Mrezarina el. privreda
Moderator: anex
- Kinaski
#1 Mrezarina el. privreda
Evo sad dobih racun za struju, osim sto sam ostao sokiran iznosom racuna koji je drasticno razlikuje od dosadasnjeg mjesecnog prosjeka, vidjeh nesto drugaciji izgled racuna. Naime sada je tu i mrezarina koja do sada nije bila. Iznos za potrosenu energiju je slican iznosu mrezarine. Dakle racun je sada uduplan. Jel ima neko slicna iskustva ?
-
spacek
#2 Re: Mrezarina el. privreda
...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:38, edited 1 time in total.
- notsure
#3 Re: Mrezarina el. privreda
Račun nije uduplan nego je samo podijeljen na 2 dijela. Da bi zadržali zaradu kad izaberemo drugog dobavljača, podijelili su dosadašnju cijenu kWh na 2 dijela, pa ćete "mrežarinu" uvijek plaćati njima a ono drugo bilo kome koga odaberete (kad neko ponudi prodaju struje).Kinaski wrote:Evo sad dobih racun za struju, osim sto sam ostao sokiran iznosom racuna koji je drasticno razlikuje od dosadasnjeg mjesecnog prosjeka, vidjeh nesto drugaciji izgled racuna. Naime sada je tu i mrezarina koja do sada nije bila. Iznos za potrosenu energiju je slican iznosu mrezarine. Dakle racun je sada uduplan. Jel ima neko slicna iskustva ?
- Kinaski
#4 Re: Mrezarina el. privreda
Na cijoj ste vi strani Allaha vam dragog ? 
- notsure
#5 Re: Mrezarina el. privreda
Što reče Ivo: "jedni su na jednoj strani a drugi na obje strane".Kinaski wrote:Na cijoj ste vi strani Allaha vam dragog ?
Ne kontam što se pališ, pitao si zašto je račun drukčiji, ja pokušam objasniti a onda sam na "nečijoj strani". Ne kontam.
Pogledaj koliko si potrošio kWh prošli a koliko ovaj mjesec i uporedi cijenu. A na računu imaš i cijenu po kWh, pa ćeš vidjeti da nije poskupilo.
I materemi ja sam na obje strane.
-
dado_
#6 Re: Mrezarina el. privreda
Meni se isto cini da je uduplan. Koja je cijena bila po kwh i koja je sad? Nemam stari racun da uporedim. Januar mibstruja bila 43km, sad 136, ko je lud ovdje?
-
spacek
#7 Re: Mrezarina el. privreda
...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:38, edited 1 time in total.
- perfect_guy
#8 Re: Mrezarina el. privreda
to poskupljenje je objavljeno i prije nove godine
-
Dobrinja80
#9 Re: Mrezarina el. privreda
Sta je ovo mjerno mjesto, šta tu plaćamo, ?spacek wrote:
Lagano su provukli nezantno poskupljenje po kWh
- Vilenjak Lego
#10 Re: Mrezarina el. privreda
Pogledao sam na njihovoj web stranici objašnjenje i koliko sam shvatio, prvi dio računa (električna energija) pripada Elektroprivredi, mrežarina pripada Elektroprenosu, NOSu i operatoru distribucije, a naknada za obnovljive ide privatnicima koji imaju solarne elektrane i male hidroelektrane.
Ono što je šokantno je da pola računa ide za proizvodnju (Elektroprivreda), a pola za prenos te energije preko žica. I što je najgore ta polovina ide uvijek bez obzira od koga kupujemo struju.
Ako ništa, barem se nešto mijenja.
Ono što je šokantno je da pola računa ide za proizvodnju (Elektroprivreda), a pola za prenos te energije preko žica. I što je najgore ta polovina ide uvijek bez obzira od koga kupujemo struju.
Ako ništa, barem se nešto mijenja.
- Ajatolah_
#11 Re: Mrezarina el. privreda
Kolika je to nadoknada za korištenje obnovljivih izvora? Je l' to znači da neko ko postavi solarnu ploču na krov mora na to platiti porez?
-
okean
#12 Re: Mrezarina el. privreda
Ma imas malo sutra da biras dobavljaca, sve je to jos havaspacek wrote:to ti je od januara tako.
imas prodavca struje koga odaberes i imas onog ko ti uzima novac zato sto dobavljac/prodavac koristi njegovu mrezu.
tako da platis potrosene kW od prodavca + te iste potrosene kW neznatno skuplje jer su isli preko te mreze.
detaljnije pojasnjeno na stranici:
http://www.elektroprivreda.ba/upload/do ... 2_2015.pdf
A sto se tice povecanje cijene kod mene je to nekih 25% u odnosu na predhodni racun
- BarbaDue
#13 Re: Mrezarina el. privreda
kao i mnogi nisam gledao ranije račune ali me ovaj zadnji iznenadio na kojem sam primjetio dvije nove stavke, tzv. mrežarina.
nisam stigao da upitam ove svoje iz elekte u gž o čemu je riječ. za mene još jedna novost je naknada za zajedničku potrošnju
el. energije i lift.
nisam stigao da upitam ove svoje iz elekte u gž o čemu je riječ. za mene još jedna novost je naknada za zajedničku potrošnju
el. energije i lift.
- Danguba
#14 Re: Mrezarina el. privreda
Obrnuto.Ajatolah_ wrote:Kolika je to nadoknada za korištenje obnovljivih izvora? Je l' to znači da neko ko postavi solarnu ploču na krov mora na to platiti porez?
Svi mi njima placamo to sto proizvode solarnu energiju. Njihov KW energije je i do 10 puta skuplji od hidro ili termo kw.
Ovdje se odabranima upumpavaju nase pare.Građani plaćaju skupu struju
Uredba za korištenje obnovljivih izvora energije i kogeneracije donesena je sredinom 2010. godine u mandatu Vahida Heće, ministra energije, rudarstva i industrije FBiH. Ovim aktom federalna vlada je ovlastila javna preduzeća – Elektroprivredu BiH u Sarajevu i Elektroprivredu HZ HB u Mostaru – da potpisuju ugovore sa vlasnicima solara o garantovanom otkupu struje na 12 godina. Uredbom je propisano i da se uz mjesečni račun za električnu energiju od potrošača naplaćuje i dodatna naknada za obnovljive izvore energije koja u prosjeku iznosi 30 feninga po domaćinstvu. Naknade se slijevaju na poseban račun na kojem se godišnje skupi više od šest miliona maraka.
Elektroprivrede plaćaju struju iz solara po garantovanoj cijeni od 736 do 920 KM po megavatu, zavisno od snage elektrane. Garantovana cijena se sastoji od referentne cijene koju plaćaju elektroprivrede i ona iznosi 81 KM po megavatu, dok se ostatak isplaćuje sa računa za obnovljive izvore.
To je deset puta skuplje od megavata struje dobivene primjerice na ugljen.
http://www.cin.ba/pare-ze-sunce/
Kada sam pitao jednoga ''Ti koristis solarnu energiju za svoje potrebe a visak isporucujes''?
''Ne, ja koristim njihovu jeftinu struju za svoje potrebe a sto proizvedem sve njima isporucim(po znatno visim cijenama)''.
- rovac13
#15 Re: Mrezarina el. privreda
Ne mogu vjerovat kako je ljudima tesko objasnit.........covjek vam nacrtao i objasnio da struja nije poskupila ni duplo ni 25%.......cijena ostala ista ......nego je racun podijeljen na dva dijela....... a poskupljenje od 4-5% se desilo oko nove godine.......ne vezano za ovu podjelu racuna.
- rovac13
#16 Re: Mrezarina el. privreda
Vodeci se tvojom logikom.......moj kolega se grije na struju i zadnji racuni su preko 300km dok su na jesen bili 60km........ispade da je bilo poskupljenje struje od 500%okean wrote:A sto se tice povecanje cijene kod mene je to nekih 25% u odnosu na predhodni racun
Upalite se momci
-
lajkujMe
#17 Re: Mrezarina el. privreda
Ako su vam racuni znatno veci doslo je do greske u obracunu, lijepo s racunom, brojevima na satu u EP i zalite se. Vjerovatno imaju problema s obracunom po ovom sistemu pa neki dobiju ne normalne sume.
-
okean
#18 Re: Mrezarina el. privreda
Ne, ne mozda sam se pogresno izrazilarovac13 wrote:Vodeci se tvojom logikom.......moj kolega se grije na struju i zadnji racuni su preko 300km dok su na jesen bili 60km........ispade da je bilo poskupljenje struje od 500%okean wrote:A sto se tice povecanje cijene kod mene je to nekih 25% u odnosu na predhodni racun
Upalite se momci
-
Dobrinja80
#19 Re: Mrezarina el. privreda
spacek wrote:
Naplaćuju i održavanje njihovog mjesta
zar ta naknada mjerno mjesto nebi trebala da bude zajedno sa mrežarinom ?
-
channel10
#20 Re: Mrezarina el. privreda
Zasto ja imam osjecaj da je za tebe novost da se uopste placa racun za strujuBarbaDue wrote:kao i mnogi nisam gledao ranije račune ali me ovaj zadnji iznenadio na kojem sam primjetio dvije nove stavke, tzv. mrežarina.
el. energije i lift.
- Drvosjeca iz Dejcica
#21 Re: Mrezarina el. privreda
A gdje su ti ostali dobavljači el. energije? Zna li ko koje su to firme?
- OldMayor
#22 Re: Mrezarina el. privreda
Ma to je vjerovatno sve podijeljeno... jer imas Elektroprenos, Elektroprivredu i Elektrodistribucije... Sve je isto, al i nije, jbg mora se otvorit 15 firmi kod nas da nesto funkcionise, znas velike su familije, a moraju se negdje zaposlit...Dobrinja80 wrote:spacek wrote:
Naplaćuju i održavanje njihovog mjesta
zar ta naknada mjerno mjesto nebi trebala da bude zajedno sa mrežarinom ?
Pa se svi ugrade pomalo.
- BarbaDue
#23 Re: Mrezarina el. privreda
Istina je da sam tek od oktobra prošle godine lično počeo plaćati račune...channel10 wrote:Zasto ja imam osjecaj da je za tebe novost da se uopste placa racun za strujuBarbaDue wrote:kao i mnogi nisam gledao ranije račune ali me ovaj zadnji iznenadio na kojem sam primjetio dvije nove stavke, tzv. mrežarina.
el. energije i lift.
-
channel10
#24 Re: Mrezarina el. privreda
Uvijek su bile i te stavke samo sto ti nisi nikad gledao racun
. Ako zivis u zgradi koja ima lift, na racunu moras imati stavku zajednicke potrosnje (brojilo koje obracunava potrosnju el.energije u stubistu-svjetlo) i stavku za lift (obracunava potrosnju el. energije za koristenje lifta). Te dvije stavke se dijele na sve stanare te zgrade. Ovo ostalo je sve regularno, samo sto nas narod po default-u cim mu nesto nije jasno optuzi nekoga za lopovluk.
Ako je ista cisto u ovoj drzavi, to su racuni za struju. Dobijes racun i na njemu fino pise stanje brojila. Odes do brojila i provjeris je li sve ok jer je sve transparentno. Dok recimo u BHT nemas pojma koliko si pricao i koje je stanje bilo prije, a koje je sad sa ovim racunom. Niti mozes provjeriti, jer je sve kod njih i nemas pristup. Sve transparentno, al u q..... Sta god da ti napisu, valja ti platiti.
Ako je ista cisto u ovoj drzavi, to su racuni za struju. Dobijes racun i na njemu fino pise stanje brojila. Odes do brojila i provjeris je li sve ok jer je sve transparentno. Dok recimo u BHT nemas pojma koliko si pricao i koje je stanje bilo prije, a koje je sad sa ovim racunom. Niti mozes provjeriti, jer je sve kod njih i nemas pristup. Sve transparentno, al u q..... Sta god da ti napisu, valja ti platiti.
- BarbaDue
#25 Re: Mrezarina el. privreda
Da živim. Iskreno da ti kažem ovo što je boldirano mi nema nimalo logike. Mislio sam da se zajednička potrošnja u zgradama i potrošnja za lift plaća sa jednog računa. Mislim da je to logično, međutim ovako ima mjesta za manipulaciju.channel10 wrote:Uvijek su bile i te stavke samo sto ti nisi nikad gledao racun. Ako zivis u zgradi koja ima lift, na racunu moras imati stavku zajednicke potrosnje (brojilo koje obracunava potrosnju el.energije u stubistu-svjetlo) i stavku za lift (obracunava potrosnju el. energije za koristenje lifta). Te dvije stavke se dijele na sve stanare te zgrade. Ovo ostalo je sve regularno, samo sto nas narod po default-u cim mu nesto nije jasno optuzi nekoga za lopovluk.