Sara03, jesi li i ti nekad ranije apologetisala ovakve stvari ili mi se čini? Izvini ako sam te pomesao sa nekom drugom osobom.Sara03 wrote:Švedski sto, uzmeš šta ti paše.славянин wrote: Znaci sunnet je u principu neko prihvata neke hadise od nekog a neko drugi od nekog drugog i malo od jednog i drugog jeli ?
Isto.славянин wrote:E vidis takve "naredbe" od Boga me udaljuju od istog (barem u kontekstu Boga u kojeg se vjeruje po Krscanstvu,Islamu itd.)
Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
- Towelie
#101 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Last edited by Towelie on 23/01/2018 15:11, edited 1 time in total.
- Baran
#102 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
U pravu si, nisi nigdje napisao "Ja sam produhovljeni znalac", to ti priznajem.Towelie wrote: Ja nikad nisam tvrdio da sam "produhovljeni znalac" niti šta tome slično, to je jos jedna zamka za ego.![]()
Nije mi cilj poniziti Islam, (niti to kao pojedinac mogu), vec postaviti neka pitanja za koja smatram da i sami muslimani imaju koristi ako na njih daju iskrene odgovore. Sebi, ostalima ne moraju. Pisem o islamu jer mi je to kulturološki background, religija koju sam praktikovao i koju najbolje i poznajem, pa je valjda i logično da se njome i bavim. Ne bih sad govorio o nijetu svojih pisanija, pisao je arzo o tome, on valjda bolje zna od mene zašto ovo pisem.![]()
Jedino mogu kazati da nije iz mrznje i zelje za ponižavanjem Islama, a Allax mi je dovoljan svedok.
Pod "korist" smatraš da muslimanima otvoriš oči, kao što si ih sebi otvorio (O, veliki znalče)?
I ne, nije logično da se baviš onime što si odbacio i smatraš netačnim, zar te traženje mana u nečemu što se tebe trenutno ne tiče i nije dio tvog života ne koči da ono...napreduješ ka prosvjetljenju? Hoćeš da pomogneš ljudima tako da odbace ono što smatraš da je loše za njih, a pritom im ne nudiš nikakvu alternativu. To čuvaš za sebe, kao i nijet svojih pisanja.
Ma bravo brate, svaka čast.Jedino mogu kazati da nije iz mrznje i zelje za ponižavanjem Islama, a Allax mi je dovoljan svedok.
- Towelie
#103 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Zar nije isto uradio Muhamed nakon dogadjaja iz pećine? Mogao je on to zadrzati samo za sebe, pustiti ostale idolopoklonike da ostanu na cemu jesu, to ionako vise nije bio deo njegovog života. Medjutim, nije, prvo je tajno a zatim i javno pozivao u Islam.Baran wrote:U pravu si, nisi nigdje napisao "Ja sam produhovljeni znalac", to ti priznajem.Towelie wrote: Ja nikad nisam tvrdio da sam "produhovljeni znalac" niti šta tome slično, to je jos jedna zamka za ego.![]()
Nije mi cilj poniziti Islam, (niti to kao pojedinac mogu), vec postaviti neka pitanja za koja smatram da i sami muslimani imaju koristi ako na njih daju iskrene odgovore. Sebi, ostalima ne moraju. Pisem o islamu jer mi je to kulturološki background, religija koju sam praktikovao i koju najbolje i poznajem, pa je valjda i logično da se njome i bavim. Ne bih sad govorio o nijetu svojih pisanija, pisao je arzo o tome, on valjda bolje zna od mene zašto ovo pisem.![]()
Jedino mogu kazati da nije iz mrznje i zelje za ponižavanjem Islama, a Allax mi je dovoljan svedok.I bravo za prepoznavanje zamki za ego.
Pod "korist" smatraš da muslimanima otvoriš oči, kao što si ih sebi otvorio (O, veliki znalče)?
I ne, nije logično da se baviš onime što si odbacio i smatraš netačnim, zar te traženje mana u nečemu što se tebe trenutno ne tiče i nije dio tvog života ne koči da ono...napreduješ ka prosvjetljenju? Hoćeš da pomogneš ljudima tako da odbace ono što smatraš da je loše za njih, a pritom im ne nudiš nikakvu alternativu. To čuvaš za sebe, kao i nijet svojih pisanja.
Ma bravo brate, svaka čast.Jedino mogu kazati da nije iz mrznje i zelje za ponižavanjem Islama, a Allax mi je dovoljan svedok.
- HardcoreMX
#104 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
ne, prvo ga moras upaliti pa odgovoriti na postavljena pitanja....славянин wrote: Quran (nalaze postivanje sunneta) ------- > Hadisi (Bukhari i Muslim) -------- > Muhamed je ozenio djevojcicu kada je imala 6 godina a konzumirao brak kada je imala 9 (ne kazem da se tvrdi da treba zeniti djevojcice od 9 godina nego da je to po ovome iznad sasvim OK)
Da bi vjerovao moram da pitam jeli... ili da samo citam i to je to da iskljucim mozak i .
- Baran
#105 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Da, pozivao u Islam.. Nije samo palamudio i nabrajo ne valja vam ovo ne valja vam ono.Towelie wrote: Zar nije isto uradio Muhamed nakon dogadjaja iz pećine? Mogao je on to zadrzati samo za sebe, pustiti ostale idolopoklonike da ostanu na cemu jesu, to ionako vise nije bio deo njegovog života. Medjutim, nije, prvo je tajno a zatim i javno pozivao u Islam.
- Towelie
#106 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Da bi se posuda spoznaje napunila cistom vodom mora se prvo izbaciti ona prljava, ustajala koja se već unutra nalazi. Takodje, ako je posuda puna vise ništa ene moze u nju stati. Imas u sufijskoj tradiciji o srcu kao posudi, kapacitetu raznih posuda, ulivanju kapi u okean i slicne alegorije posto sam video na onoj temi da ti je sufizam blizak.Baran wrote:Da, pozivao u Islam.. Nije samo palamudio i nabrajo ne valja vam ovo ne valja vam ono.Towelie wrote: Zar nije isto uradio Muhamed nakon dogadjaja iz pećine? Mogao je on to zadrzati samo za sebe, pustiti ostale idolopoklonike da ostanu na cemu jesu, to ionako vise nije bio deo njegovog života. Medjutim, nije, prvo je tajno a zatim i javno pozivao u Islam.
- JVC
#107 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Gdje si nasao te informacije za Josipa? Da nisu opet brojcana cuda?Smrcak15 wrote:
pa Josip 90 Godina ozenio Mariju(Majku isusa) koja je bila 13 godina
Nijedan stih u Bibliji ne spominje Josipove godine, tako da je sve ostalo samo nagadanje.
- Bloo
- Globalna šefica
#108 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Svjesna sam da imaš forumsku personu koja nije dužna da ikome išta otvoreno i direktno odgovara (te ne mora biti odraz tvoje ličnosti irl) iz subjektivnih razloga, ali ako više ljudi primjeti određen vrstu eskapizma kod tebe u izbjegavanju odgovora na način da je toliko uopšten i beskarakteran (odnosno u svojoj suštini ne izražava tvoje mišljenje, već je više neki general stance) da jednostavno ne odražava nikakvo snažno mišljenje ili mindset te osobe (a koja se posmatra i smatra kao obrazovaniji forumaš po tom pitanju), naravno da će te podjebavati.arzuhal wrote:
Haj probaj me nešto pitat
ah da pitanje: ima li žena derviša? ako ne, zašto?
Last edited by Bloo on 23/01/2018 15:24, edited 1 time in total.
- славянин
#109 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
he Sunnah is indivisible from the Quran, for it is the living interpretation of the Quran by Prophet Muhammad (saas), the possessor of great moral values who had such great consideration for believers that he would become distressed when they were troubled and would relieve them of their burdens and chains of bigotry.HardcoreMX wrote:ne, prvo ga moras upaliti pa odgovoriti na postavljena pitanja....славянин wrote: Quran (nalaze postivanje sunneta) ------- > Hadisi (Bukhari i Muslim) -------- > Muhamed je ozenio djevojcicu kada je imala 6 godina a konzumirao brak kada je imala 9 (ne kazem da se tvrdi da treba zeniti djevojcice od 9 godina nego da je to po ovome iznad sasvim OK)
Da bi vjerovao moram da pitam jeli... ili da samo citam i to je to da iskljucim mozak i .evo dodatna..gdje se u Kur'anu spominje Bukhari i Muslim?! gdje pise u Kur'anu doslovno sto tvrdis za 6 i 9 godina?! satra se trazeci to, ali jok ne ide, a ti imas vidim znanja pa de reci da naucim nesto...
The Quran cannot be understood and implemented in one`s life without the Sunnah. For example, in the Quran Allah tells believers to be affectionate toward each other, speak good words, and behave modestly. Commanding the right, forbidding the wrong, communicating the moral values of Islam to all humanity are set out as obligatory duties (fara`id). Cleanliness has been made obligatory. However, such matters are explained in the Quran in certain ways. Believers learn about the examples how to actually implement all these commands in their lives by means of the practices of the Prophet (saas). In the Quran, Allah (swt) reveals:
You have an excellent model in the Messenger of Allah, for all who put their hope in Allah and the Last Day and remember Allah much. (Surat al-Ahzab :21)
The Prophet (saas) is a role model. Believers look at his Sunnah and learn how to implement its precepts and practices in their lives. Indeed, as soon as one looks at the Sunnah, one can see that the Prophet (saas) instructed his community in all matters and showed them how to act befitting a Muslim`s honor. The Prophet`s (saas) entire life reveals a seriousness, responsibility, and sensitivity of which not even the slightest detail is neglected. This is the result of our Prophet (saas) having taught "wisdom," alongside the Quran, to his community:
Allah showed great kindness to the believers when He sent a Messenger to them from among themselves to recite His Signs to them, purify them and teach them the Book and Wisdom, even though before that they were clearly misguided. (Surah Al `Imran: 164)
-----------------------------------------------------------------Znaci moramo da pratimo i postujemo sunnah! To pise u KURANU
Sunnah (sunnah, سنة, Arabic: [sunna], plural سنن sunan [sunan]) is the verbally transmitted record of the teachings, deeds and sayings, silent permissions (or disapprovals) of the Islamic prophet Muhammad, as well as various reports about Muhammad's companions. The Quran (the holy book of Islam) and the sunnah make up the two primary sources of Islamic theology and law. The sunnah is also defined as "a path, a way, a manner of life"; "all the traditions and practices" of the Islamic prophet that "have become models to be followed" by Muslims.
In the pre-Islamic period, the word sunnah was used with the meaning "manner of, acting", whether good or bad.During the early Islamic period, the term came to refer to any good precedent set by people of the past, including the Islamic prophet Muhammad. Under the influence of Al-Shafi'i, who argued for priority of Muhammad's example as recorded in hadith over precedents set by other authorities, the term al-sunnah eventually came to be viewed as synonymous with the sunnah of Muhammad.
The sunnah of Muhammad includes his specific words (Sunnah Qawliyyah), habits, practices (Sunnah Fiiliyyah), and silent approvals (Sunnah Taqririyyah).According to Muslim belief, Muhammad was the best exemplar for Muslims, and his practices are to be adhered to in fulfilling the divine injunctions, carrying out religious rites, and moulding life in accord with the will of God. Instituting these practices was, as the Quran states, a part of Muhammad's responsibility as a messenger of God. Recording the sunnah was an Arabian tradition and, once people converted to Islam, they brought this custom to their religion.
Sahih al-Bukhari is a collection of hadith compiled by Imam Muhammad al-Bukhari (d. 256 AH/870 AD) (rahimahullah). His collection is recognized by the overwhelming majority of the Muslim world to be the most authentic collection of reports of the Sunnah of the Prophet Muhammad. It contains over 7500 hadith (with repetitions) in 97 books
------------------------------------------------------------------------STA JE SUNAH
SAHIH AL-BUKHARI
Narrated Aisha:
The Prophet engaged me when I was a girl of six (years). We went to Medina and stayed at the home of Bani-al-Harith bin Khazraj. Then I got ill and my hair fell down. Later on my hair grew (again) and my mother, Um Ruman, came to me while I was playing in a swing with some of my girl friends. She called me, and I went to her, not knowing what she wanted to do to me. She caught me by the hand and made me stand at the door of the house. I was breathless then, and when my breathing became all right, she took some water and rubbed my face and head with it. Then she took me into the house. There in the house I saw some Ansari women who said, "Best wishes and Allah's Blessing and a good luck." Then she entrusted me to them and they prepared me (for the marriage). Unexpectedly Allah's Apostle came to me in the forenoon and my mother handed me over to him, and at that time I was a girl of nine years of age. (Sahih Al-Bukhari, Volume 5, Book 58, Number 234)
Narrated Hisham's father:
Khadija died three years before the Prophet departed to Medina. He stayed there for two years or so and then he married 'Aisha when she was a girl of six years of age, and he consumed that marriage when she was nine years old. (Sahih Al-Bukhari, Volume 5, Book 58, Number 236)
Narrated 'Aisha:
Allah's Apostle said to me, "You were shown to me twice (in my dream) before I married you. I saw an angel carrying you in a silken piece of cloth, and I said to him, 'Uncover (her),' and behold, it was you. I said (to myself), 'If this is from Allah, then it must happen.' Then you were shown to me, the angel carrying you in a silken piece of cloth, and I said (to him), 'Uncover (her), and behold, it was you. I said (to myself), 'If this is from Allah, then it must happen.'" (Sahih Al-Bukhari, Volume 9, Book 87, Number 140; see also Number 139)
Narrated 'Aisha:
that the Prophet married her when she was six years old and he consummated his marriage when she was nine years old, and then she remained with him for nine years (i.e., till his death). (Sahih Al-Bukhari, Volume 7, Book 62, Number 64; see also Numbers 65 and 88)
-----------------------------------------Znaci najpriznatiji pisac hadisa o Muhamedovom zivotu (sunnah) pise ovo iznad !
Last edited by славянин on 23/01/2018 15:25, edited 1 time in total.
- Diwan
#110 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Da, moglo bi se o tome napisati sa neke psihijatrijske strane polijep i zahvalan elaborat.travar wrote:Puk'o(la) i Towlie ko kokica.
Ali iako bi mnogi rekli da je on doživio njaku 'transformaciju', radi se o sasvim suprotnom, a to je da je sada konačno na vidjelo izašla sama suština onog vehabijskog, a što on jeste od samog početka, a koja se oslikava o mržnji prema Poslaniku a.s.
Dakle, sama suština vehabijske idelogije i matrice je to što ovaj lik fura na ovoj temi. Ništa se novo desilo - samo je proklijalo sjeme
- Towelie
#111 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Jeste jarane, ja stari vehabija konacno pokazujem svoje pravo lice jer mi moralni uzor nije pedofil i robovlasnik.Diwan wrote:Da, moglo bi se o tome napisati sa neke psihijatrijske strane polijep i zahvalan elaborat.travar wrote:Puk'o(la) i Towlie ko kokica.
Ali iako bi mnogi rekli da je on doživio njaku 'transformaciju', radi se o sasvim suprotnom, a to je da je sada konačno na vidjelo izašla sama suština onog vehabijskog, a što on jeste od samog početka, a koja se oslikava o mržnji prema Poslaniku a.s.
Dakle, sama suština vehabijske idelogije i matrice je to što ovaj lik fura na ovoj temi. Ništa se novo desilo - samo je proklijalo sjeme
Provalio si me.
- Baran
#112 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
I šta sad, hoćeš sve da nas prvo očistiš, pa onda da nam pokažeš na koji način ćemo mi bit sretni i ispunjeni? I nemoj svijut' govorit nisam ja reko to i to, pišeš postove iz kojih se jasno da pročitati šta govoriš. Čim ti govoriš ja to i to nikad nisam reko...eto razmisli.Towelie wrote:Da bi se posuda spoznaje napunila cistom vodom mora se prvo izbaciti ona prljava, ustajala koja se već unutra nalazi. Takodje, ako je posuda puna vise ništa ene moze u nju stati. Imas u sufijskoj tradiciji o srcu kao posudi, kapacitetu raznih posuda, ulivanju kapi u okean i slicne alegorije posto sam video na onoj temi da ti je sufizam blizak.Baran wrote:Da, pozivao u Islam.. Nije samo palamudio i nabrajo ne valja vam ovo ne valja vam ono.Towelie wrote: Zar nije isto uradio Muhamed nakon dogadjaja iz pećine? Mogao je on to zadrzati samo za sebe, pustiti ostale idolopoklonike da ostanu na cemu jesu, to ionako vise nije bio deo njegovog života. Medjutim, nije, prvo je tajno a zatim i javno pozivao u Islam.
Jel' Gautama Buddha ikad reko ljudi vi ste u zabludi ili je svojim ponašanjem pokazivao lijep uzor koji bi bilo lijepo slijediti?
U načinu tvog pisanja i onome što ti pišeš samo pokazuješ koliko se grčevito držiš za svoju prošlost i da ti to nisi raščistio sa sobom.Ne daješ mi nikakvu nadu da mi može biti bolje od ovoga kako trenutno jest. I onda se, kao što i sam možeš vidjeti, razvijaju rasprave uvijek istih ljudi za koje svi već znamo kakvi su im stavovi i šta će reći. Ah da, i ono najbitnije, tvoj pokušaj odvraćanja ljudi od krivog puta NE DONOSI NIKAKVE PROMJENE. Samo se forumske rasprave o Isamu vrte u krug u krugukrugukrugukrug... A ti si nekako uvijek tu kad se takve rasprave vode.
Pitam se, da li bi Siddhārtha Gautama Shakyamuni Buddha tako gubio vrijeme...
- arzuhal
#113 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Hoće čovjek da kaže otprilike ono u čemu se sastoji drugi dio pitanja što ga je @sekerbey postavio a vezano je za tebe kada je čuo da si bio musliman a da sada nisi: da li je glumio cijelo vrijeme da je musliman ili je od samog početka svog islama gurao nešto pogrešno pa mu se vremenom sve zgadilo?Towelie wrote:Jeste jarane, ja stari vehabija konacno pokazujem svoje pravo lice jer mi moralni uzor nije pedofil i robovlasnik.Diwan wrote:Da, moglo bi se o tome napisati sa neke psihijatrijske strane polijep i zahvalan elaborat.travar wrote:Puk'o(la) i Towlie ko kokica.
Dakle, sama suština vehabijske idelogije i matrice je to što ovaj lik fura na ovoj temi. Ništa se novo desilo - samo je proklijalo sjeme![]()
Provalio si me.
Nemoj me, molim te, opet optužiti za adhominem, ne iznosim nikakav argument, pobogu, samo kažem ...
- Baran
#114 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Tačno bih voljela kad bi ovo shvatio...arzuhal wrote:
Hoće čovjek da kaže otprilike ono u čemu se sastoji drugi dio pitanja što ga je @sekerbey postavio a vezano je za tebe kada je čuo da si bio musliman a da sada nisi: da li je glumio cijelo vrijeme da je musliman ili je od samog početka svog islama gurao nešto pogrešno pa mu se vremenom sve zgadilo?
- Towelie
#115 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Hahha ja nit planiram da bilo koga cistim nit imam neke mesijanske tripove da "upucujem" ljude, da Allax sacuva i sakloni.
Baran, i ti pocela ko arzo ulazit u nijete i imputirati mi zaključke koji uopste nisu moji, vec si ih ti samo pretpostavila. A pretpostavka nimalo ne koristi istini, to i Kur'an kaže. 
- HardcoreMX
#116 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
славянин wrote:he Sunnah...HardcoreMX wrote:ne, prvo ga moras upaliti pa odgovoriti na postavljena pitanja....славянин wrote: Quran (nalaze postivanje sunneta) ------- > Hadisi (Bukhari i Muslim) -------- > Muhamed je ozenio djevojcicu kada je imala 6 godina a konzumirao brak kada je imala 9 (ne kazem da se tvrdi da treba zeniti djevojcice od 9 godina nego da je to po ovome iznad sasvim OK)
Da bi vjerovao moram da pitam jeli... ili da samo citam i to je to da iskljucim mozak i .evo dodatna..gdje se u Kur'anu spominje Bukhari i Muslim?! gdje pise u Kur'anu doslovno sto tvrdis za 6 i 9 godina?! satra se trazeci to, ali jok ne ide, a ti imas vidim znanja pa de reci da naucim nesto...
- Baran
#117 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Vidiš, to radiš...pišeš, pišeš, pišeš, i onda kad ti neko kaže kralju, vidi, radiš to i to, kaeš ma jok ja, ja to sve nako.Towelie wrote:Hahha ja nit planiram da bilo koga cistim nit imam neke mesijanske tripove da "upucujem" ljude, da Allax sacuva i sakloni.Baran, i ti pocela ko arzo ulazit u nijete i imputirati mi zaključke koji uopste nisu moji, vec si ih ti samo pretpostavila. A pretpostavka nimalo ne koristi istini, to i Kur'an kaže.
Možebit da ti je samo dosadno.
- Smrcak15
#118 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
ne druze, ne stipu bogami, jer nisu ni oni iz naftalina izvukle ove infomracije, nego iz biblija koje nisu standrad, apokrife koje nazivate apokrife, a koje su isto tako opisivale situaciju tog vremena, samo sto s eneko odlucio da imate ovu standradnu verziju biblije a druge biblije gurnuti u stranu iako ima daleko vjerodostojnih od ove biblije koju imate danas.JVC wrote:Stipu ti katolicku enciklopediju, oni su mnogo sta ubacili u svoja vjerovanja mimo Pisma.Smrcak15 wrote:
to kaze katolicka enciklopedija
http://www.newadvent.org/cathen/08504a.htm
A year after his wife's death, as the priests announced through Judea that they wished to find in the tribe of Juda a respectable man to espouse Mary, then twelve to fourteen years of age. Joseph, who was at the time ninety years old, went up to Jerusalem among the candidates; a miracle manifested the choice God had made of Joseph, and two years later the Annunciation took place.
- Towelie
#119 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Pisati na forumu neko može iz milion raznih motiva, to je valjda jasno. Koji je moj, necu otkriti jer je nebitno za samu temu, a jos vazniji razlog je jer skrece fokus za teme na njenog otvaraca.Baran wrote:Vidiš, to radiš...pišeš, pišeš, pišeš, i onda kad ti neko kaže kralju, vidi, radiš to i to, kaeš ma jok ja, ja to sve nako.Towelie wrote:Hahha ja nit planiram da bilo koga cistim nit imam neke mesijanske tripove da "upucujem" ljude, da Allax sacuva i sakloni.Baran, i ti pocela ko arzo ulazit u nijete i imputirati mi zaključke koji uopste nisu moji, vec si ih ti samo pretpostavila. A pretpostavka nimalo ne koristi istini, to i Kur'an kaže.
Mozebit ovo, mozebit ono. Imal sta da jeste?
- Baran
#120 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Nisam dobro potkovana što se toga tiče, pa ne bih o tome.Towelie wrote:
Malo sumnje nikad ne škodi.
- JVC
#121 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Da druze, da su oni sta mijenjali, dodavali, prekrajali vala dobro bi im doslo obozavanje Marije i svetaca u Pismu. Aman sve bi im bilo potaman.Smrcak15 wrote:
ne druze, ne stipu bogami, jer nisu ni oni iz naftalina izvukle ove infomracije, nego iz biblija koje nisu standrad, apokrife koje nazivate apokrife, a koje su isto tako opisivale situaciju tog vremena, samo sto s eneko odlucio da imate ovu standradnu verziju biblije a druge biblije gurnuti u stranu iako ima daleko vjerodostojnih od ove biblije koju imate danas.
Ali vidi vraga, Pismo vs Katekizam u totalnom sukobu.
- bogoljub
#122 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
IMA,Towelie wrote:Pisati na forumu neko može iz milion raznih motiva, to je valjda jasno. Koji je moj, necu otkriti jer je nebitno za samu temu, a jos vazniji razlog je jer skrece fokus za teme na njenog otvaraca.Baran wrote:Vidiš, to radiš...pišeš, pišeš, pišeš, i onda kad ti neko kaže kralju, vidi, radiš to i to, kaeš ma jok ja, ja to sve nako.Towelie wrote:Hahha ja nit planiram da bilo koga cistim nit imam neke mesijanske tripove da "upucujem" ljude, da Allax sacuva i sakloni.Baran, i ti pocela ko arzo ulazit u nijete i imputirati mi zaključke koji uopste nisu moji, vec si ih ti samo pretpostavila. A pretpostavka nimalo ne koristi istini, to i Kur'an kaže.
1.700.000.000 ljudi muslimana voli Muhammeda i ono što je on donio, a to je Islam!
Pored svih negativnih slika koje se stvaraju o Islamu
ISLAM je jedina religija koja raste brže nego svjetska populacija i bit će najveća na svijetu do 2070. godine, kažu istraživanja.
Američkog Pew Research Centra.
Stoga, đaba gubiš vrijeme prijatelju moj. Umjesto predrasuda, postavi sebi samo jedno pitanje zašto je to tako!?
- Bloo
- Globalna šefica
#123 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Evo i statistike... 
- Towelie
#124 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Bogoljub, to je tako najviše zbog visokog prirodnog prirastaja u islamskim zemljama, a koji je u korelaciji da nizim stepenom razvijenosti. Nije slucajno da neko u Norveškoj ima jedno dete, a neko u Afganistanu petoro.
Ako su ti brojke argument nekakav (ignorisacu ad populum logicku grešku), onda je hrišćanstvo prava religija jer njih vec sada ima preko 2 milijarde.
Ako su ti brojke argument nekakav (ignorisacu ad populum logicku grešku), onda je hrišćanstvo prava religija jer njih vec sada ima preko 2 milijarde.
- harač
#125 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
nedavno citam neku raspravu o robovlasnistvu georgea washingtona. on, poput drugih "oceva utemeljivaca" (founding fathers), dio su gradjanske religije u SAD-u: oko njih se prave kultovi licnosti, oni su na novcu, prave im se spomenici, nazivaju po njima gradovi. i s razlogom. oni su bili revolucionari protiv nepravdi apsolutizma, i utemeljivaci demokratske republike koja je bila obrazac za revoluciju u politikoj teoriji zapadne civilizacije.славянин wrote:
Robovlasnik - Drzao robove a pricao da ih treba oslobadjati... a serijatom robovi dozvoljeni - znaci trebali bi osloboditi ali ok je imati.Serijat odlican pravni sistem zaista.![]()
medjutim, covjek je bio robovlasnik. apologete isticu, ispravno, da je robovlasnistvo pokusao ograniciti, da je glasao protiv zakonodavstva koje bi islo ka prosirivanju robovlasnistva na sjeverne teritorije, te naglasavaju da je nakon svoje smrti naredio oslobadjanje svih svojih robova (hanuma mu je imala nekakvih robova iz proslog braka, sto nije mogao dirati). medjutim, cinjenica je da ropstvo nije zabranjeno ustavom - napravljen je kompromis sa jugom da se nece novi robovi uvoziti vise - te da je i on sam imao robova, koliko god "humano" s njima postupao (desetak je pobjeglo, sto dovoljno govori o tom ljudskom usudu).
poput muhameda, i washington je bio harizmaticni politicar koji je na neki nacin (po mom licnom misljenju nemjerljivo veci) zaduzio covjecanstvo. medjutim, njegovo licno ucesce u zlu (niti pravljenje kompromisa sa zlom) mu se ne moze oprostiti, ni relativizirati. na to se mora ukazivati. ako je ropstvo moralo biti uguseno u krvi - so be it: to se na kraju i dogodilo, samo sezdesed godina poslije. u njegovom domu, koji je pretvoren u muzej, morao se dici spomenik gdje je nedvosmisleno istaknute navedene cinjenice.
i muhamed i washington su bili pragmaticni, ali ovaj drugi nema pretenziju da sebe proziva nekakvim bozijim poslanikom, niti da je ustav drzave koju je stvorio rijec nekakvog boga, tako da nezabranjivanje ropstva u njemu moze biti pravdano nekakvim pragmatizmom. to su izvlakuse na koje ni muhamed, ni islam nema pravo.