Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Rasprave o vjerskim temama.
Socijalista

#1 Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

Nadovezao bih se na clanak SAX-a gdje pise da je napravljena dzamija na sjeveru Kanade (Inuvik), pa se pitam kako li ce ti ljudi obavljati post, jer znamo da tamo bude dan i noc ponekad par mjeseci ili sedmica...ako ima neko upucen u tu tematiku zamolio bih da mi odgovori na ovo pitanje, bas me interesuje, hvala.

Clanak:

http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/101028012

Mjesto Inuvik - Mapa

Image
citroen

#2 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by citroen »

Jes vidio,nema dje nas nema :D :D :D
travar

#3 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by travar »

Negdje je bilo slično pitanje, pa je odgovor bio u kontekstu da se vremenski ravnaju po najbližem mjestu gdje je vrijeme "normalno" :mrgreen:
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#4 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Priorat »

bosna do antarktika.... :D
NIN

#5 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by NIN »

citroen wrote:Jes vidio,nema dje nas nema :D :D :D
Imas li ti sta pametno za reci na ono sto co'jk pita?
Socijalista

#6 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

Meni ovo nikako ne ide u glavu, kako da se ovo rijesi...jer ako recimo preuzmes vrijeme od nekog drugog mjesta onda to nije ispravan post, jel tako? Zbog toga sto se post obavlja izmedju izlaska i zalaska sunca. Ima li ko ovdje od vjernika koji se prosipaju da mi to sad objasne?
bijela

#7 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by bijela »

Socijalista wrote:Meni ovo nikako ne ide u glavu, kako da se ovo rijesi...jer ako recimo preuzmes vrijeme od nekog drugog mjesta onda to nije ispravan post, jel tako? Zbog toga sto se post obavlja izmedju izlaska i zalaska sunca. Ima li ko ovdje od vjernika koji se prosipaju da mi to sad objasne?
evo, da ne bih bila vjernikkojiseprosipa, postirat ću samo link
http://www.znaci.com/nas_dijalog/pitanja/art304_0.html
chengaba

#8 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by chengaba »

travar wrote:Negdje je bilo slično pitanje, pa je odgovor bio u kontekstu da se vremenski ravnaju po najbližem mjestu gdje je vrijeme "normalno" :mrgreen:
E jebiga, šta je "normalno" vrijeme.
Namaz dobro funkcioniše na područjima na kojima je i osmišljen, tj. bliski istok i sve na toj geografskoj širini.
Možda da ti gore kakvu novu religiju sebi izmisle... :zoka:
iceman2010

#9 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by iceman2010 »

Socijalista wrote:Meni ovo nikako ne ide u glavu, kako da se ovo rijesi...jer ako recimo preuzmes vrijeme od nekog drugog mjesta onda to nije ispravan post, jel tako? Zbog toga sto se post obavlja izmedju izlaska i zalaska sunca. Ima li ko ovdje od vjernika koji se prosipaju da mi to sad objasne?
Znaci tema je postavljena samo radi "vjernika koji se prosipaju"? Sto odmah ne rece da ti je tema za sprdanje sa vjerom, a ne sto te ove stvari zaista interesuju. Da te to zaista interesovalo znao bi da imaju ljudi koji daju fetve i da za 5 minuta google-anja mozes naci odgovor.
Socijalista

#10 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

bijela wrote:
Iz tog teksta, ali nista ne rijesava...vjerovatno tada nisu znali da postoji sjeverni i juzni pol.

...Određivanje namaskih vremena, a ujedno i posta, najjednostavnije je u mjestima koja leže na ekvatoru (nulta geografska širina), gdje je tokom čitave godine dužina dana i noći jednaka, tako da Sunce i ljeti i zime zalazi i izlazi u isto vrijeme. Što se više udaljavamo od ekvatora, bilo prema sjevernom ili južnom polu, odnos dužine noći i dana u ljetnom i zimskom periodu sve se više remeti. Tako npr. imamo nastanjene krajeve u kojima je zimi dan iznimno kratak a noć iznimno duga, kao i krajeve u kojima noć traje po nekoliko mjeseci. Postavlja se pitanje kada klanjati i kako postiti u tim krajevima. Konstitutivna tradicija islama (Qur’an i Hadis) ne nudi nam izravan odgovor na to pitanje. No, jedan hadis ipak nas upućuje na metodologiju njegova rješenja. Naime u poznatom hadisu o Dedždžalovu dolasku na Zemlju pred Sudnji dan, Poslanik, s.a.v.s., kaže kako će on na Zemlji provesti 40 dana. Prvi dan njegova boravka trajat će koliko jedna godina, drugi dan koliko mjesec dana, treći dan kao sedmica, a ostali dani kao naši normalni dani. Na to neko upita Poslanika, s.a.v.s.: ''Za onaj dan koji će trajati koliko jedna godina, hoće li biti dovoljno obavljati namaz samo pet puta?'' Poslanik, s.a.v.s., odgovori: ''Ne, trebat će računati!'' Tumačenja ovog hadisa idu od onog da se u hadisu tek misli na težinu dana koji će se ljudima činiti kao godina dana, preko onog da će dužina prvog dana odista biti u trajanju od jedne godine, pa sve do Ibn ‘Arebījeva (12. stoljeće) tumačenja da se prividna putanja Sunca oko Zemlje uopće neće promijeniti, već Sunce neće biti moguće vidjeti godinu dana (u nj. djelu el-Futūhātu-l-mekkiyye), te se i namaska vremena neće moći određivati izravnim gledanjem u Sunce. Bilo kako bilo, hadis jasno otvara problem s kojim se susreće današnji čovjek.

Socijalista

#11 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

iceman2010 wrote:
Znaci tema je postavljena samo radi "vjernika koji se prosipaju"? Sto odmah ne rece da ti je tema za sprdanje sa vjerom, a ne sto te ove stvari zaista interesuju. Da te to zaista interesovalo znao bi da imaju ljudi koji daju fetve i da za 5 minuta google-anja mozes naci odgovor.
Nije tema za prosipanje, nego 100 puta pitam nesto vezano za vjeru od onih koji se prave da nesto znaju i kad postavis pitanje onda sute. A ovamo veliki Muslimani i mrzitelji svega ostalog. Necemo o tome, nisam se mozda trebao tako izraziti. Ali me stvarno zanima kako ovo treba da ide?
bijela

#12 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by bijela »

Socijalista wrote:
bijela wrote:
Iz tog teksta, ali nista ne rijesava...vjerovatno tada nisu znali da postoji sjeverni i juzni pol.

meščini da ti je bilo polijeno pročitati tekst do kraja?
manolito

#13 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by manolito »

NIN wrote:
sta je nin, smeta, bode oci, ha :dance:
Socijalista

#14 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

Procitao i nista ne kuzim, mozes mi objasniti?
michio

#15 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by michio »

Zar nema u Kuranu ništa o tomu kad već ima o svemu i svačemu'
MUNAFIK

#16 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by MUNAFIK »

Socijalista wrote:
bijela wrote:

...Određivanje namaskih vremena, a ujedno i posta, najjednostavnije je u mjestima koja leže na ekvatoru (nulta geografska širina), gdje je tokom čitave godine dužina dana i noći jednaka, tako da Sunce i ljeti i zime zalazi i izlazi u isto vrijeme. Što se više udaljavamo od ekvatora, bilo prema sjevernom ili južnom polu, odnos dužine noći i dana u ljetnom i zimskom periodu sve se više remeti. Tako npr. imamo nastanjene krajeve u kojima je zimi dan iznimno kratak a noć iznimno duga, kao i krajeve u kojima noć traje po nekoliko mjeseci. Postavlja se pitanje kada klanjati i kako postiti u tim krajevima. Konstitutivna tradicija islama (Qur’an i Hadis) ne nudi nam izravan odgovor na to pitanje. No, jedan hadis ipak nas upućuje na metodologiju njegova rješenja. Naime u poznatom hadisu o Dedždžalovu dolasku na Zemlju pred Sudnji dan, Poslanik, s.a.v.s., kaže kako će on na Zemlji provesti 40 dana. Prvi dan njegova boravka trajat će koliko jedna godina, drugi dan koliko mjesec dana, treći dan kao sedmica, a ostali dani kao naši normalni dani. Na to neko upita Poslanika, s.a.v.s.: ''Za onaj dan koji će trajati koliko jedna godina, hoće li biti dovoljno obavljati namaz samo pet puta?'' Poslanik, s.a.v.s., odgovori: ''Ne, trebat će računati!'' Tumačenja ovog hadisa idu od onog da se u hadisu tek misli na težinu dana koji će se ljudima činiti kao godina dana, preko onog da će dužina prvog dana odista biti u trajanju od jedne godine, pa sve do Ibn ‘Arebījeva (12. stoljeće) tumačenja da se prividna putanja Sunca oko Zemlje uopće neće promijeniti, već Sunce neće biti moguće vidjeti godinu dana (u nj. djelu el-Futūhātu-l-mekkiyye), te se i namaska vremena neće moći određivati izravnim gledanjem u Sunce. Bilo kako bilo, hadis jasno otvara problem s kojim se susreće današnji čovjek.

Procitaj tekst do kraja, ovo sto si ti citirao je samo uvod...

I nebrinite se vi da li ce nekome biti priznat ili ne post ili namaz... na kraju krajeva sve se pika po nijetu... tako da i onome u sred MEKE djaba sve ako nema ispravan nijet...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Truba »

ako sam dobro negdje pročitao
post se ravna prema najbližem mjestu u kome je post moguć :?
Desert Wind

#18 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Desert Wind »

iceman2010 wrote:
:thumbup:

Ja bih sa nekog zdravog stanovista razuma rekao da vjerovatno vjernici muslimani u uslovima prirodne nepogode da ne kazem u neuslovnom okruzenju manje vise oslobodjeni molitve i namaza obzirom da je Arktik ili Antarktik surovo okruzenje sa vrlo malo uslova za zivot. Tako da vjerovatno kada i ako se nalaze u mjesecima mraka mogla klanjati jacija i sabah sa odredjenim satnim razmacima ili pak podne ikindija i aksam u razmacima kad je na obzorju vjecito sunce u skladu sa polozajem. :roll: U surovim uslovima koliko ja znam muslimani skracuju i sjedinjuju molitve odjednom te prema tome moze i da se na taj nacin usporedjujuci te situacije donesu i analogni zakljucci.
MUNAFIK

#19 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by MUNAFIK »

michio wrote:Zar nema u Kuranu ništa o tomu kad već ima o svemu i svačemu'
da Kur'anu ima da se treba Bogu moliti i na sezdu padati (a to je ono sto je bitno), izmedju ostalih stvari, nesikiraj se, nije ovo nikakvo VELIKO pitanje...
bijela

#20 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by bijela »

Socijalista wrote:
Procitao i nista ne kuzim, mozes mi objasniti?
ne bih znala objasniti bolje od onoga što je u tekstu (čak ni toliko).
nadam se da ćeš doći do svog odgovora i objašnjenja.
Socijalista

#21 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

I sta je konacni odgovor?
MUNAFIK

#22 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by MUNAFIK »

Socijalista wrote:I sta je konacni odgovor?
:-)

a ja mislio ti ozbiljan... nema toga na formu izgleda... hajd prijatno
NIN

#23 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by NIN »

manolito wrote:
NIN wrote:
sta je nin, smeta, bode oci, ha :dance:
Sve pamet do pameti, rodila mati. Nago, haj' ti fino nama objasni kako ce co'jk iftarit tamo gdje dan traje par hefti? MoRes ti to, moRes!

A za tvoju informaciju, rodila ga mati 'vakog pametnog, i mene ubrajaju tamo gdje si i ti zbrojen, stoga, ostavi te fobije za vakta kad krenes u halu. :wink:
Socijalista

#24 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by Socijalista »

MUNAFIK wrote:

Jesam ozbiljan daj mi konacni odgovor, jer nerazumijem ono sto tamo pise...kkako ce ljudi obavljati post u tim krajevima?
MUNAFIK

#25 Re: Muslimani na Arktiku (Kanada-Inuvik)

Post by MUNAFIK »

Socijalista wrote:
MUNAFIK wrote:

Jesam ozbiljan daj mi konacni odgovor, jer nerazumijem ono sto tamo pise...kkako ce ljudi obavljati post u tim krajevima?
pa tim tamo ljudima je ocito jasno, dakle oni razumiju i njima je to bitno, ti ne razumijes i sta sad, ocito je da ne mogu svi ljudi iste stvari isto razumjeti... fino ti napisano sta i kako, u praksi ocito da to ide dobro, dok tamo ljudi zive, klanjaju i poste vec godinama, i zar treba sta vise... njima dobr, nama dobro, to sto oni nemaju sunca NEMA nikakve veze sa molitvom ili postom, jer niti se klanja niti se posti radi sunca ili noci, nego radi pokoravanja Allahu i to mozes raditi i na marsu i u svemirskoj stanici itd... na mjestima gdje je sunce to je odredjeno suncem, tamo gdje ga nema to se odredjuje na drugi nacin, i na kraju sustina je pokornost Bogu i to je to...
Post Reply