Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#51 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

zg1911 wrote:
dezurni_ucenik wrote:ELP su dobri za slusati prvih nekoliko minuta, kasnije bas me krene taj zvuk nervirati.

E sto me danas ide nesto hejtanje. :D
uf, njih recimo ne mogu cut/vidit.
Image

:facepalm:
zg1911

#52 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

to je to. pa se sad ti nemoj sramit kad kazes da slusas elp :D
dale cooper

#53 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

zg1911 wrote:to je to. pa se sad ti nemoj sramit kad kazes da slusas elp :D
Istini za volju ono gore je album iz kasnije faze. Ali ko bi rekao da se radi o prog rock bendu.
Poziraju kao da su Bee Gees. :D
zg1911

#54 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

dale cooper wrote:
Istini za volju ono gore je album iz kasnije faze. Ali ko bi rekao da se radi o prog rock bendu.
dobra stvar kod proga jest sto je djelomice isprovocirao nastanak punka. dobra stvar kod punka je sto je omogucio razvijanje post punka i new wave (a preko njih i gro toga u godinama ce slijediti). dakle, prog rules!
dale cooper

#55 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

zg1911 wrote:
dale cooper wrote:
dobra stvar kod proga jest sto je djelomice isprovocirao nastanak punka. dobra stvar kod punka je sto je omogucio razvijanje post punka i new wave (a preko njih i gro toga u godinama ce slijediti). dakle, prog rules!
Makes sense. :mrgreen: A istini za volju nisu ni svi punkeri baš mrzili sav prog. Recimo John Lydon je gotivio Petera Hammilla
iz Van Der Graaf Generatora (odličan bend) i čak ga je na vrhuncu punk eksplozije puštao kada je gostovao na BBC radiju.
zg1911

#56 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

dale cooper wrote:
Makes sense. :mrgreen: A istini za volju nisu ni svi punkeri baš mrzili sav prog. Recimo John Lydon je gotivio Petera Hammilla
iz Van Der Graaf Generatora (odličan bend) i čak ga je na vrhuncu punk eksplozije puštao kada je gostovao na BBC radiju.
ok, ali isti je postao clanom pistolsa tako sto ga je malcom mclaren zamijetio zbog majice koju je nosio a na kojoj je pisalo "i hate pink floyd". no brijem da mozda npr pere ubu i wire nisu mrzili prog. no to samo nagadjam.
dale cooper

#57 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

zg1911 wrote:
dale cooper wrote:
ok, ali isti je postao clanom pistolsa tako sto ga je malcom mclaren zamijetio zbog majice koju je nosio a na kojoj je pisalo "i hate pink floyd". no brijem da mozda npr pere ubu i wire nisu mrzili prog. no to samo nagadjam.
Kao i svaka muzička revolucija i ova je morala imati žrtve. Neprijatelji su bili ti rock dinosauri i prog bendovi
i oni su platili cijenu svih onih pizdarija, ekscesa i parodije u koju su se na kraju pretvorili.
A revolucije nisu nježne. Što ne znači da Lydon nije bio inteligentan tip koji je mogao cijeniti i da je nešto
bilo dobro u tome svemu. A sudeći po onome što je kasnije napravio sa PIL-om imao je širok spektar uticaja.
Mislim da je Lydon vrlo brzo shvatio da je ono što su Pistolsi radili bilo poprilično ograničavajuće za njega.
Nezaboravna je ona rečenica pred sam kraj zadnjeg koncerta koji će Pistolsi odsvirati tada: "Ever get the feeling you've been cheated?"
zg1911

#58 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

slazem se. s tim da su sex pistolsi po meni jedna velika prevara. bend okupljen od strane mclarena, oblacen od westwood. da su okupljeni 20ak godina kasnije i da su izvodili sladunjavije pjesme rekli bi boy bend.

sto opet ne znaci da nevermind... nije dobar album. makar zvukom jako vuce na ny dollse te je barem 50% sporiji od klasicnog punka.
dale cooper

#59 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

zg1911 wrote:slazem se. s tim da su sex pistolsi po meni jedna velika prevara. bend okupljen od strane mclarena, oblacen od westwood. da su okupljeni 20ak godina kasnije i da su izvodili sladunjavije pjesme rekli bi boy bend.

sto opet ne znaci da nevermind... nije dobar album. makar zvukom jako vuce na ny dollse te je barem 50% sporiji od klasicnog punka.
Da, dobar album. I ujedno početak i kraj ideje Sex Pistolsa. Jer su rekli sve što su trebali reći tim jednim albumom
i bili su nužni za pokretanje učmale rock scene sa status quo-a. Mnogo bolje i zanimljivije stvari su došle poslije.
dezurni_ucenik

#60 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

zg1911 wrote:slazem se. s tim da su sex pistolsi po meni jedna velika prevara. bend okupljen od strane mclarena, oblacen od westwood. da su okupljeni 20ak godina kasnije i da su izvodili sladunjavije pjesme rekli bi boy bend.

Za Sex pistolse komentar :thumbup: . Zato je i Rotten jedan od najdosadnijih likova na muzickoj sceni. Matori prdonja najobicniji.
dezurni_ucenik

#61 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
zg1911 wrote:
dale cooper wrote:
Kao i svaka muzička revolucija i ova je morala imati žrtve. Neprijatelji su bili ti rock dinosauri i prog bendovi
i oni su platili cijenu svih onih pizdarija, ekscesa i parodije u koju su se na kraju pretvorili.
A revolucije nisu nježne. Što ne znači da Lydon nije bio inteligentan tip koji je mogao cijeniti i da je nešto
bilo dobro u tome svemu. A sudeći po onome što je kasnije napravio sa PIL-om imao je širok spektar uticaja.
Mislim da je Lydon vrlo brzo shvatio da je ono što su Pistolsi radili bilo poprilično ograničavajuće za njega.
Nezaboravna je ona rečenica pred sam kraj zadnjeg koncerta koji će Pistolsi odsvirati tada: "Ever get the feeling you've been cheated?"
Tako su glam i hair metalci platili danak kad se Kurt Cobain pojavio. Da ne spominjem kako su emo bandovi naguzili nu metal grupe.
zg1911

#62 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

dezurni_ucenik wrote:

Za Sex pistolse komentar :thumbup: . Zato je i Rotten jedan od najdosadnijih likova na muzickoj sceni. Matori prdonja najobicniji.
uf pa ja bih ga okarakterizirao svakakvim samo ne dosadnim. ali da mu je matični bend u vrhu tog vremena po zanimljivosti, nije. oni su više sociološki fenomen. mediji, moda itd. meni ni blizu cbgb scene, clasha, joy divisiona, gang of foura itd.
annoy

#63 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by annoy »

dale cooper wrote: Dax Riggs? Iz Acid Batha? Nisam baš upoznat sa njihovim radom. Imaš li kakvih preporuka? :)
Da, taj. Acid Bath je zakon, ali i sve što je kasnije radio s Agents of oblivion ili Deadboy and the elephantman. Ipak su mi najdraži njegovi solo albumi, pogotovo prvi We sing of only blood or love, eto to je prva preporuka. Ima i predivnih obrada, nisam za računalom da postavljam linkove, ali da se naći sve na Yt, npr. Cohenov Famous blue raincoat, Elvisov Heartbreak hotel, Our mother the mountain od Zandta itd...
Eggsy

#64 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Eggsy »

dezurni_ucenik wrote: Zato je i Rotten jedan od najdosadnijih likova na muzickoj sceni. Matori prdonja najobicniji.
:thumbup:
I see no shame at all in admiring the Bee Gees and being a Sex Pistol :-)
zg1911

#65 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

isti k kao da je rekao "...and being a dick". doslovno
dale cooper

#66 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Lydon je bio talentovaniji od većine vršnjaka te punk generacije. On je po meni uradio najpošteniju stvar
kada je skontao da to više nije to sa Pistolsima. Prvi PIL-ov album Metal Box mi je u rangu sa ostalim
post punk klasicima. Druga stvar je što se poslije pretvorio u parodiju samog sebe kada je ponovo
oformio Pistolse za reunion. Iako je i to na neki način subverzivna poruka o Sex Pistolsima kao "velikoj
rock'n'roll prevari". :mrgreen:

@annoy Hvala na preporukama! :kakoste:
greatful_and_dead

#67 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by greatful_and_dead »

Super tema!

Evo da se upišem sa prvim albumom koji sam ja poslušao u životu i od kojeg je krenulo svakodnevno druženje s muzikom. I kolekcionarstvo. Imaju Floydovi puno boljih albuma, ali eto ovaj ostaje zauvijek u sjećanju, kao prva ljubav :) Dobio ga od rođaka, koji je nažalost nedugo nakon toga poginuo. I bio je baš ovakav, "orginal kaseta".

Image
dezurni_ucenik

#68 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:Lydon je bio talentovaniji od većine vršnjaka te punk generacije. On je po meni uradio najpošteniju stvar
kada je skontao da to više nije to sa Pistolsima. Prvi PIL-ov album Metal Box mi je u rangu sa ostalim
post punk klasicima. Druga stvar je što se poslije pretvorio u parodiju samog sebe kada je ponovo
oformio Pistolse za reunion. Iako je i to na neki način subverzivna poruka o Sex Pistolsima kao "velikoj
rock'n'roll prevari". :mrgreen:

@annoy Hvala na preporukama! :kakoste:
PIL ima jednu pjesmu posvecena ratu u Bosnu. Ali zaboravio sam kako se zove...

Ali da ne ispadne da Rotena samo pljujem, evo ova je bas vrh instrumentala

Inace bila je i na soundtracku za Blair Witch Project. Tu sam je i prvi put poslusao.
dezurni_ucenik

#69 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

Eggsy wrote:
dezurni_ucenik wrote: Zato je i Rotten jedan od najdosadnijih likova na muzickoj sceni. Matori prdonja najobicniji.
:thumbup:
I see no shame at all in admiring the Bee Gees and being a Sex Pistol :-)
Nije mi on nikad licio na nekoga ko slusa Stayin Alive :-) :-)
Zastozato

#70 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Zastozato »

zg1911 wrote:btw

oba spomenuta albuma flaming lipsa su mi puuuuno bolja od referentne točke, sgt. peppersa. sgt. peppers često slovi kao najbolji album u povijesti glazbe, a meni ne da nije ni najbolji album beatlesa nego mi je jedini album beatlesa za kojeg bi rekao da je bzvz (ok, ni let it be nije ništa ekstra, ali barem nije tako precijenjen kao sgt. peppers). a hard day's night, help, rubber soul, revolver, white album (usprkos mccartneyevim idiotarijama tipa obla di obla da) i abbey road su mi daleko bolji albumi. sgt. peppers mi je u kategoriji koju dijeli s albumom pet sounds beach boysa - najprecijenjeniji album ikad. ne pomažu mu čak ni dva ekstra bisera; lucy in the sky with diamonds i a day in the life.
O ukusima se ne raspravlja ali meni je Sgt. pepper najbolji album svih vremena, za nijansu bolji od Abbey Road albuma. Mozda sam ja subjektivan jer su Bitlsi moja omiljena grupa, ali sa mnom se slazu David Gilmour i Roger Waters, clanovi Pink Floyd-a, koji upravo za Pepper kazu da je neponovljiv i nedostizan. Mozda zato sto je iz tog vremena (1967), te uticaja na rok scenu opcenito, medjutim nisu samo ova dvojica misljenja da je Pepper najbolji album ikad. Moras ga poslusati cijelog, u sto ne sumnjam da nisi, ali ipak o ukusima se ne raspravlja. Album ne moze tek tako biti najbolji na skoro svim listama, ponekad je to Revolver. Evo linka na kojem Roger Waters govori o uticaju Sgt. Pepper-a na Pink Floyd.

http://somethingelsereviews.com/2015/04 ... er-waters/

Iako su sve pjesme na tom albumu sjajne, moje omiljene su: A Day In The Life, Lucy In The Sky With Diamonds, Lovely Rita, Fixing A Hole, a kako ne spomenuti With A Little Help From My Friends koju je obradio Joe Cocker. Ta pjesma je ujedno njegova najbolja, dok na Pepper-u kod Bitlsa to je tek neka osrednja pjesma, iako se meni vise svidja njihova verzija te pjesme. Cocker je previse dramatizirao u svojoj izvedbi.
Eggsy

#71 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Eggsy »

dale cooper wrote:Lydon... On je po meni uradio najpošteniju stvar kada je skontao da to više nije to sa Pistolsima. Prvi PIL-ov album Metal Box mi je u rangu sa ostalim post punk klasicima.
Paul i Steve nisu pričali s njim, Sid je od njega bježao uz pomoć heroina, a sa Malcolmom je bio u gotovo const. prepirkama. "Ever get the feeling you've been cheated?" bi više odgovaralo za njih, a ne njega.
Mislim da Metal Box nije bio prvi album...
zg1911

#72 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

istina, public image iliti first issue i metal box iliti second issue. hrabri albumi i zbog toga ih cijenim. ne uzivam bas u njima.
zg1911

#73 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

Zastozato wrote:

oba spomenuta albuma flaming lipsa su mi puuuuno bolja od referentne točke, sgt. peppersa. sgt. peppers često slovi kao najbolji album u povijesti glazbe, a meni ne da nije ni najbolji album beatlesa nego mi je jedini album beatlesa za kojeg bi rekao da je bzvz (ok, ni let it be nije ništa ekstra, ali barem nije tako precijenjen kao sgt. peppers). a hard day's night, help, rubber soul, revolver, white album (usprkos mccartneyevim idiotarijama tipa obla di obla da) i abbey road su mi daleko bolji albumi. sgt. peppers mi je u kategoriji koju dijeli s albumom pet sounds beach boysa - najprecijenjeniji album ikad. ne pomažu mu čak ni dva ekstra bisera; lucy in the sky with diamonds i a day in the life.
O ukusima se ne raspravlja ali meni je Sgt. pepper najbolji album svih vremena, za nijansu bolji od Abbey Road albuma. Mozda sam ja subjektivan jer su Bitlsi moja omiljena grupa, ali sa mnom se slazu David Gilmour i Roger Waters, clanovi Pink Floyd-a, koji upravo za Pepper kazu da je neponovljiv i nedostizan. Mozda zato sto je iz tog vremena (1967), te uticaja na rok scenu opcenito, medjutim nisu samo ova dvojica misljenja da je Pepper najbolji album ikad. Moras ga poslusati cijelog, u sto ne sumnjam da nisi, ali ipak o ukusima se ne raspravlja. Album ne moze tek tako biti najbolji na skoro svim listama, ponekad je to Revolver. Evo linka na kojem Roger Waters govori o uticaju Sgt. Pepper-a na Pink Floyd.

Iako su sve pjesme na tom albumu sjajne, moje omiljene su: A Day In The Life, Lucy In The Sky With Diamonds, Lovely Rita, Fixing A Hole, a kako ne spomenuti With A Little Help From My Friends koju je obradio Joe Cocker. Ta pjesma je ujedno njegova najbolja, dok na Pepper-u kod Bitlsa to je tek neka osrednja pjesma, iako se meni vise svidja njihova verzija te pjesme. Cocker je previse dramatizirao u svojoj izvedbi.
nisam fan pink floyda tako da me nisi dobio argumentom da gilmour i waters obozavaju sgt. peppersa :D mozda ga vole upravo zato sto su suvremenici pa cijene novotarije koje je unio u snimanje albuma. nebitno, svijestan sam ja kako taj album kotira medju publikom i kritikom. ali isto je fakt da otkako je izasao proglasava ga se za the greatest ever. pitanje je koliko smo ustvari indoktrinirani. al evo u zadnje vrijeme se sve cesce revolver i neki drugi spominju za naj album ikad tako da je sgt. peppers sad cak i izgubio top poziciju sto se kritike tice tako da zbirna lista kriticarskih lista sada izgleda ovako;

http://www.acclaimedmusic.net/Current/index_mobile.html

sto se pjesama tice ja ostajem pri one dvije bas velike pjesme - lsd i a day in the life.

da se razumimo, ne utvaram si da je moje misljenje zakon. diskutira(j)mo...
Zastozato

#74 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Zastozato »

zg1911 wrote:
Zastozato wrote:

nisam fan pink floyda tako da me nisi dobio argumentom da gilmour i waters obozavaju sgt. peppersa :D mozda ga vole upravo zato sto su suvremenici pa cijene novotarije koje je unio u snimanje albuma. nebitno, svijestan sam ja kako taj album kotira medju publikom i kritikom. ali isto je fakt da otkako je izasao proglasava ga se za the greatest ever. pitanje je koliko smo ustvari indoktrinirani. al evo u zadnje vrijeme se sve cesce revolver i neki drugi spominju za naj album ikad tako da je sgt. peppers sad cak i izgubio top poziciju sto se kritike tice tako da zbirna lista kriticarskih lista sada izgleda ovako;

http://www.acclaimedmusic.net/Current/index_mobile.html

sto se pjesama tice ja ostajem pri one dvije bas velike pjesme - lsd i a day in the life.

da se razumimo, ne utvaram si da je moje misljenje zakon. diskutira(j)mo...
Pjesme Strawberry Fields Forever and Penny Lane su trebale biti na ovom albumu, ali posto su izasle kao single ipak se odustalo od toga.
zg1911

#75 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

Zastozato wrote:
Pjesme Strawberry Fields Forever and Penny Lane su trebale biti na ovom albumu, ali posto su izasle kao single ipak se odustalo od toga.
da. a to su mi npr baš dvije jake pjesme. pogotovo lennonova strawberry fields forever. makar, na penny lane je mccartney ubo jebenu melodiju. te dvije su mi u rangu a day... i lucy. dakle, vrh diskografije beatlesa.
Post Reply