Domanović /opet/ među nama
«Mrtvo more» u BiH…
Političari se prepucavaju i bogate , država i parlamenti u stalnoj krizi i zezanju , siromaštvo je sve bliže a Evropa sve dalje … A mi ćutimo!
Ne tako davno , na jednom od bezbrojnih skupova na kojima se pametuje o Bosni i Hercegovini ,Kristijan Švarc Šiling /sjećate se - međunarodni medijator u BiH / govoreći o budućnosti našoj , naglasio je « da za proces pomirenja i stvaranje istinske građanske države treba da prođe čitava jedna generacija. « Međutim « , dodao je Šiling , « za to nema vremena». « Bosna, ako se sada ne ukrca u voz za Evropu» izgubiće ga možda i trajno» , rekao je njemački diplomata…
I ? Što pominjem ovo Šilingovo proročanstvo i kakve uopšte veze s nama ima bilo kakav voz ?
Zato što ima . Pogotovo kada je u pitanju ukrcavanje nas , takozvanih «običnih» / kako je tek sa «neobičnim» / građana u voz kojim se ide u Evropu i putuje dalje , a da ne moramo danima čučati i moliti za vize ,
Ima , zato što svako realan lijepo vidi kako pored nas promiče posljednji vagon tog voza u koji su smjestili samo oni koji poštuju pravila za dobijanje karata.Voz odmiče a šefovi stanica a bogami i kondukteri su vrlo strogi. I ljuti. Mogu to.
Jer , voz još uvjek nije naš i mi ne utičemo ni na red vožnje ni na organizatore putovanja. Ali , ako su oni / za sada / izvan našeg dometa itekako je upitno koliko smo pokušali uticati na « naše mašinovođe» koji nas u daleku Evropu žele povesti kolosijekom samo « njihovog « naroda , samo
«njihove « nacije , i naravno , sve to pod budnom pažnjom i kontrolom samo njihove stranke . Zar , zaista , nije apsurdna , iluzorna pa čak i bezobrazna sva priča o pridruživanju evropskoj , u situaciji kada je Bosansko- Hercegovačka porodica podijeljena , rascjepkana , u stanju urušavanja njenih temeljnih i vjekovnih vrijednosti ? U situaciji kada je u nas na sceni, nigdje u svijetu prisutna kombinacija neke vrste supstrata parlamentarne demokratije i neproglašane ali posve vidljive diktature protektorata? Koje gotovo do krajnosti isključuju poziciju građanina – pojedinca. Čijih prava , sloboda , interesa , želja , vizija inače nigdje nema ,/ pa ni Ustavu BiH / . Građanina totalno zaboravljenog i izgubljenog i u danima , mjesecima , godinama stručno proizvođenih i naravno fingiranih parlamentarnih i političkih kriza<< / a zar kriza ne traje sve ovo vrijeme postdejtonskih zavrzlama u BiH ,/ koja je , ma , jasno je to svakom ko hoće i želi da misli , samo nastavak « hladnog rata « za pozicije , fotelje , očuvanje visokih benificija i kontrole nad svim što donosi novac. Kakvi nacionalni interesi , kakva zaštita vlastitog naroda – sve je to samo koska bačena da bismo se oko nje gložili zaboravljajući na prazne džepove i prazne stomake , da bismo zaboravili da tragamo za uzrocima takvog stanja…
Naša sudbina je , ovih dana je to tako očigledno , u rukama vladara koji o nama odlučuju gledajući se fol poprijeko iza /pregovaračkih / stolova ostavljajući « svoje « narode u ponovo iskopanim političkim « rovovima « ,
/zamalo da napišem , valjda zbog rime , torovima / . Potom odu na « istorijsko zasjedanje « , naravno , u neku od turistčkih destinacija ili po naredbi njihovih inostranih mentora , skoknu do Brisela ili Vašingtona. Malo se pije , malo se jede , ispriča se pokoji vic i sve je opet OK . Ulicama i sokocima « naše zemlje ponosne « opet mogu da poteku med , mlijeko i pjesme. Uz put nam , naši izabrani , u prigodama koje njima odgovaraju , poručuju kako nam je dobro ma koliko nam je loše!
A , je li nam loše. ?
Ja mislim da jeste . Jako , jako loše !
Bogati su sve bogatiji . I traže još više.
Siromašniji su sve siromašniji . I sve ih je više.
A mi ćutimo.
Lopovluk , korupcija , prevare , zloupotrebe pozicija i funkcija prestali su biti izuzetak i postaju pravilo funkcionisanja na svim nivoima vlasti , toliko uobičajeno i često da se oni koji se tako ne ponašaju mogu smatrati čudacima.
A mi ćutimo.
Parlamentarci napravili cirkus i sprdačinu od raznoraznih skupština i ostalih zakonodavnih organa , rade u interesu građana da se sve praši.
A mi ćutimo.
Negdje tu , možda blizu nas i po našim susjedstvima i komšilucima , pod zaštitom njihovih slobodarskih sunarodnika , šetkaju se ratni zločinci.
A mi ćutimo.
Jedan Visoki predstavnik i desetine njegovih niskih zamjenika treniraju na nama sve poznate i najčešće posve nove oblike i metode « demokratije « dok im naši mali predstavnici , dobrodušno nasmijani i ujedinjeni u poniznosti oduševljeno aplaudiraju ..» Vi ste naš , do sada najbolji , prinudni upravnik , gospodine visoki…»
A mi ćutimo.
Prodaju naše fabrike , naše firme , naše « maršalke « , uskoro će na red doći naši putevi , naše rijeke , šume / pardon , njih jesu već odavno/ ...naše nebo...
A mi ćutimo.
Jer , nemamo vremena da mislimo.
Nemamo vremena da kažemo.
Nemamo vremena da zastanemo i kažemo : ovo ništa ne valja!
Nemamo vremena jer se igramo – demokratije !
Koja , u ovakvoj Bosni i Hercegovini kakva jeste i uz nas ovakve kakvi jesmo
nije ništo drugo do nova knjiga Utopije. Sanovnik , u najboljem slučaju.
A mi ćutimo.
Bosnom i Hercegovinom tutnji nepodnošljiva tišina opšteg defetizma i apatije , širi se i razlijeva Domanovićevo « Mrtvo more «!
U kom se , ne progovorimo li hitno suglasjem istine i ideje , na kraju storije, možemo svi lijepo i sigurno podaviti…
Hoćemo li,,,,?
GROZD Gorazde
" Mrtvo more u BiH " ili :zasto cutimo
-
Slavko Klisura
-
St.Germain
#2 Re: " Mrtvo more u BiH " ili :zasto cutimo
Hocemo. Ovo sto sebi u BIH ljudi dozvoljavaju uzdrmalo bi i daleko bogatije drzave od nase. Mi smo objektivno preuzeli ulogu crne rupe Evrope i treba sebi trezveno priznati da Evropi do nas nije uopste stalo i da smo prepusteni svojoj sudbini. Kome ovo nije jasno nek predje preko granice BIH, bilo koje. Ja sam poslije dugo vremena bio ponovo u matici i stvari su gore nego sto sam mislio. Agonija ce trajati sve dok narod ne skonta da sam kroji vlastitu sudbinu i dok medjunarodna zajednica ne prestane podrzavati fasisticku tvorevinu u BIH i drzati neprirodnu podjelu zemlje zakovanom ustavom. Izgubljen je korak sa vremenom koje tece sve brze i brze. Bojim se da BIH ne predstoji nista dobro ukoliko se nesto radikalno ne promijeni. Ali sad ce i PDV kao jos jedan test izdrzljivosti gradjana BIH. Ako i naredne godine pobijede iste ove stranke koje sada drze vlast, onda slobodno neko iz mase moze da ugasi svjetlo i napravi fajront.Slavko Klisura wrote:Hoćemo li?
- 8. sekretar SKOJ-a
Oslobođenje, 19.11.05.-piše: akademik, Muhamed Filipović wrote:Ne opraštajmo im, znaju šta rade!
-
digger
Vidi li ko svijetlo na izlazu iz tunela?
Ne vjerujem. Jer promjena nema. Ogromna vecina ceka de se nesto dogodi, dok manjina i dalje mirno grabi.
Mnogi kao da cekaju tramvaj... ali to je "Desire" linija. Taj ne dolazi.
Da sam u BH i da sam mladji, vjerovatno bi pokusao da brisnem. Bio bih kao i svi drugi: apolitican, glasan u komentarima, ljut na politicare i lopove... znaci, jalov. Kako sam stariji, kao borio bih se... ali imam vecu zelju za borbom nego energiju.
"Sarajevske kafane su pune. Iluzije Davida Koperfilda."
Sto je najgore, to je iluzija drustva kojeg sami kreiramo. Ovaj put vlastita rezija ali isto pozoriste. Isti akteri.
U ratu je Sarajevo pretrpjelo 1400 dana opsade od strane drugih koji nam nisu zeljeli dobro. A uskoro ce biti 3650 dana kako mi svi drzimo cijelu BiH u opsadi. Valjda navikli.
Da sam religiozan, napisao bih: Neka nam dragi bog bude na pomoci. Ali i to je jalovo jer boga nema.
Ne vjerujem. Jer promjena nema. Ogromna vecina ceka de se nesto dogodi, dok manjina i dalje mirno grabi.
Mnogi kao da cekaju tramvaj... ali to je "Desire" linija. Taj ne dolazi.
Da sam u BH i da sam mladji, vjerovatno bi pokusao da brisnem. Bio bih kao i svi drugi: apolitican, glasan u komentarima, ljut na politicare i lopove... znaci, jalov. Kako sam stariji, kao borio bih se... ali imam vecu zelju za borbom nego energiju.
"Sarajevske kafane su pune. Iluzije Davida Koperfilda."
Sto je najgore, to je iluzija drustva kojeg sami kreiramo. Ovaj put vlastita rezija ali isto pozoriste. Isti akteri.
U ratu je Sarajevo pretrpjelo 1400 dana opsade od strane drugih koji nam nisu zeljeli dobro. A uskoro ce biti 3650 dana kako mi svi drzimo cijelu BiH u opsadi. Valjda navikli.
Da sam religiozan, napisao bih: Neka nam dragi bog bude na pomoci. Ali i to je jalovo jer boga nema.