Muslimani Kine...

mali jomu

#1 Muslimani Kine...

Post by mali jomu »

Kina / BBC prvi put snimio kamp za "reedukaciju muslimanskih ekstremista"

https://www.radiosarajevo.ba/magazin/za ... sta/341296

Image

BBC je prvi put snimio reportažu unutar golemog sistema kampova visoke sigurnosti u kojima je navodno više od milion Ujgura, kineske muslimanske manjine u pokrajini Ksindžiang.

No kineski režim insistira na tome da se ne radi o zatvorima, već o školama, i to za reedukaciju ekstremista.

"Oni su zahvaćeni religioznim ekstremizmom. Naša svrha je riješiti se njihovih ekstremističkih misli."

No što više BBC-jevi reporteri postavljaju pitanja, što više dokaza pokušavaju sami pronaći o tome što se u ovim kampovima zaista događa, to više pitanja izranja.

"Dok stotine hiljada muslimana nestaju u divovskim sigurnim ustanovama, Kina je počela unutra uvoditi odabrane novinare. Ovo je ono što želi da svijet vidi i što nudi kao dokaz da to nisu zatvorenici, nego učenici koje se uz njihov pristanak udaljava od ekstremizma", kaže reporter uz snimke mladića i djevojaka koji koordinirano plešu neku vrstu narodnog plesa, prenosi Index.

"Jeste li bili osuđeni za zločin?" pita reporter John Sudworth jednu djevojku. "Nisam počinila zločin, samo sam napravila pogrešku", odgovara ona.

"Koliko se često možete moliti ovdje?" pita reporter mladića. "Kineski zakoni definiraju škole kao javna mjesta. A na javnim mjestima religiozne aktivnosti nisu dozvoljene", odgovara on.

No drugi kampovi u kojima su bodljikava žica i tornjevi i dalje na mjestu, ne izgledaju nimalo kao škole, a reporterska ekipa brzo je potjerana kad ih je pokušala snimiti.

Kina opravdava svoj zabrinjavajući program "reedukacije" odgovorom na desetljeća separatističkog nasilja. No Ujguri, Kazaci i drugi pripadnici manjina završavaju u logorima i zbog potpuno bezazlenih uvjerenja i ponašanja.

"Želimo promijeniti njihove religiozno ekstremističke misli kako bi pronašli posao nakon diplome", kaže Buayxiam Obliz iz centra za obrazovanje i obuku Moyu.

"Mi bismo to nazvali ispiranjem mozga", kaže joj Sudworth. "Ne mijenjamo njihove misli potpuno. Uklanjamo samo ekstremističke elemente", odgovara mu ona.

https://www.bbc.com/news/av/world-asia- ... tion-camps

(Nešto me ovo podsjeti na moje divno djetinstvo u lijepoj narodnoj bratskoj bivšoj Jugi... ugledah se tamo i odmah se sjeba)
Sanjarko

#2 Re: Muslimani Kine...

Post by Sanjarko »

Koncentracioni kampovi, nesto slicno fakticki. Boje se Kinezi pobuna i odcjepljenja Ujgura i drugih jer imaju ta podrucja gdje oni zive dosta resursa.

Jbt te sve se svelo na borbu za novac i moc.

Sto se tice ovoga. Down with China.

PS. Mislim na njihovu vlast i elite.
Haman2

#3 Re: Muslimani Kine...

Post by Haman2 »

Davno sam citao jedan tekst koji givori da bi rusenje Kine trebao zapoceti sa prostora na kojima danas zive Ujguri. Zapad ce podsticati njihoviu pobunu materijalno a kasnije i vojnio, nesto slicno kao sto je bio i u Ceceniji. Ceceni su danas raseljeni i izginuli u poslednjem ratu. Po nekim tvrdnjama na prostoru Cecenije od 2 miliona ostalo je samo 800 Cecena.
mali jomu

#4 Re: Muslimani Kine...

Post by mali jomu »

Politika sve unistava, hocu reci samo pokusava unistiti, nigdje joj nije uspjelo..... i stalno tako u krug, iz belaja u belaj.

Ja ne znam ni jedan narod koji se pod prisilom ikad igdje promijenio, moze se samo prilagodit da bi se izbjegle i smanjile jacine represija i prinuda.... promjene se nigdje nisu dogodile, osim uzasa.
Kikibombona

#5 Re: Muslimani Kine...

Post by Kikibombona »

Komunisticke psihopate, uvrnuto do bola...
mali jomu

#6 Re: Muslimani Kine...

Post by mali jomu »

Kikibombona wrote: Komunisticke psihopate, uvrnuto do bola...

Mene su kao djete sjebali, ali nisu.... zajebo sam ja njih.

Jednom sretnem jednog, pred rat, ja ono malo odrastao, njega vec godine nosaju, uh zajeban mi bio pravo, prepozno me odmah i ja snjim fino, nekako ga zajebem da sjednemo na kahvu, osjetio me da "mora" i tako sjednemo, sutili cini mi se 5min, i ja ga u neka doba samo upitah: "Što si mi ba ono radio?" odgovori mi: "Izvini, morao sam." Ja samo ustao, platio kahve i otisao.... Poslije cujem cetnica ga izmasakrirali, kontam e neka su.
insomnia78

#7 Re: Muslimani Kine...

Post by insomnia78 »

Sto b’ reko Bajin djed Krstan “svi ste vi komunisti pravljeni na kalup isti”
dezurni_ucenik

#8 Re: Muslimani Kine...

Post by dezurni_ucenik »

Sta vele pojedini: ateizam je spas za covjecanstvo. Evo vidim :lol:
insomnia78

#9 Re: Muslimani Kine...

Post by insomnia78 »

Nema ovo veze sa ateizmom. Nije nista bolje ni u drzavama oslonjenim na religiju
dezurni_ucenik

#10 Re: Muslimani Kine...

Post by dezurni_ucenik »

Ma jok ba. Nema. :oops:
insomnia78

#11 Re: Muslimani Kine...

Post by insomnia78 »

Naravno da nema
Komunizam je komunizam
dezurni_ucenik

#12 Re: Muslimani Kine...

Post by dezurni_ucenik »

China has the world's greatest irreligious population,[3] and the Chinese government and Communist Party is officially atheist.

Poyy.
insomnia78

#13 Re: Muslimani Kine...

Post by insomnia78 »

Ja cojka. Bili su i Jugoslovenski komunisti oficijalno ateisti
animals

#14 Re: Muslimani Kine...

Post by animals »

dezurni_ucenik wrote:Sta vele pojedini: ateizam je spas za covjecanstvo. Evo vidim :lol:
Komunizam, religija,
na neki nacin konacni produkt je isti..
Sanjarko

#15 Re: Muslimani Kine...

Post by Sanjarko »

Nisam komunista ali se slazem u nekim stvarima sa socijalistima i komunistima, kao sto se slazem u nekim stvarima sa kapitalistima i demokratama.

Ovo nije komunizam nego jednoumlje. Kad to zavlada, tad zavlada cesto i belaj.
Nadzornik

#16 Re: Muslimani Kine...

Post by Nadzornik »

insomnia78 wrote:Nema ovo veze sa ateizmom. Nije nista bolje ni u drzavama oslonjenim na religiju

Najbolje je biti Ateista u Katolickoj zemlji.
dezurni_ucenik

#17 Re: Muslimani Kine...

Post by dezurni_ucenik »

animals wrote:
dezurni_ucenik wrote:Sta vele pojedini: ateizam je spas za covjecanstvo. Evo vidim :lol:
Komunizam, religija,

Samo pitaj komunistu da li postoji Bog pa ces dobit odgovor na taj tvoj komentar.
insomnia78

#18 Re: Muslimani Kine...

Post by insomnia78 »

Nadzornik wrote:
insomnia78 wrote:Nema ovo veze sa ateizmom. Nije nista bolje ni u drzavama oslonjenim na religiju

Poljskoj, Hrvatskoj, Filipinima, juzno Hamerickim prcijama, Vatikanu, dje?
animals

#19 Re: Muslimani Kine...

Post by animals »

dezurni_ucenik wrote:
animals wrote:
Komunizam, religija,

Samo pitaj komunistu da li postoji Bog pa ces dobit odgovor na taj tvoj komentar.
Nisi razumio..
za narod je isto..
najebo u oba slucaja..
animals

#20 Re: Muslimani Kine...

Post by animals »

Nadzornik wrote:

Ne postoji katolicka zemlja..
Vatikan je sjediste katolika, ali drzava u pravom smislu nije..
Nadzornik

#21 Re: Muslimani Kine...

Post by Nadzornik »

insomnia78 wrote: Poljskoj, Hrvatskoj, Filipinima, juzno Hamerickim prcijama, Vatikanu, dje?

Pa u Japanu recimo ili u Juznoj Koreji... :D

U Njemackoj brate,gdje drugo.
insomnia78

#22 Re: Muslimani Kine...

Post by insomnia78 »

Ne bih znao. Ne volim ni proci kroz nju
animals

#23 Re: Muslimani Kine...

Post by animals »

Nadzornik wrote:
insomnia78 wrote: Poljskoj, Hrvatskoj, Filipinima, juzno Hamerickim prcijama, Vatikanu, dje?

Pa u Japanu recimo ili u Juznoj Koreji... :D

U Njemackoj brate,gdje drugo.
Njemacka nije katolicka drzava :D
mislim da vise ima protestanata od katolika..
a nema to veze sa katolickom drzavom..
Njemacka je sekularna drzava, u kojoj crkva nema utjecaja na politiku..
Nadzornik

#24 Re: Muslimani Kine...

Post by Nadzornik »

insomnia78 wrote:Ne bih znao. Ne volim ni proci kroz nju
A dobro sad,nisu po cijelom autobahnu radovi na putu pa da ti je retrovizor udaljen od slepera 10 cm... :D
sinuhe

#25 Re: Muslimani Kine...

Post by sinuhe »

Ujguri su solidno predstavljeni u Siriji sto je donekle cudno obzirom da policijska drzava moze da kontrolise narodne mase.
U Kini je muslimana bilo jos dok se sa Turke u Bosni nije ni znalo tako da ne vjerujem da su posvetili paznju muslimanima samo tako.
Post Reply