Mrak provincije i provincijskih portala!
-
almassy
#1 Mrak provincije i provincijskih portala!
Strasno je to, jucer naletim na dariosin post na portalu bljesak, gdje covjek pokusava zapoceti neki objektivni dijalog s forumasima, inace taj portal ima nekad vrlo zanimljive teme, i vrlo dobre postove! U roku pola dana, sasuta je takva paljba na naseg kolegu dariosu...ako tako ljudi, koji ipak su kao obrazovani, razmisljaju; to dovodi do porazavajuceg zakljucka da fasizam u nas je jos vrlo ziv! Znam, nisam otkrio toplu vodu, ali kolicina nekriticnosti prema vlastititom etnikumu i etnickim politikama je frapantna kod mladih ljudi koji se rata i ne sjecaju.. Sto znaci buducnost nam je mracna! Posljednji bastiona fazisma au Evropi su BIH i SRC! Hrvatska se izgleda izvlaci polako iz svega...Postoji li ikakav recept da se to mijenja? Mozda jaca participacija forumasa na drugim forumima, kao za pocetak neki barem u virtualnom svijetu...ne znam, jutros sam bas nesto pesimistican! Neko da rastjera oblake?
P.S. Dariosa, fin pokusaj na bljesku, ali avaj, vidio si sta se desi!
P.S. Dariosa, fin pokusaj na bljesku, ali avaj, vidio si sta se desi!
-
Pravda30
U Hrvatskoj nema nista manje fasizma nego u druge dvije zemlje, cak mozda i vise. Stvar je u tome sto je Hrvatska skorom enticki cista i vise i nema osnove za neka prepucavanja o na etnickoj osnovi.
Dakle oni mogu daz se bave drugilm stvarima.
A ta konstatcija za mlade je potpuno tacna. Ja mislim da ce buduce generacije biti jos gore. Zasto? Zato jer su djeca sada odvojena. Idu u razlicite skole, slabo se sastaju(mozes reci nikako) i samim time se i ne poznaju. Pa sigurno da u Trebinju imas mladih osoba koje nisu nikad vidjele Bosnjaka "uzivo" a kamoli da su popricali sa njim. A to je samo plodno tlo za velike predrasude.
Inace bila je ovakva slicna anketa i u Srbiji. Ispitavili su djecu i centralne Srbije. Pitanja su se odnosila na to sta misle o Bosnjacima, ciganima itd... Ne sjecam se tacnih brojki ali uglavnom vecina te djece je mislila da su Bosnjaci , neuredni, zatucani itd...dakle cista reprodukcija onoga sto se moze prictati u tamosnjim novinama ili pogledati na na tamosnim TV-ima.
Dakle oni mogu daz se bave drugilm stvarima.
A ta konstatcija za mlade je potpuno tacna. Ja mislim da ce buduce generacije biti jos gore. Zasto? Zato jer su djeca sada odvojena. Idu u razlicite skole, slabo se sastaju(mozes reci nikako) i samim time se i ne poznaju. Pa sigurno da u Trebinju imas mladih osoba koje nisu nikad vidjele Bosnjaka "uzivo" a kamoli da su popricali sa njim. A to je samo plodno tlo za velike predrasude.
Inace bila je ovakva slicna anketa i u Srbiji. Ispitavili su djecu i centralne Srbije. Pitanja su se odnosila na to sta misle o Bosnjacima, ciganima itd... Ne sjecam se tacnih brojki ali uglavnom vecina te djece je mislila da su Bosnjaci , neuredni, zatucani itd...dakle cista reprodukcija onoga sto se moze prictati u tamosnjim novinama ili pogledati na na tamosnim TV-ima.
-
Toozla
Tako je...iz tog razloga ja bih uputio zestoku kritiku mamurnom forumasu pod nickom Pitt za fasisticki ispad....almassy wrote:Bude, ali ima i kriticna masa forumasa koji reagiraju na tako nesto!zili wrote:pa i na ovom forumu bude dovoljno fašizma da se čovjek dobro zabrine
ccccc....gori si od engleskog princa....pitt wrote:Ich liebe Deutschland
Ich liebe reich...:D
-
St.Germain
slazem se u potpunosti, zato i jesam vec duze od dvije godine na ovom forumu. citao sam neke poput serbiancaffe-a i bljeska i bio sam jednostavno zatecen. ovdje je ipak koliko toliko moguce iznijeti svoj stav ma kakv god da bioalmassy wrote:Bude, ali ima i kriticna masa forumasa koji reagiraju na tako nesto!zili wrote:pa i na ovom forumu bude dovoljno fašizma da se čovjek dobro zabrine
-
dariosa
Ja se nisam razocarao, jer na osnovu onoga sto sam vidio na Bljesku, plus sto veoma dobro znam kakva je situacija u Mostaru, ja nisam nista drugo ni ocekivao.
Nema osnove na kojoj se Sarajevo i Mostar ili sa-x i bljesak forumi mogu porediti. To su ljudi nebo i zemlja. I ovdje ima idiota, fasista, budala (uglavnom sa strane, mada ne iskljucujem i ove iz grada), ali ovdje sto kaze almassy postoji jedna ogromna kriticna masa koja reaguje i razmislja progresivno i pozitivno. No ovom su forumu Bosnjaci otvorili vise tema preispitivajuci neke dogadjaje iz rata, nego sto ce na Bljesku takvih tema biti otvoreno u sljedecih 10 godina. Tamo si izdajnik ako razmisljas svojom glavom. Ljudi su dole popusili zescu foru i pricu u zadnjih 10-tak godina i uopste ne razmisljaju, ili ako razmisljaju, razmisljaju samo u svojim etno-nacionalno-limitiranim okvirima. Mladi nista ne preispituju, prihvataju sta im se plasira i misle da je to sveto.
Meni je interesantno bilo pratiti etiketiranje koje je uslijedilo, kao i proces da me se negdje svrsta, npr. agent CIA, spijun, placenik, zakuvam po Mostaru, sta mi je cilj... jer im nije jasno da neko moze tako uopste da razmislja i da se pita o necemu sto je jasno svima osim njima samim.
Ljudi dole je mrak, srednji vjek, a Mostar je, sto je zalosno, postao klasicna tamna provincija. Mostar koji je do prije rata bio najproduhovljeniji grad u BiH danas je bastion fasizma, jednoumlja, mraka i tame... Sto kaze almassy, “kolicina nekriticnosti prema vlastititom etnikumu i etnickim politikama je frapantna kod mladih ljudi koji se rata i ne sjecaju” samo bi jos dodao da nije nista drugacije ni kod starih. Tuzno i zalosno.
Nema osnove na kojoj se Sarajevo i Mostar ili sa-x i bljesak forumi mogu porediti. To su ljudi nebo i zemlja. I ovdje ima idiota, fasista, budala (uglavnom sa strane, mada ne iskljucujem i ove iz grada), ali ovdje sto kaze almassy postoji jedna ogromna kriticna masa koja reaguje i razmislja progresivno i pozitivno. No ovom su forumu Bosnjaci otvorili vise tema preispitivajuci neke dogadjaje iz rata, nego sto ce na Bljesku takvih tema biti otvoreno u sljedecih 10 godina. Tamo si izdajnik ako razmisljas svojom glavom. Ljudi su dole popusili zescu foru i pricu u zadnjih 10-tak godina i uopste ne razmisljaju, ili ako razmisljaju, razmisljaju samo u svojim etno-nacionalno-limitiranim okvirima. Mladi nista ne preispituju, prihvataju sta im se plasira i misle da je to sveto.
Meni je interesantno bilo pratiti etiketiranje koje je uslijedilo, kao i proces da me se negdje svrsta, npr. agent CIA, spijun, placenik, zakuvam po Mostaru, sta mi je cilj... jer im nije jasno da neko moze tako uopste da razmislja i da se pita o necemu sto je jasno svima osim njima samim.
Ljudi dole je mrak, srednji vjek, a Mostar je, sto je zalosno, postao klasicna tamna provincija. Mostar koji je do prije rata bio najproduhovljeniji grad u BiH danas je bastion fasizma, jednoumlja, mraka i tame... Sto kaze almassy, “kolicina nekriticnosti prema vlastititom etnikumu i etnickim politikama je frapantna kod mladih ljudi koji se rata i ne sjecaju” samo bi jos dodao da nije nista drugacije ni kod starih. Tuzno i zalosno.
- Fair Life
S bukvama se ni medvjedi ne mogu hrvati... ni Fadil Sjekac.dariosa wrote:Agree... nema potrebe za "sjebavanjem" koncepcije...Fair Life wrote:Mozda im se moze sjebati koncepcija na portalu, ali ne i koncepcija u njihovim glavama...zili wrote:daj link pa da se organizujemo da im odemo (s)jebat.... koncepciju
Mozda Mesic sa "stihl-ovkom"...