Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Rasprave o vjerskim temama.
bijela

#51 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by bijela »

Socijalista wrote:
Ko je postavio ta pravila, jel u Kur´anu tako propisano?
socijalista, islamsko pravo je zasnovano na 4 temelja (ne samo na Kur'anu), to su (poredani po važnosti):
1. Kur'an
2. sunnet (Poslanikova praksa i riječi)
3. idžma (konsenzus islamskih učenjaka)
4. kijas (analogija)

za propis u vezi onoga što se ne spominje u Kur'anu, traži se u sunnetu. ako se ne spominje ni u sunnetu, onda islamski učenjaci raspravljaju o pitanju, imajući u obziru okolnosti i intencije islama. analogijom se pokušavaju tražiti slična, već riješena, pravila.

osim ova četiri načina dolaska do odgovora, postoje još neka kao što su "opće dobro", istihsan, istisna, itd.

a sve to se, opet, naslanja na Poslanikovu, a.s., praksu, odnosno događaj kada Poslanik šalje Muaza b. Džebela da bude sudija u Jemenu. tom prilikom ga je upitao:
- kako ćeš im suditi?
- Allahovom Knjigom - odgovorio je
- A ako ne nađeš propis tu?
- Onda ću im suditi tvojim sunnetom.
- A ako ni tu ne nađeš propis?
- Onda ću im presuditi svojim razumjevanjem.

na to je Poslanik, a.s., rekao: hvala Allahu koji je učvrstio izaslanika Allahovog Poslanika...

dakle, racionalno povezivanje činjenica, intencija i ciljeva islama, nauke je sasvim legitimno (sukladno Kura'nu i sunnetu) kada je riječ o novonastalim problemima koji nisu postojali u vrijeme Objave.
arzuhal

#52 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by arzuhal »

:lol:

Volim ovakve opuštajuće teme :)

Ovo ba isto k'o kad je jedan došao rahmetli Aliji Kutubu sa Vratnika, da ga pita smiju li muslimani jesti morsko prase :lol:

- Svinjetina je zabranjena!
- Ali to je morska svinja, iz mora!
- Iz mora je sve halal...
- A svinja?
- Svinja je haram!
- Ali nije ova svinja, morska!
- Šta je u moru, to je sve dozvoljeno..
- I svinja, onda?
- A svinja, jok...
strongwoman

#53 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by strongwoman »

Meni samo nije jasno sta rade oni koji ne vjeruju na forumu Religija???? I to vise... ne skidaju se ljudi...

Mislim ubjedjivati nekoga da nije ispravno da vjeruje, da njegova vjera nije uredu, da ovo da ono... nije nimalo demokratski, ljudski... ILI ubjedjujete svaki dan sami sebe, da ne bi zaboravili...

Mislim, da postoji forum Ateizam ili nesto slicno, ja nikada ne bih tamo zalazila, a narocito ne bih ubjedjivala nekoga da postoji Bog i da mora vjerovati u Njega...

Svasta!!!!
MUNAFIK

#54 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by MUNAFIK »

Socijalista wrote:Meni ovo nikako ne ide u glavu, kako da se ovo rijesi...jer ako recimo preuzmes vrijeme od nekog drugog mjesta onda to nije ispravan post, jel tako? Zbog toga sto se post obavlja izmedju izlaska i zalaska sunca. Ima li ko ovdje od vjernika koji se prosipaju da mi to sad objasne?
ocit dokaz kao sto je @ridjobrki rekao, ti jednostavno i ne mozes razumjeti jer ne poznajes sta je sstina stvari... Tamo gdje postoje uslovi za odredjenu formu, onda se ta forma mora ispostiovati, a tamo gdje ne postoje ti uslovi onda se ona ne mora ispostovati ali se mora Bogu pokoravati... ali ti opet ne razumijes jel tako...
Ridjobrki

#55 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Ridjobrki »

Dragi zemljače, ja te stvarno poznajem kao inteligentnog forumaša i baš me ovo iznenađuje, čak i uz sve poštovanje prema tvojoj namjeri da upoznaš svoju vjeru ako je to razlog kao što kažeš...

Kur'an nije zbornik svih zakona nego Ustav, ako ti je tako lakše. Imaš i anekse Ustava - hadise. Imaš i Ustavni sud ili nekoliko njih koji donose ocjene ustavnosti - fetve. Jel' ovo pomoglo čemu?
statix

#56 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by statix »

:D
arzuhal

#57 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by arzuhal »

Ridjobrki wrote:Imaš i anekse Ustava - hadise.
:D dobar

krajiški - drito uglavu, jednostavno, lakonski :thumbup:
Socijalista

#58 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

Ridjobrki wrote:Dragi zemljače, ja te stvarno poznajem kao inteligentnog forumaša i baš me ovo iznenađuje, čak i uz sve poštovanje prema tvojoj namjeri da upoznaš svoju vjeru ako je to razlog kao što kažeš...

Kur'an nije zbornik svih zakona nego Ustav, ako ti je tako lakše. Imaš i anekse Ustava - hadise. Imaš i Ustavni sud ili nekoliko njih koji donose ocjene ustavnosti - fetve. Jel' ovo pomoglo čemu?
Super hvala, nisam to znao jeli grijeh ne znati, cak mislim da je sevap pitati? Jel tako?
Socijalista

#59 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

arzuhal wrote:
Ridjobrki wrote:Imaš i anekse Ustava - hadise.
:D dobar

krajiški - drito uglavu, jednostavno, lakonski :thumbup:

Meni kad politicki objasnis, lakse kuzim :D
bijela

#60 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by bijela »

inače, ovo nam je, čini se, jako važno pitanje :D

Trenutno korisnika/ca: aplu, arzuhal, GAU 8, Magarece_godine, Ridjobrki, Socijalista, strongwoman, sumayya, ultima_palabra i 25 gostiju.
Ridjobrki

#61 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Ridjobrki »

Strongwoman, ne bih se složio s tobom. Ja mislim da je više nego dobro prisustvo ateista na religijskim temama, dijalog je neophodan i potreba za njim stalna.

Gdje će ateist saznati nešto o vjeri nego u kontaktu sa vjernicima? Gdje će vjernik preispitati svoje vjerovanje i razloge vjerovanja nego u kontaktu sa onima koji ne vjeruju?

Samo kulturno, bez ružnih riječi i agresivnog nametanja svog mišljenja i uz maksimalno uvažavanje i poštovanja i ako ništa bar ćemo se fíno ispričati i bolje razumjeti.
strongwoman

#62 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by strongwoman »

Ridjobrki...

sve stoji sto si napisao.. al' da ima tolerancije i dijaloga ne bi ni bio problem...

Mrznja i zajedljivost su grozne stvari, a ja je mogu osjetiti na veliko...
arzuhal

#63 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by arzuhal »

Ridjobrki wrote:Strongwoman, ne bih se složio s tobom. Ja mislim da je više nego dobro prisustvo ateista na religijskim temama, dijalog je neophodan i potreba za njim stalna.

Gdje će ateist saznati nešto o vjeri nego u kontaktu sa vjernicima? Gdje će vjernik preispitati svoje vjerovanje i razloge vjerovanja nego u kontaktu sa onima koji ne vjeruju?

Samo kulturno, bez ružnih riječi i agresivnog nametanja svog mišljenja i uz maksimalno uvažavanje i poštovanja i ako ništa bar ćemo se fíno ispričati i bolje razumjeti.
Ovaj me insan baš razgaljuje.

Uostalom, da ja imam neke sumnje u svoju vjeru, volio bih da ima pdf Ateizam da odem tamo malo, proćakulam lagano, da vidim u koje sam doba.
Socijalista

#64 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

Socijalista wrote:
Ridjobrki wrote:Dragi zemljače, ja te stvarno poznajem kao inteligentnog forumaša i baš me ovo iznenađuje, čak i uz sve poštovanje prema tvojoj namjeri da upoznaš svoju vjeru ako je to razlog kao što kažeš...

Super hvala, nisam to znao jeli grijeh ne znati, cak mislim da je sevap pitati? Jel tako?
Onda bi se moglo reci da Islam kao Islam funkcionise slicno kao i katolicka crkva, sem toga sto nema vrhovnog duhovnog vodju Papu.

Ili se varam?
jazzer

#65 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by jazzer »

i, Socijalista, jesi li sada spreman na put za Arktik??
black

#66 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by black »

ja znam za mog druga @NIN-a da sigurno nema loshe namjere, voli nauku i diskusiju, promisljanja o svemu, sto mnogim, nazalost, vjernicima fali, zaboravljajuci prve rijeci Objave...
e sad shto se i njemu nekad omakne poneki post koji se moze tumaciti kao podsmjeh, nije to nishta strashno, svima nama se to isto desi na nekim drugim temama :mrgreen:
Socijalista

#67 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

jazzer wrote:i, Socijalista, jesi li sada spreman na put za Arktik??
Nisam. Zasto? Pa, nije pronadjeno adekvatno rijesenje..., eh da ima neko iz Kanade pa nam to objasni malo kako to kod njih funkcionishe, moze neko i sa sjevera Norveske.
Ridjobrki

#68 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Ridjobrki »

E, ovo već nisi smio pitati... :lol:

Nije baš tako, postoje savjeti, komisije, radna tijela i ekspertne skupine za ta pitanja. Otprilike to tako hoda, plus muslimani nisu baš tako ni homogena raja pa da imaju jedan vrhunski autoritet. Niti to Islam predviđa, koliko ja znam.
Socijalista

#69 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

Ridjobrki wrote:E, ovo već nisi smio pitati... :lol:

Nije baš tako, postoje savjeti, komisije, radna tijela i ekspertne skupine za ta pitanja. Otprilike to tako hoda, plus muslimani nisu baš tako ni homogena raja pa da imaju jedan vrhunski autoritet. Niti to Islam predviđa, koliko ja znam.
Ko odlucuje o tim pitanjima kod nas u BejHa?
Ridjobrki

#70 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Ridjobrki »

Ne znam, ja generalno volim vjeru a prezirem vjerske institucije tako da ti ne bih znao reći.

Ja se zato dobro osjećam u vjeri koja ne traži sponu između čovjeka i Boga, odnosno zabranjuje tu barijeru u vidu vjerskih institucija koja češće čovjeka odbije od vjere, kao u beiha naprimjer.
bijela

#71 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by bijela »

Socijalista wrote:
Vijeće za fetve Rijaseta IZ-e,
na čelu sa fetva-eminom, dr. Enesom Ljevakovićem
Socijalista

#72 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

bijela wrote:
Socijalista wrote:
Vijeće za fetve Rijaseta IZ-e,
na čelu sa fetva-eminom, dr. Enesom Ljevakovićem
Ko je njemu dao ovlastenje za to, on posebno nesto pametan?
Socijalista

#73 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

Ridjobrki wrote:Ne znam, ja generalno volim vjeru a prezirem vjerske institucije tako da ti ne bih znao reći.

Ja se zato dobro osjećam u vjeri koja ne traži sponu između čovjeka i Boga, odnosno zabranjuje tu barijeru u vidu vjerskih institucija koja češće čovjeka odbije od vjere, kao u beiha naprimjer.
Slazem se!!!

Odoh spavati malo...
bijela

#74 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by bijela »

Socijalista wrote:
Ko je njemu dao ovlastenje za to, on posebno nesto pametan?
ejs, napit' se pa s tobom razgovarat'.
Ridjobrki

#75 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Ridjobrki »

Viđam ja ti se tudi zajebavaš pa ovo lipo išće klasični krajiški outro iz teme. Sve ne šćedoh nama na početku al ja sam nama znao da će ovo morati vako završti.

Pazi jednu stvar, kada je rič o ovim stvarima odi i brete pitaj njekog eksperta za ote stvari, nije da ji neimaš u blizini. Budući da s ti u ezdepeu ja bi ti priporučijo da to uspitaš Hamde Nurkinog što je pridsidnik opštine tudi u vas u Bihaću, on će ti to najbolje znati reći. Pa šćipi pa njemu reci da nisi zadovoljan odgovorom. Ja nako sve nješto kontam, ako se iko na Krajini u iftare razumi to ti je Hamdo Nurkin. Toliko ji je obašo zadnji Ramazan da jebi mi sve ako nije i na otaj Arktik dobacijo. A i sa rejzulemom lično je dobar nemare bit bolji pa će ti i to znat kasti a more ti dat i od rejzuleme broj pa ga onda lično pitaj. Nije ni nami vovdi do bisa....

:mrgreen:
Post Reply