Mrznja/otpor prema starijim osobama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dobar osjecaj

#1 Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by dobar osjecaj »

Na svakom koraku primjecujem groznu netrpeljivost i nestrpljenje narocito osoba izmedju petnaest i cetrdeset godina zivota prema starijim ljudima.

Osipaju se kad ih vide u redu na kasi, smetaju im na ulici, ne zele ih vidjeti na plazi, ismijavaju ih, pozuruju, drski su prema njima.

Ne razumijem tu kombinaciju manjka odgoja i okrutnosti koja im daje za pravo da se tako nemilosrdno ponasaju prema tim ljudima.

Da li bismo svi trebali zivjeti samo do trenutka kad mozemo sve brzo raditi, biti lijepi, zategnute koze? Da li ti ljudi koji toliko mrze i ismijavaju starije osobe namjeravaju izvrsiti samoubistvo prije nego dodju u te godine pa sebi daju za pravo da se lose odnose prema starijim ljudima i da traze njihovo uklanjanje iz svih sfera zivota? Imaju li svi ti koji mrze starije ljude svoje roditelje? Da li iscekuju s nestrpljenjem i smrt svojih roditelja da im se tako usporeni sklone s puta? Do koje dobi imamo pravo da se krecemo i pojavljujemo medju ljudima?
Tesla10

#2 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Tesla10 »

Idioti samo mogu da ismijavaju starije osobe.
HAVANA

#3 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by HAVANA »

Cudno bi bilo da razumijes tu kombinaciju.Ovako,jebo njih,imbecili.
NoriDeNoir

#4 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by NoriDeNoir »

Te starije osobe znaju biti toliko bezobrazne i igrati na foru "ja sam stariji" da ih i treba tako tretirati. Naravno ne sve, ali u dosta slucajeva je to bas tako. Ja nemam problem kad vidim da je osoba starija da joj pomognem na bilo kakav nacin, ali kad u redu ko fol bole ih noge ili samo eto to "stari su" ali se guraju kao da im je 25 godina.

Ovako je isto i moj djed kad je isao po penziju u banku. Ja ga bukvalno trebam iznjet iz ulaza i stavit u auto a da ne pricam proceduru oko izlaska iz istog, ali zato kad dodje do reda u banci za penziju tada se gura i radi 1001 djavo, trci sa jednog na drugi salter, ubacuje se da nesto pita itd bez ikakve moje pomoci a ja okolo se samo izvinjavam ljudima u njegovo ime. :D

Uglavnom ne treba biti okrutan prema njima ali brate mili nisu vala ni toliko ugorzeni. Oni su u stvari više kao djeca ali znamo da i djece ima svakakve.
insomnia78

#5 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by insomnia78 »

Pa ni prema djeci nisi okrutan, nadam se
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#6 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by hrasno38 »

dobar osjecaj wrote:Na svakom koraku primjecujem groznu netrpeljivost i nestrpljenje narocito osoba izmedju petnaest i cetrdeset godina zivota prema starijim ljudima.

Osipaju se kad ih vide u redu na kasi, smetaju im na ulici, ne zele ih vidjeti na plazi, ismijavaju ih, pozuruju, drski su prema njima.

Ne razumijem tu kombinaciju manjka odgoja i okrutnosti koja im daje za pravo da se tako nemilosrdno ponasaju prema tim ljudima.

Da li bismo svi trebali zivjeti samo do trenutka kad mozemo sve brzo raditi, biti lijepi, zategnute koze? Da li ti ljudi koji toliko mrze i ismijavaju starije osobe namjeravaju izvrsiti samoubistvo prije nego dodju u te godine pa sebi daju za pravo da se lose odnose prema starijim ljudima i da traze njihovo uklanjanje iz svih sfera zivota? Imaju li svi ti koji mrze starije ljude svoje roditelje? Da li iscekuju s nestrpljenjem i smrt svojih roditelja da im se tako usporeni sklone s puta? Do koje dobi imamo pravo da se krecemo i pojavljujemo medju ljudima?
Sve ama bas sve u zivotu pocinje od kuce i kucnog odgoja pa tako i naslov ove teme. Sta ces ocekivati od neandertalaca koji hladno bjesne po gradu na najgore moguce nacine, ubijaju, skrnave, kradu, pale itd itd....e pa tim istima smetaju i starije osobe. Dobro se sjecam nemali broj puta prijeratnih sarajevskih "kriminalaca" koji su po tramvajima ustajali starijim osobama i trudnicama. Ovo danas je jos jedan dio uvezenog papanluka u glavni grad BiH!!!!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Truba »

mladi mrze jer vide što će oni biti ako ne pukne kakva bolesčuga
a stari su ljubomorni jer vide što su bili i kako je mladost i život prošao za tren
NoriDeNoir

#8 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by NoriDeNoir »

insomnia78 wrote:Pa ni prema djeci nisi okrutan, nadam se
Ma ne zagovaram ja ubijanje starih, nego samo malo analiziram situaciju sa ličnim osvrtom. :D :D
sadie_forever

#9 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by sadie_forever »

dobar osjecaj wrote:Na svakom koraku primjecujem groznu netrpeljivost i nestrpljenje narocito osoba izmedju petnaest i cetrdeset godina zivota prema starijim ljudima.

Ja to primjetim najvise kod ovih izmedju 40-50 godina jer oni osjete da su jako brzo i oni takvi isti
dobar osjecaj

#10 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by dobar osjecaj »

NoriDeNoir wrote:Te starije osobe znaju biti toliko bezobrazne i igrati na foru "ja sam stariji" da ih i treba tako tretirati. Naravno ne sve, ali u dosta slucajeva je to bas tako. Ja nemam problem kad vidim da je osoba starija da joj pomognem na bilo kakav nacin, ali kad u redu ko fol bole ih noge ili samo eto to "stari su" ali se guraju kao da im je 25 godina.

Ovako je isto i moj djed kad je isao po penziju u banku. Ja ga bukvalno trebam iznjet iz ulaza i stavit u auto a da ne pricam proceduru oko izlaska iz istog, ali zato kad dodje do reda u banci za penziju tada se gura i radi 1001 djavo, trci sa jednog na drugi salter, ubacuje se da nesto pita itd bez ikakve moje pomoci a ja okolo se samo izvinjavam ljudima u njegovo ime. :D

Uglavnom ne treba biti okrutan prema njima ali brate mili nisu vala ni toliko ugorzeni. Oni su u stvari više kao djeca ali znamo da i djece ima svakakve.
Izvini ali nekako nisam u stanju pojmiti potrebu da se nadmudrujem i budem pametnija od ljudi koji objektivno imaju vece teskoce od mene i da hodaju i da cekaju i uopste da se nose sa svim svakodnevnim obavezama. To da im je sve teze i veci izazov nego mladjim ljudima je realnost zivota i ja cu im se uvijek rado skloniti i pustiti ih i da ostvare te svoje male prividne varke ako im bas nesto takvo predstavlja zadovoljstvo.
Starost mi se ne gadi i ne dozivljavam je kao neku zaraznu bolest.
ultima_palabra

#11 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by ultima_palabra »

Ja imam jarana koji se x puta posvađao sa starijim ženama, znalo je doći i do fizike... ali nijednom nije bilo do njega, nego one iz čista mira počnu vikati :D Valjda mu takva faca, šta li...

A najbolji su kad ugledaju slobodno mjesto u tramvaju, tad dobiju super moći :lol:
dobar osjecaj

#12 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by dobar osjecaj »

sadie_forever wrote:Ja to primjetim najvise kod ovih izmedju 40-50 godina jer oni osjete da su jako brzo i oni takvi isti
U tvom slucaju je jako bitno znati kada je doslo do te spoznaje - kad si bio muskarac ili kad si bila zena? Ili mozda kad nisi imao/la 15, 18, 26 nego tih 40-50 godina :D troll me forever more
sadie_forever

#13 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by sadie_forever »

dobar osjecaj wrote:
sadie_forever wrote:Ja to primjetim najvise kod ovih izmedju 40-50 godina jer oni osjete da su jako brzo i oni takvi isti
U tvom slucaju je jako bitno znati kada je doslo do te spoznaje - kad si bio muskarac ili kad si bila zena? Ili mozda kad nisi imao/la 15, 18, 26 nego tih 40-50 godina :D troll me forever more
pa ne,40e su godine kad spoznaju da je to to ,,,sad ide prema dole
sumirprimus

#14 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by sumirprimus »

ne znam koliko da su cangrizavi,stara gundjala,red je red...stariji,djeca nemocni,van konkurencije..
dobar osjecaj

#15 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by dobar osjecaj »

hrasno38 wrote:Sve ama bas sve u zivotu pocinje od kuce i kucnog odgoja pa tako i naslov ove teme. Sta ces ocekivati od neandertalaca koji hladno bjesne po gradu na najgore moguce nacine, ubijaju, skrnave, kradu, pale itd itd....e pa tim istima smetaju i starije osobe. Dobro se sjecam nemali broj puta prijeratnih sarajevskih "kriminalaca" koji su po tramvajima ustajali starijim osobama i trudnicama. Ovo danas je jos jedan dio uvezenog papanluka u glavni grad BiH!!!!
Pojava nije vezana iskljucivo za one koji divljaju po gradu. Pojavu primjecujem i kod prividno pristojnih "kosuljasa", eksperata i ljudi koji su na razlicite nacine prihvaceni i integrisani clanovi manje nasilnog i kriminalnog dijela stanovnistva - obicnih ljudi koje srecete u redovima na kasama, s kojima se vozite u gradskom prevozu, pored kojih setate kroz Vilsonovo.
Megiddo

#16 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Megiddo »

dobar osjecaj wrote:ne dozivljavam je kao neku zaraznu bolest.
Nažalost starost ipak jeste zarazna bolest, prelazi na druge ljude. :mrgreen:

Meni sve to liči na sudar generacija. :)
Niemand

#17 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Niemand »

Ma i ovim penzionerima nije aferima.

Stanes na semaforu i pogodi ko se zaleti preko crvenog a jedva hoda. I jos obavezno slijede neki pogledi i sta je ovom narodu, postujel jos iko starije.

Ne more insan biti pametan tu.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#18 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by hrasno38 »

dobar osjecaj wrote:
hrasno38 wrote:Sve ama bas sve u zivotu pocinje od kuce i kucnog odgoja pa tako i naslov ove teme. Sta ces ocekivati od neandertalaca koji hladno bjesne po gradu na najgore moguce nacine, ubijaju, skrnave, kradu, pale itd itd....e pa tim istima smetaju i starije osobe. Dobro se sjecam nemali broj puta prijeratnih sarajevskih "kriminalaca" koji su po tramvajima ustajali starijim osobama i trudnicama. Ovo danas je jos jedan dio uvezenog papanluka u glavni grad BiH!!!!
Pojava nije vezana iskljucivo za one koji divljaju po gradu. Pojavu primjecujem i kod prividno pristojnih "kosuljasa", eksperata i ljudi koji su na razlicite nacine prihvaceni i integrisani clanovi manje nasilnog i kriminalnog dijela stanovnistva - obicnih ljudi koje srecete u redovima na kasama, s kojima se vozite u gradskom prevozu, pored kojih setate kroz Vilsonovo.
Vidis ja se ne sjecam takvih reakcija od uslovno receno "normalnih" ljudi nego upravo ovih sto sam naveo.
dobar osjecaj

#19 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by dobar osjecaj »

Megiddo wrote:

Najvise na manjak odgoja i okrutnost.
dobar osjecaj

#20 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by dobar osjecaj »

hrasno38 wrote:
dobar osjecaj wrote:
Vidis ja se ne sjecam takvih reakcija od uslovno receno "normalnih" ljudi nego upravo ovih sto sam naveo.
Sigurno je tempo mog i tvog zivota znatno drugaciji i sigurno smo izlozeni razlicitim pojavama i ljudima. Ja sam prilicno iskljucila te koje ti spominjes - sklonim se na ulici, gledam da ne idem na mjesta gdje se krecu i vise sam usmjerena na ove prividno obicne ljude koji funkcionisu u okviru kakvih-takvih drustvenih normi.
limeni

#21 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by limeni »

Nije to samo mrznja ilitiga otpor prema starijim nego mrznja prema svemu jer fali odgoja, morala, vjere i razumjevanja medju ljudima. Zivimo u svijetu gdje niko nikog ne postuje, gdje si dobar ako si nekog zajebo ili curu prevario, gdje klosari i kurave skakucu polugoli sa pistoljima po tv-u i takvi su uzor omladini.
Treba starim ljudima pomoci gdje se moze za ruku i preko ulice, pomoci ljudima niz stepenice, otici za njih u kupovinu. i vi cete jednog dana kada vam kosti ostare trebati neciju pomoc ali kako se sad ponasate prema starijim osobama zar ocekujete da ce za 30-40 godina vas neko paziti? Sve po zaslugama jer ne valjamo..
m_l

#22 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by m_l »

dobar osjecaj wrote:
Megiddo wrote:

Najvise na manjak odgoja i okrutnost.
Mene nista vise ne iznenadjuje, a pogotovo na ulici, jer kada odrasli ljudi svoje roditelje od 60-70-80 godina gledaju k'o strance, katkad bi bolje i zivotinje pazili, onda vidimo koliko je sati. Nazalost.

Stari ljudi su uglavnom vise tabijatli, i sigurno da s njima treba mnogo sabura, kao sa djecom.
Secer_033

#23 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Secer_033 »

Ja sam slaba na djecu i stare ljude, ali brate kad pocnu na kasi racunati da vide da li je dama na kasi to dobro izracunala i onda pocnu placati sicom a viri im 50 eura iz novcanika, pa kako se covjek nece iznervirati??

U tramvaju im dajem mjesto, pomazem im da predju cestu, ponesem im cekere itd. Skupljam pluseve, toliko sam dobra, ja kad ostarim ima da me nose :D

Ali da se ne lazemo, vecina mladih nije fino odgojeno. Ja kad sam bila tinejdzer, bilo je je u modi ne ponasati se fino. Vide u tramvaju slobodno mjesto i trce da sjednu kad vide da se neki starac krece ka istom. I onda ko fol ne cuju starca kad on fino pita smije li sjesti a meni se raja ismijavala kad su vidjela da ustajem.
Heller

#24 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Heller »

Ma ima i penzica :zzzz:kad ih vidim u 7 pun Bus :roll:
lerdi

#25 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by lerdi »

Nedostatak kulture, poštovanja, morala i svega što bi jedan normalan i odgojen čovjek trebao imati. Višak arogancije, prepotentnosti, nemorala i svega onoga čega smo se nekad zgražavali a što nam je danas postalo normalno.
Post Reply