MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
CaneBos

#1 MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by CaneBos »

Imam jedan nidje veze problem sa uplatom na depozitni racun KS. Uplatim u posti prosle sedmice za brzi pasos i danas odnesem na salter u MUP-u Novo Sarajevo da predam zahtjev, kazu mi da moram imati 1 primjerak, 2 ili 3 primjerak ne priznaju.
Posto sam nekim slucajem, Bog dragi zna kako original negdje zagubila i imam samo taj 2. primjerak uplate, vratim se do poste gdje sam uplatila i oni mi izlistaju listu gdje mi je uplata proknjizena. Odem ponovo sa tim natrag, pa u kancelariju za putne isprave i ponovo ista prica. Samo prvi primjerak, ne moze drugacije!
Pa dobro ljudi, sta ja sada da radim? Oni slijezu ramenima. Kaze, mozete traziti refundaciju uplate, ali vam i za to treba 1 primjerak! :-) :-) :-)

Izadjem iz te kancelarije i odem nize do ''sefa''. Udjem i ponovo sve ispricam. Kaze covjek, eto razumijem ja vas, ali svi daju 1.primjerak. Jedino da odete u postu gdje ste izvrsili uplatu pa da ispunite uplatnicu neka vam ovjere i daju 1. primjerak, a oni to onda nece proknjiziti.
Mi tako saljemo ljude, kad nemaju 1.primjerak.

Meni to u startu ne stima nesto, ali kaze tako covjek, a i valjda zna sta prica. Opet se ja vratim u postu, gdje me ljudi pogledaju onako blijedo i kazu da ne postoji sansa nikakva da se tako nesto napravi i ko mi uopste moze takvu glupost reci.
Ponovo se vratim, izvrsim novu uplatu i odem na salter u MUP i predam za pasos.
A ostaje mi sada, da na neki nacin, koji..trazim refundaciju sa Depozitnog racuna KS. Nemam rijeci, ali rijeci nemam za ovakav uhljupluk, nezainteresovanost, balvanluk, neznanje, nelogicnost, apsurdnost..ne znam vise sta!!!
U svoj ovoj frustraciji imam zelju da pokrenem tuzbu ili trazim pravni i zakonski osnov po kojem MUP ne priznaje 2 i 3 primjerak opste uplatnice!
muminovic

#2 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by muminovic »

Zaboravi na sve sto prije, ne isplati ti se raditi bilo sta, samo ces se nervirati nepotrebno.

Donjeo si im najvazniji dokaz koji se moze izdat, a to je dokaz da je uplata uredno prosla od strane banke sa pecatom banke, mnogo znacajnije od prvog primjerka, jer prvi primjerak ne dokazuje da je NOVAC I PROSAO - mogao si ga povuci odmah nakon uplate.
CaneBos

#3 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by CaneBos »

Ma ne mogu zaboraviti, 240KM je uplaceno i ponovo sam isti iznos morala uplatiti da bi dala je$eni 1.primjerak!
Ja cu im iscupati natrag ovih 240KM taman advokata morala angazovati. Pa nek platim i njegove troskove, ali ce dokazati zakonsku valjanost svog zahtjeva za 1.primjerkom ili ce mi iskesirati natrag duplo placeni novac!
studiorum_tuzlaensis

#4 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by studiorum_tuzlaensis »

Dokaz koliko su ograničeni u policiji. I onda se čude kad ih ljudi stereotipiziraju... Kao da se prvi primjerak ne može falisifikovati i slično.

Specifičan je slučaj, mislim da nemaš nikakav osnov da se žališ na to što traže prvi primjerak (možda je definisano njihovim unutrašnjim pravilnikom i procedurama), ali pare u svakom slučaju tražiš od Kantona, ne policije.
vješalica

#5 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by vješalica »

CaneBos wrote:Ma ne mogu zaboraviti, 240KM je uplaceno i ponovo sam isti iznos morala uplatiti da bi dala je$eni 1.primjerak!
Ja cu im iscupati natrag ovih 240KM taman advokata morala angazovati. Pa nek platim i njegove troskove, ali ce dokazati zakonsku valjanost svog zahtjeva za 1.primjerkom ili ce mi iskesirati natrag duplo placeni novac!
zar nisi mogla tražiti da se vrati novac tj. poništi transakcija?
ja sam tako u banci jednom ali nije bio mup ,uspjela sam izmajmunisati da sam greškom platila

koja idiotarija,pa uplatnice i imaju više primjeraka i vjerodostojne su
gamad,tamo niko niti pošten radi,sve lopuža koja je kupila radno mjesto jer su nesposobni
fuj
CaneBos

#6 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by CaneBos »

vješalica wrote:
CaneBos wrote:Ma ne mogu zaboraviti, 240KM je uplaceno i ponovo sam isti iznos morala uplatiti da bi dala je$eni 1.primjerak!
zar nisi mogla tražiti da se vrati novac tj. poništi transakcija?
ja sam tako u banci jednom ali nije bio mup ,uspjela sam izmajmunisati da sam greškom platila

koja idiotarija,pa uplatnice i imaju više primjeraka i vjerodostojne su
gamad,tamo niko niti pošten radi,sve lopuža koja je kupila radno mjesto jer su nesposobni
fuj
Ponistenje transakcije je moguce ali samo u toku istog radnog dana, kasnije vise nije moguce uraditi ponistenje transakcije, a ja sam uplatu izvrsila regularno, samo sto sam u toku par dana negdje zaturila prvi primjerak, a ostavila drugi primjerak.
Poenta i jeste u tom ''nepriznavanju'' drugih primjeraka uplatnice, po kom osnovu ih ne priznaju?! Na to pitanje mi niko nije znao dati konkretan odgovor, ni na salteru, ni u kancelariji za putne isprave, ni kod tog nekog ''sefa''. Slijezu ramenima..i indolentno ih zaboli neka stvar! :twisted:
CaneBos

#7 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by CaneBos »

Sarajmen wrote:Shvatam al' do tebe je. Nastoj tu refundaciju ostvariti jer si izmirila obavezu, i tako postala prioritet za ostvarivanje prava. Šta je stvarni razlog striktnog insistiranja na tzv ''prvom primjerku uplatnice'' ne znam, da li je to zakonski definisano na taj način također ne znam . Znam da iz tvog iskustva mi ostali možemo da izvučemo pouku. Hvala ti.
E na to pitanje cu da dobijem odgovor, odnosno da trazim odgovor, dokumentovano s njihove strane. Po kom osnovu..jer ako ga nema, onda cu im ga oboriti!
Ja sam sada u no win situaciji. Da trazim refundaciju od strane MUP KS, moram dobiti potvrdu od strane Depozitnog racuna KS da je uplata proknjizena na njihov racun, za taj zahtjev mi je opet potreban 1.primjerak uplate koji i jeste sporan meni !! :-) :-) :-)
CaneBos

#8 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by CaneBos »

studiorum_tuzlaensis wrote:Dokaz koliko su ograničeni u policiji. I onda se čude kad ih ljudi stereotipiziraju... Kao da se prvi primjerak ne može falisifikovati i slično.

Specifičan je slučaj, mislim da nemaš nikakav osnov da se žališ na to što traže prvi primjerak (možda je definisano njihovim unutrašnjim pravilnikom i procedurama), ali pare u svakom slučaju tražiš od Kantona, ne policije.
Da, ali zahtjev za refundaciju se prilaze u MUP-u, uz potvrdu da su pare uplacene na racun kantona.
CaneBos

#9 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by CaneBos »

studiorum_tuzlaensis wrote:Dokaz koliko su ograničeni u policiji. I onda se čude kad ih ljudi stereotipiziraju... Kao da se prvi primjerak ne može falisifikovati i slično.

Iako vidim da je sve, ali bas sve moguce u ovom apsurdistanu od drzave, ovde se radi o uplatama javnih prihoda, a javni prihodi su definirani zakonima, procedurama, uputama itd..dakle ne moze se neko tijelo ili organ u federaciji BiH prema javnoj uplati ponasati na jedan nacin, a svi ostali organi na drugi nacin. U svim drugim organima, 2 ili 3 primjerak uplate je posve mjerodavan. Samo ovde je naglaseno da mora biti 1.primjerak uplate koji u principu pripada UPLATIOCU po svakom osnovu.
shiny

#10 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by shiny »

Meni se čini ko da je problem u pošti bio, jer obično prvi i zadnji primjerak idu onome ko uplati... Prvi za predati, zadnji ko dokaz tebi. Bar je tako bilo kad sam ja uplaćivala
eeeeeee

#11 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by eeeeeee »

Nemoj da te to nervira mi smo banana drzava i to je tako u mup-u moj prijatelj je uplatio elektronskim bankarstvom da vidis tu drame :zzzz: . kaze mu lik sta je ovo (on isprintao uplatnicu) i na kraju je morao od banke tražiti da mu naprave uplatnicu i tako je riješio problem...

ali bi bilo dobro s tvoje strane ako već ideš do kraja radi ostalih da se više izađe na kraj s tim zasto ne priznaju pored 2,3,4 primjerka :skoljka: i online uplate :run:

P.S. uvijek se sjetim nadrealista jel to ti meni plaćas, daj bolan plati mi pare...

Od 3:20 :lol: :lol: :lol:

CaneBos

#12 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by CaneBos »

Jah ba..nije mi ni naumpalo elektronsko bankarstvo, a vecinu transakcija vec dugo tako obavljam. Jos samo ta drama je trebala.

Ne znam zaista, ali sve skupa je samo pokazatelj paradoksalnosti, nepripremljenosti, nelogičnosti i propusta u procedurama i pravilima. Sa druge strane imamo kancelarije pune telecih pogleda, koji ne zele ili ne umiju razmisljati izvan birokratske kutije.
karanana

#13 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by karanana »

upravo se i meni desilo isto to sa elektronskim bankarstvom. uplatio ja, odnijeo na salter a lik bleji ko koza kao sta mi je ovo. i onda sam morao u banku da mi ljudi napisu uplatnicu. ali nisam dodatno platio jer su oni vidjeli da je uplata izvrsena i na osnovu toga su mi napisali rucnu uplatnicu i ovjerili. to si mogla i ti uraditi, ne znam sto dade dodatnih 240.
debili zaostali.
CaneBos

#14 Re: MUP KS priznaje samo 1 primjerak!??

Post by CaneBos »

karanana wrote:upravo se i meni desilo isto to sa elektronskim bankarstvom. uplatio ja, odnijeo na salter a lik bleji ko koza kao sta mi je ovo. i onda sam morao u banku da mi ljudi napisu uplatnicu. ali nisam dodatno platio jer su oni vidjeli da je uplata izvrsena i na osnovu toga su mi napisali rucnu uplatnicu i ovjerili. to si mogla i ti uraditi, ne znam sto dade dodatnih 240.
debili zaostali.
Ja sam izvrsila uplatu u posti. I vratila se u postu da vidim sta mogu uciniti. Osim sto su mi dali svoj izvod knjizenja uplata i isprintali, to je to.
Kad sam pitala mogu li mi dati drugu uplatnicu da je ovjere, a da je ne proknjize, kazu nema sanse da se tako nesto napravi!

Tako da sam bila u sah-mat poziciji doslovno!

Al, pazi sad, meni sad predstoji dalja borba kako da refundiram tih 240KM. Jer traze da se uz Zahtjev za refundaciju prilozi opet ''Originalni 1. primjerak uplatnice''. :-) :roll:
Post Reply