Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
biggrin

#5151 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

nova_ja wrote:
biggrin wrote:
nova_ja wrote:[quote="biggrinja sam trenutno na varijanti ne jedem do 12-13, pa onda jedem od 20-21h. u virijeme kada jedem, ne prežderavam se, al ni ne štedim pretjerano. prije, u toku i poslije pijem kafu sa šećerom. usput izjutra popijem jabukovo sirće razrjeđeno sa vodom i navece nekakav čaj za mršavljenje od tahirovića. Imam ambiciju da ovako mjesečno skinem cca.3kg, pa bumo vidjel ide li :) trenutno je u toku druga sedmice i čini mi se da idequote]

Uh dobar tempo, ici ce ako nastavis, jos ako nesto treniras ili se malo više krećes :thumbup:
pika li se mrdanje prstiju po tastaturi? :D
Ne pika...hodaj barem posao kuća i nazad ako mozes :-D dosta 3-4 km
[/quote][/quote][/quote]

u kombinaciji sa odvođenjem/dovođenjem djece i ganjanjem njihovih vannastavnih aktivnosti, nema šanse da to implementiram. Manjak fizičke aktivnosti je u principu moj osnovni problem u ovom kontekstu
Yenna

#5152 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Yenna »

biggrin wrote:
u kombinaciji sa odvođenjem/dovođenjem djece i ganjanjem njihovih vannastavnih aktivnosti, nema šanse da to implementiram. Manjak fizičke aktivnosti je u principu moj osnovni problem u ovom kontekstu
Ma iskreno svi mi nadjemo neka opravdanja a za najblizu glupost upalimo auto.
Vjeruj da ti sada šetnjom nećes puno postici al ćes ubrzati metabolizam, a to ti je bitno, kasnije ide malo stroziji rezim pogotovo kad se vidis u ogledalu .. ihhh sve je onda sladje :)
biggrin

#5153 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

nova_ja wrote:
biggrin wrote:
Ma iskreno svi mi nadjemo neka opravdanja a za najblizu glupost upalimo auto.
Vjeruj da ti sada šetnjom nećes puno postici al ćes ubrzati metabolizam, a to ti je bitno, kasnije ide malo stroziji rezim pogotovo kad se vidis u ogledalu .. ihhh sve je onda sladje :)
kontao sam da se natjeram malo trčati kod DIF-a, dok čekam da se jedan od treninga završi, al tu stupaju na snagu ova opravdanja koja pominješ :D
fortaleza

#5154 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

biggrin wrote:ja sam trenutno na varijanti ne jedem do 12-13, pa onda jedem od 20-21h. u virijeme kada jedem, ne prežderavam se, al ni ne štedim pretjerano. prije, u toku i poslije pijem kafu sa šećerom. usput izjutra popijem jabukovo sirće razrjeđeno sa vodom i navece nekakav čaj za mršavljenje od tahirovića. Imam ambiciju da ovako mjesečno skinem cca.3kg, pa bumo vidjel ide li :) trenutno je u toku druga sedmice i čini mi se da ide
Probaj bez šećera dok postiš. Taman da fino uđeš u ketozu, kile idu rame dole. Guglaj intermitent fasting.

Kad si si već nametnula takav režim možeš komotno i u ketozu.
biggrin

#5155 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

u ovih 18 sati skoro da i ne konzumiram šećer. jedna kesica za kafu, kocka za 5-6 fildžana i u principu to je to. U ovih 8 sati pojedem i slatko, mada ništa dramatično. možda nekih 2 reda čokolade kad bi se sve sabralo
fortaleza

#5156 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

biggrin wrote:u ovih 18 sati skoro da i ne konzumiram šećer. jedna kesica za kafu, kocka za 5-6 fildžana i u principu to je to. U ovih 8 sati pojedem i slatko, mada ništa dramatično. možda nekih 2 reda čokolade kad bi se sve sabralo
Tako ne uđeš u ketozu gdje tijelo koristi masnoće već u stanje izgladnjivanja (starving mode) gdje taj šećer ne dozvoljava trošenje energije iz masti i izbacuje te iz ketoze, a sam po sebi taj minimalni šećer nema dovoljno glukoze za energiju. Nije preporučljivo, a i veća je glad.

Nema veze ako jedeš šećer kroz tih 8h dok jedeš, poanta je u ovih 16-18h dok ništa ne jedeš praktički, kava je okej, samo bez šećera.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:21, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:37, edited 1 time in total.
biggrin

#5159 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

fortaleza wrote:
biggrin wrote:u ovih 18 sati skoro da i ne konzumiram šećer. jedna kesica za kafu, kocka za 5-6 fildžana i u principu to je to. U ovih 8 sati pojedem i slatko, mada ništa dramatično. možda nekih 2 reda čokolade kad bi se sve sabralo
Tako ne uđeš u ketozu gdje tijelo koristi masnoće već u stanje izgladnjivanja (starving mode) gdje taj šećer ne dozvoljava trošenje energije iz masti i izbacuje te iz ketoze, a sam po sebi taj minimalni šećer nema dovoljno glukoze za energiju. Nije preporučljivo, a i veća je glad.

Nema veze ako jedeš šećer kroz tih 8h dok jedeš, poanta je u ovih 16-18h dok ništa ne jedeš praktički, kava je okej, samo bez šećera.
čak i jedna kesica šećera u tih 18h? :shock: ako je tako, vala mogu i bez nje :lol:
fortaleza

#5160 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

biggrin wrote:
fortaleza wrote:

čak i jedna kesica šećera u tih 18h? :shock: ako je tako, vala mogu i bez nje :lol:
Yep, dovoljno je nekad i 20 grama ugljikohidrata da izbace iz ketoze.
aerodinamika

#5161 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by aerodinamika »

fortaleza wrote:

sumljam da bi jedna kasikica secera u kafi doprinjela do gubitka rezultata? uostalom sportisti imaju ukljucene ugljikohidrate u prehranu?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5162 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Velkoski »

svako unošenje UH te izbaci iz ketoze
problemnatravunu

#5163 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by problemnatravunu »

Huaweidzija wrote:Ma nije nauka, samo malo navikavanja. Vjeruj da udje u naviku nakon mjesec i poslije i ne znas drugacije
Jbga, pogledao sad ovaj fajl vezano za hrono ishranu, dakle samo jos jedna varijacija lchf prehrane, otprilike, mislim, čim sam vidio da se izbjegavaju ili totalno izbace UH, sve je jasno, naravno da će se kilogrami gubiti
stakasa

#5164 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

problemnatravunu wrote:
Huaweidzija wrote:Ma nije nauka, samo malo navikavanja. Vjeruj da udje u naviku nakon mjesec i poslije i ne znas drugacije
Jbga, pogledao sad ovaj fajl vezano za hrono ishranu, dakle samo jos jedna varijacija lchf prehrane, otprilike, mislim, čim sam vidio da se izbjegavaju ili totalno izbace UH, sve je jasno, naravno da će se kilogrami gubiti
LCHF je meni preekstreman. Ne moze jabuka, paradajz, nista sto je ispod zemlje... Nije to normalno
Yenna

#5165 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Yenna »

Covjek ne moze ni biti u ketozi i nije samo šećer razlog već ostale namirnice, kako neko reće gram UH te izbaci iz ketoze a trakice su najmjerodavnije.
Al ovaj režim koji drzis @biggrin će biti :thumbup: , samo nastavi i javljaj nam rezultate :-D
Huaweidzija

#5166 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Huaweidzija »

problemnatravunu wrote:
UH su obavezni u hrono ishrani, ali se unose samo ujutru. Jedini period smanjenja ili izbjegavanja je period restrikcije. Generalno sve dijete koje iskljucuju UH kasnije uzrokuju probleme.
ćiribiribela

#5167 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ćiribiribela »

Sta se desava kad prestanete sa tom keto dijetom i pocnete jesti normalno?

Nista bolje od donera u 3 ujutro :srce:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5168 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Velkoski »

ćiribiribela wrote:Sta se desava kad prestanete sa tom keto dijetom i pocnete jesti normalno?

Još ako si na igli pa sve ode u mišiće :srce:
Optimus09

#5169 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Optimus09 »

Novi posao,odmah 4 kg manje :lol: :lol:
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 19:54, edited 1 time in total.
stakasa

#5171 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

nova_ja wrote:
stakasa wrote: Hvala na odgovoru
Pitanje je moze li covjek na taj nacin zivit do kraja zivota. A eto according to prijatelji nije neki problem. Udubicu se u ovo
Ma možes zasto ne, organizam prilagodis da npr ne jedes nakon 20h i vjeruj da to postane stil zivota i navika, pogotovo ako vidis rezultate onda si bas motivisan...
Ovo mi je sljedeci prioritet, da ne jedem poslje osam navecer. Idem stvar po stvar, nisam u stanju sve odjednom sazvakat
stakasa

#5172 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

jOFLA wrote:
pici wrote:
Višak težine i pretilost Za mnoge ljude to može biti glavni razlog izbacivanja hrane s rafiniranim brašnom. Više od 70 posto ljudi koji prestanu jesti kruh gube na težini u roku dva tjedna. Jedna šnita kruha srednje veličine sadrži 0,6 grama vlakana, a ostali sastojci kruha se pretvaraju u tjelesne masti. Glikemijski indeks kruha je veći nego za čokoladu, a škrob koja se nalazi u tijestu razbija se u probavnom traktu i pretvara u glukozu koja ulazi u krvotok što znači da ćete se uskoro osjećati gladni.

pogotovo bijeli izbacite ako vec nemrete brez hljeba... mada i crni, polucrni nista nije bolji, tek kadsam skroz hljeb izbacio pocele su kile spadat... jos ko ima volje da vjezba, eto mu mrsanja u roku pola godine... to mjesec dana mrsanje su bajke za malu djecu.

Ima nas izbacili smo ne samo hljeb, nego izbacili sve proizvode od žitarica (u to spadaju i jufke :)) već šestu godinu. Umjesto hljeba, raznovrsno povrće i gljive sadrže daleko manje šećera i škroba što održava kilažu da se ne debljamo ponovo, i obezbjeđuju daleko više vitamina i minerala i vlakana nego što je ishrana na krompiru, hljebu, riži i tjestenini ikada bila u stanju obezbjediti.

Razumijem ali nisam u stanju. Ili barem jos uvijek nisam. Teze mi pada bez hljeba nego bez kolaca. Kako god, poceo sam pa cemo sad stvar po stvar.
Ti si stvarno u ovome, svaka cast. Po meni je to preduslov mrsanja, svijest o onome sto radis dize motivaciju. Svaka cast Jofla
mirsek

#5173 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mirsek »

jOFLA wrote:
ćiribiribela wrote:Sta se desava kad prestanete sa tom keto dijetom i pocnete jesti normalno?

Normalnom se ni uz najbolju volju ne može nazvati ishrana koja je čovjeka udebljala. Inače, prekidom ketogene dijete (ili bilo koje druge, svejedno) ljudi se ponovo udebljaju samo kad se vrate svom starom ("normalnom") načinu ishrane zbog kojeg su i prije keto dijete postali debeli.
Ja planiram poslije keta primjeniti onaj sistem postepenog vracanja hrani iz dukanove dijete, zavisno od izgubljenih kilograma.
Za svaki izgubljeni kg jedna sedmica postepenog dodavanja razlicite hrane, tako nekako.
Nisrin

#5174 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Ja se namjeravam dobro najesti paste, knedli i palacinaka :D :D
mirsek

#5175 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mirsek »

Nisrin wrote:Ja se namjeravam dobro najesti paste, knedli i palacinaka :D :D
Taman nakupovao tegli nutele, samo pola jedne pojeo, i odlucio se na keto. Kad ne znam planirati. :-?
Sad cekam cheat day, jednom u mjesec pa cu se baciti na posao. :D
Post Reply