MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zoro3

#376 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by zoro3 »

Champion wrote:
kokuz_sa wrote:i taj isti SDA je uspio otjerati ministra MUP-a koji se zalagao za to da se napravi zakon po kojem ce se u MUP zaposljavat kadar koji se obrazuje za to, tj studenti kriminalistike
Jel vama tj. studentima kriminalistike neko obecao da ce vas zaposliti u policijske organe, pa koliko vas proizvode morali bi sve sadasnje policajce i inspektore otpustit da bi toboze vas ugurali. Halo u ovoj zemlji malo ko radi ono za sta se skolovao. Mozda ono za sta sam se ja skolovao sad radi frizer il kriminalista. Sta se to na faxu naucili? isto sto i svi ostali tj. nista sto mozete primjeniti u praksi. Samo kukate kako vam mjesta zauzimaju ekonomisti pravnici itd. ima test brate pa izvolite, neki od vas imaju stomake do zuba pa jel bi vas trebali primit jer ste kriminalisti.
Nije problem pravo i ekonomija, problem su agronomi,vaspitačice predškolskog odgoja,treneri i sl.
Moje mišljenje da treba urediti ovu oblast tako ta se prijem ograniči na slijedeće struke:1.pravo 2.kriminalistika 3.Viša škola unutrašnjih poslova 4. ekonomija 5.političke nauke-smjer sigurnosti.. Trenutnim propisima koji uređuju ovu oblast, do daljnjega će u ovoj državi na poslovima policijskih i krim službenika raditi veterinari, sociolozi, mesari, kuhari i čitav niz "više kvalificiranijih stručnjaka" od pravnika,ekonomosta, kriminalista itd....
Ako već gospoda to ne želi učiniti da ne bi bilo diskriminacije, onda u svim oblastima treba omogućiti prijem bez obzira na stručna zvanja.Tako da bi npr. dipl. pravnik mogao biti veterinar, dipl. kriminalista agronom, dipl. ekonomista vaspitač u vrtićima i sl.
forza_juve

#377 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by forza_juve »

balooon wrote:hocemo li imati kakva primanja dok nam traje obuka na vracama ako i prodjemo na konkursu?
50 KM mjesecno 8-) 8-) 8-) 8-)
brčak

#378 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by brčak »

Ćosić bolonjcima ne da posao u policiji
VIJESTI IZ BIH, 20.11.2012

Budimlića obavijestio da čeka da dođe drugi ministar kojem će Pravilnik poslati

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je jučer "krnji" Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Prema riječima resornog ministra Muhameda Budimlića, to znači da će Uprava administracije i Ured ministra, kao organizacione jedinice MUP-a, moći zapošljavati radnike koji imaju bolonjsku diplomu prvog, drugog ili trećeg ciklusa.

- Međutim, Upravi policije kojom rukovodi komesar Vahid Ćosić to neće biti moguće jer je komesar odbio dostaviti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Uprave policije. Ovim činom Ćosić je onemogućio upošljavanje državnih službenika s bolonjskom diplomom koje se izdaju još od 2005. godine. Tako je diskriminirao sve koje imaju završen jedan od tri ciklusa školovanja jer se ne mogu zaposliti u Upravu - naveo je Budimlić.

Ćosić je Budimlića obavijestio da ne želi njemu dostaviti Pravilnik te da čeka da dođe drugi ministar kojem ga planira poslati.

- Postavlja se pitanje šta ako ne bude imenovan novi ministar. Znači li to da komesar u naredne dvije godine neće uraditi ono na što ga zakon obavezuje - dodaje Budimlić.

Vlada je jučer posebnim zaključkom, ipak, obavezala MUP da u roku od 30 dana pokrene proceduru usaglašavanja i izrade dijela Pravilnika koji se odnosi na Upravu policije.
Lud, zbunjen, normalan.............?
Hemera

#379 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Hemera »

zoro3 wrote: Nije problem pravo i ekonomija, problem su agronomi,vaspitačice predškolskog odgoja,treneri i sl.
Moje mišljenje da treba urediti ovu oblast tako ta se prijem ograniči na slijedeće struke:1.pravo 2.kriminalistika 3.Viša škola unutrašnjih poslova 4. ekonomija 5.političke nauke-smjer sigurnosti.. Trenutnim propisima koji uređuju ovu oblast, do daljnjega će u ovoj državi na poslovima policijskih i krim službenika raditi veterinari, sociolozi, mesari, kuhari i čitav niz "više kvalificiranijih stručnjaka" od pravnika,ekonomosta, kriminalista itd....
Ako već gospoda to ne želi učiniti da ne bi bilo diskriminacije, onda u svim oblastima treba omogućiti prijem bez obzira na stručna zvanja.Tako da bi npr. dipl. pravnik mogao biti veterinar, dipl. kriminalista agronom, dipl. ekonomista vaspitač u vrtićima i sl.
prvo navodiš kako su problemi agronomi itd..pa poslije nalupas ko bi trebao da radi, pa jos opet nalupas kako kriminalisti sada rade jer su "vise kvalificirani strucnjaci"...odluci se koga ces gdje smjestiti i nemoj zaboraviti da vise ne postoji skola za skolovanje kadra unutrasnjih poslova ala policijske srednje i vise skole.
zoro3

#380 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by zoro3 »

Hemera wrote:
zoro3 wrote: Nije problem pravo i ekonomija, problem su agronomi,vaspitačice predškolskog odgoja,treneri i sl.
prvo navodiš kako su problemi agronomi itd..pa poslije nalupas ko bi trebao da radi, pa jos opet nalupas kako kriminalisti sada rade jer su "vise kvalificirani strucnjaci"...odluci se koga ces gdje smjestiti i nemoj zaboraviti da vise ne postoji skola za skolovanje kadra unutrasnjih poslova ala policijske srednje i vise skole.
:roll:
-Navodnici se koriste i za izražavanje drugoga, prenesenog značenja, obično kao ironija.
-Visoka škola unutrašnjih poslova Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina :run:
a.dis

#381 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by a.dis »

Ovi iz Visoke škole unutrašnjih poslova imaju status kao diplomirani pravnici izgleda.
Hemera

#382 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Hemera »

u federaciji ne postoji,republika srpska me ne zanima,a policijska akademija nema status visokoškolske ustanove(FBiH)
policijski smjer i kriminalistički na toj akademiji u rs-u
nešto kao i par smjerova FKN u Sa
sema911

#383 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by sema911 »

decki i djevojke samo ne nesajedajte ako vam neko obeca neku stelu za ovaj posao i trazi pare zauzvrat da ne ispusite foru ko jaa
Hemera

#384 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Hemera »

znaci vec si ispusio
balooon

#385 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by balooon »

forza_juve wrote:
balooon wrote:hocemo li imati kakva primanja dok nam traje obuka na vracama ako i prodjemo na konkursu?
jel moguce da je samo 50 km?..inace jel se pri obuci na vracama noci ili se ide kuci,kako to sve hoda?
balooon

#386 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by balooon »

sema911 wrote:decki i djevojke samo ne nesajedajte ako vam neko obeca neku stelu za ovaj posao i trazi pare zauzvrat da ne ispusite foru ko jaa
nisi valjda dao pare,koliko je ispusenih eura?
kokuz_sa

#387 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by kokuz_sa »

balooon wrote:
forza_juve wrote:
jel moguce da je samo 50 km?..inace jel se pri obuci na vracama noci ili se ide kuci,kako to sve hoda?
hahaha
gore zivis..
dobijes sobu, cimera
imas nakon par sedmica prvih dobijes da mozes izlaziti vani
al da si do 22h na akademiji, doduse sve zavisi pod cijom palicom budes i koliko ti je strog nadredjeni..
kasnije nekad ce biti
od petka si free nakon zavrsene obuke pa da se javis tek u ponedjeljak ujutro kad treba na obuku
Cracked

#388 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Cracked »

Champion wrote:
kokuz_sa wrote:i taj isti SDA je uspio otjerati ministra MUP-a koji se zalagao za to da se napravi zakon po kojem ce se u MUP zaposljavat kadar koji se obrazuje za to, tj studenti kriminalistike
Jel vama tj. studentima kriminalistike neko obecao da ce vas zaposliti u policijske organe, pa koliko vas proizvode morali bi sve sadasnje policajce i inspektore otpustit da bi toboze vas ugurali. Halo u ovoj zemlji malo ko radi ono za sta se skolovao. Mozda ono za sta sam se ja skolovao sad radi frizer il kriminalista. Sta se to na faxu naucili? isto sto i svi ostali tj. nista sto mozete primjeniti u praksi. Samo kukate kako vam mjesta zauzimaju ekonomisti pravnici itd. ima test brate pa izvolite, neki od vas imaju stomake do zuba pa jel bi vas trebali primit jer ste kriminalisti.
De malo nebulozi. Zaboli i mene i 90% ljudi ovdje sto ti ne radis za sta si se skolovao, to je tvoj problem. Ja ne vidim da difovici obavljaju posao hirurga, arhitekte niti se zaposljavaju kao pravnici ali ocigledno je za struku kriminaliste sve dozvoljeno. Ako si ti zavrsio neki haharski fakultet to je cisto tvoj problem. Mi smo jedina zemlja u evropi koja ima vodoinstalatere kao inspektore i cistacice kao sudije ustavnog suda (ona tuka iz sda)
Champion

#389 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Champion »

Cracked wrote:
Champion wrote:
De malo nebulozi. Zaboli i mene i 90% ljudi ovdje sto ti ne radis za sta si se skolovao, to je tvoj problem. Ja ne vidim da difovici obavljaju posao hirurga, arhitekte niti se zaposljavaju kao pravnici ali ocigledno je za struku kriminaliste sve dozvoljeno. Ako si ti zavrsio neki haharski fakultet to je cisto tvoj problem. Mi smo jedina zemlja u evropi koja ima vodoinstalatere kao inspektore i cistacice kao sudije ustavnog suda (ona tuka iz sda)
Prijatelju ti i 90 posto kriminalista ovdje kukate zato sto ne rade u policiji, a ne ja. Moj faks je medju 5 najjacih i zavrsen je na univerzitetu u sarajevu, znaci vjerovatno po kategorizaciji koju prave pametniji ljudi od mene i tebe mnogo je jaci od tvog, bez namjere da ikoga ponizavam al prijatelju komentar ti nije na mjestu. Necu ti uzeti za zlo al procitaj jos jednom moj komentar, onaj koji si citirao, ja sam htio reci i poenta je u tome da toliko proizvode kriminalista da je nemoguce da ih i 30 % zavrsi u policiji i da previse pravite problem oko toga. Naravno da nisam za to da vodoinstalateri rade ovaj ili drugi posao gdje se zahtjeva VSS ali ako zakon ostavlja mogucnost da pravnik konkurise na ovaj konkurs nema tu puno price. Sistem je nakaradan i ta neuskladjenost obrazovnog sistema sa hajmo reci privredom gdje nema konsultacija o potrebama trzista za kadrovima, a ne ja i ti, nisi ti kriv kad kazes da sam ja zavrsio haharski fakultet iako o tome ne znas ama bas nista, vjerovatno je to posljedica frustracije koja se nakuplja duze vremena i koja je razumljiva s obzirom na nemogucnost pronalaska posla pa dal u policiji ili negdje drugo nebitno.

Pozdrav
macmac

#390 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by macmac »

Tvoj fakultet je medju 5 najjacih i tvoj fakultet je mnogo jaci od njegovog. Hahhahaha sto me nasmija s ovom izjavom. Nego de ti meni reci zasto si ti sa tako jakim fakultetom jos uvijek nezaposlen? Nemoj se naci uvrijedjenim, samo me zanima.
Champion

#391 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Champion »

macmac wrote:Tvoj fakultet je medju 5 najjacih i tvoj fakultet je mnogo jaci od njegovog. Hahhahaha sto me nasmija s ovom izjavom. Nego de ti meni reci zasto si ti sa tako jakim fakultetom jos uvijek nezaposlen? Nemoj se naci uvrijedjenim, samo me zanima.
Sta je tu smijesno? I ne pada mi na pamet da ti objasnjavam sta radim, a ono sto sam napisao uopste ne znaci da sam nezaposlen. A to takodjer ne znaci da necu konkurisati i ovdje. Haj vozdra odoh radit sklekove
adnansax

#392 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by adnansax »

I takodje ne znaci da ces biti primljen..A sudeci prema tvom "moj fax je najjaci u sarajevu" stavu :shock: , sigurno ces biti prvi od onih koji ce pljuvati po konkursu i primljenim kadetima..

Ne kontam sto si toliko uzeo na zub kriminaliste, pa ekonomista i pravnika godisnje diplomira mnogo vise,i oni kao ne kukaju sto nemaju posla???Kako da ne :lol:

Slazem se za to da fakulteti samo uzimaju kes i izbacuju kadrove bez ikakve strategije zaposljavanja nakon istog,ali tako je u cijeloj zemlji a ne samo na kriminalistici.
Cracked

#393 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by Cracked »

...
nera18

#394 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by nera18 »

Pobogu cim se vi bavite :) Sta u danasnje vrijeme znaci jak fakultet lol
Hajd ako nekom nije mrsko nek napise gdje se sta vadi s ove liste, ja sam zavrsila dva lagana fakulteta znate :D
adnansax

#395 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by adnansax »

nera18 wrote:Pobogu cim se vi bavite :) Sta u danasnje vrijeme znaci jak fakultet lol
Hajd ako nekom nije mrsko nek napise gdje se sta vadi s ove liste, ja sam zavrsila dva lagana fakulteta znate :D
izjave - 2 kom - opstina prebivalista (dzabalesku)
drzavljanstvo i rodni list - po 1 kom - opcina rodjenja (placa se ako nisi na birou)
diploma - 1 kom - 10 000 u sbk :D
sretno
nera18

#396 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by nera18 »

adnansax wrote:
nera18 wrote:Pobogu cim se vi bavite :) Sta u danasnje vrijeme znaci jak fakultet lol
drzavljanstvo i rodni list - po 1 kom - opcina rodjenja (placa se ako nisi na birou)
sretno
8. uvjerenje nadležnog suda da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak (ne starije od 3 mjeseca) :D

koliko se ceka na ovo uvjerenje? uputa? vjerovatno je vec bilo, izvinjavam se, nisam pratila :)
adnansax

#397 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by adnansax »

nera18 wrote:
adnansax wrote:
sretno
8. uvjerenje nadležnog suda da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak (ne starije od 3 mjeseca) :D

koliko se ceka na ovo uvjerenje? uputa? vjerovatno je vec bilo, izvinjavam se, nisam pratila :)
ne treba to.procitaj izmjenu i dopunu konkursa na stranici mupa
nera18

#398 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by nera18 »

jesam u medjuvremenu, izvinjavam se :) pripremam se za ujutro, psiho-fizicki :)
balooon

#399 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by balooon »

na koji nacin se popunjavaju ove dvije izjave sto dajemo u opstini..pretpostavljam nesto tipa,ovim putem izjavljujem itd..ako sam shvatio kupi se obrazac za izjavu popuni ovjeri..jel to procedura?
balooon

#400 Re: MUP KS - Konkurs za zaposljavanje

Post by balooon »

..
Post Reply