Musan Topalovic Caco - Heroj ili ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

garaplina

#1 Musan Topalovic Caco - Heroj ili ne?

Post by garaplina »

Da li je vrijeme da se progovori i o njemu.

Dvije godine je navodno sijao strah po Sarajevu, ali tesko da ce te naci nekoga sarajliju ucesnika i pripadnika ABiH-ada o njemu ima lose misljenje ( za razliku od drugih ratnih komandanata), Komadant koji je isao u borbu sa svojim borcima, bio ranjen, znaci nije kao tadasnji komadanti iz sklonista komandovao akcijama.

Narod podno Trebevica je samo imao od njega hajra, naoruzao ih prije rata, hranio u ratu i sto je najvaznije sacuvao od cetnika.

Za one sa radnom obavezom njegove jedinice su bile nocna mora, ali kad vec ne ratujes i ne stavljas glavu u torbu sta fali da malo aktivno doprines odbrani od cetnika, a ne ispijati kahvu od lece na poslu i zaljevati ikar konzerve pivom od rize u podrumu.

Vjerovatno je imao veze sa Kazanima, sto znamo da nije u redu, ali koliko je on tome doprinio?
Prenj

Post by Prenj »

Ratnog zlocinca slaviti kao heroja????
Bijedo ljudska :x
jacika

Post by jacika »

nikad cula za njega 8)
Prenj

Post by Prenj »

garaplina wrote:Na kom je to sudu utvrdjrna njegova krivica?
Nije sudjen znaci da mu krivica nije dokazana, nego je likvidiran.
Sta ti znas o Bogusevcu, Sirokaci, Bistriku, Toki-Dzeki, je si li ikada sa nekim pricao o njemu.
Otidji malo gore kad dodjes preko ljeta u Bosnu, da cujes malo i drugu stranu, sto bi se reklo
Na kojem sudu??? Znaci nevin je???
Sta su to Caco i cacini oslobodili, osim stanova ljudi koje su ubili u
Kazanima. :x :x :x
Caco je jedna od najvecih mrlja na obrazu grada koji je toliko propatio.
Toozla

Post by Toozla »

Sta ti znas o Bogusevcu, Sirokaci, Bistriku, Toki-Dzeki, je si li ikada sa nekim pricao o njemu.
...to su bili glavni tenkoprohodni pravci i strateski najkriticnije tacke odbrane grada.... :shock: :shock: :shock:

...sta bi se desilo da je komadant svake SA brigade uzeo sebi za pravo da se ponasa kao Caco.... :? :? :?

...Caco je prekrsio gomilu zakona (pisanih i ne pisanih) i to treba jasno i glasno osuditi...
Prenj

Post by Prenj »

Sada ce Novi Zeland i Garaplina, poklonici dvojice ratnih zlocinaca sa suprotnih strana, nastaviti dijalog.

Kolege forumasi, lijepa prilika se pruzila da posmatrate sljedbenike ZLA.
Upamtite kugu dobro.
Prenj

Post by Prenj »

garaplina wrote:
Prenj wrote:
Otidji malo gore kad dodjes preko ljeta u Bosnu, da cujes malo i drugu stranu, sto bi se reklo
Na kojem sudu??? Znaci nevin je???
Sta ti fali, malo otici na Hridi, popricati malo o tim ratnim godinama, nije sve kao sto mediji kazu, pa kasnije popi kafu u Parku princeva i produmaj malo o svemu.
Zasto se ne dopisujes sa Novim Zelandom? Pa ni njegovom idolu nije sudjeno, nevin je ko i taj tvoj.
Popij i ti kafu pored Velikog parka, pored mezara momaka koje je Caco manijacki pobio, kad vec ne priznajes zrtve iz Kazana.
:x :x :x
JBT

Post by JBT »

Pa ni Arkan nije optuzen za ratne zlocine, pripadnici srpskih vojski ga dizu do neba.....
Znaci li to da je heroj?

U principu, ovakvih kao pokretaca teme ima milion, najmanje, sa druge strane samo sto nose drugu boju dresa. Prica i argumenti su im potpuno isti.
Prenj

Post by Prenj »

garaplina wrote:
Toozla wrote:
...to su bili glavni tenkoprohodni pravci i strateski najkriticnije tacke odbrane grada.... :shock: :shock: :shock:

...sta bi se desilo da je komadant svake SA brigade uzeo sebi za pravo da se ponasa kao Caco.... :? :? :?

...Caco je prekrsio gomilu zakona (pisanih i ne pisanih) i to treba jasno i glasno osuditi...
Je li to citiras Senada Avdica ili Pecanina.
Mozda bi nam sada bilo bolje?
Za to je nadlezan sud, a ne politika i mediji.
Hitler, Pavelic, Arkan, Draza
Znaci, samo je Draza bio zlocinac, jer je samo njemu sudjeno???
Toozla

Post by Toozla »

garaplina wrote: Je li to citiras Senada Avdica ili Pecanina.
...ne...prisjecam se tri velike ofanzive na tim pravcima odbrane....neprijatelj je napadao svim raspolozivim sredstvima... :shock:
garaplina wrote: Mozda bi nam sada bilo bolje?
...nebi....u neko doba Aljo bi ih sve morao roknut....ko bi komandovao odbranom grada... :?
garaplina wrote: Za to je nadlezan sud, a ne politika i mediji.
...kadaija ga tuzio, kadija mu sudio....kadija reko' da je kriv... :shock:
pitt

Post by pitt »

Jah....a ko pobi one maldice kod pivare?
Caco je smece ljudsko..........slicno onome kome moze pasti na pamet slaviti tu gnjidu od covjeka kao heroja.
mr_orange

Post by mr_orange »

Ja sam čuo da je rahmetli Caco, otkad mu se počela ruka sušiti nakon ranjavanja uzimao morfij i da nije više znao ni za šta a to su ovi njegovi iskoristili i radili su šta su htjeli.
pitt

Post by pitt »

Jok jarane...trbalo je biti tu i vidjet pobijene mladice pa znati o cemu se prica. Naravno da ces cuti hvalospjeve o njemu sto su sa njim junacki pljackali i maltretirali gradjane.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Ja sam za tog Cacu cuo kad sam doso ovdje na forum, a i cito sam o njemu na serbian cafeu :) on im je glavna tema. Pa me bas zanima malo vise detalja o njemu...ratni komandant u sastavu Armije BiH ?
datenet

Post by datenet »

pitt wrote:Jok jarane...trbalo je biti tu i vidjet pobijene mladice pa znati o cemu se prica. Naravno da ces cuti hvalospjeve o njemu sto su sa njim junacki pljackali i maltretirali gradjane.
iskreno receno kad bi mi nekog iz familije bliskog ubili cetnici il ustase
hebes zakon sve bi hi masakrirao

atomsku bi im u sred beograda bacio
Toozla

Post by Toozla »

datenet wrote:
pitt wrote:Jok jarane...trbalo je biti tu i vidjet pobijene mladice pa znati o cemu se prica. Naravno da ces cuti hvalospjeve o njemu sto su sa njim junacki pljackali i maltretirali gradjane.
iskreno receno kad bi mi nekog iz familije bliskog ubili cetnici il ustase
hebes zakon sve bi hi masakrirao

atomsku bi im u sred beograda bacio
Pitt: ...kazu da ce sutra padati kisa???
Datenet: ...joj, nisam oprao noge jutros pa malo smrde!!!

:D :D :D
Novi Zeland

Post by Novi Zeland »

Prenj wrote:
garaplina wrote:
Prenj wrote: Na kojem sudu??? Znaci nevin je???
Sta ti fali, malo otici na Hridi, popricati malo o tim ratnim godinama, nije sve kao sto mediji kazu, pa kasnije popi kafu u Parku princeva i produmaj malo o svemu.
Zasto se ne dopisujes sa Novim Zelandom? Pa ni njegovom idolu nije sudjeno, nevin je ko i taj tvoj.
Popij i ti kafu pored Velikog parka, pored mezara momaka koje je Caco manijacki pobio, kad vec ne priznajes zrtve iz Kazana.
:x :x :x
jebe mi se za arkana.
baba

#18 Re: Musan Topalovic Caco - Heroj ili ne?

Post by baba »

garaplina wrote:Da li je vrijeme da se progovori i o njemu.

Dvije godine je navodno sijao strah po Sarajevu, ali tesko da ce te naci nekoga sarajliju ucesnika i pripadnika ABiH-ada o njemu ima lose misljenje ( za razliku od drugih ratnih komandanata), Komadant koji je isao u borbu sa svojim borcima, bio ranjen, znaci nije kao tadasnji komadanti iz sklonista komandovao akcijama.

Narod podno Trebevica je samo imao od njega hajra, naoruzao ih prije rata, hranio u ratu i sto je najvaznije sacuvao od cetnika.

Za one sa radnom obavezom njegove jedinice su bile nocna mora, ali kad vec ne ratujes i ne stavljas glavu u torbu sta fali da malo aktivno doprines odbrani od cetnika, a ne ispijati kahvu od lece na poslu i zaljevati ikar konzerve pivom od rize u podrumu.

Vjerovatno je imao veze sa Kazanima, sto znamo da nije u redu, ali koliko je on tome doprinio?
Da, dobar neki covjek.
Zaklo nekoliko Srba, masakrirao nekoliko pripadnika ABIH, poslao u smrt desetina nasih sugradana, hvatajuci ih po Sarajevu i saljuci ih osvajanje Trebevica, hranio Bistrik otetom UNHCR-ovom hranom.
Stvarno, dobar covjek.
Hvala Bogu, zavrsio je ko' pas, prebijen do smrti u Danijela Ozme.
Nazalost nas bivsi predjednik i njegov naredbodavac dozvoljava da se KOLJAC sahrani na Kovacima zajedno sa najboljim Sarajevskim sinovima i time jos jednom ponizava sve istinske patriote BiH.
Ti mu se Graplino divi, vjerovatno si isti smrad ko ON.
rajvosa4ever

Post by rajvosa4ever »

Ama mis iz mira, cini mi se svirao gitaru po kafanama.
Linije u njegovoj odgovornosti ostale nepromijenjene. Iste onakve kakve je preuzeo.I prije i poslije. Okupio oko sebe najvecu bagru i olos, doktore slao na kopanje rovova, od uglednih Sarajlija otimao djecu i trazio lovu za otkup. Davao drugima ali samo tudje sto je oteo.
Ubijao neduzne ljude na Kazanima, Bostaricima, pod Gajem ispod mosta i da ne nabrajam. Kriminalci u njemu imali zastitnika, a svako normalan od budale preza.
Na kraju i ovo. Ne zelim da otkrivam identitet, ali situciju poznajem odlicno jer sam bio komandant jedinice koja je radila 10.BBr, ucestvovao u pripremi akcije Trebevic 2, od hapsenja Senada Pecara pa nadalje...
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Ja se mogu onda svrstati u one rijetke pripadnike ARBiH kojima Caco nije heroj.

Znao sam licno neke od onih nesretnika, pripadnika bataljona vojne policije i MUP-a RBiH koje su Caco i njegovi uhvatili za vrijeme akcije Trebevic.

Znam sigurno da su umrli u najstrasnijim mukama, kopane su im oci, a onda su ih klali i bacali kroz prozor :(

Hvala bogu da jos ima zivih svjedoka koji su vidjeli njihova iskasapljena tijela u mrtvacnici :(

O maltretiranju i hvatanju pripadnika armije i mupa koji su zarobljavaniprilikom povratka sa linija i sluzbe (ta sudbina je zadesila mog jarana), ubistvima nevinih civila (citao sam negdje pismo koje je nekim novinama uputila kcerka Ane i Vasilija Lavriv iz ulice Dragice Pravice). to dvoje starih ljudi od kojih je jedno bilo teski invalid koji se kretao na stakama su ubijeni samo zato sto je neko od Cacinih kabadahija htio da se useli u njihov stan. Opravdanje je trazeno u tome kako su oni kao Srbi vjerovatno navodili granate od kojih je u toj ulici stradali civili.

Na kraju se ispostavilo da oni nisu bili Srbi nego Jevreji..

Zato n.....jem i tebe i tvog heroja :x
Saian

Post by Saian »

a gdje je nebuloz :D (ovaj grafit s jedne zagrebacke fasade lezhe ovdje ko budali shamar)
Toozla

Post by Toozla »

datenet wrote:Albanci su zakon, ubijes im nekog iz familije, nema veze bilo to prije 100 godina nece da zaboravi na kraj dodje i pola familije ti ukoka.

Nisu p*cke ka mi bosnjaci, jos se druzimo na kraj sa njima kao da nista nije bilo.
...plemenske zajednice su davno prevazidjeni oblik ljudskog organizovanja... :shock:
...welcome to the future... :D
BECHO

Post by BECHO »

Nisu p*cke ka mi bosnjaci, jos se druzimo na kraj sa njima kao da nista nije bilo.
Ko te tjera da se druzis sa njima??? Ignorisi i zdravooo! ;)
digger

Post by digger »

Prenj wrote:
garaplina wrote:
Toozla wrote: ...to su bili glavni tenkoprohodni pravci i strateski najkriticnije tacke odbrane grada.... :shock: :shock: :shock:

Je li to citiras Senada Avdica ili Pecanina.
Mozda bi nam sada bilo bolje?
Za to je nadlezan sud, a ne politika i mediji.
Hitler, Pavelic, Arkan, Draza
Znaci, samo je Draza bio zlocinac, jer je samo njemu sudjeno???
Samo cekam da ti "garaplina" odgovori da je Draza sudjen, tacno, ali od komunistickog rezima!

Ova diskusija sa autorom i "zelandom" (Arkan je bio heroj?!?) naravno da nema ni smisla ni osnove. Obojica su bili mafija, a svaki na svoj nacin.

Kako su obojica volili da se igraju sudije i dzelata istovremeno, tu nema sta da se razgovara.

Ogroman broj ljudi zive cijeli zivot posteno i onda naprave jednu gresku pa idu na sud. A ova su dvojica "heroja" bili kriminalci cak prije nego sto je rat poceo!

Drago mi je da necu imati mogucnost da ih negdje sretnem.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

caco je prije rata po sarajevskim kaficima gitaru sviro. cesto usamljen cigara u ustima .jednostavo nije puno prico ali uvjek spreman bio da se nasali pa i na svoj racun ...............
poslije dodje i rat..
droge udje u sarajevo vise nego humaniterane pomoci
pa caco proba i te jebene droge da pobjegne valjda od svakodnevnice...
caco je dobar borac bio. imo je i svoje ljude koji su bili i za za njega ginu.
ali ga obise MUSLIMANI iz osvete a i sto je previse znao. imo je i muda
pa da i politicarima svoje misljenje i da ne izvrsi naredjenje ukoliko je smatro da je pogresno.
to ,koliko je on kriv za zlocine ne znam, ali zlocin na kazanima pripisan je caci.nakon toka dolazi do njegovog likvidiranja
pomalo cudno, da li je neko htio da prikrije svoj trag ili je nesto drugo u pianju
ali smatram da je likvidiranje cace cudno
Locked