Muslimani nemaju naciju

patrius

Post by patrius »

boze dragi,kakve li gluposti :? koji,kakvi muslimani :? sljedbenici bilo koje religije mogu biti bilo koje nacionalnosti :angry: :angry: :angry:
didajla

Post by didajla »

Eh bas ovako:

ztluhcs wrote:Image
venera888

Post by venera888 »

Ma, kugla je u pravu...Krivo ti što se o tebi ne piše Samo nisam znao da vi u SDA psujete

a sta smo mi SBIH-ovci? i mi volimo Aliju,nazivamo selam/merhaba i mrzimo crvene :D
patrius

Post by patrius »

venera888 wrote:
Ma, kugla je u pravu...Krivo ti što se o tebi ne piše Samo nisam znao da vi u SDA psujete

a sta smo mi SBIH-ovci? i mi volimo Aliju,nazivamo selam/merhaba i mrzimo crvene :D
A ko ste to vi,molit cu lijepo,"SBIH-ovci" :? Oni sto se identificirate s onim sto vam je Osnivac svojevremeno potpisao u Daytonu?"Hvala vam,al' od vas ni aspirin"... :D
rundo

Post by rundo »

Hebo vas patak, ja mislio da vi nesto znate...
Musliman - termin cije je znacenje Pravovjernik, onaj koji ispravno vjeruje...
Musliman ne oznacava pripadnost naciji-nacionalnost, nego vjeroispovijest...
termin koji oznacava pripadnost pojedinca Islamskoj Vjeroispovijesti...
Kada cete skontat vise da je nacija i vjera nesto potpuno razlicito...
U Njemackoj su Nijemci, Katolici, Muslimani, Pravoslavci, Budisti etc...
U Hrvatskoj su Hrvati, katolici, Muslimani, Pravoslavci, Budsti etc...
U Srbiji su Srbi, Katolici, Muslimani, Pravoslavci, ne znam ima li Budista, etc...
Samo u Bosni hocete da ternim, rijec, Musliman oznacava nacionalnost ???
Ako u Njemackoj kazes da si npr Francuz, to ne znaci da si automatski Katolik, nego si se izjasnio da pripadas manjini u toj zemlji...
Ako u Bosni kazes da si Bosanac, nisi ti to, bolan ti si Musliman a da i ne znas??? Ako pak kazes da si Hrvat ti si po automatizmu Katolik ??? nema price...i tako dalje i tako dalje...joj upalim se ko sijalica na neke vake nebuloza pa ne znam vise ni sta sam napisao...
patrius

Post by patrius »

rundo wrote:Hebo vas patak, ja mislio da vi nesto znate...
U Srbiji su Srbi, Katolici, Muslimani, Pravoslavci, ne znam ima li Budista, etc...
Ako u Njemackoj kazes da si npr Francuz, to ne znaci da si automatski Katolik, nego si se izjasnio da pripadas manjini u toj zemlji...
Ako u Bosni kazes da si Bosanac, nisi ti to, bolan ti si Musliman a da i ne znas??? Ako pak kazes da si Hrvat ti si po automatizmu Katolik ??? nema price...i tako dalje i tako dalje...joj upalim se ko sijalica na neke vake nebuloza pa ne znam vise ni sta sam napisao...
Pa jebem li ga,reko',@Rundo,o cemu ja pricam :?
cyprus

Post by cyprus »

Ajd, svi smo zaključili da tema nema trunke smisla, pa bih je ja, da se pitam, zatvorio.
rundo

Post by rundo »

patrius wrote:
od sve svoje "upaljenosti" :roll: nisam te procitao..
ZATVARAJ!
patrius

Post by patrius »

rundo wrote:
patrius wrote:
od sve svoje "upaljenosti" :roll: nisam te procitao..
ZATVARAJ!
ma daj,bolan@Rundo,kakvo zatvaranje u "demokratskoj", anticenzuristisckoj konvezaciji" :?
rundo

Post by rundo »

e a kad spomenu cenzuru...nesto nako kontam, pa ovom nasem narodu ne treba cenzurisati nista...hem vecinu stvari ne kontaju, hem se malo cita, hem i ako se sta procita, nema teorije da se poljulja neciji utvrdjeni stav o necemu, jer svi imamo, tako duboko ukopano u svijest, svoje misljenje da nema teorije i ako se pokaze da je pogresno, da mi to prihvatimo i po mogucnosti korigujemo...svi sve znamo i to najbolje...
Interesantno je to u zemlji koja u 21 vijeku/stoljecu ima vise nepismenih nego sto je bilo u 20. :? :? :? i interesantno je i to sto niko ne postavlja pitanje o tom problemu, a kamo li da ga rijesava, nego narode moj, evo vam dzamija, crkva, katedrala, pa malo teferica pa boda bikova...A oni vladaju li vladaju...odo ja presiroko u neku drugu temu...
patrius

Post by patrius »

rundo wrote:e a kad spomenu cenzuru...nesto nako kontam, pa ovom nasem narodu ne treba cenzurisati nista...hem vecinu stvari ne kontaju, hem se malo cita, hem i ako se sta procita, nema teorije da se poljulja neciji utvrdjeni stav o necemu, jer svi imamo, tako duboko ukopano u svijest, svoje misljenje da nema teorije i ako se pokaze da je pogresno, da mi to prihvatimo i po mogucnosti korigujemo...svi sve znamo i to najbolje...
Interesantno je to u zemlji koja u 21 vijeku/stoljecu ima vise nepismenih nego sto je bilo u 20. :? :? :? i interesantno je i to sto niko ne postavlja pitanje o tom problemu, a kamo li da ga rijesava, nego narode moj, evo vam dzamija, crkva, katedrala, pa malo teferica pa boda bikova...A oni vladaju li vladaju...odo ja presiroko u neku drugu temu...
Eto,@Rundo,sad vidis o cemu ja pricam..."uvek ima kol'ko treba govana i hleba"..."Stoka,koja ume da nervira i guta sta joj se servira",vise nista i ne zahtijeva...
didajla

Post by didajla »

Boze, Boze..ja teskIJEh li ljudi...
The Nightwatchman

#38 Re: Muslimani nemaju naciju

Post by The Nightwatchman »

specijalac wrote:Na jednom forumu sam pročitao ovo pa me zanima ima li trunke istine u ovome?
Jos uvjek meni nije jasno ! Da ste umjesto Bosnjaci "BOSANCI" to bi vec svatila kao sto sam vec i napisala u predhodnom tekstu. Nesto sto je postojalo i postoji . Ali Bosnjaci je izmisljena nacija ! Cak ni BOSANCI nije nacija nego drzavljanstvo i to ako si procitao tekst napisala sam zasto bi svatila i prihvatila pa cak se i pridruzila ostalom Bosanskom narodu.

A to sto neki mrze muslimane ne znaci da ih citav svijet mrzi ..zato mislim da nema razloga sto se tamo neko nasao da mrzi muslimane da ne budete muslimani , cak sto vise da pokazete svijetu da su i muslimani ljudi kao i svi ostali i da vam se skinu s dnevnog reda. I vama i vasem buducem narastaju za sve vijeke vijekova.

Zato nemogu da svatim niti podrzim to boSHnJaci , dokle se stiditi toga sto ste i ko ste .A muslima je u u bivskoj Yugi priznato kao nacija. Sta to ne pase u tome Musliman iz Bosne ? Vijera je Islam a ne Musliman! I nemoj mi ociju ti suplje price nije mi 10 godina .. da se ne sjecam dana i prija rata ..i prija te 1992 godine. Bas zato sto vas neki mrze , zar to nije veci razlog da opstanete ?? I da dokazete da nisu u pravu ali ne praznim rijecima nego djelima .. pun je Q.. svima suplje price !! GDJE SU DJELA ? Da li u vama ima mrve PONOSA ???? Ok razumijem vasi preci su iz interesa presli na Islam izdali tu istu Bosnu Turskoj .. izdali su svoju drzavu , vijeru i naciju ok . Ali sta danasnji Muslimani imaju sa tim ??????????

Nije mi jasno to prepucavanje da li je neki MUSLIMAN : srbin ili hrvat ili bogumil ili inadijanac ili turcin ccccccccc ili tako neki bosnjak sacuvaj me boze. Pa sami ste krivi za to sto vas svijet gledam svim i svacim osim ljudima.Nije ni cudo sto su drugi zbunjeni i neznaju shta ste kao ni vi sami kad ha puhne s neke strane vi se presvlacite i posatjete nesto trece jer ono sto ste bili vise vam ne odgovara .. takvu sliku ostavljate o vama !!!

Ok ima sranja oko toga Musliman al oko koje nacije nema ???? Svi imaju svoje prljave mrlje u proslosti od najmanji do najveci. Sta mislite da je dovoljno izabrati novu naciju pa da bi svijet zaboravio i vase gadosti.Izdajnika klinaca palaca u svakoj naciji ima ..

Nek mi bog oprosti ali ja ne razumijem cemu tako jadno i plitko razmisljanje!

Znači muslimani u državi BIH nesmije imati svoju naciju? Samo srbi, hrvati i muslimani.

Ne mjesaj naciju i vijerru ! Vijere u BIH su : pravoslavlje , katolicanstvo i Islam! Nacije u BIH su : srbi , hrvati i muslimani. Bosanski srbi-hrvati-muslimani. A to sto nepostoji zemlja Muslimanija nitko nije krv , mozda i postoji neka od vaseg prijasnjeg identiteta koji ste iz neki tada vama poznatih razloga takodje OSTAVILI kao sto danas ostavaljate nacionalnost MUSLIMAN iz razloga kako ti kazes SVIJET MRZI MUSLIMANE! svijet mrzi i kineze i engleze i francuze i arape i svabe PA ? Jel mjenjaju nacionalnost ili biraju li novu ???

Mozete se nazivati kako hocete ui birati nova imena za vasu naciju..VUK dlaku mjenja ali nikada CHUD. Nije mi jasno kako nesvatate da je bijedno misliti da vas netko gleda po naciji vise NEGO po djelima ili nedjelima koje cinite!

Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

dobro, utrefio je "nedjela" :D:D:D:D al je zahebo odnosnu zamjenicu: nedjelima koja cinite, ne "koje" :D:D:D
xxxVedoxxx

Post by xxxVedoxxx »

Ma nismo mi nista..mi cekamo i slusamo NEKOGA drugog koji ce nam reci ko smo i sta smo...
Do 1974 nije bilo ni muslimana u Yugi...te divne godine su nas "uvezli" iz nekih raznoraznih drzava sirom svijeta.. :-) :-) :-)

Danas nismo ni muslimani ni bosnjaci..danas smo Turci,Talibani,Al Qaida,Arapi..do duse odluka nije konacna,barem ne jos...uz ove trendove jos smo i poturice,srbi a Allaha mi i hrvati...

Nikad nismo postojali a ne postojimo ni dan danas...ali cekajte da provjerim kod Vuka Karadzica,Seselja i ostale kompanije...oni najbolje znaju od kuda i kako smo nastali..a njima treba vjerovati ipak su to zabiljezili u svete knjige.
Sta bi mi da njih nema..tuga bi bila "golema"
trlica

Post by trlica »

xxxVedoxxx wrote:Ma nismo mi nista..mi cekamo i slusamo NEKOGA drugog koji ce nam reci ko smo i sta smo...
Do 1974 nije bilo ni muslimana u Yugi...te divne godine su nas "uvezli" iz nekih raznoraznih drzava sirom svijeta.. :-) :-) :-)

Danas nismo ni muslimani ni bosnjaci..danas smo Turci,Talibani,Al Qaida,Arapi..do duse odluka nije konacna,barem ne jos...uz ove trendove jos smo i poturice,srbi a Allaha mi i hrvati...

Nikad nismo postojali a ne postojimo ni dan danas...ali cekajte da provjerim kod Vuka Karadzica,Seselja i ostale kompanije...oni najbolje znaju od kuda i kako smo nastali..a njima treba vjerovati ipak su to zabiljezili u svete knjige.
Sta bi mi da njih nema..tuga bi bila "golema"
Bogami,pogodi ti ako ne u onaj krug 100% al' u sljedeci sigurno.
palamudan

#42 Re: Muslimani nemaju naciju

Post by palamudan »

specijalac wrote:Na jednom forumu sam pročitao ovo pa me zanima ima li trunke istine u ovome?
Jos uvjek meni nije jasno ! Da ste umjesto Bosnjaci "BOSANCI" to bi vec svatila kao sto sam vec i napisala u predhodnom tekstu. Nesto sto je postojalo i postoji . Ali Bosnjaci je izmisljena nacija ! Cak ni BOSANCI nije nacija nego drzavljanstvo i to ako si procitao tekst napisala sam zasto bi svatila i prihvatila pa cak se i pridruzila ostalom Bosanskom narodu.

A to sto neki mrze muslimane ne znaci da ih citav svijet mrzi ..zato mislim da nema razloga sto se tamo neko nasao da mrzi muslimane da ne budete muslimani , cak sto vise da pokazete svijetu da su i muslimani ljudi kao i svi ostali i da vam se skinu s dnevnog reda. I vama i vasem buducem narastaju za sve vijeke vijekova.

Zato nemogu da svatim niti podrzim to boSHnJaci , dokle se stiditi toga sto ste i ko ste .A muslima je u u bivskoj Yugi priznato kao nacija. Sta to ne pase u tome Musliman iz Bosne ? Vijera je Islam a ne Musliman! I nemoj mi ociju ti suplje price nije mi 10 godina .. da se ne sjecam dana i prija rata ..i prija te 1992 godine. Bas zato sto vas neki mrze , zar to nije veci razlog da opstanete ?? I da dokazete da nisu u pravu ali ne praznim rijecima nego djelima .. pun je Q.. svima suplje price !! GDJE SU DJELA ? Da li u vama ima mrve PONOSA ???? Ok razumijem vasi preci su iz interesa presli na Islam izdali tu istu Bosnu Turskoj .. izdali su svoju drzavu , vijeru i naciju ok . Ali sta danasnji Muslimani imaju sa tim ??????????

Nije mi jasno to prepucavanje da li je neki MUSLIMAN : srbin ili hrvat ili bogumil ili inadijanac ili turcin ccccccccc ili tako neki bosnjak sacuvaj me boze. Pa sami ste krivi za to sto vas svijet gledam svim i svacim osim ljudima.Nije ni cudo sto su drugi zbunjeni i neznaju shta ste kao ni vi sami kad ha puhne s neke strane vi se presvlacite i posatjete nesto trece jer ono sto ste bili vise vam ne odgovara .. takvu sliku ostavljate o vama !!!

Ok ima sranja oko toga Musliman al oko koje nacije nema ???? Svi imaju svoje prljave mrlje u proslosti od najmanji do najveci. Sta mislite da je dovoljno izabrati novu naciju pa da bi svijet zaboravio i vase gadosti.Izdajnika klinaca palaca u svakoj naciji ima ..

Znači muslimani u državi BIH nesmije imati svoju naciju? Samo srbi, hrvati i muslimani.

Ne mjesaj naciju i vijerru ! Vijere u BIH su : pravoslavlje , katolicanstvo i Islam! Nacije u BIH su : srbi , hrvati i muslimani. Bosanski srbi-hrvati-muslimani. A to sto nepostoji zemlja Muslimanija nitko nije krv , mozda i postoji neka od vaseg prijasnjeg identiteta koji ste iz neki tada vama poznatih razloga takodje OSTAVILI kao sto danas ostavaljate nacionalnost MUSLIMAN iz razloga kako ti kazes SVIJET MRZI MUSLIMANE! svijet mrzi i kineze i engleze i francuze i arape i svabe PA ? Jel mjenjaju nacionalnost ili biraju li novu ???

Mozete se nazivati kako hocete ui birati nova imena za vasu naciju..VUK dlaku mjenja ali nikada CHUD. Nije mi jasno kako nesvatate da je bijedno misliti da vas netko gleda po naciji vise NEGO po djelima ili nedjelima koje cinite!
Autorica ovog teksta vrši očitu zamjenu teza. Bošnjaci nisu izmišljen narod. Bošnjaci kao narod su stari koliko i Srbi i Hrvati i drugi slavenski narodi. Nekadašnja slavenska plemena koja su naseljavala balkanski poluotok, nakon svojih politeističkih uvjerenja primaju kršćanstvo. Neka plemena primaju katoličanstvo, neka pravoslavlje, a neka heretičko učenje - bogumilstvo. Tadašnja plemena se grupuišu u narode, te od prvobitnih primitivnih naseobina, prave gradove -trgovačke centre. Na obalama rijeke Bosne se nasljavaju plemena (narod) koji postaju većinom bogumili. Oni grade gradove, uvode pravne sisteme i postaju država. Država na čijem se čelu prvobitno nalazio ban, a poslije krunisanja Tvrtka I Kotromanića u mjestu Mile 1377. godine, kralj. Stanovnici tog kraljevstva su većinom bili bogumili. Oni su razvijali svoju tradiciju, kulturu, te govorili staroslavenskim jezikom. Nazivani su Bošnjani.

Pojam Bošnjaci se prvi put pominje 1440. godine. Te godine prilikom posjete bosanske delegacije koju je poslao Tvrtko II Budimu radi čestitanja poljskom kralju Vladislavu Varnenčiku na izboru za kralja Ugarske i Hrvatske, te radi obnove saveza Bosne i Ugarske, vođa delegacije je izgovorio da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili koji i Poljakom".

Za vrijeme osmanske uprave na ovim prostorima, mnogi bogumili primaju islam - jednim dijelom zato što je pripadnoast islamu značila neke povlastice, a većim zbog sličnostzi islamskog i bogumilskog učenja. Kutlura Bošnjaka se obogaćuje i prima nove oblike - usklađebnej s novom religijom.

U 19. vijeku, kada se javljaju nacionalne ideje, ponovo se dovodi u upotrebu zapostavljeni naziv Bošnjak (prethodno su bili9 nazivani Turcima, poturicama, Muslimanima i sl.). O tome svjedoče i djela Safveta beg bašagića, koji u svojim djelima spominje bošnjački narod. Stvaranjem Kralejvine Jugoslavije (Kraljevine SHS), mnogi srpski i hrvatski lobiji pokušavaju (i uspjevaju) degradirati bošnjački narod - u pravnim dokumentima, a i u svjesti mnogih Bošnjaka je naziv Musliman. Takva propaganda se nastavlja i u Socijalističkoj Jugoslaviji. Poslije osamostaljenja BiH, bošnjački narod opet dobiva pravo da koristi svoj pravi i legitmni naziv, zasnovan na historijskim podacima - Bošnjak.

Danas, mnogi srpski i hrvatski historičari, poriču postojanje bošnjačkog naroda i bogumislkog učenja, bosanske države, bosanskog jezika i sl. S druge strane, Bosanci su stanovnici Bosne.
trlica

Post by trlica »

rahmetli Hamdija Pozderac:

nedaju nam Bosnjastvo,nude nam muslimanstvo.

jedan veliki musliman kaze;

volim Srbina vjernika,nego Bosnjaka ateistu
Prozor

Post by Prozor »

Ja sam Musliman po nacionalnosti i Islamac po vjeroispovijesti :D :D
artzy

#45 Re: Muslimani nemaju naciju

Post by artzy »

Post by xxxZmajxxx »

Moreli se od pusinga zatrudniti????? :-) :-) :-)
kucuk

Post by kucuk »

Specijalac, ova tvoja teorija je rezultat opasne mrznje, ne znam je li ti u genima ili imas neki drugi razlog, ali bez obzira na to, reci ti ovim ljudima sta ce moj komsija Suljo/ateista/ odgovoriti, po ovoj tvojoj teoriji, kad ga ti, ili oni sto ih ti nagovoris, pitaju, sta je po nacionalnosti.
sanjo18

Post by sanjo18 »

sta ce mo sa josipom pejakovicem koji kaze da je bosanjak (bosanac) a nije musliman ...
trlica

Post by trlica »

sanjo18 wrote:sta ce mo sa josipom pejakovicem koji kaze da je bosanjak (bosanac) a nije musliman ...
sto cojka trpas u probleme,on je izgleda rascistiJo.

osjeca se bosancem sto je sasvim OK!

problem su drugi,intruderi.
trlica

Post by trlica »

Prozor wrote:Ja sam Musliman po nacionalnosti i Islamac po vjeroispovijesti :D :D
ti si po naciji..Prozorac i taCka!!
Post Reply