Muzicki instrument-Bubnjevi

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Mujko

#1 Muzicki instrument-Bubnjevi

Post by Mujko »

Bubnjevi su jedan od znacajnih instrumenata u muzici.Bubnjevi su dozvjeli mnogo promjena kroz historiju muzike.
Sada. mogu primjetiti da se sve vise umjesto bubnjeva praktikuju ritam masine.Ritam masina je danas postala svakodnevnica u muzici.Gdje su zavrsili bubnjevi??? I sta se desilo sa instrumentom zvani bubanj.
Nema mi sta draze nego kada cujem zvuk bubnjeva iz sestdesetih i sedamdesetih godina.KOZNI BUBNJEVI... Zasto su morali sklanjati kozne bubnjeve? I da li neko sada svira na kznim bubnjevima, gdje se tada mogla prepoznati tehnika bubnjara i njegovo umece.Po zvuku bubnjeva mogli smo ponekada prepoznati ko svira taj instrument jer su bubnjari na kzne bubnjeve mogli graditi svoj stil.
Osamdesetih, bubnjevi pocinju dobijati sasvim novi zvuk.Krut, vjestacki zvuk bez onog dopadljivog kao sto je bilo ranije.Vec osamdesetih ja bubnjeve slusasm samo kroz zvuke bs bs bs bs bs bs bs to znaci samo jednim ustaljenim ritmom bez promjena kao sto je to radio na primjer John Bonham i ostali bubnjari u proslosti.
Moze li mi neko objasniti zasto su sklonili kozne bubnjeve i da li ima izgleda da neka grupa ponovo svira na tim bubnjevima ili je to izaslo iz mode.Jedino sada mogu primjetiti da dzezeri ponekada sviraju na tim bubnjevima.
ninja-san

Post by ninja-san »

eh,
pojela ih industrijalizacija.Jednostavno, kod nas se od muzike ne moze zivjeti i svi muzicari sada idu ka tome da poednostave bend.
To je ispocetka bilo manje izrazeno, a sada je sve vise i vrte se neki likovi sa sintisajzerima koji vrte taj neki one man show.

U svakom slucaju, bubanj jeste magija i umijece, i jos uvijek je cijenjen diljem svijeta.Problem balkanskih prostora je sto se od muzike ne moze zivjeti i muzicara je sve manje,.

Kad sam ja bio klinac bilo je normalno da se bavis nekim sportom ili sviras nesto, a kad gledam klince danas , ne znam da li u mom naselju znam jednog ili dva da nesto sviraju,.
Mujko

Post by Mujko »

Da... meni mi je veoma zao sto je razvoj muzike otisao u ovakvom pravcu.Kada mislim na muziku mislim na svjetsku muziku.Da li primjecujete da pojam bubnjeva i banda vise nije aktualan.Uglavnom to su vokalni solisti koji snimaju neku drugu vrstu muzike koja se moze otpjevati na matrici.Ali, naravno da se stare vrijednosti ipak njeguju u razvijenim drzavama gdje je potekao Rock, Blues, Jazz, Country, Soul itd.To su ipak nacionalne vrijednosti anglosaksonaca i oni ipak imaju mogucnosti i novca da cuvaju svoje blago.Ali vjeruj mi zao mi je sto je rock muzika propala.
ghost_in_the_machine

Post by ghost_in_the_machine »

"kozni bubnjevi" kakvi bolan kozni bubnjevi i jos iz'60 i '70-tih.
ali ajd da pretpostavim sta si htio da kazes. "koze" ili ti opne...danas poznatije kao plastike za bubanj.
zivotinjske koze se danas upotrebljavaju na africkin bubnjevima (djembe, konge itd) i drugim egzoticnim perkusijama (percussions) uglavnom one koje se sviraju rukama, a plastike se upotrebljavaju za tzv "Modern Drums" koje datiraju jos od 1956g koje su kao i sve ostalo dozivjele tehnoloski napredak. danas se koristi neka vrsta kevlara.

ritam masina...hm...ne bih komentarisao. ne uzimajuci u obzir elektronsku muziku...danas se uglavnom koriste lupovi koji su u velikoj mjeri proizvod "zivog" bubnjara. znaci lik odsvira nekoliko taktova odredenog paterna...brdo nekih prelaza pa ti to slazes..sve to naravno savrseno isproducirano...kod mnogih bendova se cak ne moze uociti razlika, da li je svirao bubnjar ili su se lijepili lupovi.

tzv "zivi bubanj"...ne znam sta bih ti rekao...mislim, toga danas ima brdo. toliko je bendova, bubnjara,....ocigledno da nisi trazio na pravom mjestu.

jedan od najboljih bubnjara danasnjice DAVE WECKL
poslusaj njegove albume ..Synergy...Transition...And Very Plugged In Live 1 i 2...mislim da ces se smrznut koliko je to dobro.
Manu Katche...Omar Hakim...i mali milion njih...Tim Alexander (Herb) meni jedan od omiljenih sigurno jedan od inovativnijh bubnjara kojeg bi svakom mladom pa i onom s puuuno iskustva bubnjaru preporucio bez obzira sta svira.

ne znam sta si ocekivao...da ce Erato :D ili Rizzo ruza :D i ovakvih milion nus produkata danasnjeg vremena, snimiti zivi bubanj
njihova je muzika takva (citaj: SMECE) da i ne zasluzuju da im se na albumu pojavi dobar bubnjar.
jedan od rijetkih s nasih prostora(balkan) koji je im'o muda da u ovaj vakat dovede bubnjara svjetske klase je bio Gibonni (Manu Katche)
bivsa juga je imala jedne od najboljih bubnjara u evropi pa cak i u svijetu samo sto u to vrijeme kapitalizam (citaj: sponzorstvo) velike muzicke kuca i proizvodaci muzicke opreme nisu zalazili na nas kamenjar pa se o njima nazalost nije puno pompe dizalo u svijetu.
ghost_in_the_machine

google..pa ukucaj NAMM ..samo ce ti se kazat.

evo link pa vidi kolika se paznja poklanja bubnjevima

http://www.pearldrummersforum.com/showt ... ge=1&pp=12

upotreba lupova...ritam masina...zivog bubnjara naravno zavisi od potrebe u odredenoj muzici.
puno bandova za koje mislis da je masina, je ustvari zivi bubanj sa triggerima

naravno, super je da ima ljudi poput tebe da ga ova problematika interesuje i da razmislja o ovome
Hendrix

Post by Hendrix »

Led Zeppelin i The Police , meni bar najbolji zvukovi bubnja ikada , pa samo bi pustio bubanj da slušam na nekim stvarima da mogu , iako sam gitarista, oni ritmovi su nezaboravni.
Led Zeppelin , pjesma Achiles last stand , brrrrrr , naježim se .
Hendrix

Post by Hendrix »

Zaboravih reći , mislim da od bendova koje slušam Metallica ima najgori mogući zuvk bubnja ikada , koliko Lars glupo svira to je nevjerovatno,toliku sreću je imo da je ostatak benda vanserijski , mislim da bi s nekim monstrumom tipa Bonzo i slično bili za 50% jači.
metal_rules_cura

Post by metal_rules_cura »

Hm... sviram ovaj instrument vec godinama, tacnije pocela sam po jastucima, pa koljenima i na kraju prije 7 godina presla na "pravi" bubanj. Prvo tudje svirala, pa onda kupila svoj. Nebitno... tvoje prognoze mi se nekako cine previse crne. Cinjenica jeste da bubanj (kao i sva muzika uostalom) jesu bili bolji u proslosti, ali postoji i danas veliki broj vrsnih bubnjara koji taj instrument sviraju, a ne lupaju niti sile. Svakako, kad budes istrazivao nikako se ne oslanjaj na black i death metal, tu ti je manje- vise stvar jednolicna. Pokusaj recimo sa progressivom i power bendovima (mislim na one power bendove koji ne forsiraju iskljucivo lupanje po duplom bassu, pa da to konstantno izbija u prvi plan).
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Meni je Aynsley Dunbar (Frank Zappa) :thumbup:
ghost_in_the_machine

Hendrix wrote:Zaboravih reći , mislim da od bendova koje slušam Metallica ima najgori mogući zuvk bubnja ikada , koliko Lars glupo svira to je nevjerovatno,toliku sreću je imo da je ostatak benda vanserijski , mislim da bi s nekim monstrumom tipa Bonzo i slično bili za 50% jači.
:D :D Lars :D koji to mesar...jedan od glupljih bubnjara
njemu bih pridruzio i Chad Smith-a....klasicna americka seljacina...taj covjek je sve samo ne funky bubnjar....rumpalija

stewart copeland....sta reci, majstor

neizostavan....Dennis Chambers... http://www.dennischambers.com/
vanserijski bubnjar

@metal_r_c...dupli bas bubanj moze biti veoma intereseantan, ako se koristi na pravi nacin, a ne kao brojac potrosenih americkih $ za rat u iraku :D
danas puno bubnjara koristi duplu pedalu...sto se tice sviranja, sve sto vazi za ruke, vazi i za noge....bubnjarskim zargonom 8)
metal_rules_cura

Post by metal_rules_cura »

ghost_in_the_machine wrote:
Hendrix wrote:Zaboravih reći , mislim da od bendova koje slušam Metallica ima najgori mogući zuvk bubnja ikada , koliko Lars glupo svira to je nevjerovatno,toliku sreću je imo da je ostatak benda vanserijski , mislim da bi s nekim monstrumom tipa Bonzo i slično bili za 50% jači.
:D :D Lars :D koji to mesar...jedan od glupljih bubnjara
njemu bih pridruzio i Chad Smith-a....klasicna americka seljacina...taj covjek je sve samo ne funky bubnjar....rumpalija

stewart copeland....sta reci, majstor

neizostavan....Dennis Chambers... http://www.dennischambers.com/
vanserijski bubnjar

@metal_r_c...dupli bas bubanj moze biti veoma intereseantan, ako se koristi na pravi nacin, a ne kao brojac potrosenih americkih $ za rat u iraku :D
danas puno bubnjara koristi duplu pedalu...sto se tice sviranja, sve sto vazi za ruke, vazi i za noge....bubnjarskim zargonom 8)
Cak naprotiv, dupla pedala moze dati dimenziju zvuku jos kakvu, nisam rekla da je treba izbaciti :D ali ne ukoliko se stavlja u prvi plan i cuje u prvom planu tako da iritira.
Post Reply