Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
-
pulsar
#1 Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
"Ja sam želio pokazati svima da mi imamo svoju kulturu, tradiciju, utemeljenja, koje nam daju pravo da suegzistiramo sa svim narodima Evrope. Jer, nama se želi nametnuti stajalište da smo mi, Bošnjaci, ostatak neprijateljske vladavine, tuđe vjere koji treba biti eliminiran(..) " Muhamed Filipović
Ovo je interesantan doprinos argumentaciji akademika Filipovića o nastavku autohtonog bosanskog banovskog kultirnog identiteta. Kao što se iz dole navedenih primjera vidi 36 džamija u Bosni i Hercegovini nose ima "ban" a ne uvezene "okupatorske" nazive po pašama, begovima, sultanima i carevima. (autor istraživanja Marinko Stevanović, pjesnik)
Safet-banova džamija, Banjaluka
Banova džamija, Brčko
Džamija Omerbanovića, Brčko
Mustaj-banova džamija, Čajniče
Sinan-banova džamija, Čajniče
Malkoč-banova džamija, Donji Vakuf
Turhan Emin-banova džamija, Ustikolina
Reuf-banova džamija, Gradačac
Sinan-banova džamija, Jajce
Kadađoz-banova džamija, Mostar
Hamzi-banova džamija, Sanski Most
Banova džamija, Sarajevo
Husrev-banova džamija, Sarajevo
Hadži Ali-banova džamija, Travnik
Turalibanova džamija, Tuzla
Ali-banova džamija, Vogošća
džamija Banova-ćuprija, Olovo
Banova džamija, Stolac
Banova džamija, Višegrad
Hadži-banova džamija, Brčko
Šišman Ibrahim-banova džamija, Počitelj
Atik Ali-banova džamija, Foča
Sinan-banova džamija, Goražde
Hadim Ali banova džamija, Kladanj
Fazli banova džamija, Maglaj
Jusuf banova Kuršumlija džamija, Maglaj
Muharem banova džamija, Maglaj
Ferhat-banova džamija, Prnjavor
Alibanova džamija, Sarajevo
Banova džamija, Tešanj
Ferhat-banova džamija. Žepče
Gradska Sultan-ban Ahmedova džamija, Bugojno
Sultan-ban Mehmed Fatihova džamija, Kotor Varoš
Džamija Sultan-ban Mehmed Fatih 1463, Sanski Most
Džamija Sultan-banovići, Zvornik
Ovo je interesantan doprinos argumentaciji akademika Filipovića o nastavku autohtonog bosanskog banovskog kultirnog identiteta. Kao što se iz dole navedenih primjera vidi 36 džamija u Bosni i Hercegovini nose ima "ban" a ne uvezene "okupatorske" nazive po pašama, begovima, sultanima i carevima. (autor istraživanja Marinko Stevanović, pjesnik)
Banova džamija, Brčko
Banova džamija, Sarajevo
Banova džamija, Stolac
Banova džamija, Višegrad
Banova džamija, Tešanj
-
vrhbosna
#2 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Znači džamije su ovdje bile i prije turaka ?pulsar wrote:"Ja sam želio pokazati svima da mi imamo svoju kulturu, tradiciju, utemeljenja, koje nam daju pravo da suegzistiramo sa svim narodima Evrope. Jer, nama se želi nametnuti stajalište da smo mi, Bošnjaci, ostatak neprijateljske vladavine, tuđe vjere koji treba biti eliminiran(..) " Muhamed Filipović
Banova džamija, Brčko
Banova džamija, Sarajevo
Banova džamija, Stolac
Banova džamija, Višegrad
Banova džamija, Tešanj
-
pulsar
#3 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Iskreno i skromno priznajem da nisam stručan za historiju, tako da o samim džamijama ne mogu ništa više reći do njihovih naziva koja jasno ukazuju na autohtonu bosansku tradiciju. Ovim želim odati veliko priznanje akademiku Filipoviću na očinskom doprinosu nastanka i održanja Bošnjaka (naravno samo kao muslimana) na ovim prostorima. Ne smijemo dozviliti falcifikovanje činjenica jer jedino istina i samo istina su garant opstanka bilo čega i bilo koga.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Htio je, valjda reći, da je riječ i funkcija bana originalno bosanska.
-
Energični leptir
#5 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Zašto nam onda baš niko od tih silnih "banova" nije ostavio u naslijeđe neko predanje, neki historijski dokument, hroniku, rodoslovlje i slično, a što bi sugeriralo na baštinjenje feudalne srednjeovjekovne državnosti od strane begovske aristokratije? Zanimljivo je da ove podatke do sada ne spominje ni jedan renomirani historicar, ukljucujuci najbolje bosanbskohercegovacke orijentaliste kakav je bio npr. Nedim Filipovic. Interesuje me, gdje je gosn. Stevanović pronašao ove podatke? U koje dokumente su upisani ti nazivi? Ili su, skupa s poezijom koju piše, plod njegove bujne mašte? Zanimljivo je da koji god od ovih naziva kucate u google dobijete samo ovu temu. Je li moguće da prije Stevanovića i Filipovića niko nije znao da se sve te džamije baš tako zovu? Ili se možda radi o džamijama kojih više nema? Zanimljivo je da u nekim stvarnim nazivima umjesto Stevanovićevog "ban" stoji "han", ili pak "baba", u smislu šejha. Molim još podataka!Safet-banova džamija, Banjaluka
Banova džamija, Brčko
Banova džamija, Sarajevo
Banova džamija, Stolac
Banova džamija, Višegrad
Banova džamija, Tešanj
-
pulsar
#6 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Koliko sam ja razumio, spisak naziva džamija je stilski falsifikovan umetanjem naziva ban umjesto tipično turskih pojmova beg, paša. sultan u originalne nazive vjerskih i kulturnih objekata, čime ironično ukazuje na problematičan stav traganja za bošnjačkim identitetom eliminišući presudan uticaj otomanskog carstva na nastanak bošnjačkog identiteta. Bošnjaci kao nacija sa presudnim vjerskim obilježjem su put ka samosegregaciji. Ima nas još Bošnjaka ateista, agnostika, mješanaca. Ima nas koji smo odbačeni a priori jer nismo muslimanskog porijekla. Je li to put ka Evropi i očuvanju bošnjačkog identiteta?
- 1gorstak
#7 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Meni nije jasno kako neko, nakon svega, ozbiljno shvata ono sto Filipovic zvrlja. Covjek je puk'o k'o guma, evo neki dan kreten podrza raniji izlazak Krajisnika iz zatvora, a jedan od njegovih "razloga" je i to sto navodno : "svaki čovjek ima pravo na svoju istinu, a sudska istina nije ni zadnja ni jedina istina o čovjeku". Filipovic je smece koje otvoreno zali za Srboslavijom, rdja od covjeka koja je malo cega korisnog uradila i koju ce se (srecom) zaboraviti par dana nakon sto ga ukopaju.
- osa
#8 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
1gorstak wrote:Meni nije jasno kako neko, nakon svega, ozbiljno shvata ono sto Filipovic zvrlja. Covjek je puk'o k'o guma, evo neki dan kreten podrza raniji izlazak Krajisnika iz zatvora, a jedan od njegovih "razloga" je i to sto navodno : "svaki čovjek ima pravo na svoju istinu, a sudska istina nije ni zadnja ni jedina istina o čovjeku". Filipovic je smece koje otvoreno zali za Srboslavijom, rdja od covjeka koja je malo cega korisnog uradila i koju ce se (srecom) zaboraviti par dana nakon sto ga ukopaju.
ne potcjenjuj čovjeka filipović je jedan od najvećih bošnjaćkih intelektualaca ako ne i najveći...
- bogoljub
#9 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Srami se 1Gorstak!
Filipović je jedna gromada od čovjeka, jedna živuća enciklopedija, jedan dragulj izmedju filozofa kod Bošnjaka a prije svega jedan je čovjek što je mnogima teško pošlo za rukom da to i ostanu u poznim godinama.
Filipović je jedna gromada od čovjeka, jedna živuća enciklopedija, jedan dragulj izmedju filozofa kod Bošnjaka a prije svega jedan je čovjek što je mnogima teško pošlo za rukom da to i ostanu u poznim godinama.
-
mekaba
#10 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Sad ce poceti da analiziraju akademika Filipovica razni: piljari,protuhe,pijacari,anemicni,dokoni i oni sto po dvije marke nose u novcaniku i slicni.Vecina nije procitala dvije knjige u zivotu.Ovakvi obicno pokvare svaku temu na svim forumima svojim prostaklucima i uvredama na racun onih koji su od svog zivota napravili nesto sto je od koristi za citavu zajednicu.
- BiH-x
#11 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
mekaba wrote:Sad ce poceti da analiziraju akademika Filipovica razni: piljari,protuhe,pijacari,anemicni,dokoni i oni sto po dvije marke nose u novcaniku i slicni.Vecina nije procitala dvije knjige u zivotu.Ovakvi obicno pokvare svaku temu na svim forumima svojim prostaklucima i uvredama na racun onih koji su od svog zivota napravili nesto sto je od koristi za citavu zajednicu.
- sodom
#12 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Ova tema će da nastavi ovako...
tunjo, bla bla bla
bla bla tunjo ovakav i onakav,
tunjin mali i u tunje veliki
tunjo, bla bla bla
-
7cokanja
#13 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
..gorstak,1gorstak wrote:Meni nije jasno kako neko, nakon svega, ozbiljno shvata ono sto Filipovic zvrlja. Covjek je puk'o k'o guma, evo neki dan kreten podrza raniji izlazak Krajisnika iz zatvora, a jedan od njegovih "razloga" je i to sto navodno : "svaki čovjek ima pravo na svoju istinu, a sudska istina nije ni zadnja ni jedina istina o čovjeku". Filipovic je smece koje otvoreno zali za Srboslavijom, rdja od covjeka koja je malo cega korisnog uradila i koju ce se (srecom) zaboraviti par dana nakon sto ga ukopaju.
-
VjecitiStudent
#14 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Ima li gdje Tali-banove dzamije?

Raspravljati o Tunjinom integritetu, nakon sto je Tarik Haveric onako rascerecio njegov lik i posebno djelo u "Casu lobotomije", je fakat suvisno.
Jos samo jedna ubleha na ublehama iznimno bogatom bosnjackom intelektualnom nebu.
Raspravljati o Tunjinom integritetu, nakon sto je Tarik Haveric onako rascerecio njegov lik i posebno djelo u "Casu lobotomije", je fakat suvisno.
Jos samo jedna ubleha na ublehama iznimno bogatom bosnjackom intelektualnom nebu.
-
7cokanja
#15 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
..kazite tunju, braca cetnici su mu ove dvije, iz 1500 i neke, sravnili sa licem zemlje, jos rane '92-ge..zajedno sa turbetima i rahmetlijama u njima..i jos mu kazite, vele oni, morali su srusiti, to su bile crkve prije..Mustaj-banova džamija, Čajniče
-
theTruePath
#16 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
neka nama nasih aga,begove,a bogami i sultana 
-
theTruePath
#17 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Ima nas još Bošnjaka ateista, agnostika, mješanaca.
pa sta ces kad si manjina,glas vecine se slijedi
- softly
#18 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Ova tema pocinje sa BAN-dzamijama, potom prelazi na zaye-BAN postove i, naravno, zavrsava kako je i pocela, sa BAN-ovanjem.
Filipovic je ovdje nebitan.
Filipovic je ovdje nebitan.
- rechts432
#19 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
T. Haverić: Čas lobotomije
M. Vešović: Tunjo veliki i u Tunje mali
Konfabulacija, pseudologia fantastica, ontološki lažljivac...
- 1gorstak
#20 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Ja sam ti naveo dva primjera Filipoviceve ljigavosti a ti trt mrt nista konkretno. Senilac kuka u Kopanjinim novinama kako je Izetbegovic pogrijesio jer nije zadrzao BiH (a nekakvom magicnom formulom i bosanskohercegovacke Hrvate organizovane kroz HDZ i HVO) pod sapom Beograda. Samo je to dovoljan dokaz da covjek ne zna sta prica, da mu treba oduzeti vozacku, staviti pelene i skloniti ostre predmete iz njegove okoline.mekaba wrote:Sad ce poceti da analiziraju akademika Filipovica razni: piljari,protuhe,pijacari,anemicni,dokoni i oni sto po dvije marke nose u novcaniku i slicni.Vecina nije procitala dvije knjige u zivotu.Ovakvi obicno pokvare svaku temu na svim forumima svojim prostaklucima i uvredama na racun onih koji su od svog zivota napravili nesto sto je od koristi za citavu zajednicu.
- 1gorstak
#21 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Filipovic u Nezavisnim novinama o Izetbegovicevom insistiranju na nezavisnosti BiH :bogoljub wrote:Srami se 1Gorstak!
"...neki desni krugovi u SDA su smatrali da je mala stranka Adila Zulfikarpašića i moja (svega tri poslanika u Skupštini) ovim pregovorima dobila silnu afirmaciju i da dobiva sve veću podršku muslimanske javnosti. Vjerojatno u tome treba tražiti razloge da se SDA i Alija Izetbegović odluče preko noći i bez ikakve najave da grubo i uz opasnost otvaranja nezaustavljive krize odnosa prekinu ove pregovore, diskvalificiraju mene i Adila i otvore onaj zloćudni tok zbivanja koji je uveo Bosnu i Hercegovinu u najteži i nakrvaviji rat u njenoj historiji..."
Eto ko je po Filipovicu kriv za pocetak rata u BiH, revizionizam na djelu, a ti o draguljima. Vidim poceli su koristiti neka opasno efikasna rjesenja za pranje mozga, potpuno se rastapa u vodi, ne ostavlja mrlje, lako se dozira i na pakovanju pise Avaz. Upravo je Radoncic taj koji gura senilca u zizu javnosti, a kada vidimo koga senilac krivi za pocetak rata, odjednom postaje jasno i zasto to Radoncic radi. Ja sam se na ovoj temi javio iznenadjen jer Filipovica neko uopste shvata ozbiljno, kad ono gangrena zahvatila sire mase, dragulj, ovo, ono
- softly
#22 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Tunju treba postovati i cijeniti zbog njegovih godina, vitalnosti i elokventnosti, kakv se rijetko srece na ovim prostorima.
Ali ga istovremeno treba, kao i u svim drugim slicnim slucajevima, zastititi od njega samog kad zadje u zaista duboku starost a jos bi uvijek da nesto pametuje.
Ima jos jedan primjer slican njemu - Muris Osmanagic, babo Semirov.
Zaista je tuzno posmatrati kako najveci rudarski stucnjak u zemlji rudara, svoju impresivnu karijeru srozava i zavrsava sa budalastinama.
Ovakvim ljudima treba dati dobru penziju i predloziti im da, ako imaju snage, pisu memoare, odnosno suptilno im objasniti da su dosta uradili, ne moraju se vise truditi.
Ali ga istovremeno treba, kao i u svim drugim slicnim slucajevima, zastititi od njega samog kad zadje u zaista duboku starost a jos bi uvijek da nesto pametuje.
Ima jos jedan primjer slican njemu - Muris Osmanagic, babo Semirov.
Zaista je tuzno posmatrati kako najveci rudarski stucnjak u zemlji rudara, svoju impresivnu karijeru srozava i zavrsava sa budalastinama.
Ovakvim ljudima treba dati dobru penziju i predloziti im da, ako imaju snage, pisu memoare, odnosno suptilno im objasniti da su dosta uradili, ne moraju se vise truditi.
- ultima_palabra
#23 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
bogoljub wrote:Srami se 1Gorstak!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#24 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Čovjek institucija!osa wrote: ne potcjenjuj čovjeka filipović je jedan od najvećih bošnjaćkih intelektualaca ako ne i najveći...
-
pulsar
#25 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti
Ruso je jednom rekao: "Nikad se neću složiti sa tvojim mišljenjem, ali ću ti uvijek dati pravo da ga zastupaš" Ja lično ne mislim da je akademik Filipović islamista, kao što sam uvjeren da ima više Tali-ban manastira i turbo-velikomučenika širom naše domovine nego tali-ban džamija. Namjera ove teme je zapravo bila da ukaže na bizarnost svih pokušaja amputacije turskih i islamskih uticaja na razvoj našeg svebošnjačkog identiteta (pri čemu mislim na bošnjake svih vijera i nevjera). Svi pokušaju definicije bošnjačkog nacionalnog identiteta ignorišuči presudan orjentalni uticaj su ravni žongliranju sa utopijama, kompleksima i falsifikatima. Stiče se utisak da, u ovo vrijeme kada predsjednik Srbije kao i svi zvaničnici izvan BiH prihvataju činjenicu postojanja bošnjačke nacije i uzimaju Bošnjake kao važan faktor stabilnosti u regionu, akademik Filipović i dalje diskutuje sa kolegom Ekmečićem ili još jednim ocem susjedne nam nacije srpske Dobricom Ćosićem vraćajući u javnost prevaziđene teme iz velikosrpske propagandne radionice.VjecitiStudent wrote:Ima li gdje Tali-banove dzamije?
Zamislite kako bi se zvao ovaj portal da nije bilo "okupatora" Osmanlija. Možda hoteljevo-x, na Ilidži bi vino pili banovi hotellije, vezak bi vezla Omer-banovica, pjevlo bi se "sabljo moja roditelja moga, roditelja bana Isaj-bana". Reformator našeg jezika i pisma bi se zvao Vuk Mrkonjić, Sevdalinki ne bi bilo jer ne bi bilo sevdaha. Ne bismo imali sokaka, konake, odžake, ni pamuk ni jogurt ni jorgan ni predivnu baladu Hasan-aginicu.
Nisam primijetio ni tvoj konstruktivniji doprinos. Kao što rekoh - svako ima pravo da iznese svoje mišljenje i uvjerenje.sodom wrote:Ova tema će da nastavi ovako...
tunjo, bla bla bla
I šta sa tim?rechts432 wrote:T. Haverić: Čas lobotomije