MUSKA MUSLIMANSAKA IMENA SA ZNACENJEM

Rasprave o vjerskim temama.
lady midnight

Post by lady midnight »

district-beg wrote:
lady midnight wrote:
district-beg wrote:svi ti, ili velika vecina tih nazovi prijevoda su samo pretpostavke znacenja...nista to nije pouzdano
ma chekaj district-bezhe,
kako nije pouzdano?
je li to znachi da se bash nishta sa arapskog jezika ne mozhe prevesti???

shvatam ako hocesh da kazhesh da je prevod odredjenih izraza iz Kur'ana stvar tumachenja, i time pretpostavljanja znachenja (ali i to se chesto mozhe ustanoviti na osnovu konsultacije tefsira, gdje su ljudi znali pisati po desetine stranica objashnjavajuci znachenje jednog izraza - tefsir i jeste nastao prvenstveno na lingvistichkim osnovama);
ali ako se radi o prevodu znachenja odredjenih rijechi iz jednog jezika u drugi, onda je pouzdano ili nepouzdano kao i kod svakog prevoda.
mogu se prevesti originalna arapska imena(Muhammed, Salih, Ekrem, Maida, Selim...), ali ova izvedena ne mogu. otidji u Arabiju i reci zovem se npr. Miralem, i pokusaj mu objasniti da to ime nesto znaci na arapski pa ces vidjet kako ce ti se smijati heh..evo, miralem- tamo pise da znaci zapovjednik na zemlji..istina, alem znaci zemlja, ali sta je sa zapovjednikom u ovom slucaju..kao sto rekoh, PRETPOSTAVKA je da je to onaj prvi dio imena, MIR, ali ni to nista ne znaci..zapovjednik ili vodja na arapskom je EMIR! isti slucaj je i sa imenom mirza, almir, asmir i 1000 drugih koje mi koristimo..eh sad, da bi ime bilo muslimansko, uopste ne mora imati korjen u arapkom niti znacenje na istom..znacenje na arapskom nemaju ni fatima, niti hamza, omer... a znamo ko su oni bili..et
dobro,
tu se slazhem.
nema smisla kod svakog imena koje je kod nas u opticaju kao muslimansko ime trazhiti porijeklo u arapskom jeziku (prema tome nema smisla ni prevoditi); ima ih i iz perzijskog (mirza, recimo :D), iz turskog, a ni filmsku industriju ne smijemo zaboraviti :D:D
vildanna

#27 Re: MUSKA MUSLIMANSAKA IMENA SA ZNACENJEM

Post by vildanna »

Selam dragi moji Bosnjaci,

imam jednu malu primjerku, nemate znacenje meni najdrazeg muskog imena Harun``a ja znam da je to bas pravo Muslimansko ime.
Ako moze da nabavite znacenje...
Unaprijed hvala
Esma_saida

#28 Re: MUSKA MUSLIMANSAKA IMENA SA ZNACENJEM

Post by Esma_saida »

Harun
The meaning of the name is `Exalted.The name Harun is mainly used in Muslim countries

to nadjoh na internetu

isto sam cula da je jedan poslanik bio Harun
beautyfool

#29 Re: MUSKA MUSLIMANSAKA IMENA SA ZNACENJEM

Post by beautyfool »

I Musau i Harunu smo milost ukazali, pa i njih i narod njihov nevolje velike spasili, i pomogli im da pobijede, i Knjigu im jasnu dali, i obojicu na Pravi put uputili, i u naraštajima kasnijim im spomen sačuvali; "Nek su u miru Musa i Harun!" Eto tako Mi nagrađujemo one koji dobra djela čine, a njih dvojica su, uistinu, bili robovi Naši, vjernici. (Kuran;37:114-122)

Nasi dragi casni poslanici kojima je Allah swt dao veliko znanje, milost i odgovornost :) . Musa a.s i Harun a.s su braca :)
Post Reply