Alfons, poznajen dosta IT menadzera i bankera, neki su mi u raji, vecina njih je na Lex/Bromazepam. Neki kazu ko to netrosi neshvata svoj poso ozbiljnoAlfons Kauders wrote:Ja sam prije 2 godine prvi put u zivotu dobio recept za lex (6 sedmica) i fakat se nije moglo uzeti bez recepta, barem u "normalnim" apotekama koje inace koristim.O'zone wrote:Pa nije baš kao žvake. Imao sam ja par apoteka gdje sam mogao uzimati Lexiliume bez recepta ali je to presušilo u zadnjih tri mjeseca, traže ljudi recepte. Vjerovatno ima na području grada još apoteka posebno "mahalskih" gdje možeš uzeti sa onom "donijet ću recept komšo" ali sve manje.SaraFina wrote:Pa u drugim zemljama leksaurin i ostale lijekove tog tipa ne možeš naći u slobodnoj prodaji.
Uzmi pet kutija bilo kojeg i prijavi se na granicu kod susjeda Hrvata
Tako da....
Kod nas se ko žvake kupuju u apotekama bez dijagnoze i recepata.
Kod mene pola mahale starije raje uzima to za spavanje))))
Prica o kupovini anksiolitika i antidepresiva bez recepta najcesce ne stoji. Ne sumnjam da ima apoteka koje ce nekom "na poznato" dati te stvari, ali da onako banete u apoteku i zatrazite kutiju lexa - nece vam je prodati.
Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
- 512MB
#51 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
- Alfons Kauders
#52 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ne mozes dobiti lex na 6 mjeseci jer se ne smije (stvara se tolerancija i ovisnost). Ko li ti je taj recept dao...512MB wrote:Alfons, poznajen dosta IT menadzera i bankera, neki su mi u raji, vecina njih je na Lex/Bromazepam. Neki kazu ko to netrosi neshvata svoj poso ozbiljnoAlfons Kauders wrote:Ja sam prije 2 godine prvi put u zivotu dobio recept za lex (6 sedmica) i fakat se nije moglo uzeti bez recepta, barem u "normalnim" apotekama koje inace koristim.O'zone wrote:
Pa nije baš kao žvake. Imao sam ja par apoteka gdje sam mogao uzimati Lexiliume bez recepta ali je to presušilo u zadnjih tri mjeseca, traže ljudi recepte. Vjerovatno ima na području grada još apoteka posebno "mahalskih" gdje možeš uzeti sa onom "donijet ću recept komšo" ali sve manje.
Prica o kupovini anksiolitika i antidepresiva bez recepta najcesce ne stoji. Ne sumnjam da ima apoteka koje ce nekom "na poznato" dati te stvari, ali da onako banete u apoteku i zatrazite kutiju lexa - nece vam je prodati.I sam sam dobio prije 4 godine recept na pola godine al sam jedva prestao zbog katastrofalnih nuspojava. Dal je pomoglo ispocetka itekako... Kakvo je tvoje iskustvo?
Meni 2 x 1.5mg bilo taman
Kod mene informaticari kazu nista lex, samo trava...
-
dezurni_ucenik
#53 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Prije tri godine bila historijska prilika da se nesto uradi. A druga prilika nece biti. Generalno kao i za sve u zivotu.Alfons Kauders wrote:Meni nije jasno.dezurni_ucenik wrote:bach wrote:
Šta se ovo dešava sa mentalnim zdravljem nacije?
Šta je problem?
Sta mislis sta je problem?
Prije tri godine spaljivali zgrade da otjeraju Lagumdziju i dovedu Fahraona i Baketa... I sad im opet kao nesto ne valja?
Kome je fino u zivotu taj nikad nece shvatiti muku i patnju nesretnog. Najgore je depresivcu reci hajde razveseli se bice sve u redu.
- HAVANA
#54 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Fitnes sauna i bazen kakav lex i kurci.
- HAVANA
#55 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Nije ni trava losa da sam mladji. 
- piupiu
#56 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
HAVANA wrote:Fitnes sauna i bazen kakav lex i kurci.
Nikad bobu uzela, joga, meditacija, muzika, šetnja, plivanje, čitanje... a imam neki faličan gen, stalno (i lako) se smijem.
-
nema me tamo
#57 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
HAVANA wrote:Nije ni trava losa da sam mladji.
Baš sto si stariji je prava stvar za tebe.
Ne da se razneseš tacno tolko umjereno.
-
Zoya
#58 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ovo isto ko kad prekineš vezu pa ti neko kaže 'upiši kurs nekog stranog jezika, šetaj, druži se sa pozitivnim ljudima'HAVANA wrote:Fitnes sauna i bazen kakav lex i kurci.
- HAVANA
#59 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
I gdje da je pusim,na poslu?Pa onda kuci zeni i djeci?Nece moci.Prosla su ta vremena.nema me tamo wrote:HAVANA wrote:Nije ni trava losa da sam mladji.
-
dezurni_ucenik
#60 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Zoya wrote:Ovo isto ko kad prekineš vezu pa ti neko kaže 'upiši kurs nekog stranog jezika, šetaj, druži se sa pozitivnim ljudima'HAVANA wrote:Fitnes sauna i bazen kakav lex i kurci.Da se to tako lako liječi dobro bi bilo.
Kad vidim da bosnji
-idi napij se
-idi jedi cevape
-idi guzi nesto
predstavljaju rjesenja za svaki zivotni problem onda i shvatam sto ljudi izvse samoubistvo.
- HAVANA
#61 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ne pricam o bolesnim ljudima.Ovde malo se iznervira,klepi apaurin...Zoya wrote:Ovo isto ko kad prekineš vezu pa ti neko kaže 'upiši kurs nekog stranog jezika, šetaj, druži se sa pozitivnim ljudima'HAVANA wrote:Fitnes sauna i bazen kakav lex i kurci.Da se to tako lako liječi dobro bi bilo.
-
dezurni_ucenik
#62 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Meni Havana djeluje ko Kevin Spacey u American Beauty. 
-
nema me tamo
#63 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Šta radiš?
Uzmeš mali bong koji dim i cao.
Ja eto na heroinu si pa kao ides kuci zeni i djeci.
Uzmeš mali bong koji dim i cao.
Ja eto na heroinu si pa kao ides kuci zeni i djeci.
-
nema me tamo
-
meteorit135531
#65 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Sarajevo vise nije sto je nekad bilo. Sarajlije nisu vise sto su nekad bile. Uvijek se sjetim jedne recenice jednog starijeg cike , starog Sarajlije:
"nema vise one stare mahale, to je nekad bilo, i nikad vise." I onda upitnog pogleda pokusas da shvatis te njegove rijeci sa vise aspekata.
U drzavi gdje je nezaposlenost medju mladim, preko 80%, gdje ljudi sprce preko 30 godina u guzici, a i dalje zive sa roditeljima i nemaju ni dana radnog staza, u drzavi gdje je smrtni grijeh traziti posao, cemu da se nadas?
Neko ti kaze, pa predaj CV, pa mozda bude nesto.. JBT, da bi dobio posao, imas osjecaj kao da trebas da igras lutriju.. Godine idu, vrijeme prolazi, a
ti tapkas u mjestu, nadas se necemu, uzalud pokusavas..
Ova drzava ubija. Nema sistema da te stiti, nema pravde ni mjere pravicnosti ovdje. Nemamo svi iste startne pozicije, u svim ozbiljnim sistemima
drzava je ta koja kreira zivot svakog pojedinca u njemu, pruzi ti sansu, usmjeruje te, tvoje je da samo postujes sistem.
U Bosni nema nicega, pa se onda pitamo zasto ljudi gutaju Zoloft, Fluoksetin, Xanax u mnogo jakim dozadama, da bi samo lakse prebrodili ovu jebenu svakodnevnicu koju su duzni da trpe.
"nema vise one stare mahale, to je nekad bilo, i nikad vise." I onda upitnog pogleda pokusas da shvatis te njegove rijeci sa vise aspekata.
U drzavi gdje je nezaposlenost medju mladim, preko 80%, gdje ljudi sprce preko 30 godina u guzici, a i dalje zive sa roditeljima i nemaju ni dana radnog staza, u drzavi gdje je smrtni grijeh traziti posao, cemu da se nadas?
Neko ti kaze, pa predaj CV, pa mozda bude nesto.. JBT, da bi dobio posao, imas osjecaj kao da trebas da igras lutriju.. Godine idu, vrijeme prolazi, a
ti tapkas u mjestu, nadas se necemu, uzalud pokusavas..
Ova drzava ubija. Nema sistema da te stiti, nema pravde ni mjere pravicnosti ovdje. Nemamo svi iste startne pozicije, u svim ozbiljnim sistemima
drzava je ta koja kreira zivot svakog pojedinca u njemu, pruzi ti sansu, usmjeruje te, tvoje je da samo postujes sistem.
U Bosni nema nicega, pa se onda pitamo zasto ljudi gutaju Zoloft, Fluoksetin, Xanax u mnogo jakim dozadama, da bi samo lakse prebrodili ovu jebenu svakodnevnicu koju su duzni da trpe.
- Alfons Kauders
#66 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Pa ne moras na poslu jebo ga ti! Mozes kao ja -- prije posla, na pauzi, i poslije posla, pa uz veceru.HAVANA wrote:I gdje da je pusim,na poslu?Pa onda kuci zeni i djeci?Nece moci.Prosla su ta vremena.nema me tamo wrote:HAVANA wrote:Nije ni trava losa da sam mladji.
- Alfons Kauders
#67 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Jos samo da se na roditeljskom zaljubi... Ali ne u profesoricu!dezurni_ucenik wrote:Meni Havana djeluje ko Kevin Spacey u American Beauty.

- petunija
#68 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
+1piupiu wrote:HAVANA wrote:Fitnes sauna i bazen kakav lex i kurci.
Nikad bobu uzela, joga, meditacija, muzika, šetnja, plivanje, čitanje... a imam neki faličan gen, stalno (i lako) se smijem.
- 512MB
#69 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Moze moze, 2 mjeseca 3x1mg pa 4 mjeseca odvikavanje tojest spustanje na dole, zadnji mjesec 2x0.25Alfons Kauders wrote:Ne mozes dobiti lex na 6 mjeseci jer se ne smije (stvara se tolerancija i ovisnost). Ko li ti je taj recept dao...512MB wrote:Alfons, poznajen dosta IT menadzera i bankera, neki su mi u raji, vecina njih je na Lex/Bromazepam. Neki kazu ko to netrosi neshvata svoj poso ozbiljnoAlfons Kauders wrote:Ja sam prije 2 godine prvi put u zivotu dobio recept za lex (6 sedmica) i fakat se nije moglo uzeti bez recepta, barem u "normalnim" apotekama koje inace koristim.
Prica o kupovini anksiolitika i antidepresiva bez recepta najcesce ne stoji. Ne sumnjam da ima apoteka koje ce nekom "na poznato" dati te stvari, ali da onako banete u apoteku i zatrazite kutiju lexa - nece vam je prodati.I sam sam dobio prije 4 godine recept na pola godine al sam jedva prestao zbog katastrofalnih nuspojava. Dal je pomoglo ispocetka itekako... Kakvo je tvoje iskustvo?
Meni 2 x 1.5mg bilo taman![]()
Kod mene informaticari kazu nista lex, samo trava...
- HAVANA
#70 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ne idem ja na roditeljske.Sto,jel trebam?Alfons Kauders wrote:Jos samo da se na roditeljskom zaljubi... Ali ne u profesoricu!dezurni_ucenik wrote:Meni Havana djeluje ko Kevin Spacey u American Beauty.![]()
- HAVANA
#71 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ustanem u 6.30h.Kako,da produvam pa u auto,odbacim cerku na fakultet i na poso.Pa ga dunem oko 10h i razdijelim ono robe sto imam kad me dobrota spuca.I tako nasmijan i rahat od pameti obavim sve sto treba u vezi papirologija,nabavki,kifova i kufova...Oko 18h jos jedan srolam i odem kupit mlijeka,paradajza i vlazne maramica i onako sav hepi i nasmijan dodjem kuci.Dosooo tataaaaAlfons Kauders wrote:Pa ne moras na poslu jebo ga ti! Mozes kao ja -- prije posla, na pauzi, i poslije posla, pa uz veceru.HAVANA wrote:I gdje da je pusim,na poslu?Pa onda kuci zeni i djeci?Nece moci.Prosla su ta vremena.nema me tamo wrote:
-
nema me tamo
#72 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Al' pravi Kevin Spacey brat. 
- Alfons Kauders
#73 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Eto ti idealan poligon za napusavanje.HAVANA wrote:Ne idem ja na roditeljske.Sto,jel trebam?Alfons Kauders wrote:Jos samo da se na roditeljskom zaljubi... Ali ne u profesoricu!dezurni_ucenik wrote:Meni Havana djeluje ko Kevin Spacey u American Beauty.![]()
Dijete napravi problem - naderes se ko budala ispred skole, ko najgori... I odes na roditeljski ofiran do bola
Vide ljudi ima problema u kuci dok i otac hoda napusen u po dana, i odma malom poprave prosjek.
- Alfons Kauders
#74 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Djeca ce rast ha bio napusen ha bio cist.HAVANA wrote:Ustanem u 6.30h.Kako,da produvam pa u auto,odbacim cerku na fakultet i na poso.Pa ga dunem oko 10h i razdijelim ono robe sto imam kad me dobrota spuca.I tako nasmijan i rahat od pameti obavim sve sto treba u vezi papirologija,nabavki,kifova i kufova...Oko 18h jos jedan srolam i odem kupit mlijeka,paradajza i vlazne maramica i onako sav hepi i nasmijan dodjem kuci.Dosooo tataaaaAlfons Kauders wrote:
Pa ne moras na poslu jebo ga ti! Mozes kao ja -- prije posla, na pauzi, i poslije posla, pa uz veceru.Onda nam zena prasu servira i nadundulimo se i ona ode radit zadacu a ja u dnevnom slusam doorse?Jel vako?A rate idu i djeca rastu?
Posao se takodjer da zavrsiti - jebiga ne govorim ovdje o odvaljivanju da hodat ne mozes, vec nako medicinski
Doorse jok... Da mi ona budaletina stenje u pozadini? Daj nesto veselije
- O'zone
- Globalni moderator
#75 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
HAVANA wrote: Ustanem u 6.30h.Kako,da produvam pa u auto,odbacim cerku na fakultet i na poso.Pa ga dunem oko 10h i razdijelim ono robe sto imam kad me dobrota spuca.I tako nasmijan i rahat od pameti obavim sve sto treba u vezi papirologija,nabavki,kifova i kufova...Oko 18h jos jedan srolam i odem kupit mlijeka,paradajza i vlazne maramica i onako sav hepi i nasmijan dodjem kuci.Dosooo tataaaaOnda nam zena prasu servira i nadundulimo se i ona ode radit zadacu a ja u dnevnom slusam doorse?Jel vako?A rate idu i djeca rastu?