Muslimani u centru Evrope
-
fuad_sarajevo
mislim da zagovornici ove priče pod pojmom većina ne misle brojčano nego %.
Muslimani su prema popisu 91 bili % većina u BIH a neki statističari tvrde da je i danas takva situacija (vidi neke od prijašnjih tema).
Nebitno, većina u %...
Muslimani su prema popisu 91 bili % većina u BIH a neki statističari tvrde da je i danas takva situacija (vidi neke od prijašnjih tema).
Nebitno, većina u %...
-
Umjetnik a
fuad_sarajevo wrote:mislim da zagovornici ove priče pod pojmom većina ne misle brojčano nego %.
Nebitno, većina u %...
konačno neko pametan
- cyprus
Eto prema wikipediji (nije neki izvor, ali dobro) muslimana je oko 40%, kršćana oko 46%.fuad_sarajevo wrote:mislim da zagovornici ove priče pod pojmom većina ne misle brojčano nego %.
Nebitno, većina u %...
-
Umjetnik a
da ti to nije srpska ili hrvatska wikipedijacyprus wrote:Eto prema wikipediji (nije neki izvor, ali dobro) muslimana je oko 40%, kršćana oko 46%.fuad_sarajevo wrote:mislim da zagovornici ove priče pod pojmom većina ne misle brojčano nego %.
Nebitno, većina u %...
Prema podacima američke agencije CIA iz 2000. godine, u BiH je živjelo 48% Bošnjaka, 37.1% Srba, 14.3% Hrvata i 0.6% Ostalih.
-
Panasonic
Ma to o mrznji prema muslimanima je samo blef. Ono sto vrijedi su svjetski INTERESI. USA i Saudijska Arabija su najveci prijatelji, citam neki americki general ide u Pakistan da trenira pakistansku vojsku, USA pomagala Iraku protiv Irana, onda je napala i Irak
Kao sto vidite, sve su interesi. Trenutni interes je da Amerika napravi svoju vojnu bazu na Kosovu. Rusija se pocela naglo siriti kako ekonomski tako i politicki, a Amerika sa bazom na Kosovu moze da nadgleda cijeli Balkan, moze slati rakete Rusiji ako zapne, relativno blizu je i Bliski istok...
Mi moramo pobuditi interes Amera i Evrope u nama... Zasto EU gura Srbiju u svoje granice? Jer se Srbija nalazi na ivici izmedju Rusije i EU, a EU ne odgovara da se ijedna evropska drzava prikloni Rusiji. Zato su primili na vrijeme i Bugarsku i Rumuniju... Politika je zeznuta, treba samo skontat koje interese svjetske sile imaju. Ako nas prime u EU 1. imat ce vecinsku muslimansku drzavu u svojim granicama 2. pokazat ce svijetu kako Evropa zapravo nije "zla" prema muslimanima 3. mogu nas koristit za dijalog izmedju Evrope i Bliskog istoka. Partnera koji ispunjava ova tri uslova su nasli u Turskoj, ali bi Turska imala poslije Njemacke najvise glasova u Briselu, manje je sekularna od Bosne, i EU bi skuplje platila pristup drzave od 70 miliona stanovnika nego pristup drzave od 4.5 miliona stanovnika.
Kao sto vidite, sve su interesi. Trenutni interes je da Amerika napravi svoju vojnu bazu na Kosovu. Rusija se pocela naglo siriti kako ekonomski tako i politicki, a Amerika sa bazom na Kosovu moze da nadgleda cijeli Balkan, moze slati rakete Rusiji ako zapne, relativno blizu je i Bliski istok...
Mi moramo pobuditi interes Amera i Evrope u nama... Zasto EU gura Srbiju u svoje granice? Jer se Srbija nalazi na ivici izmedju Rusije i EU, a EU ne odgovara da se ijedna evropska drzava prikloni Rusiji. Zato su primili na vrijeme i Bugarsku i Rumuniju... Politika je zeznuta, treba samo skontat koje interese svjetske sile imaju. Ako nas prime u EU 1. imat ce vecinsku muslimansku drzavu u svojim granicama 2. pokazat ce svijetu kako Evropa zapravo nije "zla" prema muslimanima 3. mogu nas koristit za dijalog izmedju Evrope i Bliskog istoka. Partnera koji ispunjava ova tri uslova su nasli u Turskoj, ali bi Turska imala poslije Njemacke najvise glasova u Briselu, manje je sekularna od Bosne, i EU bi skuplje platila pristup drzave od 70 miliona stanovnika nego pristup drzave od 4.5 miliona stanovnika.
- fantom slobode
#31 Re: Muslimani u centru Evrope
DaysleepeR wrote:problem je u političkim konekcijamafuad_sarajevo wrote:Nešto mi nije jasno. Jedno vrijeme je bila teza da BIH ne napreduje jer Evropa neće jaku većinsku muslimansku državu u centru Evrope.
Međutim ta ista Evropa podržava kreiranje većinske muslimanske države Kosova.
Ovo meni govori da nije problem u "većinskoj muslimanskj zemlji u srcu Evrope" nego u nečemu drugom? Šta je po vama jedan od uzroka?
nema na Kosovu arapskog a kamoli vehabijskog uticaja
u ratu nije bilo islamskih dobrovoljaca
albanski lobi nije vjerski orjentiran
neki se ne bi slozili sa tobom, a zna se i koji ne bi:
http://www.glas-javnosti.co.yu/book/export/html/3569
Sege nikada dosta, opet su vehabije za sve krive.
-
Cleuna892
#32 Re: Muslimani u centru Evrope
Odlican sam iz geografije, nebrini se, tako da i dalje tvrdim da u BIH imamo vise krscana nego muslimana, ali nije to toliko ni bitno, kazem vam, mala smo drzava, sa malim brojem stanovnika, i neprestavljamo nikakvu opasnost u bilo kakvom smislu za EU! Pa u samoj Francuskoj imas 6 mil muslimana, u Njemackoj imas 4 mil muslimana, te dvi drzave imaju zajedno 5 puta vise muslimana nego nasa BIH, tako da nevidim nikakav problem, gledajuci na BIH!Johnny68 wrote:Oprostićemo ti. Možda nisi bila na geografiji...malo češće![]()
- Pakleni
Bosna je centar svijeta. Intergalakticka sila i prijetnja za cijeli svijet ako se razvijemo. Zato izmisljaju bajke kako nema piramida jer znaju da onda nasoj moci nema kraja. Po nekim alternativnim racunicama za 10godina bi bili prva sila u svijetu sa ogromnim ekonomskim i vojnim potencijalom.
sve je to zavjera protiv nas, eno gladaj kako kina strahuje cak nam spijune salju vamo. Najcesce se predstavljaju kao trgovci visikokvalitetne robe...
vi mislite da je visoki predstavnik ovdje da nam pomogne, grdno se varate on nadgleda da ne izmaknemo kontroli i procvjetamo u zmaja (po nekim alternativnim naucnim prorocima odatle i naziv: Zmaj od Bosne)
/offtopic off
/sarkazam off
sve je to zavjera protiv nas, eno gladaj kako kina strahuje cak nam spijune salju vamo. Najcesce se predstavljaju kao trgovci visikokvalitetne robe...
vi mislite da je visoki predstavnik ovdje da nam pomogne, grdno se varate on nadgleda da ne izmaknemo kontroli i procvjetamo u zmaja (po nekim alternativnim naucnim prorocima odatle i naziv: Zmaj od Bosne)
/offtopic off
/sarkazam off
-
kijameta
Po CIA procjenama koje su se mogle citati po raznim novinama Bosnjaci(muslimani ) su pregurali carobnu brokju 50% i sada smo na 55 %.Mnozimo se kao amebe,evo cim zavrsim pisanje odoh da poradim na mnozenju muslimana,samo prvo cu samiju zavezati na glavu da bude musko i mudzahid.fuad_sarajevo wrote:mislim da zagovornici ove priče pod pojmom većina ne misle brojčano nego %.
Nebitno, većina u %...
Kakva religija,kakvi bakraci u ateistickoj bezboznickoj Evropi,svaki iole obrazovan evropljanin zna da je u Bosni sve go komunjara.Geostrateske igre su tu u pitanju.Bosna im jednostavno nije zanimljiva jer je skroz pod kontrolom USA i GB i mi smo uglavnom,sitan i naravno krvav kusur.Mada nije im ni Kosovo nesto bitno,nego ono samo je cilj sprijeciti Ruse da ostvare bilo koji uticaj na Kosovu.
- Fratris
Albansko vodstvo je u biti puno lukavije i politicki mudrije od Bosnjackog. U tom je cijela razlika.
Par stotina alahovih ratnika iz bliskog istoka nisu bili nikakav vojni faktor niti su na bilo kakav nacin promijenili tok rata u BiH, ali zato su posljedice tog sranja dugorocne.
Albanci su ovo skontali dovoljno rano i nisu se zajebavali. Ista situacija, 100. 200. 500, koliko hoces stranih dobrovoljaca nisu mogli im pomoci da poraze VJ na Kosovu, pa zasto se onda bezveze kompromitirati?
Isto tako njihov izbor lidera pokazuje da im je jako stalo da izbjegnu optuzbe islamskog fundamentalizma. Naravno da Beograd stalno preza da ih optuzi za takve stvari, ali kako ces tako nesto protiv Rugove i Cekua kad su obojica u biti kripto-Katolici? A ni jedan ni drugi nisu pisali Islamske Deklaracije i slicno.
Par stotina alahovih ratnika iz bliskog istoka nisu bili nikakav vojni faktor niti su na bilo kakav nacin promijenili tok rata u BiH, ali zato su posljedice tog sranja dugorocne.
Albanci su ovo skontali dovoljno rano i nisu se zajebavali. Ista situacija, 100. 200. 500, koliko hoces stranih dobrovoljaca nisu mogli im pomoci da poraze VJ na Kosovu, pa zasto se onda bezveze kompromitirati?
Isto tako njihov izbor lidera pokazuje da im je jako stalo da izbjegnu optuzbe islamskog fundamentalizma. Naravno da Beograd stalno preza da ih optuzi za takve stvari, ali kako ces tako nesto protiv Rugove i Cekua kad su obojica u biti kripto-Katolici? A ni jedan ni drugi nisu pisali Islamske Deklaracije i slicno.
- JohnnyS
Pod pretpostavkom da su svi Bošnjaci muslimani (a nisu), da su svi Srbi pravoslavci (a nisu) i da su svi Hrvati katolici (a nisu - ja sam npr. Jedi vitezUmjetnik a wrote:
da ti to nije srpska ili hrvatska wikipedija
Prema podacima američke agencije CIA iz 2000. godine, u BiH je živjelo 48% Bošnjaka, 37.1% Srba, 14.3% Hrvata i 0.6% Ostalih.
-
nokturno
Eh evo sad ispadose Ibrahim Rugova i Agim Ceku katolici
sto je dovelo Kosovo pred vrata nezavisnosti
Razloge zasto je Kosovo Amerima bitnije nego BiH, tesko da cemo mi odgonetnuti, a vjerujem da se ne moze uprijeti prstom u jednu stvar vec da je pitanje puno kompleksnije.
Ono cega se ja sjecam sa pocetka jugoslovenske krize je izjava Amera da na Balkanu, oni imaju strateske interese jedino u Makedoniji i Albaniji.
Drugi razlog bi mogao biti to sto su se Bosanci kasno sjetili drzave, negdje u maju 92'. Sasvim razumljivo da niko od svjetskih igraca nece igrati na tu kartu jer djeluje pomalo neozbiljno.
Treci razlog, koji je inace usko povezan sa prvim, je taj da je puno lakse ukrotiti Bosance nego Albance. Vjerujem da su se na Kosovu vodili slicnom logikom kao i u Afganistanu, u vrijeme kad su podrzali talibanski rezim. Jednostavno, birali su stranu koja ce najbrze smiriti situaciju i donijeti stabilnost. Stabilnost im je bila potrebna zbog dva naftovoda a hoce li ta stabilnost doci i sa crnim djavolom, to je najmanje bitno iz njihove perspektive.
.... na pocetku price su rekli da im je strateski interes Albanija a bez mirnog Kosova tesko bi imali i stabilnu Albaniju. To je moja teorija zavjere
Razloge zasto je Kosovo Amerima bitnije nego BiH, tesko da cemo mi odgonetnuti, a vjerujem da se ne moze uprijeti prstom u jednu stvar vec da je pitanje puno kompleksnije.
Ono cega se ja sjecam sa pocetka jugoslovenske krize je izjava Amera da na Balkanu, oni imaju strateske interese jedino u Makedoniji i Albaniji.
Drugi razlog bi mogao biti to sto su se Bosanci kasno sjetili drzave, negdje u maju 92'. Sasvim razumljivo da niko od svjetskih igraca nece igrati na tu kartu jer djeluje pomalo neozbiljno.
Treci razlog, koji je inace usko povezan sa prvim, je taj da je puno lakse ukrotiti Bosance nego Albance. Vjerujem da su se na Kosovu vodili slicnom logikom kao i u Afganistanu, u vrijeme kad su podrzali talibanski rezim. Jednostavno, birali su stranu koja ce najbrze smiriti situaciju i donijeti stabilnost. Stabilnost im je bila potrebna zbog dva naftovoda a hoce li ta stabilnost doci i sa crnim djavolom, to je najmanje bitno iz njihove perspektive.
.... na pocetku price su rekli da im je strateski interes Albanija a bez mirnog Kosova tesko bi imali i stabilnu Albaniju. To je moja teorija zavjere
-
zemo_online
#39 Re: Muslimani u centru Evrope
Mozda prija 15 god.bila druga politika,nisu bili toliko zaostreni odnosi izmedju istoka i zapada,hoce da pokazu da nisu anti-islamski nastrojeni itd.fuad_sarajevo wrote:Nešto mi nije jasno. Jedno vrijeme je bila teza da BIH ne napreduje jer Evropa neće jaku većinsku muslimansku državu u centru Evrope.
Međutim ta ista Evropa podržava kreiranje većinske muslimanske države Kosova.
Ovo meni govori da nije problem u "većinskoj muslimanskj zemlji u srcu Evrope" nego u nečemu drugom? Šta je po vama jedan od uzroka?
- cyprus
Ovo što si ti naveo niti je ista kategorija (ja pričo o religijama, ti naveo podatke o etničkim skupinama), niti se kosi sa tezom da je više kršćana no muslimana (37.1%+14.3%=51.4% > 48%).Umjetnik a wrote:da ti to nije srpska ili hrvatska wikipedijacyprus wrote:Eto prema wikipediji (nije neki izvor, ali dobro) muslimana je oko 40%, kršćana oko 46%.fuad_sarajevo wrote:mislim da zagovornici ove priče pod pojmom većina ne misle brojčano nego %.
Nebitno, većina u %...
Međutim, dobro je rečeno nekoliko puta, da to nema nikakve uloge, niti je bitno, jer je BiH isuviše mala država da bi čak i 100% neke vjere predstavljalo ne znatnu razliku u odnosu na sadašnje stanje, kada se radi o ovim evroatlantskim integracijama, samo što bi u tom slučaju vjerovatno brže napredovali (nažalost, al vjerovatno je tako).
- sule_krug
kao prvo bosna nije niti muslimanska niti krscanska nego narodna
a to kazem s pravom jer narodi vladaju danas u BiH
narodi- srbi hrvati i bosnjaci
kada racunate koji je narod najbrojniji morate uzeti u obzir ostale jer bez ostalih nemozete dobiti 100%
evropi je u cilju da BiH pristupi EU ali se pribojava naseg mentaliteta
a primili bi oni nas odmah da smo mi iole normalna drzava sa normalnim narodom
danas smoje strane vidjenja narod je gori nego u ratu ,sad se vise ne ubijaju ali zato jedu jedni druge
htjei mi priznati ili ne ali BiH je najnestabilnija republika u evropi
pa stoga se moze i zakljuciti da se evropa pribojava jer u bosni zivi tako reci cijeli region( hrvati srbi bosnjaci )takodje se moze zakljuciti da evropa ceka da se BiH politicki samostabilizuje ane da nas drugi tjeraju da se mi stabilizujemo jer to je krhka stabilizacija
i na kraju sto se tice vehabija , cetnika i ustasa trebamo zahvaliti sda hdz isds jer su oni primili te sekte u nase drustvo i pripisali ih odredjenim narodima i to u vecini slucajeva silom
(ko se odupirao tome ili ga vise nema ili je na rubu siromastva , a siromahe niko neuzima zaozbiljno )
a to kazem s pravom jer narodi vladaju danas u BiH
narodi- srbi hrvati i bosnjaci
kada racunate koji je narod najbrojniji morate uzeti u obzir ostale jer bez ostalih nemozete dobiti 100%
evropi je u cilju da BiH pristupi EU ali se pribojava naseg mentaliteta
a primili bi oni nas odmah da smo mi iole normalna drzava sa normalnim narodom
danas smoje strane vidjenja narod je gori nego u ratu ,sad se vise ne ubijaju ali zato jedu jedni druge
htjei mi priznati ili ne ali BiH je najnestabilnija republika u evropi
pa stoga se moze i zakljuciti da se evropa pribojava jer u bosni zivi tako reci cijeli region( hrvati srbi bosnjaci )takodje se moze zakljuciti da evropa ceka da se BiH politicki samostabilizuje ane da nas drugi tjeraju da se mi stabilizujemo jer to je krhka stabilizacija
i na kraju sto se tice vehabija , cetnika i ustasa trebamo zahvaliti sda hdz isds jer su oni primili te sekte u nase drustvo i pripisali ih odredjenim narodima i to u vecini slucajeva silom
(ko se odupirao tome ili ga vise nema ili je na rubu siromastva , a siromahe niko neuzima zaozbiljno )
-
brdo
#44 Re: Muslimani u centru Evrope
2.5miliona koi trenutno zive u BIH i jos 3.5miliona koi trenutno odsustvujuCleuna892 wrote:koliko ja znam, u BIH imas vise krscanina od muslimana, dakle o kojoj vecinsko muslimanskoj BIH pricas?fuad_sarajevo wrote:Jedno vrijeme je bila teza da BIH ne napreduje jer Evropa neće jaku većinsku muslimansku državu u centru Evrope.![]()
U BIH imas koliko, 2 mil (?) muslimana, pa imas drzave u EU sa vecim brojem muslimana!
-
brdo
Pakleni wrote:Bosna je centar svijeta. Intergalakticka sila i prijetnja za cijeli svijet ako se razvijemo. Zato izmisljaju bajke kako nema piramida jer znaju da onda nasoj moci nema kraja. Po nekim alternativnim racunicama za 10godina bi bili prva sila u svijetu sa ogromnim ekonomskim i vojnim potencijalom.
vi mislite da je visoki predstavnik ovdje da nam pomogne, grdno se varate on nadgleda da ne izmaknemo kontroli i procvjetamo u zmaja (po nekim alternativnim naucnim prorocima odatle i naziv: Zmaj od Bosne)![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
/offtopic off
/sarkazam off
-
kijameta
Ne znam ko se moze sjetiti historije unazad 15 godina,pa onda reci da je Kosovo za USA vaznije od Bosne ili da je Bosna nevazna za USA ???nokturno wrote:Eh evo sad ispadose Ibrahim Rugova i Agim Ceku katolicisto je dovelo Kosovo pred vrata nezavisnosti
![]()
Pa USA je priznala neovisnost Bosne 5 dana poslije referenduma,uprkos protivljenju trecine stanovnistva i Srbije. Onda je otvoreno stupila u rat u zastitu bosanske drzave.Poslali su najjacu flotu mornarice u Jadran,angazavali baze u Italiji i Njemackoj.Izveli blokadu Jadrana i zracnog prostora nad Bosnom.Pomagali iransko i malezijsko slanje oruzja,slali stotine miliona svoje vojne pomoci i na kraju onako nezaiteresirani izveli zracne udare na srpske polozaje,svojom avijacijom i mornaricom,sto ih je kostalo milijarde dolara.Naravno od pocetka rata su vrsili politicki presing u bosansku korist
Sta su trebali i mogli jos uraditi ?? Svakome od nas poslati u paketu Jenu Jameson i slati nam do kraja zivota po 5 hiljada $ mjesecno.
USA i EU su ostvarili svoj strateski interes i stavili su BiH pod svoju kontrolu.I za njih je to gotova prica.To koliko je nama ovdje mjesecna placa i koliko imamo politickih nesuglasica,to njih ne zanima,oni se sigurno nece angazovati oko toga.Drugo je kada bi recimo Rusija kroz bosanske Srbe,pokusala staviti Bosnu pod svoju kontrolu.U roku odmah bi u Jadranu bila 6-ta flota a na nebu bi pisalo F-35.
Isto je sa Kosovom,sada je u fazi preuzimanje Kosova ispod kontrole Rusije i ako treba USA ce zaratiti za Kosovo ali cim stabilizuju svoju vlast tamo,nece se mnogo petljati ni u sta dokle god njihovi interesi ne budu ugrozeni.
-
Orbini
Vehabije nisu krive same po sebi, vehabije su nusprodukt gresaka nase ratne i poratne vlasti.
Albanci su druga prica, oni od samog pocetka nastupaju kao nacija , a ne kao vjerska skupina. u tome je bitna razlika. Evropa je skup nacija a ne skup vjerskih skupina sa heterogenom vjerskom praksom, mogucnostima improvizacije, gdje niko nema pojma sta moze na kraju od svega toga proizaci.
Albanci imaju od samog pocetka ime nacije, svoj jezik, svoju kulturu koju prvenstveno prezentiraju, svoju historiju(krscanski Skenderbeg koji se borio protiv Turaka je najveci kult napr.), ,,, i sto je najvaznije - slozni su. Jedan drugog pomazu, dijaspora ne zali ni para ni sredstava ako je za stvar, imaju jedinstven politicki lobi i nisu podlozni stranim uticajima pocev od globalizacije do panislamizacije.
Evropa zna o njima da su nacija sa jasnim vrjednostima, vjera im je albanstvo prvenstveno i politicki su u jednom stroju.
Sta Evropa zna o nama osim genocida u ratu? Prakticki nista osim da smo razlicite varijante muslimana. Dijaspora nece ni da glasa a kamoli da izdvaja sredstva i vrijeme za politicko lobiranje. Jedan drugog ne pomazemo, jos i podapinjemo stupicu svakom ko je uspjesan iz ciste zavisti, kultura nam je poprimila svega i svacega sa strane da nemamo isto misljenje o tome, historija nam varira od srednjovjekovne bosanske drzave do slavljenja turskih sultana, vjerski variramo od medijski napucanog islamizma do evropskog islama kojeg niko ne moze definisati, politicki variramo od price za jednistvenu multietnicku BiH do betoniranja muslimanstva u ovih 20 i kusur % BiH jer drugdje i ne mozemo nista napraviti.
Koliko je nasim lideroma stalo do ekonomskog oporavka je posebna prica.
Na mjestu Evrope i ja bih bio oprezan kada se radi o Bosnjacima. Nase isticanje evropejstva uglavnom lici na malogradjansko pomodarstvo gdje cemo isticati kratke suknjice po Bascarsiji, nastup nekih muzicara za zapada, lokanje alkohola, .... opcenito stil zivota. A to je nula u politici.
Albanci su druga prica, oni od samog pocetka nastupaju kao nacija , a ne kao vjerska skupina. u tome je bitna razlika. Evropa je skup nacija a ne skup vjerskih skupina sa heterogenom vjerskom praksom, mogucnostima improvizacije, gdje niko nema pojma sta moze na kraju od svega toga proizaci.
Albanci imaju od samog pocetka ime nacije, svoj jezik, svoju kulturu koju prvenstveno prezentiraju, svoju historiju(krscanski Skenderbeg koji se borio protiv Turaka je najveci kult napr.), ,,, i sto je najvaznije - slozni su. Jedan drugog pomazu, dijaspora ne zali ni para ni sredstava ako je za stvar, imaju jedinstven politicki lobi i nisu podlozni stranim uticajima pocev od globalizacije do panislamizacije.
Evropa zna o njima da su nacija sa jasnim vrjednostima, vjera im je albanstvo prvenstveno i politicki su u jednom stroju.
Sta Evropa zna o nama osim genocida u ratu? Prakticki nista osim da smo razlicite varijante muslimana. Dijaspora nece ni da glasa a kamoli da izdvaja sredstva i vrijeme za politicko lobiranje. Jedan drugog ne pomazemo, jos i podapinjemo stupicu svakom ko je uspjesan iz ciste zavisti, kultura nam je poprimila svega i svacega sa strane da nemamo isto misljenje o tome, historija nam varira od srednjovjekovne bosanske drzave do slavljenja turskih sultana, vjerski variramo od medijski napucanog islamizma do evropskog islama kojeg niko ne moze definisati, politicki variramo od price za jednistvenu multietnicku BiH do betoniranja muslimanstva u ovih 20 i kusur % BiH jer drugdje i ne mozemo nista napraviti.
Koliko je nasim lideroma stalo do ekonomskog oporavka je posebna prica.
Na mjestu Evrope i ja bih bio oprezan kada se radi o Bosnjacima. Nase isticanje evropejstva uglavnom lici na malogradjansko pomodarstvo gdje cemo isticati kratke suknjice po Bascarsiji, nastup nekih muzicara za zapada, lokanje alkohola, .... opcenito stil zivota. A to je nula u politici.
-
ulpinian
Evo jedan komentar o muslimanima u EU autor: Samuel Huntington (Sukob civilizacija i preustroj svjetskog poretka)
Europske sile jasno stavljavju na znanje da ne žele jednu mulismansku državu, Tursku, u Europskoj uniji i nisu nimalo odušvljene tim da imaju jednu drugu muslimansku državu, Bosnu, na europskom kontinentu"
Europske sile jasno stavljavju na znanje da ne žele jednu mulismansku državu, Tursku, u Europskoj uniji i nisu nimalo odušvljene tim da imaju jednu drugu muslimansku državu, Bosnu, na europskom kontinentu"
- lady midnight
ulpinian wrote:Evo jedan komentar o muslimanima u EU autor: Samuel Huntington (Sukob civilizacija i preustroj svjetskog poretka)
a evo jednog komentara na huntingtona od edwarda saida (iz chlanka pod naslovom "The Clash of Ignorance"):
"The Clash of Civilizations" thesis is a gimmick like "The War of the Worlds," better for reinforcing defensive self-pride than for critical understanding of the bewildering interdependence of our time.
-
nokturno
Mislim da nije bilo bas tako kijameta.kijameta wrote:
Ne znam ko se moze sjetiti historije unazad 15 godina,pa onda reci da je Kosovo za USA vaznije od Bosne ili da je Bosna nevazna za USA ???
Pa USA je priznala neovisnost Bosne 5 dana poslije referenduma,uprkos protivljenju trecine stanovnistva i Srbije. Onda je otvoreno stupila u rat u zastitu bosanske drzave.Poslali su najjacu flotu mornarice u Jadran,angazavali baze u Italiji i Njemackoj.Izveli blokadu Jadrana i zracnog prostora nad Bosnom.Pomagali iransko i malezijsko slanje oruzja,slali stotine miliona svoje vojne pomoci i na kraju onako nezaiteresirani izveli zracne udare na srpske polozaje,svojom avijacijom i mornaricom,sto ih je kostalo milijarde dolara.Naravno od pocetka rata su vrsili politicki presing u bosansku korist
Sta su trebali i mogli jos uraditi ?? Svakome od nas poslati u paketu Jenu Jameson i slati nam do kraja zivota po 5 hiljada $ mjesecno.
USA i EU su ostvarili svoj strateski interes i stavili su BiH pod svoju kontrolu.I za njih je to gotova prica.To koliko je nama ovdje mjesecna placa i koliko imamo politickih nesuglasica,to njih ne zanima,oni se sigurno nece angazovati oko toga.Drugo je kada bi recimo Rusija kroz bosanske Srbe,pokusala staviti Bosnu pod svoju kontrolu.U roku odmah bi u Jadranu bila 6-ta flota a na nebu bi pisalo F-35.
Isto je sa Kosovom,sada je u fazi preuzimanje Kosova ispod kontrole Rusije i ako treba USA ce zaratiti za Kosovo ali cim stabilizuju svoju vlast tamo,nece se mnogo petljati ni u sta dokle god njihovi interesi ne budu ugrozeni.
Da se razumijemo, ja nemam nista protiv USA i draze mi je da se oni pitaju oko sudbine Bosne nego Evropa ali je cinjenica da je na samom pocetku rata zvanicna politika Busove administracije bila ta da je BiH prije svega evropski problem i to nas je kostalo mnogo. Stoje i njihove izjave da oni interese imaju samo u Makedoniji i Albaniji sto se tice Balkana...
Jos jedna stvar ce mi ostati nejasna vezano za americku administraciju i njihovu politiku u BiH, a to je njihova sugestija Izedbegovicu da ne prihvati Kutiljerov plan. Ja ne mislim da je plan bio dobar i prihvatljiv ali Ameri kasnije nisu pokazali volju da provedu neki drugi plan koji bi bio bolji za BiH. To mi govori da razlog njihovog protivljenja tom planu sigurno nisu bili nasi interesi, vec njihovi.......ali koji su to njihovi interesi?
Jedno je sigurno, da je bio usvojen Balkan bi danas dosta drugacije izgledao. Srbi bi bili u Hrvatskoj, imali bi neku vrstu autonomije, BiH bi bila drzava tri federalne jedinice i distrihta Sarajevo, ko zna sta bi bilo sa Kosovom...itd. Ja mislim da je amerima bio cilj da se rijese srpsko - hrvatski odnosi, sto je kasnije i sprovedeno u djelo Olujom, hrvatskim odustajanjem od Posavine i mirnom reintegracijom Istocne Slavonije. To je mozda bilo najvaznije pitanje Balkana.