Clanak:
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/101028012
Mjesto Inuvik - Mapa

Imas li ti sta pametno za reci na ono sto co'jk pita?citroen wrote:Jes vidio,nema dje nas nema![]()
![]()
evo, da ne bih bila vjernikkojiseprosipa, postirat ću samo linkSocijalista wrote:Meni ovo nikako ne ide u glavu, kako da se ovo rijesi...jer ako recimo preuzmes vrijeme od nekog drugog mjesta onda to nije ispravan post, jel tako? Zbog toga sto se post obavlja izmedju izlaska i zalaska sunca. Ima li ko ovdje od vjernika koji se prosipaju da mi to sad objasne?
E jebiga, šta je "normalno" vrijeme.travar wrote:Negdje je bilo slično pitanje, pa je odgovor bio u kontekstu da se vremenski ravnaju po najbližem mjestu gdje je vrijeme "normalno"
Znaci tema je postavljena samo radi "vjernika koji se prosipaju"? Sto odmah ne rece da ti je tema za sprdanje sa vjerom, a ne sto te ove stvari zaista interesuju. Da te to zaista interesovalo znao bi da imaju ljudi koji daju fetve i da za 5 minuta google-anja mozes naci odgovor.Socijalista wrote:Meni ovo nikako ne ide u glavu, kako da se ovo rijesi...jer ako recimo preuzmes vrijeme od nekog drugog mjesta onda to nije ispravan post, jel tako? Zbog toga sto se post obavlja izmedju izlaska i zalaska sunca. Ima li ko ovdje od vjernika koji se prosipaju da mi to sad objasne?
Iz tog teksta, ali nista ne rijesava...vjerovatno tada nisu znali da postoji sjeverni i juzni pol.bijela wrote:evo, da ne bih bila vjernikkojiseprosipa, postirat ću samo linkSocijalista wrote:Meni ovo nikako ne ide u glavu, kako da se ovo rijesi...jer ako recimo preuzmes vrijeme od nekog drugog mjesta onda to nije ispravan post, jel tako? Zbog toga sto se post obavlja izmedju izlaska i zalaska sunca. Ima li ko ovdje od vjernika koji se prosipaju da mi to sad objasne?
http://www.znaci.com/nas_dijalog/pitanja/art304_0.html
Nije tema za prosipanje, nego 100 puta pitam nesto vezano za vjeru od onih koji se prave da nesto znaju i kad postavis pitanje onda sute. A ovamo veliki Muslimani i mrzitelji svega ostalog. Necemo o tome, nisam se mozda trebao tako izraziti. Ali me stvarno zanima kako ovo treba da ide?iceman2010 wrote:Znaci tema je postavljena samo radi "vjernika koji se prosipaju"? Sto odmah ne rece da ti je tema za sprdanje sa vjerom, a ne sto te ove stvari zaista interesuju. Da te to zaista interesovalo znao bi da imaju ljudi koji daju fetve i da za 5 minuta google-anja mozes naci odgovor.Socijalista wrote:Meni ovo nikako ne ide u glavu, kako da se ovo rijesi...jer ako recimo preuzmes vrijeme od nekog drugog mjesta onda to nije ispravan post, jel tako? Zbog toga sto se post obavlja izmedju izlaska i zalaska sunca. Ima li ko ovdje od vjernika koji se prosipaju da mi to sad objasne?
Iz tog teksta, ali nista ne rijesava...vjerovatno tada nisu znali da postoji sjeverni i juzni pol.Socijalista wrote:bijela wrote:evo, da ne bih bila vjernikkojiseprosipa, postirat ću samo linkSocijalista wrote:Meni ovo nikako ne ide u glavu, kako da se ovo rijesi...jer ako recimo preuzmes vrijeme od nekog drugog mjesta onda to nije ispravan post, jel tako? Zbog toga sto se post obavlja izmedju izlaska i zalaska sunca. Ima li ko ovdje od vjernika koji se prosipaju da mi to sad objasne?
sta je nin, smeta, bode oci, haNIN wrote:Imas li ti sta pametno za reci na ono sto co'jk pita?citroen wrote:Jes vidio,nema dje nas nema![]()
![]()
Procitao i nista ne kuzim, mozes mi objasniti?meščini da ti je bilo polijeno pročitati tekst do kraja?
Procitaj tekst do kraja, ovo sto si ti citirao je samo uvod...Socijalista wrote:Iz tog teksta, ali nista ne rijesava...vjerovatno tada nisu znali da postoji sjeverni i juzni pol.bijela wrote:evo, da ne bih bila vjernikkojiseprosipa, postirat ću samo linkSocijalista wrote:Meni ovo nikako ne ide u glavu, kako da se ovo rijesi...jer ako recimo preuzmes vrijeme od nekog drugog mjesta onda to nije ispravan post, jel tako? Zbog toga sto se post obavlja izmedju izlaska i zalaska sunca. Ima li ko ovdje od vjernika koji se prosipaju da mi to sad objasne?
...Određivanje namaskih vremena, a ujedno i posta, najjednostavnije je u mjestima koja leže na ekvatoru (nulta geografska širina), gdje je tokom čitave godine dužina dana i noći jednaka, tako da Sunce i ljeti i zime zalazi i izlazi u isto vrijeme. Što se više udaljavamo od ekvatora, bilo prema sjevernom ili južnom polu, odnos dužine noći i dana u ljetnom i zimskom periodu sve se više remeti. Tako npr. imamo nastanjene krajeve u kojima je zimi dan iznimno kratak a noć iznimno duga, kao i krajeve u kojima noć traje po nekoliko mjeseci. Postavlja se pitanje kada klanjati i kako postiti u tim krajevima. Konstitutivna tradicija islama (Qur’an i Hadis) ne nudi nam izravan odgovor na to pitanje. No, jedan hadis ipak nas upućuje na metodologiju njegova rješenja. Naime u poznatom hadisu o Dedždžalovu dolasku na Zemlju pred Sudnji dan, Poslanik, s.a.v.s., kaže kako će on na Zemlji provesti 40 dana. Prvi dan njegova boravka trajat će koliko jedna godina, drugi dan koliko mjesec dana, treći dan kao sedmica, a ostali dani kao naši normalni dani. Na to neko upita Poslanika, s.a.v.s.: ''Za onaj dan koji će trajati koliko jedna godina, hoće li biti dovoljno obavljati namaz samo pet puta?'' Poslanik, s.a.v.s., odgovori: ''Ne, trebat će računati!'' Tumačenja ovog hadisa idu od onog da se u hadisu tek misli na težinu dana koji će se ljudima činiti kao godina dana, preko onog da će dužina prvog dana odista biti u trajanju od jedne godine, pa sve do Ibn ‘Arebījeva (12. stoljeće) tumačenja da se prividna putanja Sunca oko Zemlje uopće neće promijeniti, već Sunce neće biti moguće vidjeti godinu dana (u nj. djelu el-Futūhātu-l-mekkiyye), te se i namaska vremena neće moći određivati izravnim gledanjem u Sunce. Bilo kako bilo, hadis jasno otvara problem s kojim se susreće današnji čovjek.
iceman2010 wrote:Znaci tema je postavljena samo radi "vjernika koji se prosipaju"? Sto odmah ne rece da ti je tema za sprdanje sa vjerom, a ne sto te ove stvari zaista interesuju. Da te to zaista interesovalo znao bi da imaju ljudi koji daju fetve i da za 5 minuta google-anja mozes naci odgovor.Socijalista wrote:Meni ovo nikako ne ide u glavu, kako da se ovo rijesi...jer ako recimo preuzmes vrijeme od nekog drugog mjesta onda to nije ispravan post, jel tako? Zbog toga sto se post obavlja izmedju izlaska i zalaska sunca. Ima li ko ovdje od vjernika koji se prosipaju da mi to sad objasne?
da Kur'anu ima da se treba Bogu moliti i na sezdu padati (a to je ono sto je bitno), izmedju ostalih stvari, nesikiraj se, nije ovo nikakvo VELIKO pitanje...michio wrote:Zar nema u Kuranu ništa o tomu kad već ima o svemu i svačemu'
ne bih znala objasniti bolje od onoga što je u tekstu (čak ni toliko).Socijalista wrote:Procitao i nista ne kuzim, mozes mi objasniti?meščini da ti je bilo polijeno pročitati tekst do kraja?
Socijalista wrote:I sta je konacni odgovor?
Sve pamet do pameti, rodila mati. Nago, haj' ti fino nama objasni kako ce co'jk iftarit tamo gdje dan traje par hefti? MoRes ti to, moRes!manolito wrote:sta je nin, smeta, bode oci, haNIN wrote:Imas li ti sta pametno za reci na ono sto co'jk pita?citroen wrote:Jes vidio,nema dje nas nema![]()
![]()
Jesam ozbiljan daj mi konacni odgovor, jer nerazumijem ono sto tamo pise...kkako ce ljudi obavljati post u tim krajevima?MUNAFIK wrote:Socijalista wrote:I sta je konacni odgovor?![]()
a ja mislio ti ozbiljan... nema toga na formu izgleda... hajd prijatno
pa tim tamo ljudima je ocito jasno, dakle oni razumiju i njima je to bitno, ti ne razumijes i sta sad, ocito je da ne mogu svi ljudi iste stvari isto razumjeti... fino ti napisano sta i kako, u praksi ocito da to ide dobro, dok tamo ljudi zive, klanjaju i poste vec godinama, i zar treba sta vise... njima dobr, nama dobro, to sto oni nemaju sunca NEMA nikakve veze sa molitvom ili postom, jer niti se klanja niti se posti radi sunca ili noci, nego radi pokoravanja Allahu i to mozes raditi i na marsu i u svemirskoj stanici itd... na mjestima gdje je sunce to je odredjeno suncem, tamo gdje ga nema to se odredjuje na drugi nacin, i na kraju sustina je pokornost Bogu i to je to...Socijalista wrote:Jesam ozbiljan daj mi konacni odgovor, jer nerazumijem ono sto tamo pise...kkako ce ljudi obavljati post u tim krajevima?MUNAFIK wrote:Socijalista wrote:I sta je konacni odgovor?![]()
a ja mislio ti ozbiljan... nema toga na formu izgleda... hajd prijatno