Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#26 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by O'zone »

Black swan wrote:probo valeriajanu i leksilijum
zbog smrtnog slučaja

prestao

na mene to ne djeluje
Probaj Belmirandan od Belupa. Na bazi Pasiflore. Meni beton. Tražio dugo nešto što smiruje a ne uspavljuje i našao u ovome. Posebno mi dobar za stres i nervozu na poslu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Truba »

sad mi ne treba :D

nisam neki za bobe

više se sjebem kad taj dan ne pročitam nešto ili ne pogledam koju scenu iz filma onda nastupi apstinentska kriza :cry: :arrow: :arrow: :arrow: :lol:

živa istina
O'zone
Globalni moderator

#28 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by O'zone »

Black swan wrote:sad mi ne treba :D

nisam neki za bobe

više se sjebem kad taj dan ne pročitam nešto ili ne pogledam koju scenu iz filma onda nastupi apstinentska kriza :cry: :arrow: :arrow: :arrow: :lol:

živa istina
Svako ima svoj način "smirenja" ja sjednem u auto i vozam se besciljno sat-dva i sve popusti.
SmokingMan

#29 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by SmokingMan »

Šta mislite kakvi su ljudi mogli biti poslije 1400+ dana opsade Sarajeva?
Truba

#30 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Truba »

eh i to je kvaka... ja sam bio samo 9 mjeseci pod opsadom

a većina ljudi danas mislim da nije bila u SA za to vrijeme :D

mislim da je mene izbjeglištvo sjebalo :D

totalni kopernikanski obrat od siledžije do slunte :D
Innovation

#31 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Innovation »

bach wrote:Jednom je neko od stranih gostiju rekao ovo:

- Sarajevo je divan grad, ali me brine mrak na licima Sarajlija.

To je bilo prije par godina. Sjećate se onog čovjeka koji je na transparentu kod Higijenskog poručivo "Ima li iko da se smije, a da nije lud?"

U Sarajevu se niko ne smije, bar se ne smije od srca i iskreno. Pogledajte lica vaših sugrađana, prolaznika. Glave oborene, viilice škripe, nervozni pokreti, ljudi se kreću ili mrtvo i bezvoljno ili uplašeno i ubrzano, od nečega kao da bježe.

Šta se ovo dešava sa mentalnim zdravljem nacije? Ne zaboravimo da smo evropski šampioni po konzumaciji antidepresiva, godišnje ih se u BiH uveze i proda na tone. Ako bi neko htio dobru zaradu, neka otvori fabriku leksilijuma i apaurina. Ne možeš proći ulicom da ne vidiš odbačenu i potrošenu kutiju leksilijuma ili nečeg sličnog.

Da li to nemamo dovoljno seksa kao nacija? Moguće. Da li nema para? Ne znam šta bih rekao? Na ulici svi hodaju sa novim ogromnim novim mobitelima, Samsung Galakijima i sličnim gadgetima...Stanite na semafor i gledajte aute...Rijetka su starija auta...Da li nas strah rata? Možda, ali sve i da hoće, naučili smo da su u ratu gine i da za ideala ginu budale...A vi niste budala da poginete za bilo koga i bilo šta, lijepo je biti živ?

Šta je problem? Otkud osjećaj da živimo u psihijatrijskoj klinici otvorenog tipa i da oko nas hodaju tempirane bombe?
Ovako pisu novinari :novine1: :wink:
JThomas

#32 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by JThomas »

cyprus wrote:
JThomas wrote:para objektivno nema. pa se zbog auta, mobitela i drugih vanjskih statusnih simbola špara na mnogo važnijim stvarima. kao npr. režije :mrgreen: i onda količina stresa raste. između ostalog.

a to poređenje i kurčenje i samo po sebi povećava količinu stresa, e vidi šta on ima, šta ja imam, kakve su rore u njega, kakve su u mene felge...
:thumbup: Mene su napali kad sam reko da je Fadil bio upravu... A realno, s onom njegovom poznatom nije bio toliko ni u krivu...
fadil nije u pravu. to što neko ima 20 000 duga za režije, i na uštrb toga telefon i polovan bmw star tri generacije nije znak da se ima, nego drugih devijacija i patologija...
Truba

#33 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Truba »

kod mene sirotinja stvarno ima tri nekretnine i garažu

prodajom garaže u kojoj su drva bi riješili sve dugove
jao_situacije

#34 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by jao_situacije »

izgleda da mi ne viđamo iste ljude, ja znam baš neke hepi raje
ima i mrguda

doduše zavisi i od vremenske prognoze, kad je oblačno svi su čudni
SmokingMan

#35 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by SmokingMan »

Ma ja sam da te mili Bog sačuva,sad ovakav sad onakav. :D
tranquil

#36 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by tranquil »

JThomas wrote:
cyprus wrote:
JThomas wrote:para objektivno nema. pa se zbog auta, mobitela i drugih vanjskih statusnih simbola špara na mnogo važnijim stvarima. kao npr. režije :mrgreen: i onda količina stresa raste. između ostalog.

a to poređenje i kurčenje i samo po sebi povećava količinu stresa, e vidi šta on ima, šta ja imam, kakve su rore u njega, kakve su u mene felge...
:thumbup: Mene su napali kad sam reko da je Fadil bio upravu... A realno, s onom njegovom poznatom nije bio toliko ni u krivu...
fadil nije u pravu. to što neko ima 20 000 duga za režije, i na uštrb toga telefon i polovan bmw star tri generacije nije znak da se ima, nego drugih devijacija i patologija...
:thumbup:

Svakako da u našem društvu ima tih devijacija, ali to jeste druga priča nevezana za Fadilove gluposti.

Fadil nije u pravu, a to je lako dokazati. Nije naručio studiju da izmjeri potrošačku korpu prosječnog BH građanina, nego je naručio shopping listu od Konzuma i Binga. Tamo kupuju ljudi sa različitom kupovnom moći, onaj ko ima više skrha tamo 300 KM u kupovini, ko ima manje, izađe sa par jeftinih artikala (ili čak ne kupuje tamo). A onda dođe Fadil i ne napravi čak ni prosjek, kao u onom vicu "ja jedem kupus, on meso, u prosjeku jedemo sarmu". Ne, nego je još gore, ovdje nema "prosječne korpe" nego samo sirova lista kupljenih artikala koju "pumpaju" ljudi sa većom kupovnom moći, i par njih sa dugom listom "ekskluzivnijih" artikala na toj listi vrlo brzo stave u sjenu 50 ljudi koji su kupili samo salamu i mlijeko, da ne pričamo o ignorisanju ljudi koji ni ne ulaze tamo zbog par artikala koje redovno kupuju.

Tako da je Fadil ili ekonomski nepismen, ili izrazito nepošten u tumačenju rezultata. Nije isključena ni kombinacija.
Alfons Kauders

#37 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Alfons Kauders »

O'zone wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ja sam prije 2 godine prvi put u zivotu dobio recept za lex (6 sedmica) i fakat se nije moglo uzeti bez recepta, barem u "normalnim" apotekama koje inace koristim.

Prica o kupovini anksiolitika i antidepresiva bez recepta najcesce ne stoji. Ne sumnjam da ima apoteka koje ce nekom "na poznato" dati te stvari, ali da onako banete u apoteku i zatrazite kutiju lexa - nece vam je prodati.
Ja ga ne koristim uzimam ga majci i za nekih par prijateljica koje je stid upast u apoteku i probati dobiti Lex. Ono što koristim i što isto moram da cigančim bez recepta su Analgini ali ima se štela :mrgreen:

Meni je iskreno drago što se naši ljudi bubaju tabletama za smirenje jer apsolutno ne želim da znam kako bi izgledali bez njih. Sivilo jeste zavladalo u zadnje vrijeme posebno i pravo je mučno gledati ljude koji su sivi u licu koje je nevolja, bezizlaznost, nemoć, besparica,...dovela do ruba i sad klackaju za tamo se nema m.... za vamo se nema volje.

Sam sam često depresivan....al sam pogan onako pa se borim sa svojim demonima.
Ma kazem ti, to je u Sarajevu specificno, jer kad god izgleda kao da bi SDA mogla s vlasti, pola grada je na ivici nervnog sloma.

Pa eto, neko je opisivao situaciju iz 2008/09, nakon Denisovog ubistva i sl. Znamo kako je SDA prosla na izborima 2010... :wink:
cyprus

#38 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by cyprus »

JThomas wrote:
cyprus wrote:

Fadil nije ni rekao da se ima, nego da se na listi deset stavki koje se najviše kupuju u supermarketima nalaze samo tri esencijalne životne namirnice... Ne bih rekao da je pogriješio... Evo i da uvažimo ovo što tranquil kaže, opet nije mnogo pogriješio... Činjenica jeste da bosanskohercegovački narod ima vrlo čudno poredane prioritete... I ono što je onomad Fadil kazao, i to što si ti rekao, uklapa se u tu konstataciju, priznao ti ili ne...
Last edited by cyprus on 29/05/2017 12:10, edited 2 times in total.
nema me tamo

#39 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by nema me tamo »

Ja vama kazem da nama treba dentalni program besplatan vidjeli bi vi. :D
tranquil

#40 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by tranquil »

Alfons Kauders wrote:
O'zone wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ja sam prije 2 godine prvi put u zivotu dobio recept za lex (6 sedmica) i fakat se nije moglo uzeti bez recepta, barem u "normalnim" apotekama koje inace koristim.

Prica o kupovini anksiolitika i antidepresiva bez recepta najcesce ne stoji. Ne sumnjam da ima apoteka koje ce nekom "na poznato" dati te stvari, ali da onako banete u apoteku i zatrazite kutiju lexa - nece vam je prodati.
Ja ga ne koristim uzimam ga majci i za nekih par prijateljica koje je stid upast u apoteku i probati dobiti Lex. Ono što koristim i što isto moram da cigančim bez recepta su Analgini ali ima se štela :mrgreen:

Meni je iskreno drago što se naši ljudi bubaju tabletama za smirenje jer apsolutno ne želim da znam kako bi izgledali bez njih. Sivilo jeste zavladalo u zadnje vrijeme posebno i pravo je mučno gledati ljude koji su sivi u licu koje je nevolja, bezizlaznost, nemoć, besparica,...dovela do ruba i sad klackaju za tamo se nema m.... za vamo se nema volje.

Sam sam često depresivan....al sam pogan onako pa se borim sa svojim demonima.
Ma kazem ti, to je u Sarajevu specificno, jer kad god izgleda kao da bi SDA mogla s vlasti, pola grada je na ivici nervnog sloma.

Pa eto, neko je opisivao situaciju iz 2008/09, nakon Denisovog ubistva i sl. Znamo kako je SDA prosla na izborima 2010... :wink:
Ja sam to pominjao, i da budem pošten, obrnuo bih stvari, prije bih rekao da je "ivica nervnog sloma" bila jedan od razloga što je SDA izgubila vlast, a ne obratno, kako ti predstavljaš.

Danas jeste veći broj ljudi vezan za SDA na način da rade zahvaljujući njima (ne legalno, nego uhljebljenjem) ali mislim da se takvima neće ništa desiti ako se vlast promijeni, egzistencija im neće biti ugrožena, tako da to nije izvor neraspoloženja.
JThomas

#41 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by JThomas »

nakaradna lista prioriteta je činjenica. ali to je potpuno drugo od fadilove agende. drukčijom raspodjelom premalih iznosa ekonomija ne dobija ništa. čak štaviše, ono što njega svrbi se najviše puni cigarama i trpilo bi da ljudi krenu trošiti više na hranu nego na cigare...
triconja

#42 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by triconja »

O'zone wrote:

nisam neki za bobe

živa istina
Svako ima svoj način "smirenja" ja sjednem u auto i vozam se besciljno sat-dva i sve popusti.
Skup ti taj nacin opustanja :lol: :thumbup:
triconja

#43 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by triconja »

Jesu li leksiliji i analgini droze?
O'zone
Globalni moderator

#44 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by O'zone »

triconja wrote:
O'zone wrote:

nisam neki za bobe

živa istina
Skup ti taj nacin opustanja :lol: :thumbup:
I tablete su :mrgreen:
statixx

#45 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by statixx »

Treba razlikovati stres sirotinje od stresa dobrostojecih. Prvi se lijeci saketanjem zene i djece, te kafanom i dvoguzama oko kladionice, a potonji antidepresivima i shopingom. :D
triconja

#46 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by triconja »

statixx wrote:Treba razlikovati stres sirotinje od stresa dobrostojecih. Prvi se lijeci saketanjem zene i djece, te kafanom i dvoguzama oko kladionice, a potonji antidepresivima i shopingom. :D
Da nema alkoholicara i pusaca zdravstveni sistem bi davno cucno :lol:
Alfons Kauders

#47 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Alfons Kauders »

tranquil wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ja sam to pominjao, i da budem pošten, obrnuo bih stvari, prije bih rekao da je "ivica nervnog sloma" bila jedan od razloga što je SDA izgubila vlast, a ne obratno, kako ti predstavljaš.

Danas jeste veći broj ljudi vezan za SDA na način da rade zahvaljujući njima (ne legalno, nego uhljebljenjem) ali mislim da se takvima neće ništa desiti ako se vlast promijeni, egzistencija im neće biti ugrožena, tako da to nije izvor neraspoloženja.
Naravno! :thumbup:

S jedne strane imas masu ljudi kojoj je pun kurac bijede i prezivljavanja, koji su s pravom nadrkani i nervozni, a s druge strane imas podjednak broj onih koji su se "snasli" u SDA, pa im radi guza kada osjete da bi im ovi prvi mogli jebat mater.

Rekao bih da je u Sarajevu omjer prvih prema drugim oko 3:2. U ostatku drzave dosta nizi, jer je Sarajevo uhljeb central i dosta je bogatije od ostatka zemlje.
dezurni_ucenik

#48 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by dezurni_ucenik »

DJ Babo wrote:
ja jutros hodam i vidim nasmijana, opustena lica :wink:

dezurni_ucenik

#49 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by dezurni_ucenik »

bach wrote:
Šta se ovo dešava sa mentalnim zdravljem nacije?

Šta je problem?

Sta mislis sta je problem?
Alfons Kauders

#50 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Alfons Kauders »

dezurni_ucenik wrote:
bach wrote:
Šta se ovo dešava sa mentalnim zdravljem nacije?

Šta je problem?

Sta mislis sta je problem?
Meni nije jasno.

Prije tri godine spaljivali zgrade da otjeraju Lagumdziju i dovedu Fahraona i Baketa... I sad im opet kao nesto ne valja?
Post Reply