Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
-
Zgoljo
#126 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Danguba,pravo na slobodno upraznjavanje vjere je jedno od fundamentalnih ljudskih prava.
Ako neko dobrovoljno kaze,nema veze,ne moram na poslu obavljati molitvu,sto radi vecina ljudi, to je ok.ali ako neko insistura na pravima koji mu pripadaju po Ustavu,Konvencijama i zakonu onda mu se treba omoguciti konzumiranje prava ili ta prava ukinuti.
Inace,namjera mi je bila da se tema rasiri,ne radi se samo o ova dva mladica,radi se o opstem trendu koji sve vise uzima maha.
Jos kad tome dodamo specifikum BiH i politicki aspekt cijele price situacija je dosta ozbiljna.
Da budem potpuno iskren,neke politike vjesto koriste antiislamsku histeriju da sataniziraju Bosnjake kao narod i da im prisiju kolektivnu etiketu terorizma.Te politike trenutno imaju celne ljude u Ministarstvu Sigurnosti i ja imam milion razloga da ne vjerujem u njihove postene namjere.
Dakle,problem je kompleksan.
Jer sta ako sutra mene,petog,desetog pravog zdravog tako oznace i žigošu i kazu,kao sto sad kazu,ne pitaj nista,mi znamo zasto?
Uostalom,vec smo imali takve slucajeve masovnim,neselektivnim hapsenjima u RS.
To je tendencija ako se pusti to,ja mislim da se ne smije pustiti jer cemo upasti u probleme.
Ako neko dobrovoljno kaze,nema veze,ne moram na poslu obavljati molitvu,sto radi vecina ljudi, to je ok.ali ako neko insistura na pravima koji mu pripadaju po Ustavu,Konvencijama i zakonu onda mu se treba omoguciti konzumiranje prava ili ta prava ukinuti.
Inace,namjera mi je bila da se tema rasiri,ne radi se samo o ova dva mladica,radi se o opstem trendu koji sve vise uzima maha.
Jos kad tome dodamo specifikum BiH i politicki aspekt cijele price situacija je dosta ozbiljna.
Da budem potpuno iskren,neke politike vjesto koriste antiislamsku histeriju da sataniziraju Bosnjake kao narod i da im prisiju kolektivnu etiketu terorizma.Te politike trenutno imaju celne ljude u Ministarstvu Sigurnosti i ja imam milion razloga da ne vjerujem u njihove postene namjere.
Jer sta ako sutra mene,petog,desetog pravog zdravog tako oznace i žigošu i kazu,kao sto sad kazu,ne pitaj nista,mi znamo zasto?
To je tendencija ako se pusti to,ja mislim da se ne smije pustiti jer cemo upasti u probleme.
-
El_comadante
#127 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
ja koliko sam uprati da nigdje nema zvanično zašto je dobio otkaz odnosno zašto nije prošao sigurnosnu provjeru. sve su to za sada špekulacije. a čovjeku su več uglad uništili jer ko če ga "sutra" zapsoiti kao čovjeka koji zbog nečega nije prošao sigurnosnu provjeru
-
Zgoljo
#128 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Pa to,unistimo covjeka i ne okrenemo se.Nikad mu se i ne izvinemo.El_comadante wrote:ja koliko sam uprati da nigdje nema zvanično zašto je dobio otkaz odnosno zašto nije prošao sigurnosnu provjeru. sve su to za sada špekulacije. a čovjeku su več uglad uništili jer ko če ga "sutra" zapsoiti kao čovjeka koji zbog nečega nije prošao sigurnosnu provjeru
To nije uredu.
- Danguba
#129 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Ja kao Bosnjak ne-vjernik(postujem a ne praktikujem sve), sve bi to zabranio.Zgoljo wrote:]Danguba,pravo na slobodno upraznjavanje vjere je jedno od fundamentalnih ljudskih prava.
Upravo zato sto bi se taj trend mogao siriti, treba ga za sva vremena sada regulisati.
Vehabije ili zovite ih kako god hocete nikada ranije se nisu ovako ponasale. Zasto? Nista dobro ne donose kao i sve podjele.
Svakog pa i njih sa neurednom bradom i neprikladnim oblacenjem ne bih primio ni u privatnu firmu a kamo li u drzavnu.
Poznajem jednu privatnu firmu koja petkom jedva radi jer svi hoce na dzumu. Ok. Taj rizik je vlasnik preuzeo i to je njegov problem.
Nikada ali bas nikada to necu prihvatiti. Vjeruj u sta hoces ali kuci ili vjerskom objektu kada imas slobodno vrijeme.
-
Zgoljo
#130 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Nametanje svoje volje i totalitarizam.Danguba wrote:Ja kao Bosnjak ne-vjernik(postujem a ne praktikujem sve), sve bi to zabranio.Zgoljo wrote:]Danguba,pravo na slobodno upraznjavanje vjere je jedno od fundamentalnih ljudskih prava.
Upravo zato sto bi se taj trend mogao siriti, treba ga za sva vremena sada regulisati.
Vehabije ili zovite ih kako god hocete nikada ranije se nisu ovako ponasale. Zasto? Nista dobro ne donose kao i sve podjele.
Svakog pa i njih sa neurednom bradom i neprikladnim oblacenjem ne bih primio ni u privatnu firmu a kamo li u drzavnu.
Poznajem jednu privatnu firmu koja petkom jedva radi jer svi hoce na dzumu. Ok. Taj rizik je vlasnik preuzeo i to je njegov problem.
Nikada ali bas nikada to necu prihvatiti. Vjeruj u sta hoces ali kuci ili vjerskom objektu kada imas slobodno vrijeme.
- Danguba
#131 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
a paradzemati?Zgoljo wrote: Nametanje svoje volje i totalitarizam.
-
Zgoljo
#132 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Paradzemate treba ukinuti i dovesti u okvir IZ.Danguba wrote:a paradzemati?Zgoljo wrote: Nametanje svoje volje i totalitarizam.
IZ je zakonski pravni subjekt zaduzen za pitanja vjere,sve drugo je nelegalno i ne znam sta se ceka sa akcijom zatvaranja paradzemata.Tu nema nikakvih nejasnoca.
- SpecialOffer
#133 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
I meni to nije jasno kad za vrijeme posla trazi da klanja ili petkom da ide na dzumu 
-
Lug
#134 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Danguba wrote: Vjeruj u sta hoces ali kuci ili vjerskom objektu kada imas slobodno vrijeme.
- XXS
#135 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Da ponovim, vehabizam je uvoz, dogma iz islamske Saudiske Arabije i kao i svaka dogma nije prilagodljiv drugacijim uslovima. Zbog svoje neprilagodljivosti evidentno je da dolazi u sukob sa okruzenjem u kojem se nalazi.Danguba wrote:Ja kao Bosnjak ne-vjernik(postujem a ne praktikujem sve), sve bi to zabranio.Zgoljo wrote:]Danguba,pravo na slobodno upraznjavanje vjere je jedno od fundamentalnih ljudskih prava.
Saudija je islamska zemlja u kojoj praktikovanje Islama nije pravo nego obaveza.
Bosna je sekularna zemlja u kojoj je praktikovanje religije pravo, a ne obaveza nametnuta drzavnim zakonima.
Prema tome, u BIH, ako ja, kao poslodavac ili rukovodilac u drzavnoj firmi nisam zadovoljan radnikovim ucinkom moja je obaveza da ga zamjenim sa nekim ko ce dati bolje rezultate. Bilo da je to iz religiskog ili bilo kojeg drugog razloga.
Kod nas je religija pravo, a ne obaveza i u slucajevima kada je izvodljivo apsolutno podrzavam ali treba realno prihvatiti da postoji gomila poslova gdje to nije izvodljivo.
Ne mozemo prihvatiti ovaj saudisko/vehabiski oblik, po kojem je praktikovanje obaveza i starije je od svega ostalog.
- Danguba
#136 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Ukidanjem istih rjesava se i ovaj problem o kojem pisemo.Zgoljo wrote:Paradzemate treba ukinuti i dovesti u okvir IZ.Danguba wrote:a paradzemati?Zgoljo wrote: Nametanje svoje volje i totalitarizam.
IZ je zakonski pravni subjekt zaduzen za pitanja vjere,sve drugo je nelegalno i ne znam sta se ceka sa akcijom zatvaranja paradzemata.Tu nema nikakvih nejasnoca.
-
zrakomlat
#137 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Momak ako je dobio otkaz, morao je dobiti i neki papir uz to, riješenje o prestanku ugovora o radu, sa obrazloženjem. Nije baš lako dobiti otkaz ako je sve čisto, niti mu je neko u državnoj firmi mogao samo reći "aj kući" i to je to. Ako neregularno otpuste radnika, student prava ih na sudu može dobiti, a ne neki dobar advokat. Tad se dobije i povratak na posao, plate kao da je radio cijelo vrijeme do okoncanja slucaja itd itd.
Nisam pratio sve oko ovoga, je li ponudio ikakav dokument na uvid kojim dokazuje to što priča.
Ako je dobio otkaz bez osnova, advokat i brzo je na poslu opet. A ako ne uzme advokata i ne tuži ih, onda možda i nije bez osnova otkaz. A gledao sam ga malo kod senada pred kraj intervjua, normala momak djeluje.
Nisam pratio sve oko ovoga, je li ponudio ikakav dokument na uvid kojim dokazuje to što priča.
Ako je dobio otkaz bez osnova, advokat i brzo je na poslu opet. A ako ne uzme advokata i ne tuži ih, onda možda i nije bez osnova otkaz. A gledao sam ga malo kod senada pred kraj intervjua, normala momak djeluje.
- zarko.filip
#138 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
U toku radnog vremena u drzavnim ustanovama imas pauzu da jedes i tacka.Kakve molitve i ostali verski obredi.Svidja ti se ili ne,uzmi ili ostavi.Veru,obicaje i sl.obavljaj i upraznjavaj u svojoj kuci ili verskim obektima van radnog vremena.mirza_15 wrote:Nesto gluplje i tendencioznije odavno nisam procitao.zarko.filip wrote: I sada zamisli da na aerodromu rade iskljucivo vernici ili vecina vernika i vreme je za molitvu.Avion treba da sleti,putnici trebaju da prodju pasosku i drugu kontrolu ali radnici na aerodrumu su otisli da obave svoju Ustavom zagarantovanu molitvu.A do tada neka avion napravi jos nekoliko krugova ili neka uskladi svoj red voznje da ne dolazi na aerodrum dok se ne zavrsi molitva,putnici neka cekaju i sl.U toku je pljacka banke,poste i policija ne moze da intervenise jer su na Ustavom zagarantovanoj molitvi.Cirkus.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#139 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
ha čuj, brada je koštala i Nikolu Poplašenamadner wrote:Pa nije kazneno djelo da se sudi.
Sluzba je sluzba, ima raznih poslova gdje nema sigurnosne provjere.
- madner
#140 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Inace ovi turbo vjernici izgleda svi iste novine konzumiraju.
Sve su to ljudska prava i sasvim sigurno imate pravo na to.

Sve su to ljudska prava i sasvim sigurno imate pravo na to.
-
oridjidji
#141 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Cuj ovih glavomudana, sto su se nadigli, pa im tudja molitva smeta na radnom mjestu, koja je u gotovo svakoj zemlji EU, kojim tezimo zagarantovano ljudsko pravo, samo se ovdje glavomudani, koji vise misle kurcem nego glavom, brinu ko kako i sta upraznjava od vjere u svojoj kuci i van nje.
Umjesto da se bavimo pravim stvarima, sto zivimo u zemlji sa najneefikasnijom vlascu vjerovatno u Europi ili sto imamo nezaposlenost gotovo 50%, mi se bavimo kilometarskim raspravama na nivou ateisti, agnostici vs teisti , pokazujuci vlastitu nezrelost, glupost, ravnodusnost, neeticnost, bezobzirnost i bezobrazluk da shvatimo da drustvo nije niti moze biti tako jednostrano i monolitno kakvi su nasi licni stavovi ...
http://poslovnisvijet.ba/koliko-neefika ... i-celnici/
http://poslovnisvijet.ba/preko-pola-mil ... zaposleno/
Ohladimo se malo. Momku je ucinjena nepravda i ima jednako pravo pred ovom drzavom da se bori za ono sto mu je oduzeto. Dobiti otkaz iz neopravdanih razloga, pokazuje koliko smo mi postali prokleto drustvo prema nama samima.
Nije Bakir kriv, mi smo govna i on zna da smo mi govna, i kad mu budemo dojadili, on ce da pusti vodu i govna ce da odu.
Umjesto da se bavimo pravim stvarima, sto zivimo u zemlji sa najneefikasnijom vlascu vjerovatno u Europi ili sto imamo nezaposlenost gotovo 50%, mi se bavimo kilometarskim raspravama na nivou ateisti, agnostici vs teisti , pokazujuci vlastitu nezrelost, glupost, ravnodusnost, neeticnost, bezobzirnost i bezobrazluk da shvatimo da drustvo nije niti moze biti tako jednostrano i monolitno kakvi su nasi licni stavovi ...
http://poslovnisvijet.ba/koliko-neefika ... i-celnici/
http://poslovnisvijet.ba/preko-pola-mil ... zaposleno/
Ohladimo se malo. Momku je ucinjena nepravda i ima jednako pravo pred ovom drzavom da se bori za ono sto mu je oduzeto. Dobiti otkaz iz neopravdanih razloga, pokazuje koliko smo mi postali prokleto drustvo prema nama samima.
Nije Bakir kriv, mi smo govna i on zna da smo mi govna, i kad mu budemo dojadili, on ce da pusti vodu i govna ce da odu.
-
oridjidji
#142 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Vidi se da neki ne mogu prezaliti sto ovdje nije stari sistem i dalje. Htijeli ste matori demokratiju, trpite.zarko.filip wrote:U toku radnog vremena u drzavnim ustanovama imas pauzu da jedes i tacka.Kakve molitve i ostali verski obredi.Svidja ti se ili ne,uzmi ili ostavi.Veru,obicaje i sl.obavljaj i upraznjavaj u svojoj kuci ili verskim obektima van radnog vremena.mirza_15 wrote:Nesto gluplje i tendencioznije odavno nisam procitao.zarko.filip wrote: I sada zamisli da na aerodromu rade iskljucivo vernici ili vecina vernika i vreme je za molitvu.Avion treba da sleti,putnici trebaju da prodju pasosku i drugu kontrolu ali radnici na aerodrumu su otisli da obave svoju Ustavom zagarantovanu molitvu.A do tada neka avion napravi jos nekoliko krugova ili neka uskladi svoj red voznje da ne dolazi na aerodrum dok se ne zavrsi molitva,putnici neka cekaju i sl.U toku je pljacka banke,poste i policija ne moze da intervenise jer su na Ustavom zagarantovanoj molitvi.Cirkus.
- Connaisseur Karlin
#143 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Kako znas da mu je ucinjena nepravda?oridjidji wrote: Ohladimo se malo. Momku je ucinjena nepravda i ima jednako pravo pred ovom drzavom da se bori za ono sto mu je oduzeto. Dobiti otkaz iz neopravdanih razloga, pokazuje koliko smo mi postali prokleto drustvo prema nama samima.
- madner
#144 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Citajte zakon o radu, kada vec imate vise vremena jer se ne brijete, ne cesljate i ne tusirate. 
-
oridjidji
#145 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Pa jeli ko poslusao njegov intervju za Face TV?Connaisseur Karlin wrote:Kako znas da mu je ucinjena nepravda?oridjidji wrote: Ohladimo se malo. Momku je ucinjena nepravda i ima jednako pravo pred ovom drzavom da se bori za ono sto mu je oduzeto. Dobiti otkaz iz neopravdanih razloga, pokazuje koliko smo mi postali prokleto drustvo prema nama samima.
-
oridjidji
#146 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Zakon o radu je pao. Na koji da se pozovemo?madner wrote:Citajte zakon o radu, kada vec imate vise vremena jer se ne brijete, ne cesljate i ne tusirate.
- Danguba
#147 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Je li obavljen intervju sa istim prije prijema u sluzbu?
Je li nesto sakrio prilikom intervjua?
Sta je prilozio uz dokumentaciju koja se trazila?
Nije to tako jednostavna(ako je jednostrana) prica.
Je li nesto sakrio prilikom intervjua?
Sta je prilozio uz dokumentaciju koja se trazila?
Nije to tako jednostavna(ako je jednostrana) prica.
- madner
#148 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Stari zakon o radu vazi do donosenja novog.oridjidji wrote:Zakon o radu je pao. Na koji da se pozovemo?madner wrote:Citajte zakon o radu, kada vec imate vise vremena jer se ne brijete, ne cesljate i ne tusirate.
Malo logike nije na odmet.
- Connaisseur Karlin
#149 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Da,a dali postoji sluzbena izjava ministarstva Sigurnosti? Ne mozes donositi zakljucke na osnovu intervjua.oridjidji wrote:Pa jeli ko poslusao njegov intervju za Face TV?Connaisseur Karlin wrote:Kako znas da mu je ucinjena nepravda?oridjidji wrote: Ohladimo se malo. Momku je ucinjena nepravda i ima jednako pravo pred ovom drzavom da se bori za ono sto mu je oduzeto. Dobiti otkaz iz neopravdanih razloga, pokazuje koliko smo mi postali prokleto drustvo prema nama samima.
-
oridjidji
#150 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.
Gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna.madner wrote:Stari zakon o radu vazi do donosenja novog.oridjidji wrote:Zakon o radu je pao. Na koji da se pozovemo?madner wrote:Citajte zakon o radu, kada vec imate vise vremena jer se ne brijete, ne cesljate i ne tusirate.
Malo logike nije na odmet.
Sto glumimo da ikakve norme postoje, kad su se realno pogubile?
I gdje je taj clan zakona koji pominje ovo gore brijanje, cesljanje, tusiranje? Vise smeca u drzavnim firmama i neotesanaca nego u privatluku.