MUP nece da provjeri broj sasije
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Honda NSX
#1 MUP nece da provjeri broj sasije
Pozdrav,
Hocu da kupim auto odjavljeno. Auto odjavljeno 2013 godine. Auto se nalazi u Banja Luci ja u Sarajevu. Staro auto raritet.
Zamolio covjeka za broj sasije auta. Covjek uslikao saobracajnu, vlasnicku i poslao mi mail.
Ja nasao na temi jednoj starijoj na ovom forumu da se u mupu moze provjeriti broj saobracajne.
Nazvo mup. Kazu ne moze, ne dajemo mi tek tako te informacije to su rivatne informacije?
Privatne informacije??? Ja znaci ukradem 20 auta i prodajem ih i oni ce stiti moju privatnost ako to uradim? Gdje je to privatna informacija kakva je to glupost?
Da li iko zna neki metod da mogu sigurno provjeriti da auto nije ukradeno prije nego tresnem pare.
Unaprijed hvala.
p.s. Trudim se ne biti negativac, ne pricati protiv drzave, gledati optimisticno i svako malo se organi vlasti trude da mi sto vise otezaju posao. Drskost osoblja u mupu i nacin na kako su mi rekli da ne daju te podatke je strasan. znaci nisam ih pito sta rade sa supruznicima u krevetu, vec informaciju koju bi kao gradjan trebao dobiti. ne vidim razlog da tu stitimo privatnost kada je ne stitimo na milion nekih drugih polja koja su znatno bitnija.
Hocu da kupim auto odjavljeno. Auto odjavljeno 2013 godine. Auto se nalazi u Banja Luci ja u Sarajevu. Staro auto raritet.
Zamolio covjeka za broj sasije auta. Covjek uslikao saobracajnu, vlasnicku i poslao mi mail.
Ja nasao na temi jednoj starijoj na ovom forumu da se u mupu moze provjeriti broj saobracajne.
Nazvo mup. Kazu ne moze, ne dajemo mi tek tako te informacije to su rivatne informacije?
Privatne informacije??? Ja znaci ukradem 20 auta i prodajem ih i oni ce stiti moju privatnost ako to uradim? Gdje je to privatna informacija kakva je to glupost?
Da li iko zna neki metod da mogu sigurno provjeriti da auto nije ukradeno prije nego tresnem pare.
Unaprijed hvala.
p.s. Trudim se ne biti negativac, ne pricati protiv drzave, gledati optimisticno i svako malo se organi vlasti trude da mi sto vise otezaju posao. Drskost osoblja u mupu i nacin na kako su mi rekli da ne daju te podatke je strasan. znaci nisam ih pito sta rade sa supruznicima u krevetu, vec informaciju koju bi kao gradjan trebao dobiti. ne vidim razlog da tu stitimo privatnost kada je ne stitimo na milion nekih drugih polja koja su znatno bitnija.
- sorcerer
#2 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
to ti je tako....kao i za mnoge druge stvari.par puta mi se desilo isto.dok ne potegnes neku vezu neces dobiti informaciju...
- Bakir1
#3 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
nece, zakon o zastiti privatnih podataka ne dozvoljava to, a ti ako kupujes auto od vlasnika, sa vlasnickom nemas brige ako je auto prosao cips a sa vlasnickom jeste, nemas brige
-
condy
#4 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Vlasništvo se dokazuje vlasničkom knjižicom, registracija saobraćajnom knjižicom. Niko ti ne može garantovati da je sa vozilom sve uredno, pa i da je registrovano u BiH.
Uglavnom, neuredna papirologija onemogućava registraciju vozila, i na to pazi. Vozilo mora imati našu vlasničku knjižicu ili ako je uvoz pored strane orginal vlasničke knjižice i drugu papirologiju, posebno potvrdu od homologacije i carinsku deklaraciju. Pored toga, ljudima su najviše oduzimana registrovana vozila, a nekima nakon par godina poslije njihove prve registracije, obično na granici susjednih zemalja, jer je vozilo bilo na Interpolovoj listi ukradenih vozila.
Biro za saradnju sa interpolom je u Sarajevu. Na netu imaju kontakt brojevi, i ako mognes od njih dobiti podatke da li je vozilo slučajno na interpolovoj potjernici, to bi za tebe bilo puno bolje od podataka od MUP-a.
Uglavnom, neuredna papirologija onemogućava registraciju vozila, i na to pazi. Vozilo mora imati našu vlasničku knjižicu ili ako je uvoz pored strane orginal vlasničke knjižice i drugu papirologiju, posebno potvrdu od homologacije i carinsku deklaraciju. Pored toga, ljudima su najviše oduzimana registrovana vozila, a nekima nakon par godina poslije njihove prve registracije, obično na granici susjednih zemalja, jer je vozilo bilo na Interpolovoj listi ukradenih vozila.
Biro za saradnju sa interpolom je u Sarajevu. Na netu imaju kontakt brojevi, i ako mognes od njih dobiti podatke da li je vozilo slučajno na interpolovoj potjernici, to bi za tebe bilo puno bolje od podataka od MUP-a.
- Honda NSX
#5 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Jel to 100% molim te?Bakir1 wrote:nece, zakon o zastiti privatnih podataka ne dozvoljava to, a ti ako kupujes auto od vlasnika, sa vlasnickom nemas brige ako je auto prosao cips a sa vlasnickom jeste, nemas brige
Znaci auto registrovano 22.06.2012 zadnji put, odjavljeno garant 2013 isti datum. Kontam tada su sigurno opet provjerili kada je odjavljivo vlasnik auto, ne bi mu dali da odjavi ukradeno auto. Covjek mi je uslikao vlasnicku i saobracajnu i poslao. Nisam nesto sumnjicav al kaze triput mjeri pa sjeci. Molim te me uputi da budem siguran. Hvala!
-
shandrprcSA
#6 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
podatke nece dobiti preko tel. vec ako hoce da provjeri vozilo preko interpola mora sa istim da dodje pred PU jer u slucaju da je potraga za istim, vozilo se odmah oduzima.condy wrote: Biro za saradnju sa interpolom je u Sarajevu. Na netu imaju kontakt brojevi, i ako mognes od njih dobiti podatke da li je vozilo slučajno na interpolovoj potjernici, to bi za tebe bilo puno bolje od podataka od MUP-a.
- Bakir1
#7 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
ma sta imas paranoisati, ako kupujes od vlasnika kupi i zavrsi, ako neces odmah registrovati imas rizik kakav imas, da frajer taj od kojeg kupujes umre opet imas problem jer kako ces dokazati da si kupio i isplatio ga kada je pred zakonom on vlasnik.Honda NSX wrote:Jel to 100% molim te?Bakir1 wrote:nece, zakon o zastiti privatnih podataka ne dozvoljava to, a ti ako kupujes auto od vlasnika, sa vlasnickom nemas brige ako je auto prosao cips a sa vlasnickom jeste, nemas brige
Znaci auto registrovano 22.06.2012 zadnji put, odjavljeno garant 2013 isti datum. Kontam tada su sigurno opet provjerili kada je odjavljivo vlasnik auto, ne bi mu dali da odjavi ukradeno auto. Covjek mi je uslikao vlasnicku i saobracajnu i poslao. Nisam nesto sumnjicav al kaze triput mjeri pa sjeci. Molim te me uputi da budem siguran. Hvala!
savjet u rs-u su smijesno jeftine registracije, toliko jeftine da te probe koje hoces da uzmes cine 1/4 cijele registracije, savjet halali 300 KM vise i kupi registrovano auto koje ces prebaciti na svoje ime dolaskom u tvoj grad
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#8 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Tacno je. Ako auto ima nove tablice,vlasnicku ne moras brinuti da je za njim neka potjernica i sl. Slobodno kupuj.Honda NSX wrote:Jel to 100% molim te?Bakir1 wrote:nece, zakon o zastiti privatnih podataka ne dozvoljava to, a ti ako kupujes auto od vlasnika, sa vlasnickom nemas brige ako je auto prosao cips a sa vlasnickom jeste, nemas brige
- ned424
#9 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Evo ti da provjeris jel u Evropi ukradeno auto samo upisi broj sasije
http://www.stolencars24.eu/retrieve.php
http://www.stolencars24.eu/retrieve.php
- Honda NSX
#10 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Nema nove tablice, ali ima vlasnicku. Nije morao vaditi nove tablice jer je ostalo jos mjesta za stembilje u saobracajnoj. I dalje ok?mali_milojica wrote:Tacno je. Ako auto ima nove tablice,vlasnicku ne moras brinuti da je za njim neka potjernica i sl. Slobodno kupuj.Honda NSX wrote:Jel to 100% molim te?Bakir1 wrote:nece, zakon o zastiti privatnih podataka ne dozvoljava to, a ti ako kupujes auto od vlasnika, sa vlasnickom nemas brige ako je auto prosao cips a sa vlasnickom jeste, nemas brige
- Honda NSX
#11 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Kakve veze ima ako vlasnik umre? ja imam kupoprodajni ugovor mogu sve dokazati. ja sam pred zakonom vlasnik.Bakir1 wrote:ma sta imas paranoisati, ako kupujes od vlasnika kupi i zavrsi, ako neces odmah registrovati imas rizik kakav imas, da frajer taj od kojeg kupujes umre opet imas problem jer kako ces dokazati da si kupio i isplatio ga kada je pred zakonom on vlasnik.Honda NSX wrote:Jel to 100% molim te?Bakir1 wrote:nece, zakon o zastiti privatnih podataka ne dozvoljava to, a ti ako kupujes auto od vlasnika, sa vlasnickom nemas brige ako je auto prosao cips a sa vlasnickom jeste, nemas brige
savjet u rs-u su smijesno jeftine registracije, toliko jeftine da te probe koje hoces da uzmes cine 1/4 cijele registracije, savjet halali 300 KM vise i kupi registrovano auto koje ces prebaciti na svoje ime dolaskom u tvoj grad
- drndalo
#12 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Poslusaj Bakira, i prevodi odmah... Lakse je odmah... Dok dokazes, otekose muda...
- Bakir1
#13 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Honda NSX wrote:
Kakve veze ima ako vlasnik umre? ja imam kupoprodajni ugovor mogu sve dokazati. ja sam pred zakonom vlasnik.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#14 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Ja ga sa starim tablicama ne bih kupio,dok ga ne provjerim,taman da mi ga rodjeni brat prodaje.Nema nove tablice, ali ima vlasnicku. Nije morao vaditi nove tablice jer je ostalo jos mjesta za stembilje u saobracajnoj. I dalje ok?
- Bakir1
#15 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
kupim ja od svastike jednog forumasa auto, vlasnicka nova saobracajna i stare table sve legalno i normalno isto mup bl
- Honda NSX
#16 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
dobro kako da ga provjerim? MUP nece nista, sam kazes nije po zakonu.mali_milojica wrote:Ja ga sa starim tablicama ne bih kupio,dok ga ne provjerim,taman da mi ga rodjeni brat prodaje.Nema nove tablice, ali ima vlasnicku. Nije morao vaditi nove tablice jer je ostalo jos mjesta za stembilje u saobracajnoj. I dalje ok?
- Honda NSX
#17 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Da ga odma registrujem?drndalo wrote:Poslusaj Bakira, i prevodi odmah... Lakse je odmah... Dok dokazes, otekose muda...
Al kako da ga registrujem moram ga prvo vamo dovuci. Kako cu ga tamo registrovati, ne moze registracija biti za dan gotova? A onda ga ovdje prevoditi na sebe to ne znam ni kako i imam osjecaj da je nesto komplikovano...
iskreno sad sam se fakat pogubio sta je najpametnije da uradim...
- Honda NSX
#18 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
I jos nesto kontam. Ako ga je odjavio 2013 zar nisu i tad provjerili auto kad ga je odjavljivo?
- shlauf
#19 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Zar se ne mogu uzeti probne table na najkarći period i dovući auto u Sarajevo pod uslovom da je u voznom stanju i naravno tehnički ispravno ??
- drndalo
#20 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Ako ces ga kupiti, ja ne vidim zasto ti to vlasnik ne bi registrovao opet u BL na svoje ime, naravno prvo saznaj preko njega cijenu za komplet nove table i to. U BL to moze biti gotovo i za dan... Nije to Novi Grad Sarajevo...Honda NSX wrote:Da ga odma registrujem?drndalo wrote:Poslusaj Bakira, i prevodi odmah... Lakse je odmah... Dok dokazes, otekose muda...
Al kako da ga registrujem moram ga prvo vamo dovuci. Kako cu ga tamo registrovati, ne moze registracija biti za dan gotova? A onda ga ovdje prevoditi na sebe to ne znam ni kako i imam osjecaj da je nesto komplikovano...
iskreno sad sam se fakat pogubio sta je najpametnije da uradim...
- Honda NSX
#21 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
To je moj prvobitni plan. To sam provjerio sa dvije kuce koje osiguravaju i registruju da se probne mogu zavrsiti za dan i da se za oko 80-100 KM auto osigurana na tri dana i na probne i najnormalnije vozi do Sarajeva. Probne vratim, auto strpam u garazu, imam kupoprodajni ugovor i gotovo. To su mi potvrdili i u MUPU da je savrseno ok. A meni je jednostavno i povoljno. Nesto sada registrovati, pa prebacivati, pa vracati pare.shlauf wrote:Zar se ne mogu uzeti probne table na najkarći period i dovući auto u Sarajevo pod uslovom da je u voznom stanju i naravno tehnički ispravno ??
Medjutim tema je skrenula na drugu stranu.
Ono sto je mni cilj je biti siguran da auto nije ukradeno tu sam info nisam dobio. Ima vlasnicku, stare tablice. sta i kako da provjerim?
- Bakir1
#22 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
kako auto sa vlasnickom i saobracajnom koje glase na ime prodavca moze biti ukradeno?
-
esso_sa
#23 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
@NSX, ako auto ima vlasnicku i posljednji put registrovano 2012, nemas brige, prosao je kroz CIPS sistem i vec je uradjena provjera sasije itd... Nema veze sto su stare tablice
Ono sto tebi jos ostaje da uradis je vizuelni pregled broja sasije na autu i uporedjivanje sa podacima u saobracajnoj. Pregledas na licu mjesta jel sta prekucavano, ima li tragova kakvih malverzacija oko broja sasije - onako na limu itd...
Ako je i to OK, slobodno kupuj auto
Ono sto tebi jos ostaje da uradis je vizuelni pregled broja sasije na autu i uporedjivanje sa podacima u saobracajnoj. Pregledas na licu mjesta jel sta prekucavano, ima li tragova kakvih malverzacija oko broja sasije - onako na limu itd...
Ako je i to OK, slobodno kupuj auto
- Honda NSX
#24 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
ma sta ja znamBakir1 wrote:kako auto sa vlasnickom i saobracajnom koje glase na ime prodavca moze biti ukradeno?
-
530i
#25 Re: MUP nece da provjeri broj sasije
Dobro s takvom paranojom uopće izađeš na dnevnu svjetlost
Šalim se, ali pregledaj detaljno na autu...to u papirima je ok, ali pogledaj na autu gdje je ukucan broj šasije kako stvari stoje, i negdje sigurno ima pločicu / naljepnicu na kojoj također dođe broj šasije i neki drugi podaci....
Šalim se, ali pregledaj detaljno na autu...to u papirima je ok, ali pogledaj na autu gdje je ukucan broj šasije kako stvari stoje, i negdje sigurno ima pločicu / naljepnicu na kojoj također dođe broj šasije i neki drugi podaci....