"Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#1 "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by patriot_1 »

Dok sam studirao Katoličku teologiju , trebao sam pročitati neke knjige koje nam daju osnovne informacije o drugim vjerama!Ta "Musliman moj bližnji"
mi je bila posebna!Jer,iako nisam živio u BiH nego u Hrvatskoj ali na njenom rubnom području gdje su živjeli mnogi muslimani,nisam puno znao o doktrini Islama!Susretajući mnoge muslimane,uvidio sam da su mnogi ljudine a mnogi neljudi!Kao i kršćani uostalom!"Tko je moj bližnji" pitaše svojevremeno Židovi Isusa.
Evo što je rekao;
Milosrdni Samarijanac (Lk10)
‚A tko je moj bližnji?’ A Isus prihvati i reče:
‚Neki je čovjek silazio iz Jeruzalema u Jerihon i upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. A slučajno je onim putem silazio neki svećenik: vidje ga i zaobiđe. A tako i levit, kad je bio na tome mjestu: dođe, vidje ga i zaobiđe.
A neki Samarijanac putujući dođe do njega pa se, kad ga vidje, sažali te pristupi i povije mu rane zalijevajući ih uljem i vinom. I posjednu ga na svoje živinče, odvede ga u gostionicu i pobrinu se za nj. I sutradan, kad je odlazio, izvadi dva denara, dade ih gostioničaru te mu reče: ‚Pobrini se za njega pa ako što više potrošiš, ja ću ti isplatiti kad se budem vraćao.’
Što ti se čini, koji je dakle od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?’ A on reče: ‚Onaj koji mu iskaza milosrđe.’ Nato mu reče Isus: ‚Idi pa i ti čini tako!’ “
>Da se Isus sada kojim slučajem nađe u BiH i da mu postave isto pitanje,isti odgovor bi dobili.
Neki musliman ili katolik ili pravoslavac(nebitno) išao u Sarajevo,napadnu ga razbojnici itd, prođe NJEGOV sunarodnjak i zaobiđe ga, naiđe pripadnih druge nacije ili vjere i učini za njega .....
Tko mu je bližnji?
Pitanje za nas danas,dali bi pomogli onom drugom,"tuđem"?
patriot_1

#2 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by patriot_1 »

Znam neke kršćane koji žrtvuju vrijeme i novac i svesrdno pomažu izbjeglicama iz Islamskih temalja a znam i neke koji bi ih najrađe "utepali" ili ih vratili otkud su i došli!Znamo za muslimane koji tako uđoše u Evropske zemlje,zahvalni,cjene tu dobrotu ali znamo da su neki ušli samo s razlogom da pobiju što više "kaurina".
patriot_1

#3 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by patriot_1 »

Imamo u ovom prokletom ratu puno primjera gdje su kršćani(pravoslavni ili katolici) spašavali neke muslimane.Imamo i da su pravoslavni spašavali katolike i obratno.Imamo i gdje su muslimani spašavali jedne ili druge!Po cjenu vlastitog života!Nažalost,više ima onih negativnih primjera!Čovjek je lako pokvarljiva roba!Lahko nas zalude lažima!Laži sipaju mas mediji a Bog govori istinu!Bog kršćana i muslimana zahtjeva od nas da ne činimo zlo već da činimo dobro i onima drugima,drugačijima!"Ljubi bližnjega svoga" se ne odnosi na "svoga" svojega itd!Nego na svakog čovjeka!
zforumas

#4 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by zforumas »

Ovaj opet tablete pomijesao :-)
patriot_1

#5 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by patriot_1 »

zforumas wrote:Ovaj opet tablete pomijesao :-)
Bolje je da se ne javiš nego da pišeš gluposti!
Reakcije drugih forumaša će biti pozitiva!
Ja samo pokušavam biti iskren,preispitati našu (pogotovo svoju) savjest,dali se ponašamo kako Bog želi?
Ponekad da a bome ne uvjek!
zforumas

#6 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by zforumas »

patriot_1 wrote:
Ja samo pokušavam biti iskren,preispitati našu (pogotovo svoju) savjest,dali se ponašamo kako Bog želi?
I za to ti treba da sam sebi repliciras na postove, zar nisu sva tri ova uvodna posta mogla stati u jedan?
insomnia78

#7 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by insomnia78 »

Utusi frajer s vjerom
patriot_1

#8 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by patriot_1 »

zforumas wrote:
patriot_1 wrote:
I za to ti treba da sam sebi repliciras na postove, zar nisu sva tri ova uvodna posta mogla stati u jedan?
Još jedna misao,sviđala se ona tebi ili ne,Židovi su Samarijance prezirali jer im je vjera bila slična njihovoj ali ne ista!Dodavali su neke elemente nežidovskog vjerovanja u njihovo "pravovjerje!"I nacionalno,nisu imali "čista krvna zrnca" kao Židovi!Dakle,prezirali su ih i omalovažavali!I sad,dođe Isus i kaže"To je tvoj bližnji!"Zadivljujuće!
patriot_1

#9 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by patriot_1 »

insomnia78 wrote:Utusi frajer s vjerom
Što smo na vjerskom podforumu,ili ne?Da pišem ,kako i u koje vrijeme saditi luk?
zforumas

#10 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by zforumas »

Evo zadivljen sam. Svaka cast ekipi koja je isla za tim svecima i biljezila svaku rijec, pogled i misao. Zaista zadivljujuce. Cak bi im i Kardashianke pozavidjele
tranquil

#11 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by tranquil »

patriot_1 wrote:Još jedna misao,sviđala se ona tebi ili ne,Židovi su Samarijance prezirali jer im je vjera bila slična njihovoj ali ne ista!Dodavali su neke elemente nežidovskog vjerovanja u njihovo "pravovjerje!"I nacionalno,nisu imali "čista krvna zrnca" kao Židovi!Dakle,prezirali su ih i omalovažavali!I sad,dođe Isus i kaže"To je tvoj bližnji!"Zadivljujuće!
Zadivljujuće, da, u neku ruku. Definitivno bolje od onog: on ne pripada 12 plemena, ako bude imao bolesno dijete otjeraću i njega i dijete, jer milost koja je rezervisana za pripadnike 12 plemena, gospodare, nije rezervisana za pse pod njihovim stolom. Osim ako se ponizi i prizna da je pas, i moli gospodara za komad milosti za sebe i svoje štene.
patriot_1

#12 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by patriot_1 »

tranquil wrote:
patriot_1 wrote:Još jedna misao,sviđala se ona tebi ili ne,Židovi su Samarijance prezirali jer im je vjera bila slična njihovoj ali ne ista!Dodavali su neke elemente nežidovskog vjerovanja u njihovo "pravovjerje!"I nacionalno,nisu imali "čista krvna zrnca" kao Židovi!Dakle,prezirali su ih i omalovažavali!I sad,dođe Isus i kaže"To je tvoj bližnji!"Zadivljujuće!
Zadivljujuće, da, u neku ruku. Definitivno bolje od onog: on ne pripada 12 plemena, ako bude imao bolesno dijete otjeraću i njega i dijete, jer milost koja je rezervisana za pripadnike 12 plemena, gospodare, nije rezervisana za pse pod njihovim stolom. Osim ako se ponizi i prizna da je pas, i moli gospodara za komad milosti za sebe i svoje štene.
Slutim našto pucaš,
Veseli me da bar donekle poznaš N.Zavjet!
Isus se tu sprdao na račun Židovskih ortodokslija!TIH KOJI SU POGANE(NEŽIDOVE ) TRETIRALI KAO PSE!
To im se u povjesti odbilo od glavu:"Židovima i psima ULAZ zabranjen!"Ha Ha.
Isus toj ženi pomaže,ne šliivi taj njihov stav!
On je njoj tada htjeo reći:"Što dolaziš kod mene kad vas Židovi smatraju ravnim psima(kao Vehabije danas nas kršćane i Židove "Sinovima svinja i majmuna).I hvali njenu poniznost i skromnost!
tranquil

#13 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by tranquil »

patriot_1 wrote:
tranquil wrote:
Slutim našto pucaš,
Veseli me da bar donekle poznaš N.Zavjet!
Isus se tu sprdao na račun Židovskih ortodokslija!TIH KOJI SU POGANE(NEŽIDOVE ) TRETIRALI KAO PSE!
To im se u povjesti odbilo od glavu:"Židovima i psima ULAZ zabranjen!"Ha Ha.
Isus toj ženi pomaže,ne šliivi taj njihov stav!
On je njoj tada htjeo reći:"Što dolaziš kod mene kad vas Židovi smatraju ravnim psima(kao Vehabije danas nas kršćane i Židove "Sinovima svinja i majmuna).I hvali njenu poniznost i skromnost!
Slutio sam da ćeš razumjeti. Mada, ja sam izgleda čitao drugačiji Novi Zavjet, jer u mom primjerku Isus se ne šprda na račun "Židovskih ortodokslija", nego je i sam doslovno takav. Naime on doslovno odbija izliječiti bolesno dijete, rekavši njegovoj majci da to odbija po osnovu njene etničke pripadnosti, uporedivši njen narod sa psima a 12 plemena sa gospodarima. Tek kada se ona ponizila i rekla kako i pas ponekad zaslužuje milost gospodara, on se predomislio.

Čitao sam mišljenja poznatih teologa o ovome, niti oni ne smatraju da se Isus šprdao, nego da je zaista mislio odbiti i da ga je "ženina reakcija poniznosti dodirnula i da je promijenio mišljenje", što je puno bolja interpretacija od tvoje sa šprdanjem. Kako god, ni za tu njihovu tvrdnju nema osnove, jer kada se pročita taj dio Novog Zavjeta, zaista se doima da Isus odbija pomoć jer ona nije Židovka, i da je popustio samo zato što je ona zbog svog bolesnog djeteta progutala ponos, i spustila na nivo psa i molila za milost "gospodara". Ono šta je on njoj "htio" reći je izgleda u interpretaciji čitaoca. Ja govorim o onome što je doslovno rečeno.
patriot_1

#14 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by patriot_1 »

"tranquil
Slutio sam da ćeš razumjeti. Mada, ja sam izgleda čitao drugačiji Novi Zavjet, jer u mom primjerku Isus se ne šprda na račun "Židovskih ortodokslija", nego je i sam doslovno takav. Naime on doslovno odbija izliječiti bolesno dijete, rekavši njegovoj majci da to odbija po osnovu njene etničke pripadnosti, uporedivši njen narod sa psima a 12 plemena sa gospodarima. Tek kada se ona ponizila i rekla kako i pas ponekad zaslužuje milost gospodara, on se predomislio.

Čitao sam mišljenja poznatih teologa o ovome, niti oni ne smatraju da se Isus šprdao, nego da je zaista mislio odbiti i da ga je "ženina reakcija poniznosti dodirnula i da je promijenio mišljenje", što je puno bolja interpretacija od tvoje sa šprdanjem. Kako god, ni za tu njihovu tvrdnju nema osnove, jer kada se pročita taj dio Novog Zavjeta, zaista se doima da Isus odbija pomoć jer ona nije Židovka, i da je popustio samo zato što je ona zbog svog bolesnog djeteta progutala ponos, i spustila na nivo psa i molila za milost "gospodara". Ono šta je on njoj "htio" reći je izgleda u interpretaciji čitaoca. Ja govorim o onome što je doslovno rečeno
On se nije predomislio,htjeo je vidjeti koliko je njena želja snažna!Kontekst ondašnje kulture i njegovog osobnog stava!Očito je da je toj jadnoj ženi pomogao!
Dope_Man

#15 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by Dope_Man »

Dragi ucenici, dobrodosli na uvodno predavanje iz predmeta Apologetika. Na danasnjem predavanju cemo nauciti kako ponizavanje drugih samo zato sto smo u poziciji moci nazvati drugim imenom. Ima li neko ideju kako bismo to mogli nazvati... iko.. ah patrioto, izvoli, kako bi ti nazvao ponizavanje druge osobe kojoj je prijeko potrebna pomoc, tjeranjem da osoba moli poput psa?

- Um.. mozda: Ispitivanje koliko je njena želja snažna!

Odlican odgovor, vidi se da je bar neko u ovom razredu posvecen predmetu. Svaka cast patrioto. Ostali, ugledajte se na ovog momka, ovako se izvrcu stvari.
tranquil

#16 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by tranquil »

patriot_1 wrote:
"tranquil

Čitao sam mišljenja poznatih teologa o ovome, niti oni ne smatraju da se Isus šprdao, nego da je zaista mislio odbiti i da ga je "ženina reakcija poniznosti dodirnula i da je promijenio mišljenje", što je puno bolja interpretacija od tvoje sa šprdanjem. Kako god, ni za tu njihovu tvrdnju nema osnove, jer kada se pročita taj dio Novog Zavjeta, zaista se doima da Isus odbija pomoć jer ona nije Židovka, i da je popustio samo zato što je ona zbog svog bolesnog djeteta progutala ponos, i spustila na nivo psa i molila za milost "gospodara". Ono šta je on njoj "htio" reći je izgleda u interpretaciji čitaoca. Ja govorim o onome što je doslovno rečeno
On se nije predomislio,htjeo je vidjeti koliko je njena želja snažna!Kontekst ondašnje kulture i njegovog osobnog stava!Očito je da je toj jadnoj ženi pomogao!
Nadam se da sve navedene riječi o Isusovom predomišljanju nisu shvaćene da su sve moje lično mišljenje, u ovoj stvari dijelom sam se prisjećao tvrdnji tvojih uvaženih kolega po struci koje sam svojevremeno čitao. Možda bih, kada budem imao vremena, mogao pronaći direktnu referencu na ove tvrdnje. Ti si, bijući i sam teolog, makar i nesvršeni, vjerovatno savršeno svjestan da se i mišljenja čak i najuticajnijih teologa razlikuju, makar u nijansama, po nekim pitanjima, a ovo sigurno mora biti jedna od takvih situacija.

Ostavivši na stranu mišljenja teologa kojih se sada ne mogu ni sjetiti, da naglasim i svoj lični stav, a on se zaista ne razlikuje mnogo: i ja sam, naime, mišljenja da se Isus predomislio nakon očajničke reakcije žene, mada smatram da to nije uradio zato što ga je ta reakcija dotakla, kao što to tvrde neki teolozi. Naime, biblijski tekst tvrdi doslovno sljedeće:
1. žena traži pomoć od Isusa za bolesno dijete
2. Isus primjećuje da ona ne pripada 12 plemena i odbija pomoć pod izgovorom da "ne mogu psi imati isto što i gospodari"
3. žena se ponižava i kao pas traži milost
4. Isus odobrava milost i iscjeljuje joj dijete.

Nema nikakvih direktnih tvrdnji niti čak implikacija da je Isus u tački 2. "testirao ženu", ili "napadao židovsku ortodoksiju", ili se čak "šalio na račun židovske ortodoksije".

Kao Sin Božiji, i jedan od tri aspekta Jednog Boga, sigurno je već morao znati njenu iskrenost, sigurno bolje nego bilo koji doktor koji bi primio ženu sa sličnim problemom u ordinaciju bez proispitivanja "snage njene želje".

S obzirom da je bio oči u oči sa nežidovkom, nije bilo nikakve potrebe da napada "židovsku ortodoksiju" preko njene nevolje.

Naravno i mogućnost da je napravio samo šalu na račun židovske vjerske zajednice u tom slučaju otpada iz istih razloga. Osim toga, Isus nije poznat kao šaljivdžija.

Konačno, bez obzira na pobude iz kojih je inicijalno izgovorio da odbija pomoć, poredeći pri tome njen narod sa psima, čak i ako su te pobude bile najčasnije moguće, rezultat te njegove izjave je bez sumnje bio totalno samoponiženje jadne očajne žene, što je uz svu njenu nevolju sa bolesnim djetetom, bio efekat koji osoba poput Isusa sebi nije smjela da dopusti.

Dodatno, niti za tačku 4. nema nikakva dokaza da je Isus reagovao iz nekih neizgovorenih pobuda, osim što je ispoštovao ženinu očajničku logiku, i bacio joj traženu milost, kao psu, bez bilo kakva komentara koji bi mogli ukazati na suprotno, kao naprimjer "niste psi kakvim vas neki smatraju" ili "nemojte se ponižavati, ustanite, zaslužujete ljudski tretman", a koji bi u takvoj situaciji bili prikladni.
patriot_1

#17 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:Dragi ucenici, dobrodosli na uvodno predavanje iz predmeta Apologetika. Na danasnjem predavanju cemo nauciti kako ponizavanje drugih samo zato sto smo u poziciji moci nazvati drugim imenom. Ima li neko ideju kako bismo to mogli nazvati... iko.. ah patrioto, izvoli, kako bi ti nazvao ponizavanje druge osobe kojoj je prijeko potrebna pomoc, tjeranjem da osoba moli poput psa?

- Um.. mozda: Ispitivanje koliko je njena želja snažna!

Odlican odgovor, vidi se da je bar neko u ovom razredu posvecen predmetu. Svaka cast patrioto. Ostali, ugledajte se na ovog momka, ovako se izvrcu stvari.
Sereš li ga sereš!Netko te pita 150 Eura da mu posudiš a ti već znaš da je osoba od nepovjerenja i kažeš mu "Nemogu ti dat 150 ali dajem ti 15!
Dope_Man

#18 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by Dope_Man »

Rijecnik, moj dragi patrioto, rijecnik.
patriot_1

#19 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:Rijecnik, moj dragi patrioto, rijecnik.
Da,slažem se,, :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by Truba »

u egiptu muslimani svojim donacijama napravili crkvu 100% sami

al zakari taj institut u egiptu u kairu pokrenuo kampanju za međureligijski dijalog

nešto se giba
patriot_1

#21 Re: "Musliman moj bližnji"(Kršćanin moj bližnji).

Post by patriot_1 »

Vjeru uglavnom ne odabiremo!Iako ima iznimaka!Ona je u nekom smislu nešto nasljedno!
Pa pitam i vas i sebe,imate susjeda iste vjere s jedne strane a s druge strane susjeda ,kršćanina ili koga već druge vjere ili ateistu!Nečovjek može biti taj vaš,ili onaj koji vaš nije!Logično je da nam je bližnji čovjek,bez obzira na vjeru a ne nečovjek,bilko da je "naš" ili ne!
Post Reply