Muzički Almanah (naš život u muzici)
Moderator: _BataZiv_0809
-
statixx
#351 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Traktor je bio solidan, uglavnom za miksanje, al' FL je bio istinska kreativna zajebancija. Na stotine loopova (funky, jazz, gitara, dubovi, basovi, africke bonge, conge i sl.), za svaki ovaj sinteticki zvuk imao si dodatnih dugmica za njihovu modifikaciju, nabacas svega, k'o sataras
, i onda opletes sa basovima i visokotoncima, itd. Vjerovatno je i ovaj sto je @dezurniucenik koristio slican.
Last edited by statixx on 01/12/2015 13:46, edited 1 time in total.
- zg1911
#352 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
sarajevo je očito imalo priču sličnu kao i split. baš je sad za vikend u novinama bio veliki članak o splitskoj sceni 80-ih. uglavnom, gro bendova je tamo bilo ali nitko sem daleke obale i donekle đavola nije isplivao. kažu sugovornici da ih se šikaniralo kao provincijalce. ali ako sviraš zabavnjake sva vrata su ti otvorena. situaciju je odlično opisala daleka obala u hitu 80-e;Ommadawn wrote:
E moj Zagrepcanin, kakvih je dobrih bendova bilo u BiH ali im upravo placipickopjevanje H-M-H, Merlina i P.O. nije dalo da dodju do izrazaja, da stanovnistvo izvedu na pravi put. Nije ih bilo mnogo, ali bilo bi da su ovi mogli da vise dodju do izrazaja. A i tadasnja politika...no nebitno.
Nego, malo off (a ako moja svastika procita ovo, ima da mi nabije minuse) moj bivsi badzo (s kojim sam jos uvijek u dobrim odnosima) je takodjer Zagrepcanin i upravo je muzika bila ono sto nas je spojilo. Kakvih ploca taj frajer ima u svojoj kolekciji - eto zamisli da sam se stipao za guzicu misleci da sanjam kad sam prvi put u rukama drzao plocu "Bombardiranje New Yorka".
Pa onda beogradski Pergament, pa SCH, pa mozda jeste off ali meni je sasvim super - Amila "Kakav divan dan". Velim ja njemu "Hajde, kontam za Bombardiranje, kontam donekle i za SCH ali otkud ti Amila?" "A cuj, ljeti kad bih isal u Zagreb, udjem u ducan ploca i sve sto je izaslo novo te godine kod nas (u SFRJ) a da je nepoznato - ja kupim".
@dale_cooper: kad smo oko industrijalizacije BiH gradova, vozim ja starce u Tuzlu, da upoznaju svoje buduce prijatelje. Do tada, stari je nekoliko puta poslovno bio u Tuzli, imao i neke dobre raje ali mama nije nikada. I kako se priblizavamo, a oni ogromni dimnjaci od Termoelektrane kad ce moja stara "Sta je ovo jebote, ovdje jos ima industrije, bas ovaj grad pravo izgleda da se dobro drzi". Kad smo stigli na Irac, ona fasada otpada sa nebodera, lift koji ne radi kako treba...![]()
Sta hoces, pa imali ste Southern Storm, odlican bend - onaj Hot razvaljuje gitaru (ako njega ne dokrajci alkohol), pa cini mi se da je i Toxic Death bio iz Tuzle, ako se ne varam... Jednu vecer provedoh u Jazz baru u Sestoj Bosanskoj, fantasticno bilo, raja slusa pravo dobru muziku. Mislim, ima nade ali sad hoce li se ista iz toga izroditi - ne znam.
tih smo godina slusali džonija
i svi smo nešto pokušavali
snimke smo pravili, nosili škarici
praznih se ruku vraćali
škarica je urednik jugotona. inače i sam dalmatinac.
bombardiranje new yorka je klasik. da nije bilo rata možda bi imao status paket aranžmana. zdenko franjić i slušaj najglasnije su odličan posao radili. nikad čuo ni za amilu...
da se nadovežem na ovaj dio teksta upućen daleu. dragaš (glazbeni kritičar, nekoć i franjićev suradnik na etiketi slušaj najglasnije) to ovako kaže - kad je ekonomiji išlo loše rocku je išlo dobro.
- dale cooper
#353 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Jesi li to ti Tuzlanski zet?Ommadawn wrote: @dale_cooper: kad smo oko industrijalizacije BiH gradova, vozim ja starce u Tuzlu, da upoznaju svoje buduce prijatelje. Do tada, stari je nekoliko puta poslovno bio u Tuzli, imao i neke dobre raje ali mama nije nikada. I kako se priblizavamo, a oni ogromni dimnjaci od Termoelektrane kad ce moja stara "Sta je ovo jebote, ovdje jos ima industrije, bas ovaj grad pravo izgleda da se dobro drzi". Kad smo stigli na Irac, ona fasada otpada sa nebodera, lift koji ne radi kako treba...![]()
Sta hoces, pa imali ste Southern Storm, odlican bend - onaj Hot razvaljuje gitaru (ako njega ne dokrajci alkohol), pa cini mi se da je i Toxic Death bio iz Tuzle, ako se ne varam... Jednu vecer provedoh u Jazz baru u Sestoj Bosanskoj, fantasticno bilo, raja slusa pravo dobru muziku. Mislim, ima nade ali sad hoce li se ista iz toga izroditi - ne znam.
Pa bilo je u Tuzli pojedinačnih talenata, ali baš ta činjenica što smo bili industrijski, radnički grad je
doprinijela tome da nije bilo puno mogućnosti da se neko probije i ostvari neku značajniju karijeru.
Sve je uglavnom ostajalo lokalnog karaktera. Tako se nastavilo i nakon rata.
Hot je recimo tek uspjeo kada je otišao vani. Ali da ima ljudi koji slušaju dobru muziku, ima definitivno,
ali toga ima i u ostatku zemlje. Problem je što je sve manje mladih, kreativnih ljudi koji se hoće
baviti takvom muzikom, jer znaju da se neće moći probiti do publike zbog činjenice da je naš
radio i tv prostor preplavljen trashom i muzikom lakih nota i da nema mnogo šansi da će neko
promovisati nešto drugačije. Zato i ne postoje jake scene u gradovima BiH, sve su uglavnom
individualni pokušaji koji se neminovno završe sa razočarenjima. Nažalost.
- dale cooper
#354 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Sophisti-Pop je stil muzike koji je bio popularan negdje od sredine do kraja 80-tih. To je u
principu pop muzika sa jazzy i soul primjesama, a čije su glavne karakteristike bile uglađena i ispolirana produkcija,
softificirani aranžmani i precizno sviračko umijeće nalik onome koje su 70-tih imali Steely Dan.
U širi sophisti-pop spisak izvođača se mogu ubaciti razne grupe koje su na ovaj i onaj način odgovarale
opisu, a uključuje i Sade, Simply Red i Roxy Music iz Avalon perioda.
Međutim ja ovdje želim da spomenem dva benda iznimno draga mom srcu, a koji su po mom mišljenju
najbolje definisali taj zvuk i stil muzike.
Prvi od njih je Blue Nile, bend iz Glasgowa sačinjen od tri prijatelja sa univerziteta.
Introspektivne, melankolične i romantične pjesme i poseban emotivni glas pjevača Paula Buchanana
je ono što daje tu specijalnu, bezvremensku kvalitetu albumima A Walk Across the Rooftops i
Hats. Kada bih morao jednom rečenicom opisati pjesme Blue Nile rekao bih da se zamislite
kako negdje u kasnim noćnim satima gledate na svjetla velegrada i pitate se "ima li tu neko da
se osjeća i misli kao ja u ovom trenutku".
Prefab Sprout su idejno i autorsko djelo Paddy McAloona, pop genija (ili profesora pop pjesme kako
su ga neki oduševljeni kritičari znali nazvati) koji je svoj vrhunac dostigao već rano u karijeri
na drugom albumu Steve McQueen , de facto remek djelu, koje je jedna od svjetlih
tački pop muzike 80-tih. McAloonovi glavni autorski uzori su bili Lennon/McCartney i to se
odražavalo u klasičnom, gotovo školskom primjeru pisanja melodija, dok je sa druge strane
tekstualno bio britak i mudar poput Elvisa Costella. Vječitu tematiku ljubavi, veza i razočarenja
je obrađivao na jedan specifičan, analizirajući način, iznošeći sve one dobre ali i loše stvari
u pametno koncipiranim i složenim tekstovima. Sve je to bilo umotano u dijamantsko ispoliranu
i detaljima bogatu produkciju Thomasa Dolbya.
principu pop muzika sa jazzy i soul primjesama, a čije su glavne karakteristike bile uglađena i ispolirana produkcija,
softificirani aranžmani i precizno sviračko umijeće nalik onome koje su 70-tih imali Steely Dan.
U širi sophisti-pop spisak izvođača se mogu ubaciti razne grupe koje su na ovaj i onaj način odgovarale
opisu, a uključuje i Sade, Simply Red i Roxy Music iz Avalon perioda.
Međutim ja ovdje želim da spomenem dva benda iznimno draga mom srcu, a koji su po mom mišljenju
najbolje definisali taj zvuk i stil muzike.
Prvi od njih je Blue Nile, bend iz Glasgowa sačinjen od tri prijatelja sa univerziteta.
Introspektivne, melankolične i romantične pjesme i poseban emotivni glas pjevača Paula Buchanana
je ono što daje tu specijalnu, bezvremensku kvalitetu albumima A Walk Across the Rooftops i
Hats. Kada bih morao jednom rečenicom opisati pjesme Blue Nile rekao bih da se zamislite
kako negdje u kasnim noćnim satima gledate na svjetla velegrada i pitate se "ima li tu neko da
se osjeća i misli kao ja u ovom trenutku".
Prefab Sprout su idejno i autorsko djelo Paddy McAloona, pop genija (ili profesora pop pjesme kako
su ga neki oduševljeni kritičari znali nazvati) koji je svoj vrhunac dostigao već rano u karijeri
na drugom albumu Steve McQueen , de facto remek djelu, koje je jedna od svjetlih
tački pop muzike 80-tih. McAloonovi glavni autorski uzori su bili Lennon/McCartney i to se
odražavalo u klasičnom, gotovo školskom primjeru pisanja melodija, dok je sa druge strane
tekstualno bio britak i mudar poput Elvisa Costella. Vječitu tematiku ljubavi, veza i razočarenja
je obrađivao na jedan specifičan, analizirajući način, iznošeći sve one dobre ali i loše stvari
u pametno koncipiranim i složenim tekstovima. Sve je to bilo umotano u dijamantsko ispoliranu
i detaljima bogatu produkciju Thomasa Dolbya.
- zg1911
#355 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
dale, nisam slušao tu mjuzu, tako da neću komentirati.
nego, upravo pročitah da je rasprodan večerašnji koncert editorsa u zagrebu. meni su oni banana bend. slušate li išta od tih indie rock revival/garage rock Revival/post punk revival bendova koji su do pozornosti došli u 21. stoljeću?
kao što rekoh, ne volim editorse, ali prvi albumi interpola su mi bili odlični. a i jedni i drugi baštine baštinu joy divisiona. national je isto na tragu joy divisiona ali ima puno topliji i americanom inspiriran zvuk. standardno uvjerljiv bend, meni najdraži. white stripesi su bili odličan basic rock bend jednako pod utjecajem starih before rock was born autora i žanrova s jedne, te zepellina i protopunk bendova tipa stooges i mc 5 s druge strane. black keys koji su preuzeli breme white stripesa su mi još draži. strokesi su imali turboimpresivan debut album na kojem se čuju utjecaji velveta, ramonesa i televisiona. poslije padaju. dobra su mi prva dva albuma franz ferdinanda i arctic monkeysa. hivesi su rasturali i na albumima a i uživo. odlični, kratiki albumi (cca pola sata, 10ak pjesama), zvuk kao rolling stonesi na speedu. libertinesi su imali ono nešto divlje ali su se nažalost raspali nakon dva albuma. pa se nedavno opet oformili. onomad su ih uspoređivali čak i sa clashom. i bilo je razloga za to. arcade fire su možda i najuspješniji od svih tih bendova. david bowie i talking headsi su prvi koji prođu glavom kao mogući utjecaji na bend. još jedan bend na koji su utjecali talking headsi (a i afrika) su odlični vampire weekend. my morning jacket su odličan bend zvukom između alt countrya i led Zeppelina. the xx su na razmeđi dream popa i post punka. fleet foxes koji su imali koncert u zagrebu ima par godina itd itd
nego, upravo pročitah da je rasprodan večerašnji koncert editorsa u zagrebu. meni su oni banana bend. slušate li išta od tih indie rock revival/garage rock Revival/post punk revival bendova koji su do pozornosti došli u 21. stoljeću?
kao što rekoh, ne volim editorse, ali prvi albumi interpola su mi bili odlični. a i jedni i drugi baštine baštinu joy divisiona. national je isto na tragu joy divisiona ali ima puno topliji i americanom inspiriran zvuk. standardno uvjerljiv bend, meni najdraži. white stripesi su bili odličan basic rock bend jednako pod utjecajem starih before rock was born autora i žanrova s jedne, te zepellina i protopunk bendova tipa stooges i mc 5 s druge strane. black keys koji su preuzeli breme white stripesa su mi još draži. strokesi su imali turboimpresivan debut album na kojem se čuju utjecaji velveta, ramonesa i televisiona. poslije padaju. dobra su mi prva dva albuma franz ferdinanda i arctic monkeysa. hivesi su rasturali i na albumima a i uživo. odlični, kratiki albumi (cca pola sata, 10ak pjesama), zvuk kao rolling stonesi na speedu. libertinesi su imali ono nešto divlje ali su se nažalost raspali nakon dva albuma. pa se nedavno opet oformili. onomad su ih uspoređivali čak i sa clashom. i bilo je razloga za to. arcade fire su možda i najuspješniji od svih tih bendova. david bowie i talking headsi su prvi koji prođu glavom kao mogući utjecaji na bend. još jedan bend na koji su utjecali talking headsi (a i afrika) su odlični vampire weekend. my morning jacket su odličan bend zvukom između alt countrya i led Zeppelina. the xx su na razmeđi dream popa i post punka. fleet foxes koji su imali koncert u zagrebu ima par godina itd itd
-
dezurni_ucenik
#356 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
The Rapture su bili dobri, ali nema ih vise. White Lies nisu losi - the cureovski zvuk i crnilo umotano u indie zvuk mi bas lezi.zg1911 wrote:dale, nisam slušao tu mjuzu, tako da neću komentirati.
- dale cooper
#357 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Interpol je imao prva dva dobra albuma. Taj ogromni uticaj Joy Divisiona koji je u nekim momentima
prijetio da ih pretvori u tribute band i da naruši njihov identitet su nadoknađivali snažnim pjesmama
posebice na Turn On The Bright Lights. Kasnije su se počeli pretvarati u samoparodiju.
Editors sa druge strane nikada nisu imali toliko dobre pjesme da ih izdigne iznad pukog imitiranja
Joy Division. Na zadnjim albumima su kao i pokušavali nešto drugačije, ali meni nije izgledalo kao
pomak na bolje, čak što više, počeli su ličiti na jebeni Coldplay. Kao i sa Interpolom slična stvar
je bila i sa Strokesima. Odličan prvi i solidan drugi album...i ništa više. Sve manje dobrih i jakih pjesama
kao i očigledan sudar različitih razmišljanja i muzičkih ideja Casablancasa i ostatka benda.
Jack White je postao rock'n'roll institucija i jedini koji je zadržao kontinuitet kvaliteta što sa White
Stripesima, što na mnogobrojnim projektima i solo albumima. Čovjek koji ima prepoznatljiv muzički
izričaj i identitet. Arcade Fire su isto tako manje više imali seriju dobrih izdanja i trude se pokušavati
dati nešto novo na svakom albumu, ne zaboravljajući pritom i da napišu dobre pjesme.
Vampire Weekend je odličan (indie) pop bend, koji se svakim novim albumom približava većem
uspjehu, pritom ne žrtvujući kvalitet zarad komercijale. Od Engleza su mi Libertines najdraži, bend
koji je imao jedan od onih ogromnih bljeskova sa nenadmašnim debi albumom, slično kao svojevremeno
Stone Roses. Teško je to bilo ponoviti, još teže kada si u bendu imao sjajnog, ali notorno nepouzdanog
narkića kao što je Doherty. Jedan od onih uzalud proćerdanih talenata u rock muzici. Pravo je čudo
da je još i živ.
prijetio da ih pretvori u tribute band i da naruši njihov identitet su nadoknađivali snažnim pjesmama
posebice na Turn On The Bright Lights. Kasnije su se počeli pretvarati u samoparodiju.
Editors sa druge strane nikada nisu imali toliko dobre pjesme da ih izdigne iznad pukog imitiranja
Joy Division. Na zadnjim albumima su kao i pokušavali nešto drugačije, ali meni nije izgledalo kao
pomak na bolje, čak što više, počeli su ličiti na jebeni Coldplay. Kao i sa Interpolom slična stvar
je bila i sa Strokesima. Odličan prvi i solidan drugi album...i ništa više. Sve manje dobrih i jakih pjesama
kao i očigledan sudar različitih razmišljanja i muzičkih ideja Casablancasa i ostatka benda.
Jack White je postao rock'n'roll institucija i jedini koji je zadržao kontinuitet kvaliteta što sa White
Stripesima, što na mnogobrojnim projektima i solo albumima. Čovjek koji ima prepoznatljiv muzički
izričaj i identitet. Arcade Fire su isto tako manje više imali seriju dobrih izdanja i trude se pokušavati
dati nešto novo na svakom albumu, ne zaboravljajući pritom i da napišu dobre pjesme.
Vampire Weekend je odličan (indie) pop bend, koji se svakim novim albumom približava većem
uspjehu, pritom ne žrtvujući kvalitet zarad komercijale. Od Engleza su mi Libertines najdraži, bend
koji je imao jedan od onih ogromnih bljeskova sa nenadmašnim debi albumom, slično kao svojevremeno
Stone Roses. Teško je to bilo ponoviti, još teže kada si u bendu imao sjajnog, ali notorno nepouzdanog
narkića kao što je Doherty. Jedan od onih uzalud proćerdanih talenata u rock muzici. Pravo je čudo
da je još i živ.
- zg1911
#358 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
white liese nisam slusao, a the rapture su bili odlicni. house of jelous lovers je jedna od najboljih pjesama desetljeca kao i disco-punk zanra.dezurni_ucenik wrote:
The Rapture su bili dobri, ali nema ih vise. White Lies nisu losi - the cureovski zvuk i crnilo umotano u indie zvuk mi bas lezi.
-
dezurni_ucenik
#359 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
zg1911 wrote:white liese nisam slusao, a the rapture su bili odlicni. house of jelous lovers je jedna od najboljih pjesama desetljeca kao i disco-punk zanra.dezurni_ucenik wrote:
The Rapture su bili dobri, ali nema ih vise. White Lies nisu losi - the cureovski zvuk i crnilo umotano u indie zvuk mi bas lezi.
Meni je ova od Rapture dobra, jes da je samplovana.
- zg1911
#360 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
koga su samplirali? ok je pjesma. nepoznata mi. sad vidjeh da je s trećeg albuma koji je izašao dosta kasnije, kad sam ih već prestao pratiti.dezurni_ucenik wrote:
-
dezurni_ucenik
#361 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
zg1911 wrote:koga su samplirali? ok je pjesma. nepoznata mi. sad vidjeh da je s trećeg albuma koji je izašao dosta kasnije, kad sam ih već prestao pratiti.dezurni_ucenik wrote:
Od 52.sekunde poslusaj
- zg1911
#362 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
sampliranje mi ne predstavlja problem. jasno, kada je u skladu sa zakonima o inttelektualnom vlasništvu . npr paper planes od m.i.a.-e mi nije ništa manje vrijedna jer je samplirala straight to hell clasha.dezurni_ucenik wrote:
Od 52.sekunde poslusaj
btw odlična mi je ova pjesma koju su the rapture samplirali
-
dezurni_ucenik
#363 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
zg1911 wrote:sampliranje mi ne predstavlja problem. jasno, kada je u skladu sa zakonima o inttelektualnom vlasništvu . npr paper planes od m.i.a.-e mi nije ništa manje vrijedna jer je samplirala straight to hell clasha.dezurni_ucenik wrote:
Od 52.sekunde poslusaj
btw odlična mi je ova pjesma koju su the rapture samplirali
Aha. Simpaticna stvarka
- zg1911
#364 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
pošto je danas 35 godišnjica smrti johna lennona sem standardnog r.i.p. nabrojat ću najdraže mi njegove pjesme.
10 s beatlesima za koje se neosporno zna da ih je napisao lennon;
i should have known better
a hard day's night
help
in my life
nowhere man
she said she said
lucy in the sky with diamonds
strawberry fields forever
come together
don't let me down
te 10 iz solo karijere;
instant karma
mother
working class hero
imagine
crippled inside
jealous guy
gimme some truth
oh yoko
cold turkey
just like starting over
jebat ga, ispada da jmi e imagine a ne plastic ono najbolji lennonov album. i je.
a hard day's night
help
in my life
nowhere man
she said she said
come together
don't let me down
te 10 iz solo karijere;
instant karma
mother
working class hero
imagine
crippled inside
jealous guy
gimme some truth
oh yoko
cold turkey
just like starting over
jebat ga, ispada da jmi e imagine a ne plastic ono najbolji lennonov album. i je.
- dale cooper
#365 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Beatlesi:zg1911 wrote:pošto je danas 35 godišnjica smrti johna lennona sem standardnog r.i.p. nabrojat ću najdraže mi njegove pjesme.
a hard day's night
help
in my life
nowhere man
she said she said
come together
don't let me down
te 10 iz solo karijere;
instant karma
mother
working class hero
imagine
crippled inside
jealous guy
gimme some truth
oh yoko
cold turkey
just like starting over
Strawberry Fields Forever
Happiness Is a Warm Gun
Dear Prudence
I'm Only Sleeping
In My Life
Tomorrow Never Knows
I Am the Walrus
Lucy in the Sky with Diamonds
Help!
A Hard Day's Night
Solo:
Imagine
Jealous Guy
Working Class Hero
Mother
God
Instant Karma
Gimme Some Truth
Beautiful Boy
Cold Turkey
Isolation
- zg1911
#366 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
dale cooper wrote:Beatlesi:zg1911 wrote:pošto je danas 35 godišnjica smrti johna lennona sem standardnog r.i.p. nabrojat ću najdraže mi njegove pjesme.
a hard day's night
help
in my life
nowhere man
she said she said
come together
don't let me down
te 10 iz solo karijere;
instant karma
mother
working class hero
imagine
crippled inside
jealous guy
gimme some truth
oh yoko
cold turkey
just like starting over
Happiness Is a Warm Gun
Dear Prudence
I'm Only Sleeping
In My Life
Tomorrow Never Knows
I Am the Walrus
Help!
A Hard Day's Night
Solo:
Imagine
Jealous Guy
Working Class Hero
Mother
God
Instant Karma
Gimme Some Truth
Beautiful Boy
Cold Turkey
Isolation
odličan izbor! i ove pjesme koje si ti stavio a ja ne su mi sve redom odlične
btw kao osoba na strummer/springsteen liniji mislim da je očito koji mi je omiljeni beatle...
-
Zastozato
#367 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Bitlsi
Meni je malo 10 najboljih pa cu napisati 25, a ovo je otprilike njihov poredak:
A day in the life (doduse jedan dio je Paulov)
Strawberry fields forever
Revolution
Come together
Nowhere man
I'm the walrus
Hey bulldog
Happiness is a warm gun
I'm a loser
In my life
Ticket to ride
Lucy in the sky with diamonds
All you need is love
Help
I'm so tired
The ballad of John and Yoko
Tomorrow never knows
A hard day's night (Johnova pjesma iako Paul pjeva jedan dio pjesme)
You can't do that
And your bird can sing
Dear Prudence
Norweigan wood (This bird has flown)
Rain
Yer Blues
Sexy Sadie
Zato cu napisati samo 5 iz njegove solo karijere. Nijedan od njih u svojim solo karijerama nisu bili na istom nivou kao u Bitlsima.
Working class hero
Instant karma
Watching the wheels
Jealous guy
Just like starting over
Meni je malo 10 najboljih pa cu napisati 25, a ovo je otprilike njihov poredak:
A day in the life (doduse jedan dio je Paulov)
Strawberry fields forever
Revolution
Come together
Nowhere man
I'm the walrus
Hey bulldog
Happiness is a warm gun
I'm a loser
In my life
Ticket to ride
Lucy in the sky with diamonds
All you need is love
Help
I'm so tired
The ballad of John and Yoko
Tomorrow never knows
A hard day's night (Johnova pjesma iako Paul pjeva jedan dio pjesme)
You can't do that
And your bird can sing
Dear Prudence
Norweigan wood (This bird has flown)
Rain
Yer Blues
Sexy Sadie
Zato cu napisati samo 5 iz njegove solo karijere. Nijedan od njih u svojim solo karijerama nisu bili na istom nivou kao u Bitlsima.
Working class hero
Instant karma
Watching the wheels
Jealous guy
Just like starting over
- dale cooper
#368 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Hvala! Ali druže ne moram ti reći kako je bilo teško izabrati, posebno ove sa Beatlesima.zg1911 wrote:dale cooper wrote:Beatlesi:zg1911 wrote:pošto je danas 35 godišnjica smrti johna lennona sem standardnog r.i.p. nabrojat ću najdraže mi njegove pjesme.
a hard day's night
help
in my life
nowhere man
she said she said
come together
don't let me down
te 10 iz solo karijere;
instant karma
mother
working class hero
imagine
crippled inside
jealous guy
gimme some truth
oh yoko
cold turkey
just like starting over
Happiness Is a Warm Gun
Dear Prudence
I'm Only Sleeping
In My Life
Tomorrow Never Knows
I Am the Walrus
Help!
A Hard Day's Night
Solo:
Imagine
Jealous Guy
Working Class Hero
Mother
God
Instant Karma
Gimme Some Truth
Beautiful Boy
Cold Turkey
Isolation
odličan izbor! i ove pjesme koje si ti stavio a ja ne su mi sve redom odlične![]()
btw kao osoba na strummer/springsteen liniji mislim da je očito koji mi je omiljeni beatle...
Inače 1972 je Hit Parader magazin sjeo sa Lennonom da ustanove koje je pjesme pisao on,
koje McCartney a koje su bile zajednički rad. Nakon što je pročitao taj intervju, McCartney
je imao samo jednu ispravku - In My Life. Paul tvrdi da je John napisao riječi za tu pjesmu,
a da je on radio na muzici. Ja sam je i pored toga uvrstio, a vidim da je to bi i tvoj izbor.
Divna pjesma inače.
- zg1911
#369 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
čitao sam dosta o autorskom opusu Lennon/McCartney. čini mi se kao da sam pročitao kako je paul rekao "give him 70 percent". sad na Wikipediji provjerih, ne spominje se omjer. McCartney tvrdi da je napisao melodiju, a Lennon da je napisao i tekst i melodiju uz samo malu intrervenciju mccartneya. inače, u samo par pjesama se spore tko je glavni autor. ali nekako mi se čini da ljudi in my life smatraju više lennovom pjesmom. meni je ista možda i najbolja pjesma Beatlesadale cooper wrote:
Hvala! Ali druže ne moram ti reći kako je bilo teško izabrati, posebno ove sa Beatlesima.
Inače 1972 je Hit Parader magazin sjeo sa Lennonom da ustanove koje je pjesme pisao on,
koje McCartney a koje su bile zajednički rad. Nakon što je pročitao taj intervju, McCartney
je imao samo jednu ispravku - In My Life. Paul tvrdi da je John napisao riječi za tu pjesmu,
a da je on radio na muzici. Ja sam je i pored toga uvrstio, a vidim da je to bi i tvoj izbor.
Divna pjesma inače.
na jučerašnji datum nije samo ubijen Lennon, nego je i rođen kralj guštera. a čini mi se da do sada nismo spominjali doorse.
- zg1911
#371 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
jebenaannoy wrote:
Apsolutni favorit
meni je od tih ne baš najvećih hitova doorsa uvijek bila najdraža peace frog.
s doorsima sam uvijek imao love-hate odnos. vjerojatno zbog balavica u doors majicama (doors, nirvana, sex pistols) nabrijanim na morrisonove katkad zbilja blesave stihove. al nema šta, jimbo je bio frontmen i pol, a doorsi bend sa totalno posebnim zvukom. imaju gro jebenih pjesama i nekoliko odličnih albuma.
- dale cooper
#372 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Neosporno dobar bend iako mi nikada nisu bili neki favoriti. Ali recimo obožavam Love koji su izdanak te iste
LA scene 60-tih.
LA scene 60-tih.
- zg1911
#373 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
odlični su i meni love ali doorsi su mi level up. doorsi su mi najbolji američki bend svog vremena.
- annoy
#374 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Meni su doorsi isključivo love love love
Mogu se izgubiti u njima danima
Peace frog je odlična
Ja bih još dodala Orange Country Suite, Blue Sunday, Spanish Caravan...
Mogu se izgubiti u njima danima
Peace frog je odlična
-
dezurni_ucenik
#375 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Kazu starije generacije da kod nas Doorsi nisu bas bili nesto popularni.
Once I had a little game
I liked to crawl back in my brain
I think you know the game I mean
I mean the game called 'Go Insane'
Now you should try this little game
Just close your eyes, forget your name
Forget the world, forget the people
And we'll erect a different steeple
This little game is fun to do
Just close your eyes, no way to lose
And I'm right there, I'm going too
Release control, we're breaking through