Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

CLIO

#1 Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by CLIO »

Akademik ili glumac. Da li je stvarno nacitan i pametan ili samo prosipa...
Zanima me sta sta vi mislite o Muhamedu Filipovicu.
Ja tog covjeka ne mogu bas razumjeti nekad mi djeluje pozitivan a nekad suprotno.
Jedno sto sam se prilicno uvjerio covjek je "ters" :D . Da li to dolazi s godinama ili je on uvijek bio takav.

http://www.24sata.info/6756
metal_rules_cura

#2 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by metal_rules_cura »

Meni antipatican covjek uvijek bio...
Fair Life

#3 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by Fair Life »

CLIO wrote:Akademik ili glumac. Da li je stvarno nacitan i pametan ili samo prosipa...
Ja tog covjeka ne mogu bas razumjeti nekad mi djeluje pozitivan a nekad suprotno.
Jedno sto sam se prilicno uvjerio covjek je "ters" :D . Da li to dolazi s godinama ili je on uvijek bio takav.

Informacija od 25. 07. 2007. • 18:40

Neki od ucesnika su vec poodavno pokojni... na primjer Kovac.
CLIO

#4 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by CLIO »

Fair Life wrote:
CLIO wrote:Akademik ili glumac. Da li je stvarno nacitan i pametan ili samo prosipa...

Informacija od 25. 07. 2007. • 18:40

Neki od ucesnika su vec poodavno pokojni... na primjer Kovac.
Da znam ali nesto mi bilo cudno njegovo ponasanje tj. napustanje sastanka zbog razlicitosti misljenja.
Pa komunizam i jednoumlje je proslost... ili??? :?
Kako uvijek primijetimo neke nebitne stvari he datum i vrijeme tebi tu najvaznija stvar.
I Tito i Alija su vec odavno rahmetli pa je li to razlog da se ne spominju.
CLIO

#5 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by CLIO »

Mislim da je sastanak bio 25.03.2008 Filipovic bi isto napravio.
Pasiflora

#6 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by Pasiflora »

Kakav je to smor - pojma nemate. Covjek vazi po 2 - 3 sata u komadu :run: , naprosto obozava slusati svoj glas.
thron

#7 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by thron »

Antipatican ili ne u njegovoj prici ima nešto istine. Pola moje familije je uhavtilo nege za Svedsku još početkom 92 kao izbjeglice a ljudi iz Zenice posli trbuhom za kruhom.
Kurt_Kombajn

#8 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by Kurt_Kombajn »

...Rasprava je nastavljena konstatacijom prisutnih kako "većina njih nije otišla svojom voljom već da su bježali kako bi spasili živote" rezultovala je Filipovićevim oštrim tonom i zaključkom da su "i njega tjerali ali da nije otišao"...
jah, tacno, pretacno.
eno ga sjedi u banjaluci.
Stari

#9 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by Stari »

Po mom licnom sudu Filipovic ima i dobrih i manje dobrih stvari koje je napravio tokom karijere...ono sto u zadnjih par godina nikako ne kontam u vezi snjim ...mozda doduse nema direktne veze sa temom ali eto....je to : Zasto nije penzionisan? Odavno vec ispunjava sve uvjete da to bude.

A to da se nije slozio sa ostatkom izlagaca na pomenutom simpozijumu ... je vise manje normalna stvar....bezvezno bi bilo da su se svi slagali. To sto je napustio tribinu...pa i to se desava. Ali to sto je on uopste bio tu ... a ne nekom balkonu sa kafom i novinama i u dubokoj penziji...e to je vec nesto sto je teze shvatiti. Barem meni.
notabene

#10 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by notabene »

Nažalost, vecina neukog svijeta u ovom gradu ali i u drzavi se uplasi vrhunskih intelektualaca koji se jedva mogu nabrojati na prste. Vjerovatno ga ne kontate jer niste dovoljno spremni za njegov inelektualni dijalog i mišljenje koje je još uvijek nevjerovatno bistro.. Ako niste u stanju da pratite ono što Filipovic govori, kupite knjigice iz oblasti filozofije, logike, raznih historijata i mnogo, mnogo toga pa nekako pokusajte uci srz stvari o kojima govori trenutno jedan od najvecih umova u drzavi.
Kurt_Kombajn

#11 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by Kurt_Kombajn »

...btw, moze li mi neko uopste dati preciznu definiciju pojma "akademik"? sta je to, sta to znaci? titula, zanimanje, starosna pojava?

i zasto nas narod, kad se pomene neki zvucan naslov, odmah zine i slusa i konta da to sami bog na nebesima zbori?
niko nije imun na greske i gluposti, bez obzira koliko nacitan bio. tesko je pronaci nekoga bez lapsusa i gluposti u karijeri, primjeri su bezbrojni. Sartre se u zivotu navaljao takvih govana da ih ni pas s maslom ne bi mogao pojesti, Kant je bio genijalan u mudroserijama, ali se njegovim glupostima u matematici i mehanici i dan danas valjaju od smijeha brucosi masinskih fakulteta. itd, itd.

a nazvati one jadnike iz visegrada, foce, prijedora itd. emigracijom, a ne dijasporom, je debilno. pa makar to rekao i gospodin akademik (sta-god-to-znacilo) filipovic. debilno.
vratnik

#12 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by vratnik »

Smrad. A sad cu ja u njegovom stilu reci: smrad je zato sto ja to kazem. JER JA SVE ZNAM. Ali ne znam sto nam ovo treba, sad ce mu sin Nenad (da li je to zbog nenadan, ili zbog iznenandan to ne znam) mjesecima opaliti drvlje i kamenje protiv Internet Foruma, jer ko je taj, odakle je, ko se usudio udariti na Muhahoney, kad vascijeli svijet zna da je i njegova nana, nepismena begovica, bila pametnija od citave Evrope, a i sire. A i sta se ti bosanci zale, pa mogli su i filipovici kao i ostali begovi, fino uteci jos onomad, u onom svjetskom ratu, a nisu.. Pa im trebamo biti vjecno zahvalni (kmetovi)....
Ublehas. Ja znam par lopova sa Bascarsije koji su se pravili profesori da bi povalili studentice iz provincije nekih kasnih osamdesetih... Prosipali im suplju pricu sto bi rekao nas narod, da bi kasnije zavrsili na zmajevcu na zadnjem sjedistu auta. Eh to isto, u velikom stilu rade Filipovici. Samo sto ne karaju studentice, vac citav narod u zdrav mozak..
Trebalo bi ovo opet postirati isjecke iz knjige od T. Haverica.
djulba

#13 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by djulba »

MUHAMED FILIPOVIĆ JE NAJPAMETNIJI ČOVJEK U BOSNI I HERCEGOVINI PA I ŠIRE :dance: :dance: :dance:
vratnik

#14 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by vratnik »

notabene wrote:Nažalost, vecina neukog svijeta u ovom gradu ali i u drzavi se uplasi vrhunskih intelektualaca koji se jedva mogu nabrojati na prste. Vjerovatno ga ne kontate jer niste dovoljno spremni za njegov inelektualni dijalog i mišljenje koje je još uvijek nevjerovatno bistro.. Ako niste u stanju da pratite ono što Filipovic govori, kupite knjigice iz oblasti filozofije, logike, raznih historijata i mnogo, mnogo toga pa nekako pokusajte uci srz stvari o kojima govori trenutno jedan od najvecih umova u drzavi.
Sto ne mogu suplje, ali nema problema: o kojim npr. filozofskim djelim ati govoris? kad je napisao nesto u relevantnoj stampi. (npr. Dijalog?).
Mislim, mi nismo dovoljno pametni da prodremo u srz, pa nas eto ti prosvijetli.
vratnik

#15 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by vratnik »

djulba wrote:MUHAMED FILIPOVIĆ JE NAJPAMETNIJI ČOVJEK U BOSNI I HERCEGOVINI PA I ŠIRE :dance: :dance: :dance:
O zdravo nenade, izvini nisam te bio prepoznao. Kako nana, javlja li se e-Mailom sa ahireta?
Stari

#16 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by Stari »

Vidim raplela se (filozofska) rasprava o liku i djelu Tunje Filipovica...a da niko bas niko i pokusava odgovoriti na moje pitanje ....zasto covjek nije penzionisan....
Ali to je ocito odvec konkretno svakodnevno pitanje i nije u domenu nivoa ovako visokoumne filozofske diskusije. Dakle hajde da filozofiramo

@Vratnik ....ne kontam koga pretpostavljas i onoj mogucnosti izbora izmedju
-karanja studentica
-karanja naroda u mozak

Kad bih ja licno imao mogucnost takvog izbora...izabrao bih ono prvo (bez sekundice razmisljanja)... bojim se da ni Tunjo iz slicnih razloga nemoze imati istu mogucnost izbora.
djulba

#17 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by djulba »

vratnik wrote:
djulba wrote:MUHAMED FILIPOVIĆ JE NAJPAMETNIJI ČOVJEK U BOSNI I HERCEGOVINI PA I ŠIRE :dance: :dance: :dance:
O zdravo nenade, izvini nisam te bio prepoznao. Kako nana, javlja li se e-Mailom sa ahireta?

:? :? :? :? :? :? :? :?

Izgleda da nisam intelektualan :D :D
Ponekad s'proljeca

#18 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by Ponekad s'proljeca »

Gospodin Filipovic je jednostavno nacionalno blago!

Medjutim svi smo mi smrtnici, pa i on.

Mnogi vole samo rijeci hvale cuti ali samokritike nikada.

Hebi ga mi bismo htjeli drzavu, a 92 se uhvatili noge i ko je trebo i ko nije, a drzavu neka Marsovci brane.
vratnik

#19 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by vratnik »

djulba wrote:
vratnik wrote:

Nenad je njegov sina, a argumentacija mu je slicna tvojoj: On je najpametniji. (zasto, kako, cime.... nebitno...)
CLIO

#20 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by CLIO »

djulba wrote:
vratnik wrote:

Al imas svoje misljenje . :lol: :lol: :lol:
Kurt_Kombajn

#21 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by Kurt_Kombajn »

DIJASPORA

(grcki: razasutost) oznacava uglavnom religijske ili etnicke grupe koje su napustile svoju domovinu i zive (uglavnom) medju neistomisljenicima, razasuti po cijelom svijetu. pojam ponekada moze jednostavno oznacavati manjinsko stanje neke religijske skupine.
prvi put se naziv "dijaspora" spominje u vezi sa jevrejskim naseobinama, koje su nakon propasti jevrejskog carstva 586. stare ere nastale prvo u babilonu, kasnije, progonstvom iz palestine i po cijelom svijetu.

inace, sama rijec predstavlja i eufemizam za "strahotu" i "bruku".

EMIGRACIJA

(latinski: ex - izvan, migrare - kretati se) oznacava trajno napustanje domovine.
uglavnom emigriraju pojedinci, ili pojedine porodice. Emigracija ne znaci etnicko ciscenje ili protjerivanje. ova dva pojma oznacavaju prisilno masovno iseljavanje, kao i krsenje medjunarodnih zakona. izbjeglice nakon protjerivanja zive u izgnanstvu.

jedan gospodin akademik bi to trebao znati. ili mozda i zna, vrlo dobro.
vratnik

#22 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by vratnik »

Stari wrote:Vidim raplela se (filozofska) rasprava o liku i djelu Tunje Filipovica...a da niko bas niko i pokusava odgovoriti na moje pitanje ....zasto covjek nije penzionisan....
Ali to je ocito odvec konkretno svakodnevno pitanje i nije u domenu nivoa ovako visokoumne filozofske diskusije. Dakle hajde da filozofiramo

-karanja studentica
-karanja naroda u mozak

Kad bih ja licno imao mogucnost takvog izbora...izabrao bih ono prvo (bez sekundice razmisljanja)... bojim se da ni Tunjo iz slicnih razloga nemoze imati istu mogucnost izbora.
Stari, postovanje.
Nije penzionisan zato sto se svugdje poziva i petlja. (Covjek sve zna, ali bas sve!, kad ja musteriji kazem da zidam i pravim krov, sve sam, on me vec podozrivo gleda. kad kazem da postavljam i plocice onda me posalje kuci) Pa ako je tako kod gradjevinaca, kako je moguce biti SVE? Od filozofa, do socijologa? A ako je filozof, opet ponavljam, dajte mi spisak te literature (u to ne racunam predgovore koje je prije, kao rezimski igrac pisao) koju je on izdao. Zasto se njegova "filozofska osvrtanja" mogu vidjeti u svim novinama, cuti na nakim tribinama, anemoguce ih je procitati u relevantnim novinama, ovim mislim na Dijalog. To nek mi odgovore Filipopoklonici, i ja cu odmah usutit, tastature mi!
vratnik

#23 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by vratnik »

Evo trezeci isjecke iz knjige T. Haverica nadjoh temu o Tunji staru par sedmica.. Opet se duplamo. Ja se iskljucujem, sorry, nije filipovic vrijedan moje tastature.
chuchumbamayumbe

#24 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by chuchumbamayumbe »

vratnik wrote:
Stari wrote:Vidim raplela se (filozofska) rasprava o liku i djelu Tunje Filipovica...a da niko bas niko i pokusava odgovoriti na moje pitanje ....zasto covjek nije penzionisan....

-karanja studentica
-karanja naroda u mozak

Stari, postovanje.
Nije penzionisan zato sto se svugdje poziva i petlja. (Covjek sve zna, ali bas sve!, kad ja musteriji kazem da zidam i pravim krov, sve sam, on me vec podozrivo gleda. kad kazem da postavljam i plocice onda me posalje kuci) Pa ako je tako kod gradjevinaca, kako je moguce biti SVE? Od filozofa, do socijologa? A ako je filozof, opet ponavljam, dajte mi spisak te literature (u to ne racunam predgovore koje je prije, kao rezimski igrac pisao) koju je on izdao. Zasto se njegova "filozofska osvrtanja" mogu vidjeti u svim novinama, cuti na nakim tribinama, anemoguce ih je procitati u relevantnim novinama, ovim mislim na Dijalog. To nek mi odgovore Filipopoklonici, i ja cu odmah usutit, tastature mi!
Nije da sam njegov fan ili anti-fan, ali pronadjoh na Wikipediji (koliko joj je vjerovati) slijedeci spisak Filipovicevih djela:

Djela:

"Lenjin - monografija njegove misli"
"Religija i moral"
"Etički osnovi humanizma";
"Marksizam i savremena filozofija";
"Marksistička filozofija";
"Safet Krupić-filozof,esejist i književni kritičar";
"Filozofija jezika I i II";
"Bošnjačka politika"-Svjetlost 1996 godine
"Bosna i Hercegovina-najvažnije geografske, demografske,historijske, kulturne i političke činjenice", Copact-E, Sarajevo 1997 godina
"Tunjina nedovršena priča-Banjaluka u kazivanju Muhameda Filipovića",Emin Krkić 1999;
"Pokušaj jedne duhovne biografije" (Aicena, Sarajevo, 1999)
"Bio sam Alijin diplomata I i II" (Delta, Bihać, 2000)
"Deset predavanja o ideji Evrope" (Pravni centar Fond otvoreno društvo BiH, Sarajevo, 2000)
"Jedno dugo, dugo putovanje uz Lim i oko Pestera" (Svjetlost, Sarajevo, 2001)
"Komunizam i nostalgija" (Svjetlost, Sarajevo, 2001)
"Pitanje odgovornosti za rat u BiH", Svjetlost
"Islam i teror" (El-Kalem, Sarajevo, 2002)
"Metodologija znanosti i znanstvenog rada" (Svjetlost, Sarajevo, 2004)
"Tragedija Bosne";
"Povijest i naše mišljenje o njoj";

"Historija duhovnog života na tlu Bosne i Hercegovine, knjige I,II,III,IV", Svjetlost 2005;
"Devetnaest etida o Mihailu Bahtinu", Svjetlost 2005
"Bosanski duh lebdi nad Bosnom",Prosperitet 2006 godina
zimzelen

#25 Re: Muhamed Filipovic - Akademik ili ...

Post by zimzelen »

To mati, pa ni u begovskoj familiji Filipovica, vise ne radja! :lol:
Post Reply