Musliman - ateista , katolik-ateista,ortodoks-ateista ?

Post Reply
Skljoco

#1 Musliman - ateista , katolik-ateista,ortodoks-ateista ?

Post by Skljoco »

Ovo su "fore" i "fazoni" intelektualne komunisticke elite bivse juznoslavenske Republike Jugoslavije .
I danas mnogi od tih komunistickih teoreticara zare i pale visokoskolskim ustanovama drzava koje su se razdruzile od juznoslavenske zajednice .
Temu sam postavio da se potsjetimo kakvim smo sve budelestinama i manipulacijama bili izlozeni svi mi koji smo "uzivali" sve blagodeti jednopartijskog samoupravnog sistema gdje je "zarila" i "palila" radnicka klasa !
Musliman - ateista ? :shock: :lol:
- Musliman , nacionalni identitet :lol:
Priznali i dodjelili juznoslavenski komunisti muslimanima veliko slovo "M" i nacionalni identitet Musliman !
:lol:
Ah , :-D , dragi moj boze !
Last edited by Skljoco on 31/03/2005 14:55, edited 1 time in total.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

To je valjda ono sto zovu oximoron... :D
ucenik

Post by ucenik »

Jest a kako su se drugachije muslimani u bivshoj Jugi mogli izjasnit???
Mogli su se izjansit samo josh kao ''Neopredijeljeni'', to je men bio vetji cirkuz!
Kako li se zove samo drzhava neopredijeljenih???
havetinja

Post by havetinja »

BigusDickus wrote:To je valjda ono sto zovu oximoron... :D
a sto oxi, hljeba ti ? :oops:
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Angela wrote:Kako ti BD preporucujes nekom iz muslimanske porodice, ko pomalo drzi do tradicije (izbor imena za dijete, bajram) a ko je ateista, da se nacionalno izjasnjava?
Neka se on izjasnjava kako god hoce. Ako mu/joj se svidja da sebe zove "musliman-ateista", na volju mu/joj. To i dalje ne umanjuje svu besmislenost takvog naziva, ciji se dijelovi medjusobno iskljucuju.

Valjda je svakom pametnom dovoljno jasno da ateista ne moze biti ni katolik, ni pravoslavac, ni musliman (kao i sve obratne varijante).
Skljoco

Post by Skljoco »

BigusDickus wrote:
Angela wrote:Kako ti BD preporucujes nekom iz muslimanske porodice, ko pomalo drzi do tradicije (izbor imena za dijete, bajram) a ko je ateista, da se nacionalno izjasnjava?
Neka se on izjasnjava kako god hoce. Ako mu/joj se svidja da sebe zove "musliman-ateista", na volju mu/joj. To i dalje ne umanjuje svu besmislenost takvog naziva, ciji se dijelovi medjusobno iskljucuju.

Valjda je svakom pametnom dovoljno jasno da ateista ne moze biti ni katolik, ni pravoslavac, ni musliman (kao i sve obratne varijante).
Sokiran sam :shock: kad vidim da je potrebno objasnjenje ! :shock:
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Sad sam ja sokiran, jer prethodno objasnjenje izgleda nije bilo dovoljno... :shock:
Skljoco

Post by Skljoco »

Nisi mene pitala ali osjecam duznost da ti objasnim,
Nema nacije tj. nacionalnog identiteta u bilo cijem dzepu pa da ga djeli kako mu se digne neka stvar .
Nacionalni identitet je identitet drzave preko koga ona realizira svoju drzavotvornost i niko nikom ne moze da poklanja nacionalni identitet .
Postoji drzava i njen nacionalni identitet i postoje drzavljani te drzave koji se mogu ali i ne moraju izjasniti za pripadnost nac.identitetu te drzave cije drzavljanstvo imaju .
Drzavljanima drzave BH MORA se omoguciti da se izjasne ako zele za pripadnost nacije drzave BH kao sto je to omoguceno drzavljanima BH da se izjasne za pripadnost nacije drzave Srbije i Republike Hrvatske .
MORA se omoguciti svim drzavljanima BiH pa i muslimanima , katolicima , ortodoksima, judama,budama,hari krisnama,johovinim,ateistima , svima Da se mogu izjasnjavati i za pripadnost nacije i naroda drzave BH .
To se u sto skorijem vremenu MORA omoguciti !
Skljoco

Post by Skljoco »

Angela wrote:Znam da se mnogo Magrebanaca u Francuskoj definisu kao "muslimani po tradiciji, ateisti". Jer to "musliman" nije samo oznaka vjere, nego i kulturnog naslijedja, tradicije, nekog osjecaja pripadnosti toj zajednici.
- "muslimani po tradiciji, ateisti". ....... :lol: ....... "muslimani" po tradiciji a ateisti po vjeri ? :shock:
alek

Post by alek »

Angela wrote:Jer to "musliman" nije samo oznaka vjere, nego i kulturnog naslijedja, tradicije, nekog osjecaja pripadnosti toj zajednici.
kad kazes npr. arap, to ce oznaciti kulturno naslijedje, tradiciju i sl. kad kazes musliman, to ipak znaci samo jedno.
Zadig

Post by Zadig »

Neko ce isto tako analizirati bisere koji se trenutno koriste u ovom nacionalistickom dobu danas.

:D
Skljoco

Post by Skljoco »

Angela wrote:Ja budali objasnjavat :-?
Objasnit cu ja tebi ,
- Drzavljanstvo nema nikakve veze sa nacionalnim identitetom i ja to pametnjakovica objasnjavam evo vec par godina a nikako da svate ...
Cak ni ti "pametnico" ...
Zelis da mi objasnis da u BiH mogu da se njeni drzavljani izjasnjavaju za nac.identitet bilo koje drzave ?
Pa to ja pricam i objasnjavam cjelo vrijeme i sad mi ti pokusavas da pametujes ...
Moze se i mora se omoguciti svakom drzavljaninu BH da se izjasni za nacionalni identitet bilo koje drzave ali se MORA omoguciti i da se svi drzavljani BH mogu izjasniti za pripadnost nacionalnog identiteta drzave BH .
Pa omoguceno je da se Ante izjasni za nac.identitet R.Hrvaske , Ragib za nac.identitet " drzave Bosnjakistana" da se Drago izjasni za nac.identitet drzave Srbije itd. a svim drzavljanima je ONEMOGUCENO da se izjasne za pripadnost nacije i naroda drzave BH !
O tom ja govorim a ti govoris o pravima koja bi sledovala nekog muslimana - ateistu da se izjasni za pripadnost nac.identiteta Musliman ???
I onda me nazivas budalom ...
A ja ti fino rece da ni dragi bog nemoze da djeli nac.identitete jer nacionalni identitet je dio Drzave !
Drzava ima svoj nacionalni i svoj narodni identitet i niko vise , niko ...
Otkud tebi "pametnico" ideja da govoris o muslimanskom nac.identitetu kad je sve jasno , Drzava ima svoj nac.identitet a drzava se zove BiH pa i njen nac.identitet bosanskohercegovacki .
Samo ludi mogu govoriti o nac.identitetu izvan drzavnog okvira i samo ludi mogu da stoje iza tih gnusnih fraza .
Pronadji se u svemu ovom , boli me ...
Skljoco

Post by Skljoco »

Angela wrote:
alek wrote:
Angela wrote:Jer to "musliman" nije samo oznaka vjere, nego i kulturnog naslijedja, tradicije, nekog osjecaja pripadnosti toj zajednici.
kad kazes npr. arap, to ce oznaciti kulturno naslijedje, tradiciju i sl. kad kazes musliman, to ipak znaci samo jedno.
OK to za Arape. Ali ta Arapkinja iz Francuske ima nesto sto je vezuje za Turkinju u Francuskoj, za Bosanku u Francuskoj, makar sve tri bile nevjernice. Eto, vi to nazovite kako hocete, nadjite neki zgodniji naziv na koji se necete smijati i ibretiti. Ali ostaje cinjenica da je to - islam.
Pa vezuje je vjerski identitet i kakve to veze ima sa nacionalnim identitetom Musliman ?
:roll:
Skljoco

Post by Skljoco »

Ponovno iscitavanje me Sokiralo ! :lol: :shock: :lol:

Zasto onda komunisticki ideolozi nisu preporucili ortodoksima- ateistima u BiH da se izjasnjavaju za Ortodoksni nacionalni identitet a katolicima - ateistima za Katolicki nacionalni identitet jer ih , za boga miloga , veze isto tradicija ( uskrsti , imena djece ,) ! :zzzz:
St.Germain

Post by St.Germain »

Angela wrote:Znam da se mnogo Magrebanaca u Francuskoj definisu kao "muslimani po tradiciji, ateisti". Jer to "musliman" nije samo oznaka vjere, nego i kulturnog naslijedja, tradicije, nekog osjecaja pripadnosti toj zajednici.
upravo tako. poricati bilo koji dio svog kulturnog identiteta je negiranje dijela sosptvenog iskustva, perioda zivota i na kraju poricanje samog sebe sto je cisti intelektualni mazohizam i samopostavljena prepreka na putu samospoznaje, cemu valjda svi manje ili vise tezimo.
wels

Post by wels »

Skljoco wrote:

Zasto onda komunisticki ideolozi nisu preporucili ortodoksima- ateistima u BiH da se izjasnjavaju za Ortodoksni nacionalni identitet a katolicima - ateistima za Katolicki nacionalni identitet jer ih , za boga miloga , veze isto tradicija ( uskrsti , imena djece ,) ! :zzzz:

Pa mogli su muslimani biti Srbi íli Hrvati ali nisu htjeli.

Doduse i bili su,dok su morali,sve do famoznog izuma,
nacionalni identitet-musliman.

Da, to je bila velika nepravda nanesena bosanskim muslimanima.
Ko to ne vidi ili nece da vidi,bez obzira kakve ideje zastupa,devalvira sebe kao licnost.
Toozla

Post by Toozla »

Skljoco, ne znam sta je tvoj problem ali u svoje posljednje dvije teme dolazis sa stavom "ja sam vidoviti mudrac koji je sposoban uociti apsolutnu istinu, a vi ste slijepa stoka koja i ne zasluzuje nista bolje od onoga sto imate danas jer niste cak ni toliko pametni da me saslusate i uvidite genijalnost mojih stavova".

...malo ne kulturan i egoisticki odnos prema ostalim'....
St.Germain

Post by St.Germain »

Toozla wrote:Skljoco, ne znam sta je tvoj problem ali u svoje posljednje dvije teme dolazis sa stavom "ja sam vidoviti mudrac koji je sposoban uociti apsolutnu istinu, a vi ste slijepa stoka koja i ne zasluzuje nista bolje od onoga sto imate danas jer niste cak ni toliko pametni da me saslusate i uvidite genijalnost mojih stavova".

Toozla, prilicno si frisak ovdje, to "ekipa" radi vec godinama na ovom forumu
pitt

Post by pitt »

E moj toozla, naucit ces ti bjezat od takvih mud(r)onja i njihovih tema :D:D Imal kise na jugu :D:D:D
Skljoco

Post by Skljoco »

St.Germain wrote:
upravo tako. poricati bilo koji dio svog kulturnog identiteta je negiranje dijela sosptvenog iskustva, perioda zivota i na kraju poricanje samog sebe sto je cisti intelektualni mazohizam i samopostavljena prepreka na putu samospoznaje, cemu valjda svi manje ili vise tezimo.
Vjerska kao i opca kultura je promjenljiva i uvjek se moze "dogradjivati" i "poboljsavati" ali pokusavati se odreci svojih korijena svog Etnosa je nesto sto svakog onog koji to pokusava vodi u govnasti glib od poriva za koje mozemo utvrditi da ne pripadaju ljudskom rodu .
Stiditi se svojih gena , svoje "krvi" , svojih pradidova i didova je postupak koji ne zasluzuje nista drugo sem prezir .
"Kurciti" se etnosom koji neJa ni glave ni repa a svoj kriti ko zmija noge i odricati ga se je izvan svih ljudskih i civilizacijskih normi .
Eh , tugo i jadu bosnjackog etnosa ! :(
Skljoco

Post by Skljoco »

Toozla wrote:Skljoco, ne znam sta je tvoj problem ali u svoje posljednje dvije teme dolazis sa stavom "ja sam vidoviti mudrac koji je sposoban uociti apsolutnu istinu, a vi ste slijepa stoka koja i ne zasluzuje nista bolje od onoga sto imate danas jer niste cak ni toliko pametni da me saslusate i uvidite genijalnost mojih stavova".

Znam ja Sta je vas problem pa da ovako ili slicno reagujete na moje posljednje dvije teme .
" Kuzni " ,
Autor: Angela Poslano: 31. mar. 2005. 14:26
Ja budali objasnjavat

Angela: poruka modifikovana dana: 31. mar. 2005. 14:26; prepravljeno ukupno 1 puta

-------------------------
A "pametnica" ustvrdila da je ispravno i da je moguce da neko nekom poklanja nacionalni identitet pa zakljuci da je normalno sto su juznoslavenski komunisti darivali muslimane u BiH nacionalnim identitetom pod nazivom Musliman .
A katolike i pravoslavce u BiH su ti isti juzoslavenski komunisti darivali nacionalnim identitetima Republike Srbije i Republike Hrvatske .
Muslimane muslimanskim nacionalnim identitetom :lol: :lol: :lol:
I kad ja sve to sto se desavalo u komunistickom vaktu stavim u ovaj vakat reaguje se na ovaj nacin kako je reagovala "pametnica" ili ovako kako si ti reagovao .
A ja sve to iznosim u granicama svog kulturnog i tolerantnog "naslijedja" ali sagovornici u nedostatku argumenata za potvrdjivanje ispravnosti svih tih komunistickih nakaradnosti potezu rijeci i toleranciju koje su dio njihovog kulturnog " naslidja " .
-----------------------------------

------------------------------------
Svjestan sam da ja nisam uopce bitan u svemu ovom vec je bitna jznoslavenska komunisticka" teorija relavititeta 2+2= 5" na kojoj pociva danasnja okupacija drzave Bosne i Hercegovine !
Braneci komunisticku moc o stvaranju etnickih i nacionalnih identiteta brani se i danasnja okupatorska "logika" da je BiH drzava I naroda drzave Srbije I naroda drzave Hrvatske I naroda drzave koja jos ne postoji ( mozda naroda drzave Turske ) !
" Branioci" tih izmisljotina i lazi susrecu se u mojim temama sa argumentima koji te lazi i izmisljotine izvrcu ruglu pa je zbog toga i doslo do situacije gdje "branioci" nacionalnog identiteta Musliman mene koji tu "teoriju" isvrcem ruglu nazivaju Budalom .
Uvjek sam cjenio i volio Budale a zbog svoje skromnosti nikad sebe nisam svrstavao u tu kategoriju ali od sada cu da se i ja ponosim i kurcim sto me neki smatraju Budalom makar taj kompliment dolazio i od komunistickih "fanova" !
Od neceg se mora poci ... :-D
Skljoco

Post by Skljoco »

Jucer su patentatori i donatori muslimanske nacije pripadnicima nacije i naroda drzava Bosne i Hercegovine polozili cvjece u Sarajevu kraj vjecne vatre koja simbolizuje njihovu vjecnu snagu i pamet !
:( :( :( :( :(
" Zahvalni" pripadnici
- bosanskohercegovacke nacije i
- bosanskohercegovackog naroda

:lol:
summeja

Post by summeja »

wels wrote:
Skljoco wrote:

Pa mogli su muslimani biti Srbi íli Hrvati ali nisu htjeli.

Doduse i bili su,dok su morali,sve do famoznog izuma,
nacionalni identitet-musliman.

Da, to je bila velika nepravda nanesena bosanskim muslimanima.
Ko to ne vidi ili nece da vidi,bez obzira kakve ideje zastupa,devalvira sebe kao licnost.
STOKO JEDNA!!!!!!!!!!!
KAKVI SRBI, KAKVI HRVATI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
summeja

Post by summeja »

moderator wrote:dobro veche...:)...uskoro ce chishcenje....:)
:oops:
STVARNO :o
Skljoco

Post by Skljoco »

zoom66 wrote:aha...:)

:oops:
Ti si Gospodin , zoom-ic 66 !
p.s. Sta si uradio sa kafanom ? :roll:
Post Reply