Musko muslimansko ime !!!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Diako

#1 Musko muslimansko ime !!!

Post by Diako »

Vozdra raja,

imam mali problem. Treba da dobijem sina sredinom Juna. :D
Ali kakvo ime da mu nadijem. Moderno, kratko, muslimansko...
Daj te i vi kakvih prjedloga, bas me interesuje vase misljenje. Ime teba da bude adekvatno u Bosni, Njemackoj( tu zivimo) i u Francuskoj (porjklo moje zene, kaze tamo ce ici na fakultet).

I kako da ne razmisljam toliko! Hvala u naprjed za vase prjedloge :-)
car-x

Post by car-x »

hamza
|||||

Post by ||||| »

Prvo da ti cestitam i pozelim puno srece u zivotu i da dobijes jos puno djece, samo nek su zdrava. Stose tice imena, najbolje je Omer ili Ahim.
Ahim se na njemackom pise Achim, ustvari to je pravo njemacko ime, ali eto muslimansko.
Na prvom mjestu nek bude Omer, odlicno ime. Nemoj samo gledat da sto bolje prođe vani sa imenom. Svako dijete ima svoju nafaku,a ime mu nista ne pomaze. Sve je zapisano sto se mora dogoditi bio on Adolf ili pak neko drugi. Jos jednom puno srece, u zdravlje.
montenegrin

Post by montenegrin »

Bilal - valjda je muslimansko, a fino zvuchi na francuskom.
Nije loshe ni Amir.
gavrilo

Post by gavrilo »

ni slucajno ali... :D

admir
bosan

Post by bosan »

Pitaj punicu . One i onako sve znaju. :D :D
danas

#7 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by danas »

Diako wrote:Vozdra raja,

imam mali problem. Treba da dobijem sina sredinom Juna. :D
Ali kakvo ime da mu nadijem. Moderno, kratko, muslimansko...
Daj te i vi kakvih prjedloga, bas me interesuje vase misljenje. Ime teba da bude adekvatno u Bosni, Njemackoj( tu zivimo) i u Francuskoj (porjklo moje zene, kaze tamo ce ici na fakultet).

I kako da ne razmisljam toliko! Hvala u naprjed za vase prjedloge :-)
Imam slican problem sa muskim imenom -- zenska su mnooogo laksa za podesit i "tamo" i "ovamo" i da se supruznici iz raznoraznih zemalja osjecaju da ima i njihove tradicije u imenu.
Jedino musko koje sam do sada nasla je Benjamin, postoji svuda u svijetu a ako zivis u inostranstvu moze skraceno "Ben" i to je to, svi su sretni... Sta god da odlucis, bice OK. I nek je sretno sa bebom!
pitt

Post by pitt »

Adi
Kapetan Fazla

Post by Kapetan Fazla »

Nermin

To je pravo bosnjacko ime u smislu da nije doslo od turaka nego je ime koje je postojalo vec od prije - a koriste ga samo muslimani.

moderno,kratko i muslimansko(u nekom smislu)
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Danis.
hananah

Post by hananah »

Dino - lijepo kratko moderno i lako pamtljivo :)
gavrilo

Post by gavrilo »

hananah wrote:Dino - lijepo kratko moderno i lako pamtljivo :)
pa nije mu djete italijan... :D

ako cemo vec takva imena onda ti je bolje alen... posto ti je zena iz francuske
savjest

Post by savjest »

Hamza, Omer i Bilal su odlicni prijedlozi.
Dino je italijansko ime.

No ako ce vec imati kontakta sa Francuskom onda mu mozes dati ime Safet ili Vahid. Dva poznata i dobro prihvacena imena u Fr. Zna se radi koga.

Ovdje imas "siri " izbor :
http://dzemat.tripod.com/id48.html
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Mirza
hananah

Post by hananah »

Dino je Bosansko Muslimansko ime i jako moderno. Vecina onih koje ste nabrojali su Arapska imena, Bosna ima svoju kulturu i svoja imena kao sto su Dino, Denis, Damir, Amir, Amer, Alen...
bosan

Post by bosan »

hananah wrote:Dino je Bosansko Muslimansko ime i jako moderno. Vecina onih koje ste nabrojali su Arapska imena, Bosna ima svoju kulturu i svoja imena kao sto su Dino, Denis, Damir, Amir, Amer, Alen...
Jesil sigurna da su ovo muslimanska imena?I jesuli uopste Bosanska?
hananah

Post by hananah »

Bez uvrede, Bosna je ipak u Evropi i naravno da cemo nasa imena prilagoditi tome. Nikad sinu ne bih dala imena poput Bilal ili Hamza tako grubo zvuce. No svako ima pravo na svoje misljenje pa tako i ja. Ipak zivimo u 21 stoljecu.
kub lajkan

#18 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by kub lajkan »

Diako wrote:Ime teba da bude adekvatno u Bosni, Njemackoj( tu zivimo) i u Francuskoj (porjklo moje zene, kaze tamo ce ici na fakultet).
Žan-Wolfgang Sulejman
winetou

Post by winetou »

Smajo
Nenadv24

#20 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by Nenadv24 »

kub lajkan wrote:
Diako wrote:Ime teba da bude adekvatno u Bosni, Njemackoj( tu zivimo) i u Francuskoj (porjklo moje zene, kaze tamo ce ici na fakultet).
Žan-Wolfgang Sulejman

Dobro ti je ovo ime. :D :D :D :D :D
savjest

Post by savjest »

hananah wrote:Dino je Bosansko Muslimansko ime i jako moderno. Vecina onih koje ste nabrojali su Arapska imena, Bosna ima svoju kulturu i svoja imena kao sto su Dino, Denis, Damir, Amir, Amer, Alen...
Ne bih da te vrijedam ali je Dino italijansko ime i uvezeno je u Bosnu u novije doba. Niti jedno od tih imena koji si ti navela nisu bosanska. Damir je Hrvatsko, Alen (Alain) je francusko, Amir arapsko itd....

Naravno imena dolaze i prolaze. Neka "standardna" su stalno tu, vise manje.

Prije dolaska turaka je bilo ljudi koji su se zvali HLAP ili KRAC... Cisto sumnjam da ce se vise iko tako zvati. Kako bi to zvucalo danas. hej HLAPE!!! :roll:

Dolaskom osmanlija narod je poceo uzimati i imena koja su arapskog porijekla (mada je ogromna vecina "izvornih" imena sa bliskog istoka).Tako je svugdje u svijetu gdje su muslimani.

Poslije odlaska osmanlija vrsen je pritisak na muslimane u BIH pa samim time se pocela desavati nova promjena imena. Ta promjena imena se najvise pocela desavati u 70-im... Ljudi izmisljaju neka imena samo eto "da se ne zna ko su"...sto je glupost zesca.

Malo kasnije se stupa u kontakt i sa zapadnom Evropom i uticaj iste se osjeca i na nasim imenima. Dolaze nam Armini(germansko) Elviri(francusko) itd...medutim imam osjecaj da je i to izaslo iz mode.

No ne zaboravi da u Francuskoj dana zivi oko 5.5 miliona muslimana... Tako da su muslimanska imena nesto "domace".

Ostajem pri gore recenom Safet(radi Safeta Susica) i Vahid(radi Vahida Halilhodzica). Obadvojica imaju izvrstan imidz u FR.
:)Ako vec gledas na to.
sunday_morning

Post by sunday_morning »

car-x wrote:hamza
- bakir
- harun
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Ime koje si ti spomenuo Bilal je sve samo ne bosansko. Jednostavno ne zvuči tako.

Muška muslimanska imena: Danis(nije loše a tako mi se zove sestrić), Tarik(takođe mislim da nije bosansko ali je daleko ljepše nego Bilal), Amar, Omar itd. Trenutno mi ne pada na pamet nijedno drugo.
Last edited by Nenadv24 on 22/05/2005 22:45, edited 1 time in total.
Aammra

Post by Aammra »

Emin (Arap) miran, pouzdan, siguran
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Senadin, Zinedin...Faruk

Nemoj davati imena Nedžaset ili Emir.
Post Reply