Muzički Almanah (naš život u muzici)
Moderator: _BataZiv_0809
- dale cooper
#5202 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
E jebiga... 
- zomri
#5203 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
tek sad vidjeh ovoOmmadawn wrote:Ili prelazi polako u rokeredale cooper wrote:Stariš haman + obaveze, žena djeca ovo ono.zomri wrote:Vidim Low na mnogo listi, očito ulaze u kanon. Valja mi to preslušat malo da vidim šta je to novogaNekad se slušalo ovako kao @dale po stotine albuma godišnje, sad možda 5 u komadu, jednom
- Ommadawn
#5204 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Ne sumnjam da znaszomri wrote: tek sad vidjeh ovopa druže, znam ja o roku više nego što misliš
Zajebavas mene na drugim temama. Dobro, dobro...
- Banksy
#5205 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Veličanstvena produkcija u svim segmentima - najbolji je opis HTV-ova spektakla koji je s trećom sezonom emitiranja postigao gotovo kultni status.
A strana u društvu rock-legendi
8. prosinca na HRT1 u 20.05
Stvarali su i živjeli rock'n'roll, puni želje i strasti za glazbom koja ih nikad nije napustila.
Jer kad Dado Topić, Janez Bončina i Bruno Langer s istom žestinom "otpraše" Majko zemljo kao i prije 40 godina, sve je jasno - rock'n'roll je recept za mladost!
Zato uživajmo u A strani ove subote u društvu rock-legendi kojima su se pridružili Jurica Pađen, Darko Rundek i naše mlade snage! Provjerite zašto je rock uvijek mlad!
Emisiju provjerene formule koja spaja vrsne glazbenike i vrhunsku produkciju osim na Prvom programu gledatelji mogu pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi. U HRTi videoteci možete pronaći i emitirana izdanja.
https://hrtprikazuje.hrt.hr/475706/a-st ... ck-legendi
Bez puno filozofije, ekipa te emisije napravila je odličan televizijski proizvod, i to od domaće ideje. Izgleda svjetski, podsjeća na zlatna vremena Antona Martija...
ROCK ARHEOLOGIJA
Uz reizdanja albuma Tihomira Popa Asanovića „Majko zemljo“ i „Pop“
DYLANU BOB A ASANOVIĆU POP
Piše: Zlatko GALL
Rane sedamdesete kao kopča između generacije začinjavaca i novovalaca dugo nisu postojale u percepciji mlađe publike. Izuzetak je naravno Bijelo dugme no malo temeljitije čeprkanje po glazbenoj ostavštini pokazati će da se i u toj etapi u genezi hrvatske (jugoslavenske) rock scene može pronaći štošta itekako vrijednog pažnje. Jer mnogi albumi iz vremena prve petoljetke sedamdesetih danas zvuče bolje nego li s početka osamdesetih kad su glazbeni ukus i publike i kritike brusili punk i novi val.
Možda je taj novi pogled najizraženiji u slučaju Tihomira Popa Asanovića i Timea. U vrijeme apsolutne dominacije progresivnog rocka, prvijenac grupe iz 1972. bio je nevjerojatno cijenjen i uspješan. Čak i komercijalno. Album je naime dočekan kao rockerski burevjesnik a Time kao prava super-grupa. Ne bez razloga jer Dado Topić već je bio stekao ugled u Dinamitima – iz kojih je stigao i rasni kasniji jazz-rock i jazz bubnjar Rale Divjak - i Korni grupi, Mario Mavrin je bio prvorazredni jazz basist i član nekih od najboljih postava mutirajućeg BP Conventiona Boška Petrovića , klavijaturisti Tihomir Pop Asanović (prava zvijezda potvrđena u The Generalsima ali i suradnjom s Boškom Petrovićem i brojnim domaćim facama s estrade) kao i Branimir Lambert Živković ugledna i dobro poznata imena a Vedran Božić pravo gitarističko „božanstvo“.
Naravno u vrijeme punka a i u ranim devedesetima prvijenac Timea je zvučao posve drugačije. Ne baš tako drastično kao u slučaju prosudbe o Korni grupe, Galije i niza domaćih simfo-prog prangijaša no uhu koje je nakon pojave grungea i novog vala brit-popa te domaćih „fiju briju“ snaga, prog-rock Timea je djelovao beznadno passé. No nikad ne reci – nikad. U ponovljenom čitanju mnogi brojevi s prvijenca danas ponovo zvuče veoma dobro. U „Istini mašini“ (koju je sjajno posvojila i Ekatarina Velika) teško je ne zamijetiti odličan učinak Popa Asanovića i sjajnu ritam sekciju, „Pjesmu #3“ bih danas rado gurnuo u društvo istovremenih radova Traffica, „Kralj alkohol“ ima onaj zavodljivi sexy groove s riffom koji na početku broja djeluje kao sporovozna verzija „I'm A Man“ a i „Hegedupa upa“ mi danas ne djeluje kao poskočica već kao simpatična folk-blues-rock varijacija u sazviježđu Jethro Tulla.
Drugi album „Time II“, snimili su u Ljubljani Dado Topić, ovog puta i u ulozi basiste, Pop Asanović, Ratko Divjak te gitarist Dragi Jelić iz YU grupe koji je u vrijeme snimanja albuma bio „pri ruci“ jer je u Ljubljani služio vojni rok. Umjesto prog-rocka Dado je band gurnuo prema hard-rock stilizacijama i „komercijalnijem“ materijalu pa su se na albumu našli trominutnu brojevi „Alfa Romeo GTA“, „Dok ja i moj miš sviramo jazz“, „Živjeti slobodno“ te laganice „Da li znaš da te volim“, „Divlje guske“ i „Balada o 2000“. I drugi album Timea danas zvuči mnogo bolje nego li u vrijeme objavljivanja izvornika: jednostavni riffovi i Jelićeva efektna gitara podcrtana razigranim bubnjanjem Divjaka te Popovim „filanjem“ orgulja te konciznost umjesto rasplinute forme negdašnjeg materijala doprinosili su radiofoničnosti te dinamičnim uspjelim koncertnim izvedbama.
Godinu kasnije s novom postavom (Vedran Božić, klavijaturist Chris Nicholls, basist Čarli Novak, Piko Stančić te Zdenka Kovačiček kao prateći vokal) Topić snima posljednji album Timea, pretenciozni „Život u čizmama s visokom petom“; „konceptualni“ album s temom „stardoma“. Bio je bitno slabiji od prethodnika. No, kako to već biva, dok jednima smrkne – drugima svane. Tihomir Pop Asanović naime na poziv starog suradnika i prijatelja Janeza Bončine prelazi u netom osnovani Septembar u kojem su trubač Petar Ugrin, basist Čarli Novak, perkusionist Braco Doblekar te – još jedna „pobjegulja“ iz Time – bubnjar Ratko Divjak. Svi oni odrediti će i nastavak Popove karijere. A ona iz današnje perspektive zvuči sjajno.
Jer Pop kao svojevrsnu „ekstenziju“ Timea i grupe September snima novi projekt „Majko zemljo“. Realiziran je kao „jugoslavenska selekcija rock - jazz muzike“ (kako je pisalo na naljepnici na vinilnoj ploči) a okupio je pravu reprezentaciju domaćih jazzera predvođenih Miljenkom Prohaskom (Ozren Depolo, Ladislav Fidry...) te članove Timea i Septembera. Album „Majko zemljo“ (a posebice naslovna tema) i danas zvuči vraški uvjerljivo. „Balada o lišću“ je istina tipičan “tajmovski broj“ s Dadom Topićem i gitaristom Draganom Jelićem no s drugom aromom koju daju upečatljive konge Brace Doblekara te puhači koji su zaštitni znak albuma. „Berlin I“ i „Tema za Pop LP“ s Nacom Žgur kao pjevačicom su rasni jazz funk na tragu Hancocka a „Rokenrol dizajner“ pravi jazz-rock brzac. „Ostavi trag“ je sjajna laganica s Josipom Lisac u istoj formi kao i na „Dnevniku jedne ljubavi“ a „Telepatija“ hitoidni broj rađen po uzoru na War i njihov „Spill The Wine“ uz natruhe upliva Santane (s gitarom koju svira Bončina) i latino ritmom. Zaključni „Berlin II“ odradili su pak Pop, Peco Petej i Dado Topić s basom, kao praskavi komad wonderovsko/hancockovskog funk rocka.
Drugi album nazvan „Pop“ logično se naslonio na prethodnika.
Uvodni „Skakavac“ – melodijski i ritmički na tragu „Chameleona“ Herbie Hancocka i (možda čak) Osibise – demonstrira Asanovićev pedigre jazz orguljaša/klavijaturiste potvrđen i suradnjama s Boškom Petrovićem uz uspjela križanja s puhačima koji su ostavili traga i na svirkama Septembra i Jugoslavenske pop jazz selekcije. „Playboy“ je pak zanimljivi spoj latino sazvučja u maniri Santane i jazzy hammonda uz zavodljiv refren. „Usamljena djevojka“ ponovo bilježi iskorak prema fankoidnom jazzu Hancocka s „Headhuntera“ s dojmljivim međuigrama električnog klavira i orgulja a „Dođi drugi put“ sa Zdenkom Kovačićek vuče u funkoidni groove. I „Hiljadu žena“ rasni je pop-funk s Benčom; skladba kojoj robusni bas, razigrane udaraljke te Popove orgulje daju poseban karakter.
„Express Novi sad“, furiozna je pak jazz-rock tema s bubnjevima, basom i udaraljkama koje voze sto na sat te s orguljama i u glavnoj ulozi i kao sveprisutna „podloga“ za solo trubu. Odličan bubnjarski solo sjajno je ukomponiran u temu koja – kao i cijeli album – baš danas ispovijeda svoju izvanvremenost. Završnica albuma je neočekivana… Naime „O ljudima jučer, o ljudima danas“ kao da je stigao iz šezdesetih i VIS-ovskih dana dok instrumental „Vremena je malo“ ima lirski klavirski uvod s jazzy štihom prije negoli se tema razigra kao rasni ragtime s primislima na slične komade Randyja Newmana. Uz završetak u smirenom tonu kao u uvodu.
Pogled unatrag na Popove samostalne albume iz polovine sedamdesetih apsolutno je vrijedan svake pažnje. Ne samo kao možda zagubljeni ili marginalizirani dokument jednog vremena kojeg su donedavno znali samo „veterani“ i kolekcionari vinila spremni izdvojiti tisuću kuna za vinil „Majko zemljo“. Oni ujedno daju precizan odgovor na pitanje gdje su korijeni i domaćeg jazzy-funk fusiona i sjajnog klavijaturiste koji s novim bandom i novim albumom (ovih dana najavljenim prvim singlicama) živi svoju novu mladost. Reizdanje dvaju Popovih albuma iz sedamdesetih – na dva vinila odnosno zapakirana zajedno kao dvostruki CD – idealna je prigoda za stare fanove koji su odavno zagubili svoja izvorna izdanja na vinilu ali i za nove fanove i diskofile.
(iz tiskanog izdanja Slobodna Dalmacija SPEKTAR)
Vijest dana: poslije 40 godina s novim albumom vraća se Tihomir Pop Asanović
23/11/2018
http://www.glas.ba/2018/11/23/vijest-da ... -asanovic/
Croatia Records objavljuje vijest sa daškom senzacije, makar za generaciju koja pamti i one koji poznaju rock korijene ovih prostora: Tihomir Pop Asanović se vraća s novim albumom.
Za sada se otkriva samo informacija da je veliki klavijaturista za potrebe snimanja okupio brojne druge velikane, među kojima su Vlatko Stefanovski, Radomir Mihajlović Točak, Dragan Jelić, Davor Črnigoj, Primož Grašič, Aki Rahimovski, Vlado Janevski, Karolina Gočeva, Janez Bončina, Sabrina Hebiri i drugi, te da rade pod vodstvom jednog od najvećih producenata naših prostora Duška Mandića.
Kao uvod u djelo koje valja s posebnom znatiželjom očekivati, Croatia Records je objavila CD i vinilna reizdanja Asanovićevih albuma “Majko zemljo” i “Pop”, što će biti odličan podsjetnik starijoj generaciji i ”uvod u Popa Asanovića” za ovu današnju.
-
Hakiz
#5206 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Banksy, hvala ti za ovo.
-
Hakiz
#5208 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Odmah nazvah Magazu, iako prodaju Croatia records izdanja, ovo nemaju 
- Ommadawn
#5209 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
‘ta će ba Magaza...Hakiz wrote:Odmah nazvah Magazu, iako prodaju Croatia records izdanja, ovo nemaju
Na net i ganjaj!
Tako ću i ja.
@Banksy
- Banksy
#5210 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Ommadawn wrote:
@Banksyza ove članke
I tebi
-
Hakiz
#5211 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Ommadawn wrote:‘ta će ba Magaza...Hakiz wrote:Odmah nazvah Magazu, iako prodaju Croatia records izdanja, ovo nemaju
Na net i ganjaj!
Tako ću i ja.
@Banksyza ove članke
Ima na CR stranici "Stavi u košaricu"
https://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_i ... _ID=998492
https://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_i ... _ID=998756
https://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_i ... _ID=998768
- Banksy
#5212 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Glede... The Spencer Davis Group - I'm A Man - Full Album
- dale cooper
#5213 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
A kad smo već kod Steve Winwooda, da ne okolišamo i postavimo šta od njegovog najboljeg benda.
- Ommadawn
#5214 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Kad završim sa nastupima i kad krene zimski raspust, imaću više vremenaBanksy wrote:Ommadawn wrote:
@Banksyza ove članke
I tebiza one nove priče koje čekamo...
Ne brini, nisam zaboravio!
- Ommadawn
#5215 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Jedna draga osoba je jucer zauvijek otisla na vjecna lovista, nakon kratke ali teske bolesti. Upoznali smo se prije 10 godina prilikom mog prvog boravka u Tuzli (sto ce kasnije ucestati) i sasvim slucajno otkrili da volimo istu muziku. Pitao me tada za jednu pjesmu kojoj nije znao ime niti ko je izvodi ali da je cuo prvi put devedesetih godina na zvucniku u luckoj kapetaniji u Splitu, cekajuci trajekt za Hvar gdje je isao da posjeti jednog dobrog druga.
Nisam mu naravno znao reci ukoliko ne znam ni izvodjaca ni pjesmu ali kad smo se sreli nakon mjesec i pol dana drugi put, uspio je pronaci koja je pjesma.
Iako sam je, u vrijeme kada je bila aktuelna, svirao na gitari na zurkama (tad sam bio na pocetnickom stadiju), nije bas da sam je pretjerano gotivio ali pjesma ce me od tada vjecno asocirati na njega.
Pocivaj u miru!
Nisam mu naravno znao reci ukoliko ne znam ni izvodjaca ni pjesmu ali kad smo se sreli nakon mjesec i pol dana drugi put, uspio je pronaci koja je pjesma.
Iako sam je, u vrijeme kada je bila aktuelna, svirao na gitari na zurkama (tad sam bio na pocetnickom stadiju), nije bas da sam je pretjerano gotivio ali pjesma ce me od tada vjecno asocirati na njega.
Pocivaj u miru!
- Better Man
#5216 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Legendarni Dušan Kojić Koja i njegova legendarna Disciplina Kičme su oderali koncert u Jazzbini. Bilo je odlično.

- dale cooper
#5217 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Žao mi je zbog tvoj prijatelja...moja sućut.Ommadawn wrote:Jedna draga osoba je jucer zauvijek otisla na vjecna lovista, nakon kratke ali teske bolesti. Upoznali smo se prije 10 godina prilikom mog prvog boravka u Tuzli (sto ce kasnije ucestati) i sasvim slucajno otkrili da volimo istu muziku. Pitao me tada za jednu pjesmu kojoj nije znao ime niti ko je izvodi ali da je cuo prvi put devedesetih godina na zvucniku u luckoj kapetaniji u Splitu, cekajuci trajekt za Hvar gdje je isao da posjeti jednog dobrog druga.
Pocivaj u miru!
Pjevačica 4 Non Blondes Linda Perry je ostvarila zavidnu karijeru kasnije pišući za mnoge danas velike pop zvijezde. Christina Aguilera, Gwen
Stefani, Adele i Alicia Keys su samo neke od njih.
- zomri
#5218 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Dobra Disciplina bi, samo nekako kratko 
- Better Man
#5219 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Da. Proleti vrijeme. Svirka je trajala oko 2 sata, ali čini ti se kao da je puno kraće trajala. Kad je nešto dobro za čas proleti vrijeme.zomri wrote:Dobra Disciplina bi, samo nekako kratko
- zomri
#5220 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Dobro oni praše, samo onaj prostor nije za svirke nikako. Nadao sam se da će biti makar malo bolje, međutim one pregrade ubiju akustiku. Ono je možda dobro za neku kežual svirku, nikako za koncert.Better Man wrote:Da. Proleti vrijeme. Svirka je trajala oko 2 sata, ali čini ti se kao da je puno kraće trajala. Kad je nešto dobro za čas proleti vrijeme.zomri wrote:Dobra Disciplina bi, samo nekako kratko
Ah, kakva šteta što su pravi formati prostora za njih trenutno nedostupni (CDA, Sloga).
- Ommadawn
#5221 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Što su nedostupni?zomri wrote:Dobro oni praše, samo onaj prostor nije za svirke nikako. Nadao sam se da će biti makar malo bolje, međutim one pregrade ubiju akustiku. Ono je možda dobro za neku kežual svirku, nikako za koncert.Better Man wrote:Da. Proleti vrijeme. Svirka je trajala oko 2 sata, ali čini ti se kao da je puno kraće trajala. Kad je nešto dobro za čas proleti vrijeme.zomri wrote:Dobra Disciplina bi, samo nekako kratko
Ah, kakva šteta što su pravi formati prostora za njih trenutno nedostupni (CDA, Sloga).
- zomri
#5222 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Jedno je pozorište, drugo komercijalna kafana.
-
Hakiz
#5223 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Preporuka za audio digital player, HiFi komponenta, low end, može Kinez, samo da radi i da reproducira MP3, FLAC do 24/192 i open source audio formate. Bilo bi dobro da ima ugrađen HDD ili SSD, ali ne mora, neka ima USB da se prikopča eksterni disk i naravno ulaz za memeorijske kartice.
Ako neko zna gdje u Sarajevu može da se kupi jedan takav, OLX ne daje neke rezultate, ili ja ne mogu da skontam.
Ako neko zna gdje u Sarajevu može da se kupi jedan takav, OLX ne daje neke rezultate, ili ja ne mogu da skontam.
- Banksy
#5224 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Eric Clapton - A Clapton Christmas (TV Special)
- zomri
#5225 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
New partisans - jedan od zaboravljenih autentičnih pokreta i zvukova onog Sarajeva. New primitives je i dalje živ i vitalan svuda oko nas, hvala na pitanju, dok su ovaj trenutak domaće pop historije uglavnom svi zaboravili. Podsjetio me na njega koncert sjajnog Mustafe Čizmića - Čizme i njegovog ne tako sjajnog pratećeg benda. Kada ne glumi Lakinog brata, Čizma, nekadašnji basista Bolera i koautor Grbavice, danas uglavnom stoji pred mikrofonom uz ritam gitaru pjeva uspješnice svoje bivše grupe.
Iz sveg repertoara izdvojila se obrada "Konjuh planinom" na koju sam bio gotovo potpuno zaboravio. Partizanska budnica u epskom, skoro heavy aranžmanu ako ne realizira, ono bar da naslutiti potencijal koji je pokret poput new partisansa imao.
Iz sveg repertoara izdvojila se obrada "Konjuh planinom" na koju sam bio gotovo potpuno zaboravio. Partizanska budnica u epskom, skoro heavy aranžmanu ako ne realizira, ono bar da naslutiti potencijal koji je pokret poput new partisansa imao.