Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

dječak sa šibicama

#7451 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

Masnoce same po sebi nisu problem, mit je da ih ne treba jesti, problem je kolicina.
Masnoce biljnog porijekla jesu problem, mesnog porijekla ne. Od biljnog, samo maslinovo ulje i kokosovo ulje sa tim je da ovo zadnje navodno i najzdravija masnoca.
Margarini su otrov, rafinirano suncokretovo ulje otrov.

Malo svinjske ili guscje masti, ovcijeg loja ili kravljeg masla, putera, nije nikakav problem. Ako je kolicina mala, to je cak i zdravo za crijeva.

Ja pavlaku jedem dosta cesto, skoro uz svaki obrok, par manjih kasika. Nije problematicno, i travnicki sir kojeg volim, i dimljeni sir i parmezan ali onaj grana padano sto se renda. Sve u malim kolicinama. Dakle samo kolicinu ograniciti, a keto ishrana mi se pokazala kao najucinkovitija pa je i slijedim. Ko nece ili ne moze, ne mora, moze i hljeb sto da ne, posebno od cijelih zitarica. Samo, jedna kriskica, ne sad navaliti :D ja sam znao pojesti po 3 velike kifle ili 5 malih, za jedan obrok. Ili pola kile bureka, takve kolicine, to je kalorijska atomska bomba.
reboot

#7452 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by reboot »

2021. od februara do decembra skinuo cca 32kg, držao 2-3 godine regulara, i onda opet vratio. Nisam pratio kalorije nego bukvalno odoka :lol:

Sad od kraja augusta pa do sada -23kg, samo kalorijski deficit, a ništa ne izbjegavam, dnevni unos otprilike 1600 do 1800 kalorija, a jedem bar 3 puta dnevno, te između obroka bude slatko, kafa, voće itd.

Ubrzo se baciti u teretanu aBd :lol:
Idemedosumom

#7453 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Idemedosumom »

@dječak sa šibicama nije problem, samo ako se ubaci u kontekst pravi. Gram masnoće je ugl. više nego duplo kaloričniji od grama ugl. hidrata ili proteina. O štetnosti seed oils-a možemo na dr temi, to nije toliko relevantno za mršanje.

Ovo za keto te razumijem, ekspresno izbaciš glikogen i vodu, brzi rezultati na vagi. Ali zato nećeš moć meda, kad su fizičke aktivnosti u pitanju. I pitanje je do kad ćeš moć odoljeti. Ja sam malo manje od 2g najduže izgurao. A onda je jedne noći legla mliječna čokolada od 300g. Zapitaš se, radi čega živim, yolo i tako to :-D
Sanjarko

#7454 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanjarko »

reboot wrote: 07/01/2026 18:25 2021. od februara do decembra skinuo cca 32kg, držao 2-3 godine regulara, i onda opet vratio. Nisam pratio kalorije nego bukvalno odoka :lol:

Sad od kraja augusta pa do sada -23kg, samo kalorijski deficit, a ništa ne izbjegavam, dnevni unos otprilike 1600 do 1800 kalorija, a jedem bar 3 puta dnevno, te između obroka bude slatko, kafa, voće itd.

Ubrzo se baciti u teretanu aBd :lol:
Da je meni osnovne vježbe opet da radim 2-4 puta sedmično po 30-45 minuta ali od spavanja nažalost slabo ili ih nikako sada radim, danas opet spavao 14 sati, 12 iz cuga i još 2 kasnije.

Prije nekad kada sam bio tinejđer sam radio takve teretanske vježbe da se izrazim.

Po 100 sklekova sa znao ispucati u sat vremena vježbi i to nekoliko puta dnevno iste.

Ali bolest ne da danas. Bitno je da stagniraju bolesti. A pazim na ishranu i iće i piće.
Idemedosumom

#7455 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Idemedosumom »

@reboot pojačaj malo dnevni unos, ako ćeš počet s teretanom. Ako budeš u prevelikom deficitu, mogao bi gubiti mišićnu masu, i na kraju crash-ovati.
Sanjarko

#7456 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanjarko »

Idemedosumom wrote: 07/01/2026 18:36 @dječak sa šibicama nije problem, samo ako se ubaci u kontekst pravi. Gram masnoće je ugl. više nego duplo kaloričniji od grama ugl. hidrata ili proteina. O štetnosti seed oils-a možemo na dr temi, to nije toliko relevantno za mršanje.

Ovo za keto te razumijem, ekspresno izbaciš glikogen i vodu, brzi rezultati na vagi. Ali zato nećeš moć meda, kad su fizičke aktivnosti u pitanju. I pitanje je do kad ćeš moć odoljeti. Ja sam malo manje od 2g najduže izgurao. A onda je jedne noći legla mliječna čokolada od 300g. Zapitaš se, radi čega živim, yolo i tako to :-D
Ja mjesečno možda pojedem toliko čokolade. A i šta pojedem od čokolade povremeno su one punjene vočne i crne za jelo i kuhanje. :run: Ali jedem drugih slatkiša ali povremeno.

Ne pretjerivati samo, ključ uspjeha, ali malo ko to može.
reboot

#7457 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by reboot »

Idemedosumom wrote: 07/01/2026 18:41 @reboot pojačaj malo dnevni unos, ako ćeš počet s teretanom. Ako budeš u prevelikom deficitu, mogao bi gubiti mišićnu masu, i na kraju crash-ovati.
Ma normala, gledam sad po tdee da budem u deficitu, kad krenem u teretanu skače tdee, povećavam i unos, ovako mi odgovara bez teretane unos.

Samo da se nakanim :lol:
ronnie

#7458 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ronnie »

A zbog čega ne treba jesti ništa iza 18:00? Ovo pitam sa stanovišta gubitka kilograma. Ako je na taj način da se ograničimo, pa da manje količinski/kalorijski unesemo hranu u toku dana, onda ok, ali ako ćemo do 18:00 jesti sve i svašta, pa kao nećemo iza 18:00, onda nema nikakve svrhe.
Teoretski, mršanje je jako lagano. Ako si u deficitu, mršaš. Ako si u suficitu, debljaš se. Ostalo je samo razrada toga. :roll:
Idemedosumom

#7459 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Idemedosumom »

ronnie wrote: 08/01/2026 11:11 A zbog čega ne treba jesti ništa iza 18:00? Ovo pitam sa stanovišta gubitka kilograma. Ako je na taj način da se ograničimo, pa da manje količinski/kalorijski unesemo hranu u toku dana, onda ok, ali ako ćemo do 18:00 jesti sve i svašta, pa kao nećemo iza 18:00, onda nema nikakve svrhe.
Teoretski, mršanje je jako lagano. Ako si u deficitu, mršaš. Ako si u suficitu, debljaš se. Ostalo je samo razrada toga. :roll:
Metabolička potrošnja je navečer niža, osjetljivost na inzulin je slabija, opterećavanje probavnog trakta kasno dovodi do slabijeg sna. Ali što se samog mršanja tiče, ne utiče toliko na konačni ishod, koliko ja znam.
Romanija

#7460 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Romanija »

U poslednja cetri mjeseca prestao sa kontrolom sta i kako jedem nakon dugogodisnje dijete i kontrole unosenja bilo koje namirnice(u osnovi poceo opet jesti kolace, kao i hljeb, tjesteninu, zitarice bez mjerenja tezione, mada i dalje kafu pijem bez secera) i prestao trcati zbog male povrede koljena,....., udeblj'o se 14.7 kila. Sad hajd sve Jovo nanovo :D :D :D
Bluemore

#7461 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bluemore »

dječak sa šibicama wrote: 07/01/2026 16:31 Vjerovatno je ok ako je porcija krompira ili rize onako simbolicna, minimalna. Pire je pomasan, mislim najkaloricnija verzija krompira.

U sustini samo je bitno sto manja porcija. Ja licno karbohidrate izbjegavam jer kombinacija proteina i karbohidrata, sto je temelj nase kuhinje nazalost, losa kombinacija. Ali kad se vec jede, samo sto manje porcije i sto nizi broj kalorija.
zasto mislis da je pire tako kalorican i masan? pire= kuhani krompr. sol , mrva putera ili mlijeka
spree

#7462 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by spree »

Ja počeo od 01.01. i uz pomoć ChatGPT-ja ide to fino. 7 kila do sada. Nisam gladan a stalno u kalorijskom deficitu. Hljeb skoro skroz izbacio, pićim salate, tunu, jaja, piletinu. Čak pravim i ove neke vitalne recepte, tortilja sa jajima i te fore. Šećer spustio sa 8 na 6.5. Osjecam se bolje, agilnije. Ne izgleda tako po datumu, ali nekako sam slučajno počeo i prija mi ovako polako sa AI. Ne vjerujem da bih mogao bez AI.
problemnatravunu

#7463 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by problemnatravunu »

INZULINSKA REZISTENCIJA

nikeze

#7464 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nikeze »

Da li je neko koristio Ozempic ili Munjaro?
zubi

#7465 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zubi »

spree wrote: 19/01/2026 18:38 Ja počeo od 01.01. i uz pomoć ChatGPT-ja ide to fino. 7 kila do sada. Nisam gladan a stalno u kalorijskom deficitu. Hljeb skoro skroz izbacio, pićim salate, tunu, jaja, piletinu. Čak pravim i ove neke vitalne recepte, tortilja sa jajima i te fore. Šećer spustio sa 8 na 6.5. Osjecam se bolje, agilnije. Ne izgleda tako po datumu, ali nekako sam slučajno počeo i prija mi ovako polako sa AI. Ne vjerujem da bih mogao bez AI.
Za 20 dana si smrsao 7kg???
dječak sa šibicama

#7466 Re: Mrsanje - nacini ?

problemnatravunu wrote: 20/01/2026 06:33 INZULINSKA REZISTENCIJA

Prije par godina sam kod ovog Mandre Kenana uradio tu Lipo dijetu, uz savjetovanje sa nutricionistom, i stvarno ima efekta brzo se smrsa jer se gladuje i piju proteini, ali sam i vratio kile jer sam nakon "terapije", nastavio po starom.

Imaju zanimljivu tezu oko inzulinske rezistencije i opcenito nacinu ishrane proteini +/- ugljenihidrati
spree

#7467 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by spree »

zubi wrote: 20/01/2026 09:26
spree wrote: 19/01/2026 18:38 Ja počeo od 01.01. i uz pomoć ChatGPT-ja ide to fino. 7 kila do sada. Nisam gladan a stalno u kalorijskom deficitu. Hljeb skoro skroz izbacio, pićim salate, tunu, jaja, piletinu. Čak pravim i ove neke vitalne recepte, tortilja sa jajima i te fore. Šećer spustio sa 8 na 6.5. Osjecam se bolje, agilnije. Ne izgleda tako po datumu, ali nekako sam slučajno počeo i prija mi ovako polako sa AI. Ne vjerujem da bih mogao bez AI.
Za 20 dana si smrsao 7kg???
tako vaga pokazuje. sigurno je tu dosta vode. gpt kaze da je potrosen glikogen pa se oslobodila i voda koju veze uz sebe. on mi kaze da je potroseno oko 3.5 kg ciste masti po kalorijskom deficitu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7468 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

za 20 dana smrsati 7kg je extremno. Moze ako se tek pocne i ide extremna dijeta i fizicka aktivnos a to ne preporucujem. To se najvise cijedi voda iz tijela i oko organa koji plivaju u njoj. Prave masti tj salo da se skine to su tantalove muke. Moze se recimo ko ja skidati 1kg sedmicno tj 4-5kg mjesecno ali mora se extremno vjezbati i hraniti sportski. Preporuka je samo vjezba, vjezba, vjezba i sporska ishrana, sve ostalo je patnja i kile se vracaju.
problemnatravunu

#7469 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by problemnatravunu »

prije par godina sam išao na dole 1 kg sedmično bez ikakvih specijalnih vježbanja , samo se 100% posvetio LCHF ishrani , obavezan doručak u roku sat vremena nakon ustajanja od 2 pečena jaja sa slaninom , čilijem i kurkumom , nekad sam ručak i preskočio, večera oko 18 , 19 sati , strogo bez UH
okanomalo

#7470 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by okanomalo »

dječak sa šibicama wrote: 20/01/2026 13:15
problemnatravunu wrote: 20/01/2026 06:33 INZULINSKA REZISTENCIJA

Prije par godina sam kod ovog Mandre Kenana uradio tu Lipo dijetu, uz savjetovanje sa nutricionistom, i stvarno ima efekta brzo se smrsa jer se gladuje i piju proteini, ali sam i vratio kile jer sam nakon "terapije", nastavio po starom.

Imaju zanimljivu tezu oko inzulinske rezistencije i opcenito nacinu ishrane proteini +/- ugljenihidrati
koliko kosta tretman i sve sto dobijes od njih.
dječak sa šibicama

#7471 Re: Mrsanje - nacini ?

Tada je udarna doza 2 tjedna gladovanja bilo 350 km a nesto laksi tretman od 3 tjedna, laksi u smislu manje zahtjevan, 160 km.

Sad je sigurno skuplje, a mislim da je rijec zapravo o whei proteinu koji su oni mudro upakovali u "tretman". Odnosno moze se uzeti i paket proteina u prosjecnoj fitness prodavnici, naravno i tako izadje preko 100 km u prosjeku, ta neka kolicina.
Post Reply