Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Idemedosumom

#376 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Idemedosumom »

Smrcak15 wrote:
Idemedosumom wrote:
Saheeh al-Bukhaari, Kitaab al-Birr wa’s-Silah wa’l-Adaab:
Zuhayr ibn Harb narrated to us: Jareer ibn al-A‘mash narrated to us, from Abu’d-Duha, from Masrooq, from ‘Aa’ishah who said: Two men entered upon the Messenger of Allah (blessings and peace of Allah be upon him), and he spoke to them about something that I do not know what it was, but they made him angry, so he cursed them and reviled them. Then when they left I said: O Messenger of Allah, if there is anyone who has attained anything good, these two (definitely) did not attain it. He said: “Why is that?” I said: You cursed them and reviled them. He said: “Do you not know what I have asked of my Lord? I said: O Allah, I am only human; if I curse or revile any of the Muslims, then make it a means of purification and reward for him.”
Evo ponovo. Prevest ću ti ako imaš poteškoća?
https://islamqa.info/en/147389

...and the reason that necessitated these harsh words on the part of the Prophet (blessings and peace of Allah be upon him) was mentioned in the report narrated by the commentators on the hadith, which was that the two men who had spoiled the spring for the Muslims during the Tabook campaign were hypocrites, who had done that deliberately in order to cause harm to the Muslims and cut off the water supply for them. So the Prophet (blessings and peace of Allah be upon him) punished them with the minimum penalty that a ruler could impose upon people, which was by rebuking them verbally and uttering harsh words.

Al-Waaqidi (may Allah have mercy on him) said:

According to what I was told, four of the hypocrites – Mu‘tab ibn Qushayr, al-Haarith ibn Yazeed at-Taa’i, Wadee‘ah ibn Thaabit and Zayd ibn Laseet – got there before him. End quote from ar-Rawd al-Anif (7/384). See also Maghaazi Ibn Ishaaq (605-606).

Ibn Hazm (may Allah have mercy on him) said:

These two men deserved to be reviled by the Prophet (blessings and peace of Allah be upon him) for going against his instructions not to touch the water. End quote.

Al-Ihkaam fi Usool al-Ahkaam (3/282)
Nemoj se bolan isključivo copy/paste-om baviti.

Pročitaj hadis još jednom, Poslanik s.a.v.a. je upitan za dvojicu koju je proklinjao, pa je dao obrazloženje:

“Do you not know what I have asked of my Lord? I said: O Allah, I am only human; if I curse or revile any of the Muslims, then make it a means of purification and reward for him.”

Što bi trebalo značiti da je Poslanik priznao svoju grešku, pa dovi Allahu da je ispravi.

Ako su u pitanju munafici, zašto jednostavno nije rekao, kleo sam ih jer su munafici koji su štetu muslimanima nanijeli?
Odnosno, zašto činiti dovu za munafike, štetnike?

Ovaj komentator hadisa, poput tebe, želi da ga po svaku cijenu opravda.
Towelie

#377 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Uspalili se mu'mini i njihovi pomagaci kulturološki muslimani ko kutnjak. :mrgreen: Tacno se takmice ko ce smislit goru uvredu, sve po serijatu i pravilima forumanja. :thumbup:

Od mene necete dobiti neku losu rec u suprotnom smeru, a sa uvredama ste kazali o sebi vise nego o meni. :)
kerima1

#378 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by kerima1 »

Towelie wrote:Uspalili se mu'mini i njihovi pomagaci kulturološki muslimani ko kutnjak. :mrgreen: Tacno se takmice ko ce smislit goru uvredu, sve po serijatu i pravilima forumanja. :thumbup:

Od mene necete dobiti neku losu rec u suprotnom smeru, a sa uvredama ste kazali o sebi vise nego o meni. :)
:thumbup:
Bio si karakter i kao vehabija,a i sada :kiss:
zagortenej

#379 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by zagortenej »

“Ko je bio dobar u džahilijetu, dobar je i u islamu“
:mrgreen:
kerima1

#380 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by kerima1 »

zagortenej wrote:“Ko je bio dobar u džahilijetu, dobar je i u islamu“
:mrgreen:
Istina,a i obratno :D
RasAlGhul

#381 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by RasAlGhul »

arzuhal wrote:
RasAlGhul wrote:Stani malo, pa Ajša je već bila udata prije braka sa Poslanikom, razvedena pa se tek za Poslanika uzela, znači imala dvije godine kad se prvi put udala :D
Nije, ona je udata za Poslanika 7 godina prije rođenja, Poslanik joj ime izabrao dok se još nije ni rodila. 7+2 = 9.
:D
seln

#382 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by seln »

kerima1 wrote:
Towelie wrote:Uspalili se mu'mini i njihovi pomagaci kulturološki muslimani ko kutnjak. :mrgreen: Tacno se takmice ko ce smislit goru uvredu, sve po serijatu i pravilima forumanja. :thumbup:

:thumbup:
Bio si karakter i kao vehabija,a i sada :kiss:
Jeste, jeste... uzor svim vehabijama.
Kao sto je sad uzor svim kompleksasima.
L u c i f e r

#383 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by L u c i f e r »

:izet:
Smrcak15

#384 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:

Pročitaj hadis još jednom, Poslanik s.a.v.a. je upitan za dvojicu koju je proklinjao, pa je dao obrazloženje:

“Do you not know what I have asked of my Lord? I said: O Allah, I am only human; if I curse or revile any of the Muslims, then make it a means of purification and reward for him.”

Što bi trebalo značiti da je Poslanik priznao svoju grešku, pa dovi Allahu da je ispravi.

Ako su u pitanju munafici, zašto jednostavno nije rekao, kleo sam ih jer su munafici koji su štetu muslimanima nanijeli?

Kakva je to greska ako izgrdi rijecima licemjere???
Zejnep

#385 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Zejnep »

Tek skontah da si sandžaklija. Pa što ne reče prije? :mrgreen:
Baran

#386 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Baran »

Zejnep wrote:
Sad mi je sve jasno, jel'? :lol:
Idemedosumom

#387 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Idemedosumom »

Smrcak15 wrote:
Idemedosumom wrote:

U pitanju je proklinjanje i grđenje. U tom hadisu ne piše da su u pitanju munafici, nisu imena ljudi navedena. To komentator nagađa.

Ali ako i jesu munafici, zašto se onda Poslanik pravda riječima "i ja sam samo čovjek" i zašto čini dovu za njih, kao kompenzaciju za proklinjanje?

Nije li lakše odbaciti taj hadis?
Towelie

#388 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Baran wrote:
Zejnep wrote:
Jeste vala, to ono glup ko Bosanac. :P
Smrcak15

#389 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:
Smrcak15 wrote:
Idemedosumom wrote:

U pitanju je proklinjanje i grđenje. U tom hadisu ne piše da su u pitanju munafici, nisu imena ljudi navedena. To komentator nagađa.

Ali ako i jesu munafici, zašto se onda Poslanik pravda riječima "i ja sam samo čovjek" i zašto čini dovu za njih, kao kompenzaciju za proklinjanje?

Nije li lakše odbaciti taj hadis?
Cuj odbacit :)

Ja te pitam je li pogrijesio sto je izgrdio ih zbog njihove greske
sekerbay

#390 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by sekerbay »

Taj hadis je slab, a vi kako god hoćete. :wink:
Idemedosumom

#391 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Idemedosumom »

Nije samo grdio, nego je i proklinjao.

Gore si naveo hadis kako Poslanik nije htio mušrike proklinjati, što bi onda dvojicu muslimana? Osim ako nije pogriješio, kako u hadisu i sam priznaje.
triconja

#392 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by triconja »

Towelie wrote:
Baran wrote:
Zejnep wrote:
Jeste vala, to ono glup ko Bosanac. :P
Ne mozes nikad bit gluplji od mene, sta se falis, ha? :lol: :lol: :lol:
Zejnep

#393 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Zejnep »

Baran wrote:
Zejnep wrote:
Meni jeste :mrgreen:
Idemedosumom

#394 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Idemedosumom »

sekerbay wrote:Taj hadis je slab, a vi kako god hoćete. :wink:
Čak i da je ocijenjen najbolje, ja ga odbacujem, a Smrcak ga brani k'o da je Kur'an.
Towelie

#395 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Ne mozes nikad bit gluplji od mene, sta se falis, ha? :lol: :lol: :lol:[/quote]
Ne znaš ti kad se ja potrudim. :P Sad ce uletit neki bog humora da napise kako se to vidi kad sam otvorio ovu temu xe xe
triconja

#396 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by triconja »

Towelie wrote: Ne znaš ti kad se ja potrudim. :P Sad ce uletit neki bog humora da napise kako se to vidi kad sam otvorio ovu temu xe xe
Jel se slucajno prezivas rastoder?
sekerbay

#397 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by sekerbay »

Idemedosumom wrote:Smrcak ga brani
Brani ga njegov nefs.
Dakle, ne možemo ga optužiti da je namjerno slagao na poslanika. :)
Towelie

#398 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

triconja wrote:
Towelie wrote: Ne znaš ti kad se ja potrudim. :P Sad ce uletit neki bog humora da napise kako se to vidi kad sam otvorio ovu temu xe xe
Jel se slucajno prezivas rastoder?
No. :-D Bio bih u problemu da mi je prezime puka slučajnost.
Baran

#399 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Baran »

Smrle i Towelie; dvije strane jedne medalje.
Zejnep

#400 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Zejnep »

Baran wrote:Smrle i Towelie; dvije strane jedne medalje.
O da :thumbup:
Locked