Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Rasprave o vjerskim temama.
black

#76 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by black »

:mrgreen:
NIN

#77 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by NIN »

Magarece_godine wrote:
NIN wrote:
Magarece_godine wrote:Pitanje za postavljaca teme. Zasto ljudi na sjeveru ne spavaju po sest mjeseci (kalendarska noc) i onda rade sest mjeseci (kalendarski dan) ?
Pokusaj poredjenja ti je nepromisljen jer zaboravljas cinjenicu da su pravila namaza tokom Ramazana determinirana iskljucivo astronomskim faktorima izlaska i zalaska sunca, a ne, kako ti impliciras, kalendarom i satom jer da je tako onda bi muslimanima sirom svijeta takvim bio apsolutno nepotreban. :wink:
Hajde procitaj jos jednom sta si napisao.

Pravila namaza su uvijek vezena za izlazak i zalazak sunca, ne samo u Ramazanu.

Kalendar i sat je takodjer vezan za izlazak i zalazak sunca, zar ne ?

Kontradiktoran si.
Rekoh necu vise al' ne mogoh a da ti ne odgovorim, sta cu. :lol:

Najvrevotanije je da ti moras mucnut glavom jer haman da ti nisu najjasnije razlike koje zelis nevjesto poistovjetiti. Da ti tvoj drug @NIN nacrta pa kaze da on jako dobro zna da je namaz determiniran iskljucivo astronomskim fenomenima tokom cijele godine (nije @NIN toliki idiot, ne brini) ali, drug moj, ignorises cinjenicu da je fokus kljucnog pitanja ovdje vezan za doba posta, dakle, tokom Ramazana (dan koji traje par mjeseci, post, iftar i tako to).

Drugo, kalendar i sat jesu na jedan nacin vezani za ciklus izlaska i zalaska sunca (rotacije planete) ali nisu direktno determinirani ovim fenomenom kao sto je to slucaj sa namazom. Zemljina os se kontinuirano pomjera sto za posljedicu ima kontinuirano, iz dana u dan, smanjivanje ili produzavanje dana/noci - kako se zemljina os vise nasloni prema sjeveru sunceva putanja je sve bliza horizontu na sj. geogr. sirinama pa imamo sve kraci dan. E sad, da li ti mijenjas svaki dan vrijeme na svom satu ili to radis samo dva puta godisnje? Kontas?
strongwoman

#78 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by strongwoman »

NIN wrote: Najvrevotanije je da ti moras mucnut glavom jer haman da ti nisu najjasnije razlike koje zelis nevjesto poistovjetiti. Da ti tvoj drug @NIN nacrta pa kaze da on jako dobro zna da je namaz determiniran iskljucivo astronomskim fenomenima tokom cijele godine (nije @NIN toliki idiot, ne brini) ali, drug moj, ignorises cinjenicu da je fokus kljucnog pitanja ovdje vezan za doba posta, dakle, tokom Ramazana (dan koji traje par mjeseci, post, iftar i tako to).

Drugo, kalendar i sat jesu na jedan nacin vezani za ciklus izlaska i zalaska sunca (rotacije planete) ali nisu direktno determinirani ovim fenomenom kao sto je to slucaj sa namazom. Zemljina os se kontinuirano pomjera sto za posljedicu ima kontinuirano, iz dana u dan, smanjivanje ili produzavanje dana/noci - kako se zemljina os vise nasloni prema sjeveru sunceva putanja je sve bliza horizontu na sj. geogr. sirinama pa imamo sve kraci dan. E sad, da li ti mijenjas svaki dan vrijeme na svom satu ili to radis samo dva puta godisnje? Kontas?
@Nin...

kad su u pitanju zemlje Artika onda se za vrijeme ramazana uzima vaktija prve najblize zemlje koja ima "normalno' racunanje vremena... O ovome smo pricali neku noc kad je moja kolegica koja zivi sada u Kanadi mi to rekla... IZ te zemlje izdaje vaktiju za zemlje Artika, ali Boga mi ne mogu se sada sjetiti o kojoj zemlji je rijec... Provjerim iz prve ruke pa javim...
Last edited by strongwoman on 28/10/2010 14:23, edited 1 time in total.
Magarece_godine

#79 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Magarece_godine »

NIN wrote:
Rekoh necu vise al' ne mogoh a da ti ne odgovorim, sta cu. :lol:

Najvrevotanije je da ti moras mucnut glavom jer haman da ti nisu najjasnije razlike koje zelis nevjesto poistovjetiti. Da ti tvoj drug @NIN nacrta pa kaze da on jako dobro zna da je namaz determiniran iskljucivo astronomskim fenomenima tokom cijele godine (nije @NIN toliki idiot, ne brini) ali, drug moj, ignorises cinjenicu da je fokus kljucnog pitanja ovdje vezan za doba posta, dakle, tokom Ramazana (dan koji traje par mjeseci, post, iftar i tako to).

Da, kontam. Ali ne kontam kakve to veze ima sa onim sto sam ja napisao ?

Opet pitam, treba li stanovnik "sjevera" spavati sest mjeseci (cetiri, tri, dva ... nebitno) u kontinuitetu kakako bi se ispostovala prirodna zakonitost ?
beautyfool

#80 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by beautyfool »

Jeli se to postavljac teme seli tamo pa da priupita kako ce postiti i namaz obavljati, aferim
El_comadante

#81 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by El_comadante »

pogrešno je tumačiti iz naše prespektive u BiH. u Islamu postoji skup pravila koji važe a to i to geografsko područije pa tako isto postoji i artik. i kao što neko reče prvo se gleda Ku`ran pa sunet itd. a i psotoje učenjeci koji se u to razumije pa razjasne te stvari i treba to njih pitati.
NIN

#82 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by NIN »

strongwoman wrote: @Nin...

kad su u pitanju zemlje Artika onda se za vrijeme ramazana uzima vaktija prve najblize zemlje koja ima "normalno' racunanje vremena... O ovome smo pricali neku noc kad je moja kolegica koja zivi sada u Kanadi mi to rekla... IZ te zemlje izdaje vaktiju za zemlje Artika, ali Boga mi ne mogu se sada sjetiti o kojoj zemlji je rijec... Provjerim iz prve ruke pa javim...
Jasno mi je to i ima smisla. Ali moj problem oko ovih stvari lezi, kako je moj drug @Black vec rekao, u tome sto mi objasnjenje nije zadovoljavajuce. Razlog zasto je to tako je da ja pravilo koje se tice namaza vidim kao tacno utvrdjeno i astronomskim fenomenom odredjeno. Dakle, iako mi je jasno i razumljivo prilagodjavanje pravilu (naravno da covjek ne moze postiti dva mjeseca jel') tako mi je neprihvatljiva fleksibilnost samog pravila. Dakle, problem koji ja vidim lezi u nedosljednosti jako konkretnog pravila sto za posljedicu ima mogucnosti tumacenja po nahodjenju sto je u oprecnosti sa pojmom pravilo.

@strongwoman, hvala. :)
Magarece_godine

#83 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Magarece_godine »

NIN wrote:
strongwoman wrote: @Nin...

Jasno mi je to i ima smisla. Ali moj problem oko ovih stvari lezi, kako je moj drug @Black vec rekao, u tome sto mi objasnjenje nije zadovoljavajuce. Razlog zasto je to tako je da ja pravilo koje se tice namaza vidim kao tacno utvrdjeno i astronomskim fenomenom odredjeno. Dakle, iako mi je jasno i razumljivo prilagodjavanje pravilu (naravno da covjek ne moze postiti dva mjeseca jel') tako mi je neprihvatljiva fleksibilnost samog pravila. Dakle, problem koji ja vidim lezi u nedosljednosti jako konkretnog pravila sto za posljedicu ima mogucnosti tumacenja po nahodjenju sto je u oprecnosti sa pojmom pravilo.

Drug,

Ne znam da li ce se ovi u vjeru bolje upuceni sloziti, ali Islam nije forma, Islam je sustina... barem ga ja tako dozivljavam.
strongwoman

#84 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by strongwoman »

NIN wrote: Jasno mi je to i ima smisla. Ali moj problem oko ovih stvari lezi, kako je moj drug @Black vec rekao, u tome sto mi objasnjenje nije zadovoljavajuce. Razlog zasto je to tako je da ja pravilo koje se tice namaza vidim kao tacno utvrdjeno i astronomskim fenomenom odredjeno. Dakle, iako mi je jasno i razumljivo prilagodjavanje pravilu (naravno da covjek ne moze postiti dva mjeseca jel') tako mi je neprihvatljiva fleksibilnost samog pravila. Dakle, problem koji ja vidim lezi u nedosljednosti jako konkretnog pravila sto za posljedicu ima mogucnosti tumacenja po nahodjenju sto je u oprecnosti sa pojmom pravilo.

@Nin - pravila vaze tamo gdje se mogu uspostaviti... i kao takva se moraju praktikovati...
Posto i zemlje Artika odstupaju od "prirodnih pravila" onda i ova pravila moraju odstupati od serijatskih pravila i mora se iznaci smisleno rjesenje...
murat arslan

#85 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by murat arslan »

Socijalista wrote:
bijela wrote:
Socijalista wrote:
Ko odlucuje o tim pitanjima kod nas u BejHa?
Vijeće za fetve Rijaseta IZ-e,
na čelu sa fetva-eminom, dr. Enesom Ljevakovićem
Ko je njemu dao ovlastenje za to, on posebno nesto pametan?
Tvoj problem je što ti misliš da islam može tumačiti svako ko pročita prevod Kur'ana i nekoliko hadisa. Lijepo ti je gore rečeno da ima idžma i kijas. A ova pravila se vežu za jako učene ljude u vjeri. Tvoj drugi problem je što ne možeš nikome priznati da nešto zna bolje od tebe i da mu povjeruješ, ili drugim riječima: nedaš nikome ispred sebe.
arzuhal

#86 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by arzuhal »

Nemojte mi samo @NIN-a dirat! Drevna forumska poslovica kaže:''Baška NIN, baška Kotorani..'' ;-)
Socijalista

#87 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

Mene interesuje (posto ne znam) da li je po vjeri (Islamu) dozvoljeno da postoje ti NEKI koji imaju da kazem ovlastenja da proglase fetve i zakonike itd. Nije meni cilj nekoga blatiti, nego samo da skontam neke stvari kuzis? Dakle, jeli to po Kur´anu (ustavna kategorija citaj Ridjobrki :D ) ili je to neka vrsta dodatka, koje je kroz vrijeme nastalo. To su moja pitanja i drzi se molim te mojih pitanja, a ne nekakvih floskula tipa ti si mislio ovo ono...ti ne znas sta ja mislim.

Izvoli...

p.s. moj tekst se odnosi na ovo izljevanje murata ;-)
arzuhal

#88 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by arzuhal »

Socijalista wrote:Mene interesuje (posto ne znam) da li je po vjeri (Islamu) dozvoljeno da postoje ti NEKI koji imaju da kazem ovlastenja da proglase fetve i zakonike itd. Nije meni cilj nekoga blatiti, nego samo da skontam neke stvari kuzis? Dakle, jeli to po Kur´anu (ustavna kategorija citaj Ridjobrki :D ) ili je to neka vrsta dodatka, koje je kroz vrijeme nastalo. To su moja pitanja i drzi se molim te mojih pitanja, a ne nekakvih floskula tipa ti si mislio ovo ono...
Kur'an, sura Tewba (deveta sura), ajet 122:

''Nek se po nekoliko njih iz svake zajednice njihove potrudi da se upuste u vjerske nauke i neka opominju narod svoj da mu se vrate, da bi se Allah pobojali.''
Bitte_Halt_ja_ja

#89 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

stvori cijeli univerzum i zaboravi upute za arktiku? wtf?
Ali_G

#90 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Ali_G »

A sta ti mislis kako je trebalo da pise? Mozda: u slucaju da zivite na arktiku gdje dan traje 6 mjeseci, eh onda vrijeme za namaz odredite na osnovu vama najblize geografske sirine na kojoj je odnos dan-noc normalan? A sve to prenosis ljudima koji zive u 5om stoljecu
Bitte_Halt_ja_ja

#91 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Ali_G wrote:A sta ti mislis kako je trebalo da pise? Mozda: u slucaju da zivite na arktiku gdje dan traje 6 mjeseci, eh onda vrijeme za namaz odredite na osnovu vama najblize geografske sirine na kojoj je odnos dan-noc normalan? A sve to prenosis ljudima koji zive u 5om stoljecu
pa s obzirom da u nekim stvarima ide u banalne detalje(sta ne/jesti, ne/piti, ne/oblaciti) pa onda odredio kako tacno npr. imovinu podjeliti a da u svemu tome iz estetskih razloga ne navede antarktiku? - Nekako za nepovjerovati s obzirom da je svemoguc, a nije mogao u jednoj recenici pojasniti. Radi se o jednoj od najvazniji stvari iz cijele objave. Poenta je, ako se ne varam, od izlaska do zalaska sunca, a uzimati najblize "normalno" onda mogu i u bosni tokom mjeseci maj-avgust uzimati najbliza normalna mjesta gdje dan traje krace
arte.fakt

#92 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by arte.fakt »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
Ali_G wrote:A sta ti mislis kako je trebalo da pise? Mozda: u slucaju da zivite na arktiku gdje dan traje 6 mjeseci, eh onda vrijeme za namaz odredite na osnovu vama najblize geografske sirine na kojoj je odnos dan-noc normalan? A sve to prenosis ljudima koji zive u 5om stoljecu
pa s obzirom da u nekim stvarima ide u banalne detalje(sta ne/jesti, ne/piti, ne/oblaciti) pa onda odredio kako tacno npr. imovinu podjeliti a da u svemu tome iz estetskih razloga ne navede antarktiku? - Nekako za nepovjerovati s obzirom da je svemoguc, a nije mogao u jednoj recenici pojasniti. Radi se o jednoj od najvazniji stvari iz cijele objave. Poenta je, ako se ne varam, od izlaska do zalaska sunca, a uzimati najblize "normalno" onda mogu i u bosni tokom mjeseci maj-avgust uzimati najbliza normalna mjesta gdje dan traje krace
kad ti procita i nauci detalje iz Kurana !? :mrgreen:
Ali_G

#93 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Ali_G »

Ma poenta je kako ljudima koji su tada zivjeli u takvom neznanju pojasniti stvari koje nekima ni danas nisu jasne. Sto se tice da i mi uzmemo "normalno" racunanje i ne pije bas vode. Kolko je meni poznato u drugim dijelovima svijeta je moguce razlikovanje, a i Ramazan se "krece" tokom citave godine, duzine dana se mijenjaju, nekad nam dan traje duze nekad krace.
spreca

#94 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by spreca »

beautyfool wrote:Jeli se to postavljac teme seli tamo pa da priupita kako ce postiti i namaz obavljati, aferim

ma najbolje da ovdje saceka dok ne prodje Ramazan :D
karbofix

#95 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by karbofix »

e'o linka gdje je sve lijepo objašnjeno.....ako te toliko zanima - pročitaj sve :-)
http://islamqa.com/en/ref/5842
Socijalista

#96 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

Kako bi covjek tek postio na sjevernom polu? Kakvo bi tu bilo racunanje vremena...

A ovo nije daleko od sjevernog pola.
Ridjobrki

#97 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Ridjobrki »

Ova tema je baš dobra kao pokazni primjer razlike između postavljanja pitanja i traganja za odgovorima. ;-)
MUNAFIK

#98 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by MUNAFIK »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
A mozda je ipak do nas? Bog kao svemoguci moze i u jednom harfu sve pojasniti, ali mi evo ocito imamo problema i iz cijelog Kur'ana pouku izvuci, dakle mi nismo svemoguci, odnostno mi smo malomoguci, vrlo malo... Ali ipak ima Allahovih robova kojima je dovoljan i jedan harf da im stvari budu jasne, a opet sa druge strane nekima nikad nista nece biti dovoljno...
cyprus

#99 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by cyprus »

I unutar polarnog kruga se može odrediti gornja i donja kulminacija Sunca. Sad ne znam da li se prema tome može izračunati tačno vrijeme svih namaza...
karbofix

#100 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by karbofix »

ajde care posto ti je mrsko citati.....
tvoje pitanje:
Nadovezao bih se na clanak SAX-a gdje pise da je napravljena dzamija na sjeveru Kanade (Inuvik), pa se pitam kako li ce ti ljudi obavljati post, jer znamo da tamo bude dan i noc ponekad par mjeseci ili sedmica...ako ima neko upucen u tu tematiku zamolio bih da mi odgovori na ovo pitanje, bas me interesuje, hvala.
ODGOVOR:
...
...
It was proven that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) told his companions about the Dajjaal (antichrist). He was asked how long he would stay on earth, and he said, “Forty days, one day like a year, one day like a month, one day like a week and the rest like your days.” It was said, “O Messenger of Allaah, the day which is like a year, will the prayers of one day be sufficient for us then?” He said, “No, estimate them.” So the day which will be like a year is not regarded as one day in which only five prayers will be sufficient, rather we are obliged to offer five prayers in each twenty-four hour period. He commanded them to offer the prayers at intervals as on a regular day.

So the Muslims in the country mentioned in the question have to define the times of prayer in that land, basing those times on the closest country in which the night and day can be distinguished from one another and the times of the five daily prayers are known according to the signs described in sharee’ah, within each twenty-four hour period.

Similarly they also have to fast Ramadaan. They can set the time for their fast and determine the beginning and end of Ramadaan and the times of starting and breaking the fast each day by the dawn and sunset each day in the closest country in which night can be distinguished from day. The total period must add up to twenty-four hours, because of the hadeeth of the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) about the Dajjaal mentioned above, in which he told his companions how to determine the times of the five daily prayers. There is no difference in this regard between fasting and prayer.
Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 6/130-136

i guess you speak english :-)
Post Reply