Jednostavo rečeno, na taj način se iskazuje redoslijed prioriteta od bitnog, ne ka nebitnom, već ka manje bitnijem.
S druge strane, nije mi drago što se sve manje čuje ezanski glas mujezina sa munare. Isuviše se odomaćila praksa ezana preko pojačala, a ono što je lakše ne mora nužno da znači da je i bolje. Naročito ako je u fokusu glasnoća ezana, i ako se pri tom nema mjere, ne treba se čuditi nečijoj kontrareakciji.
Muzika dok je ezan
-
RNG_25
#826 Re: Muzika dok je ezan
- Towelie
#827 Re: Muzika dok je ezan
Sta bi ti jos da ukinemo, da ne prekida tvoj miran san? Je l' da da smetaju i oni ljudi sto petkom idu na dzumu, bude posle guzva u saobracaju?RNG_25 wrote:Slažem se da bi trebalo ukinuti tu praksu puštanja ezana preko pojačala i zvučnika, pa da se mogu rahat naspavati...Sarajmen wrote:Preporuka je da se u vrijeme ezana, sva pažnja usmjeri ka pozivu na obavljanje molitve. Dakle, sve ono što može da se nastavi i nakon ezana , poželjno je da se bar privremeno odloži. Jednostavo rečeno, na taj način se iskazuje redoslijed prioriteta od bitnog, ne ka nebitnom, već ka manje bitnijem.
S druge strane, nije mi drago što se sve manje čuje ezanski glas mujezina sa munare. Isuviše se odomaćila praksa ezana preko pojačala, a ono što je lakše ne mora nužno da znači da je i bolje. Naročito ako je u fokusu glasnoća ezana, i ako se pri tom nema mjere, ne treba se čuditi nečijoj kontrareakciji.
-
RNG_25
#828 Re: Muzika dok je ezan
Puštanje glasnog razlgasa u rano jutro bi vrlo lako se moglo okarakterisati kao remećenje javnog reda i mira... pogotovo ako je minaret udaljen samo 20-30 metara od kuće u kojoj se živi. I tako, svako jutro, mjesecima...Towelie wrote:Sta bi ti jos da ukinemo, da ne prekida tvoj miran san? Je l' da da smetaju i oni ljudi sto petkom idu na dzumu, bude posle guzva u saobracaju?RNG_25 wrote:Slažem se da bi trebalo ukinuti tu praksu puštanja ezana preko pojačala i zvučnika, pa da se mogu rahat naspavati...
-
kerima1
#829 Re: Muzika dok je ezan
Preselis gdje su crkve ima da te uspava tiha zvonjavaRNG_25 wrote:Puštanje glasnog razlgasa u rano jutro bi vrlo lako se moglo okarakterisati kao remećenje javnog reda i mira... pogotovo ako je minaret udaljen samo 20-30 metara od kuće u kojoj se živi. I tako, svako jutro, mjesecima...Towelie wrote:Sta bi ti jos da ukinemo, da ne prekida tvoj miran san? Je l' da da smetaju i oni ljudi sto petkom idu na dzumu, bude posle guzva u saobracaju?RNG_25 wrote:Slažem se da bi trebalo ukinuti tu praksu puštanja ezana preko pojačala i zvučnika, pa da se mogu rahat naspavati...
-
RNG_25
#830 Re: Muzika dok je ezan
Manje je problema za nedužan narod da se glasnoća barem snizi... treba imati neki red, crkve uključene.
-
kerima1
#831 Re: Muzika dok je ezan
Slazem se,jer pored svih vrsta satova i jacine zvona kod istih glasnoca sa bogomolja dodje suvisna stvar.Ovako se poistovjecuje srednji vijek sa naprednim dobom..
- Towelie
#832 Re: Muzika dok je ezan
kerima, totalno si promasila poentu ezana.kerima1 wrote:Slazem se,jer pored svih vrsta satova i jacine zvona kod istih glasnoca sa bogomolja dodje suvisna stvar.Ovako se poistovjecuje srednji vijek sa naprednim dobom..
- Towelie
#833 Re: Muzika dok je ezan
Organizovanje raznih vrsta koncerata u kasne sate na javnim prostorima se isto tako moze okarakterisati. Ali, niko ni rec da kaze protiv toga. Cak takve dogadjaje neretko i organizuju oni koji treba da ih sankcionisu.RNG_25 wrote:Puštanje glasnog razlgasa u rano jutro bi vrlo lako se moglo okarakterisati kao remećenje javnog reda i mira... pogotovo ako je minaret udaljen samo 20-30 metara od kuće u kojoj se živi. I tako, svako jutro, mjesecima...Towelie wrote:Sta bi ti jos da ukinemo, da ne prekida tvoj miran san? Je l' da da smetaju i oni ljudi sto petkom idu na dzumu, bude posle guzva u saobracaju?RNG_25 wrote:Slažem se da bi trebalo ukinuti tu praksu puštanja ezana preko pojačala i zvučnika, pa da se mogu rahat naspavati...
-
kerima1
#834 Re: Muzika dok je ezan
M jasta,pa nije svaka zemlja arabija!Towelie wrote:kerima, totalno si promasila poentu ezana.kerima1 wrote:Slazem se,jer pored svih vrsta satova i jacine zvona kod istih glasnoca sa bogomolja dodje suvisna stvar.Ovako se poistovjecuje srednji vijek sa naprednim dobom..
Gdje je tolerancija prema drugim religijama,u ovoj zemlji zive razni narodi..?
Isto vrijedi i za crkve,sinagoge to je prihvatljivo samo na selima gdej zivi narod te religije.
- arzuhal
#835 Re: Muzika dok je ezan
Preglasnost ezana zbog korištenja pojačala u pojedinim džematima je stvarni problem kojeg je uvažila IZ i naložila džematima da se poradi na tome, da se bude obazrivo, da se nađe mjera (jer to i jest vjera islam, potraga za mjerom). Svi ezani na džamijma koje ''okružuju'' Rijaset se uče bez ikakvih pojačala, običnim glasom s munare. Nije islam provocirat nekoga, bio on musliman ili nemusliman, a fakat ima nekih živopisnih likova koji kao da vjeruju da će nabijanjem ezanskih decibela biti nagrađeni većom nagradom od Allah Uzvišenog
, ne shvatajući da će više zgriješiti ako izazovu nekoga da opsuje i ezan i sve...
-
kerima1
#836 Re: Muzika dok je ezan
Towelie ako smatras muziku i koncerte sljamom i sejtanlukom,zasto mislis da sa istima trea ici paralelno,ono ako cete vi i mi cemo?!
-
RNG_25
#837 Re: Muzika dok je ezan
To se ne dešava uzastopno, kroz 5-6 mjeseci... tako da je ova analogija pogrešna.Towelie wrote:Organizovanje raznih vrsta koncerata u kasne sate na javnim prostorima se isto tako moze okarakterisati. Ali, niko ni rec da kaze protiv toga. Cak takve dogadjaje neretko i organizuju oni koji treba da ih sankcionisu.
- Towelie
#838 Re: Muzika dok je ezan
Ta ista tolerancija se i ogleda u postovanju prema drugom i drugacijem. Ti ces postovati moj ezan, ja cu postovati crkvena zvona ili random koncert grand pevaljke na trgu, kako god ja mislio o tome.kerima1 wrote:M jasta,pa nije svaka zemlja arabija!Towelie wrote:kerima, totalno si promasila poentu ezana.kerima1 wrote:Slazem se,jer pored svih vrsta satova i jacine zvona kod istih glasnoca sa bogomolja dodje suvisna stvar.Ovako se poistovjecuje srednji vijek sa naprednim dobom..
Gdje je tolerancija prema drugim religijama,u ovoj zemlji zive razni narodi..?
Isto vrijedi i za crkve,sinagoge to je prihvatljivo samo na selima gdej zivi narod te religije.
Ako ti neces postovati ezan (ne ti licno), kako mozemo pricati o toleranciji onda?
- Towelie
#839 Re: Muzika dok je ezan
Nije bitna frekventnost, vec isti principi. I to je ono sto cini analogiju ispravnom.RNG_25 wrote:To se ne dešava uzastopno, kroz 5-6 mjeseci... tako da je ova analogija pogrešna.Towelie wrote:Organizovanje raznih vrsta koncerata u kasne sate na javnim prostorima se isto tako moze okarakterisati. Ali, niko ni rec da kaze protiv toga. Cak takve dogadjaje neretko i organizuju oni koji treba da ih sankcionisu.
Sve i da uvazim tvoj odgovor, uvek ostaje muzika iz diskoteka i kafica koja se moze cuti svake veceri.
-
RNG_25
#840 Re: Muzika dok je ezan
Dabome da je bitna frekventnost, samo ako ćeš biti subjektivan i pristran možeš suprotno tvrditi. Gdje ja živim, npr., zna se desiti par puta godišnje neki koncert ili nešto što smeta, a da je u blizini moje kuće. Ali to je par puta godišnje. A ezani su svaki dan, u rano jutro... tokom nekoliko mjeseci. Dakle, analogija ipak nije ispravna.Towelie wrote:Nije bitna frekventnost, vec isti principi. I to je ono sto cini analogiju ispravnom.RNG_25 wrote:To se ne dešava uzastopno, kroz 5-6 mjeseci... tako da je ova analogija pogrešna.Towelie wrote:Organizovanje raznih vrsta koncerata u kasne sate na javnim prostorima se isto tako moze okarakterisati. Ali, niko ni rec da kaze protiv toga. Cak takve dogadjaje neretko i organizuju oni koji treba da ih sankcionisu.![]()
Sve i da uvazim tvoj odgovor, uvek ostaje muzika iz diskoteka i kafica koja se moze cuti svake veceri.
Možda ti živiš blizu diskoteka i sl. Ja ne. Ali to ne opravdava nikog i ništa. Niti ezani diskoteke, ni obratno. To je problem neovisno šta je u pitanju...
Naravno, ima hodža koji znaju relativno "ugodno" učiti, pa ako me i probude, to bude blago, a onda mogu brzo i zaspati opet...
-
m_l
#841 Re: Muzika dok je ezan
Kako mislis mjesecima, kako si postao agnostik/ateista pa ti smeta, zaista pojacali ezan u odnosu na prije, ili je nesto trece u pitanju?RNG_25 wrote:Puštanje glasnog razlgasa u rano jutro bi vrlo lako se moglo okarakterisati kao remećenje javnog reda i mira... pogotovo ako je minaret udaljen samo 20-30 metara od kuće u kojoj se živi. I tako, svako jutro, mjesecima...Towelie wrote:Sta bi ti jos da ukinemo, da ne prekida tvoj miran san? Je l' da da smetaju i oni ljudi sto petkom idu na dzumu, bude posle guzva u saobracaju?RNG_25 wrote:Slažem se da bi trebalo ukinuti tu praksu puštanja ezana preko pojačala i zvučnika, pa da se mogu rahat naspavati...
Ovo pitanje je ovdje nekoliko puta apsolvirano. Postoji zakonom odredjeno koliko je dozvoljeno decibela na javnim mjestima, bilo sta da je u pitanju. Sve sto prelazi preko dozvoljenog moze svako slobodno prijaviti kao narusavanje javnog mira. A u konkretnom slucaju moze se obratiti i rijasetu putem maila ili lokalnom imamu i ljudski popricati. Ako ne krsi zakon, niko nece zbog necije odbojnosti prema ezanu, ako je to u pitanju, isti ukinuti.
I ja sam pobornik ucenja ezana od strane mujezina, a ne pustanje sa CDa. Voljela bih kada bi ovo u potpunosti svugdje zazivjelo, odnosno vratilo se.
-
RNG_25
#842 Re: Muzika dok je ezan
Uvijek sam bio protiv glasnog (preglasnog) ezana. Jer smeta, da se čovjek fino naspava. Ko hoće da rano ustane na sabah ili šta već, nek ne živi u prahistoriji više, već nek nabavi sebi budilnik i svršena stvar.m_l wrote:
Kako mislis mjesecima, kako si postao agnostik/ateista pa ti smeta, zaista pojacali ezan u odnosu na prije, ili je nesto trece u pitanju?
Ne znam kako bi tebi bilo da, na primjer, ti 20-30 m od kuće počne zvonjava crkve svako jutro oko 5-6 sati... koja te probudi. Ili, još bolje, neki plemenski rituali ili šta već, svakakvih religija ima. Al' dobro, ako je po zakonu, šta se može? Mijenjati zakon naravno... o tom-potom, valjda...
Usput, šta je agnostik/ateista? Ozbiljno pitam...
-
mejrami
#843 Re: Muzika dok je ezan
evo maloprije bas krenu ezan...nesmeta mi stvarno , samo podebljam muziku na 16.5 i rjesen problem.
kome smeta muzika......nek im dalje smeta.
kome smeta muzika......nek im dalje smeta.
- Kal El
#844 Re: Muzika dok je ezan
Ja ako nesto radim ,prestanem dok mujezin uci ezan 
Edit,vidim prica se o glasnoci ,kod mene kada uci ovaj momak to se cuje na kilometre
Vjernik sam,ali mi smeta kad namjerno do kraja pojaca
Edit,vidim prica se o glasnoci ,kod mene kada uci ovaj momak to se cuje na kilometre
Vjernik sam,ali mi smeta kad namjerno do kraja pojaca
-
m_l
#845 Re: Muzika dok je ezan
Ma, znas ti te definicije, pametan si ti insan, a tu je i google za svaki slucaj.RNG_25 wrote:
- victom
#846 Re: Muzika dok je ezan
od prvobitnog pitanja šta se smije raditi u toku ezana, dođosmo do zaključka da ga treba ukinuti ili smanjiti.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:49, edited 2 times in total.
- victom
#847 Re: Muzika dok je ezan
znal iko kad je Bog stvarao muškarca jel odmah planirao i ženu ?
Last edited by victom on 01/03/2021 05:49, edited 2 times in total.
-
RNG_25
#848 Re: Muzika dok je ezan
Tačno. Dobro je da nisi odgovorila, jer ne bih da... ulazim u neke diskusije. Samo mi se omaklo, na momenat, pa pitao...m_l wrote:Ma, znas ti te definicije, pametan si ti insan, a tu je i google za svaki slucaj.RNG_25 wrote:
-
Dexx1
#849 Re: Muzika dok je ezan
A oni uce: Namaz je bolji od spavanjaRNG_25 wrote: Naravno, ima hodža koji znaju relativno "ugodno" učiti, pa ako me i probude, to bude blago, a onda mogu brzo i zaspati opet...
- Towelie
#850 Re: Muzika dok je ezan
Mozda ga budi podnevski ezan.Dexx1 wrote:A oni uce: Namaz je bolji od spavanjaRNG_25 wrote: Naravno, ima hodža koji znaju relativno "ugodno" učiti, pa ako me i probude, to bude blago, a onda mogu brzo i zaspati opet...