Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

dječak sa šibicama

#7376 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

Dijabeticari moraju jesti i iza 20h, ako primaju inzulin.

Poenta autofagije odnosno "ne jela" iza 18h ili kako god neko sebi odredi, nije 18h neka zapisana granica, poenta je u tome da organizam gladuje tih 18 ili 20 sati, da bi poceo koristiti naslagane masne zalihe po stomaku dupetu ili gdje vec ih covjek ima. Kad je covjek gladan, organizam tako djeluje, topi masnoce ili salo da bi se prehranio.

Naravno, ako krkas kilu bureka do 18h, onda nista uradio nisi. To je isto kao oni sto poste ramazan pa sehure dvije kile mesa i cijelu strucu hljeba. Nikakve to logike nema.

Ja sam ovako odlucio jer nema svrhe od radikalnih dijeta, skines pet sest ili 10 kg i zadovoljan pocastis se hamburgerom cevapima, poslije se vratis navikama i vratis kile.
Takodje ne zelim imati zdravstvenih problema, debljina je uvijek mamac za bolesti krvozilnog sustava srca i tako dalje, pa i veci rizik za karcinom.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7377 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

od 18h uvece do ujutro oko 7h, 8h pa i 9h kada je dorucak to je 12h+ post u kojem se tijelo ocisti i regenerise. Zato i kazu u narodu, dorucak nedaj nikome, ručak podijeli sa prijateljem a večeru daj dušmanu/neprijatelju.
problemnatravunu

#7378 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by problemnatravunu »

dječak sa šibicama wrote: 21/08/2025 16:43 Ja sam mjesec dana na toj autofagiji, izbacio ugljene hidrate totalno, jedino riblji stapici (iskljucivo ono ledo 100% riba) pa su panirani ili ribu kad pohujem u airfryeru pa malo u kukuruzno brasno i jaje. Sve ostalo nogatrans, krompir riza tijesto kruh pecivo, izbaceno.

Jedan obrok za rucak do 16 h, uglavnom povrce salata komadic mesa ili ribe ako je przeno przeno u airfryeru bez ulja ili kapljica maslinovog ulja... nekad krem juha od paradajza tikvica crvene paprike roge... dva tri oraha ljesnjaka i badema. To je sve, ponekad malo jogurta ili soka bez secera. Ujutro obavezno iscjedjen limun i malo kisele vode.

Mogu reci da polako ide to, budem gladan iza 18h i ujutro ali to je i poenta svega. Sendvice pravim od paprike ili lista kupusa, prerezem papriku duzno namaze se neki krem sir i na to kriskica dimljene purece sunke. Ponekad samo.

Planiram nikada se ne vratiti starim navikama, dakle da ovakav stil ishrane bude trajan. Za sad samo jedan obrok zbog dijete, a kasnije povrce meso riba voce, ugljikohidrati na minimum.
možeš si napraviti ovaj keto kruv

Ermin ZM

#7379 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Ermin ZM »

AleksoMKD wrote: 12/08/2025 16:56 4 puta nedeljno po 1 sat u teretani. Ponekad i 5 puta no retko.

Prvi rezulatat se vidi za 3 meseca, posle prve godine ne zelis stati vise.

Bolje i lakse spavam i lakse se budim. Inace jedem skoro isto.
Kad sam aktivno trenirao tako je nesto bilo kod mene. 3 4 puta sedmicno, sat treninga. Ali kad treniram treniram, nema cmoljenja po telefonu, setkanja kroz teretanu. Otprilike 45 minuta trening mi je trajao i bilo je solidnih rezultata.
Elem govorim ovo, vazda sam se cudio ljudima(tu ne ubrajam profesionalne bodybuildere) koji su po 2-3 sata trenirali, otkud im volja. I sto je najgore nisam neke aman bolje rezultate primjetio nego kod mene
vaučer

#7380 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vaučer »

Mislim da mi je najduži trening ikad bio možda 70 minuta tegova + 30 minuta cardia. Neki normalan trening mi je između 45-65 minuta, zavisi šta radim, i to su samo tegovi i odmor je samo između setova. Dakle non-stop. Ne vidim kako bi mogao više ni kakve bi koristi imao od tog.

Bitno je vježbati 3-4 puta tjedno i imati propisan intenzitet kad se vježba. Kad vidim ljude u teretani kako se zavale na mašinu i skrolaju tiktok nije mi dobro. 😁
mali_balon

#7381 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mali_balon »

dizem utege preko hefte da bi za vikend mopga da se olesim pivom :mrgreen:
AleksoMKD

#7382 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by AleksoMKD »

Ermin ZM wrote: 05/09/2025 20:36
AleksoMKD wrote: 12/08/2025 16:56 4 puta nedeljno po 1 sat u teretani. Ponekad i 5 puta no retko.

Prvi rezulatat se vidi za 3 meseca, posle prve godine ne zelis stati vise.

Bolje i lakse spavam i lakse se budim. Inace jedem skoro isto.
Kad sam aktivno trenirao tako je nesto bilo kod mene. 3 4 puta sedmicno, sat treninga. Ali kad treniram treniram, nema cmoljenja po telefonu, setkanja kroz teretanu. Otprilike 45 minuta trening mi je trajao i bilo je solidnih rezultata.
Elem govorim ovo, vazda sam se cudio ljudima(tu ne ubrajam profesionalne bodybuildere) koji su po 2-3 sata trenirali, otkud im volja. I sto je najgore nisam neke aman bolje rezultate primjetio nego kod mene
Da, sa pauzama izmedju serija dodje oko 1 sat (ako je guzva u teretani moze i +15 minuta)

Kardio u tertetani radim samo preko leta kada su najvece vrucine ili zimi ako je vreme nikakvo inace propesacim 5-6 km brzim hodom jer zivim blizu setalista pokraj Vardara i sve je ok.

Ko sto sam pisao jedem skoro isto samo manje hleba i testa, jednostavo ne osecam potrebu ko ranije.
dječak sa šibicama

#7383 Re: Mrsanje - nacini ?

Sve dijete i teretane su beskorisne ako nastavis sa istim onim nacinom zivota za mjesec, dva pet ili deset.
Treba raskrstiti sa cevapima, pitama, tijestom, secerom, pivama, alkoholom i svim onim sto te i zarobilo u debljini. Ne moras se odreci, niko ne kaze, pojedi 10 cevapa ali bez somuna. Pojedi pitu od heljdinih kora, rokaj povrce sa mesom i tako dalje.

Ko to moze, i uspjet ce, valjda treba imati karakter.

Ono sto nikada nisam razumio, a sretao sam takve i u obitelji, oboli recimo dijabetes visok tlak masnoce u krvi kolesterol tri glicerida itd itd, sto je direktno uzrokovano i debljinom /uz cigare stres i ostale nakarade/ i nastavi po starom. Kako jbt, zar ti je vaznija tepsija pite od zivota, jos gore mucenja u bolesti. Dijabetes tihi ubica, nagledas se secerasa kojima slabe noge slabe bubrezi mozak srce, srcanih bolesnika koji ne mogu da disu, gusi ih, steze u grudima, mozdani udari invalidnost jedne strane tijela govor oslabljen kretanje oslabljeno, a oni i dalje rokaju po suhovini, cevapima, burecima, masnoj hrani.
Ne moze reci da nije svjestan, kad bolujes od neceg informises se o toj bolesti valjda. Upoznah dosta secerasa ali znam njih mozda dvoje troje koji su se prilagodili, jedu malo ne piju alkohol pokusavaju se ne stresirati jedu leso hranu, i imaju tromjesecni secer 7. Ko zdravi ljudi. Svi ostali koje sam poznavao ili poznajem, 10-15-20 secer.

Ispravljam se, teretana u svakom slucaju pomaze, bilo kakva fizicka aktivnost. Da je imas redovno, ne bi se ni udebljao, dakle pomaze i kad se jede prekomjerno. Bar sagoris kalorije.
hali gali halid

#7384 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by hali gali halid »

Upravo sam odradio 48h posta, je li možda neko probao 72h, ili više?
Last edited by hali gali halid on 17/09/2025 17:38, edited 1 time in total.
mufa1

#7385 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mufa1 »

Bio je onaj neki lik sto je htio 15-20, koliko vec dana da posti.. uglavnom ne javlja se od tad vise na forumu :D :lol:
hali gali halid

#7386 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by hali gali halid »

:lol:
mali_balon

#7387 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mali_balon »

dječak sa šibicama wrote: 14/09/2025 15:03 Sve dijete i teretane su beskorisne ako nastavis sa istim onim nacinom zivota za mjesec, dva pet ili deset.
Treba raskrstiti sa cevapima, pitama, tijestom, secerom, pivama, alkoholom i svim onim sto te i zarobilo u debljini. Ne moras se odreci, niko ne kaze, pojedi 10 cevapa ali bez somuna. Pojedi pitu od heljdinih kora, rokaj povrce sa mesom i tako dalje.

Ono sto nikada nisam razumio, a sretao sam takve i u obitelji, oboli recimo dijabetes visok tlak masnoce u krvi kolesterol tri glicerida itd itd, sto je direktno uzrokovano i debljinom /uz cigare stres i ostale nakarade/ i nastavi po starom. Kako jbt, zar ti je vaznija tepsija pite od zivota, jos gore mucenja u bolesti. Dijabetes tihi ubica, nagledas se secerasa kojima slabe noge slabe bubrezi mozak srce, srcanih bolesnika koji ne mogu da disu, gusi ih, steze u grudima, mozdani udari invalidnost jedne strane tijela govor oslabljen kretanje oslabljeno, a oni i dalje rokaju po suhovini, cevapima, burecima, masnoj hrani.
Ne moze reci da nije svjestan, kad bolujes od neceg informises se o toj bolesti valjda. Upoznah dosta secerasa ali znam njih mozda dvoje troje koji su se prilagodili, jedu malo ne piju alkohol pokusavaju se ne stresirati jedu leso hranu, i imaju tromjesecni secer 7. Ko zdravi ljudi. Svi ostali koje sam poznavao ili poznajem, 10-15-20 secer.

Ispravljam se, teretana u svakom slucaju pomaze, bilo kakva fizicka aktivnost. Da je imas redovno, ne bi se ni udebljao, dakle pomaze i kad se jede prekomjerno. Bar sagoris kalorije.

Poanta cijele price...nema filozofije....to je taj amozni kalorisjki deficit.....koliko pojedes toliko i potrosi....mos ti pojest i 10ku u cijelom i pola kile bureka....ali onda nemoj lec i daljinski u ruke....ja sam neki dan racunao cips 150g jednako je 5km trcanja...pa eto sad neka neko racuna koliko je u 10ci kalorija i koliko treba da se vjezba ili radi da se to sagori.....
i jedna bitna stvar su redovni obroci
dječak sa šibicama

#7388 Re: Mrsanje - nacini ?

hali gali halid wrote: 17/09/2025 16:46 Upravo sam odradio 48h posta, je li možda neko probao 72h, ili više?
Bjese davno ali jednom sam postio 4 dana, preko 100 sati

Noje mi bilo dobro kad sam jeo, meka stolica grcevi

Nepreporucljivo... Ja pokusao da vidim koliko mogu izdrzati
mali_balon

#7389 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mali_balon »

hali gali halid wrote: 17/09/2025 16:46 Upravo sam odradio 48h posta, je li možda neko probao 72h, ili više?
Malo se informisi koji hranu i kako jesti poslje dugog posta....kako i koliko vode popiti....da ne bi bilo problema....sta kaze medicina
Chloe
Photo mod

#7390 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Chloe »

Koja je svrha posta od par dana? :?
Sanjarko

#7391 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanjarko »

Chloe wrote: 23/09/2025 14:17 Koja je svrha posta od par dana? :?
Psihološki efekat? Pitao sam na temi i prokomentirao da ima neka biljka koja snižava pravo šećer kod dijabetičara.

Kaže majka avdika, ali ja mislim da je u pitanju bila divlja nana ili nešto tako.

Manje hljeba jesti. Danas sam s njim pretjerao. Prdalice isto tako manje jesti. To su vam slatkiši i grickalice.
madesa

#7392 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madesa »

imao 80kg. 3 mjeseca vec sedmicno trcim oko 50-60km. Tacno sletio na 70 kg :D . Hrana sve u normalnim kolicinama
Chloe
Photo mod

#7393 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Chloe »

Sanjarko wrote: 23/09/2025 14:25
Psihološki efekat? Pitao sam na temi i prokomentirao da ima neka biljka koja snižava pravo šećer kod dijabetičara.

Kaže majka avdika, ali ja mislim da je u pitanju bila divlja nana ili nešto tako.

Manje hljeba jesti. Danas sam s njim pretjerao. Prdalice isto tako manje jesti. To su vam slatkiši i grickalice.
Prvi put čujem za taj post.
Nemam problem sa kilažom ali povremeno zavirim na ovu temu.
Iako sam genetikom predodređena za dijabetes, hB još uvijek je pod kontrolom, a do kad, vidjet ćemo. 🫣
Sanjarko

#7394 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanjarko »

Chloe wrote: 23/09/2025 17:04
Sanjarko wrote: 23/09/2025 14:25

Prvi put čujem za taj post.
Nemam problem sa kilažom ali povremeno zavirim na ovu temu.
Iako sam genetikom predodređena za dijabetes, hB još uvijek je pod kontrolom, a do kad, vidjet ćemo. 🫣
Ma nije se igrati s njima ako ne zna neko u vezi njih, mislim na post.

Ja praktikujem da malo, malo izbacim večeru.

Onda sada dosta vode i to sobne temperature pijem.

Po 2 do 2,5 l dnevno. Pored ostalih pića itd.

Svako ima neke predispozicije. Mi visok tlak i moždane udare.

Od toga visokog tlaka.
talijan97

#7395 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by talijan97 »

madesa wrote: 23/09/2025 14:45 imao 80kg. 3 mjeseca vec sedmicno trcim oko 50-60km. Tacno sletio na 70 kg :D . Hrana sve u normalnim kolicinama
Imas velik kalorijski deficit.

I ja, kad zelim da se pocastim malo boljom vecerom, moram nadoknaditi trcanjem.
talijan97

#7396 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by talijan97 »

Najjace je kada smrsas, dobijas komentare od zena 55+, sta si to smrsao? Jesi bolestan? Nemoj vise.

Zivo me zanima ovaj bolestan fenomen.
Sanjarko

#7397 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanjarko »

talijan97 wrote: 23/09/2025 17:20 Najjace je kada smrsas, dobijas komentare od zena 55+, sta si to smrsao? Jesi bolestan? Nemoj vise.

Zivo me zanima ovaj bolestan fenomen.
Srećom godinama sam oko iste kilaže oko 80 kg na 190 cm visine.

Ali kad sam bio bolestan imao 65 kg samo. 1/3 me falila.
nepass1

#7398 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

mali_balon wrote: 18/09/2025 22:01
dječak sa šibicama wrote: 14/09/2025 15:03 Sve dijete i teretane su beskorisne ako nastavis sa istim onim nacinom zivota za mjesec, dva pet ili deset.

Poanta cijele price...nema filozofije....to je taj amozni kalorisjki deficit.....koliko pojedes toliko i potrosi....mos ti pojest i 10ku u cijelom i pola kile bureka....ali onda nemoj lec i daljinski u ruke....ja sam neki dan racunao cips 150g jednako je 5km trcanja...pa eto sad neka neko racuna koliko je u 10ci kalorija i koliko treba da se vjezba ili radi da se to sagori.....
Ja to ne pratim ali sumnjam da je cips samo 5km, meni na ap pokaze 5k trcanja jedan pileci batak
mali_balon

#7399 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mali_balon »

nepass1 wrote: 23/09/2025 17:26

Ja to ne pratim ali sumnjam da je cips samo 5km, meni na ap pokaze 5k trcanja jedan pileci batak
Ne znam mozda grijesim davno je to bilo. Ali lako je izracunati ima pozadi na cipsu kalorijska vrijednost....
nepass1

#7400 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

mali_balon wrote: 23/09/2025 19:12
nepass1 wrote: 23/09/2025 17:26

Ne znam mozda grijesim davno je to bilo. Ali lako je izracunati ima pozadi na cipsu kalorijska vrijednost....
804kcal kaze google, ja to ne zijanim ni na 10km po garminu :D

U nedelju 1h40min trcanja kaze garmin 1001kcal, doduse bilo je sporo haman bez znojenja

Evo malo brze
Image
Post Reply