Mrak provincije i provincijskih portala!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
almassy

#1 Mrak provincije i provincijskih portala!

Post by almassy »

Strasno je to, jucer naletim na dariosin post na portalu bljesak, gdje covjek pokusava zapoceti neki objektivni dijalog s forumasima, inace taj portal ima nekad vrlo zanimljive teme, i vrlo dobre postove! U roku pola dana, sasuta je takva paljba na naseg kolegu dariosu...ako tako ljudi, koji ipak su kao obrazovani, razmisljaju; to dovodi do porazavajuceg zakljucka da fasizam u nas je jos vrlo ziv! Znam, nisam otkrio toplu vodu, ali kolicina nekriticnosti prema vlastititom etnikumu i etnickim politikama je frapantna kod mladih ljudi koji se rata i ne sjecaju.. Sto znaci buducnost nam je mracna! Posljednji bastiona fazisma au Evropi su BIH i SRC! Hrvatska se izgleda izvlaci polako iz svega...Postoji li ikakav recept da se to mijenja? Mozda jaca participacija forumasa na drugim forumima, kao za pocetak neki barem u virtualnom svijetu...ne znam, jutros sam bas nesto pesimistican! Neko da rastjera oblake?
P.S. Dariosa, fin pokusaj na bljesku, ali avaj, vidio si sta se desi!
Pravda30

Post by Pravda30 »

U Hrvatskoj nema nista manje fasizma nego u druge dvije zemlje, cak mozda i vise. Stvar je u tome sto je Hrvatska skorom enticki cista i vise i nema osnove za neka prepucavanja o na etnickoj osnovi.

Dakle oni mogu daz se bave drugilm stvarima.

A ta konstatcija za mlade je potpuno tacna. Ja mislim da ce buduce generacije biti jos gore. Zasto? Zato jer su djeca sada odvojena. Idu u razlicite skole, slabo se sastaju(mozes reci nikako) i samim time se i ne poznaju. Pa sigurno da u Trebinju imas mladih osoba koje nisu nikad vidjele Bosnjaka "uzivo" a kamoli da su popricali sa njim. A to je samo plodno tlo za velike predrasude.

Inace bila je ovakva slicna anketa i u Srbiji. Ispitavili su djecu i centralne Srbije. Pitanja su se odnosila na to sta misle o Bosnjacima, ciganima itd... Ne sjecam se tacnih brojki ali uglavnom vecina te djece je mislila da su Bosnjaci , neuredni, zatucani itd...dakle cista reprodukcija onoga sto se moze prictati u tamosnjim novinama ili pogledati na na tamosnim TV-ima.
zili

Post by zili »

pa i na ovom forumu bude dovoljno fašizma da se čovjek dobro zabrine :roll:
pitt

Post by pitt »

Ich liebe Deutschland
Ich liebe reich...:D:D
almassy

Post by almassy »

zili wrote:pa i na ovom forumu bude dovoljno fašizma da se čovjek dobro zabrine :roll:
Bude, ali ima i kriticna masa forumasa koji reagiraju na tako nesto!
Toozla

Post by Toozla »

almassy wrote:
zili wrote:pa i na ovom forumu bude dovoljno fašizma da se čovjek dobro zabrine :roll:
Tako je...iz tog razloga ja bih uputio zestoku kritiku mamurnom forumasu pod nickom Pitt za fasisticki ispad....
pitt wrote:Ich liebe Deutschland
Ich liebe reich...:D:D
ccccc....gori si od engleskog princa.... :D
pitt

Post by pitt »

Jesam vala......glava mi se raspada :D:D
St.Germain

Post by St.Germain »

almassy wrote:
slazem se u potpunosti, zato i jesam vec duze od dvije godine na ovom forumu. citao sam neke poput serbiancaffe-a i bljeska i bio sam jednostavno zatecen. ovdje je ipak koliko toliko moguce iznijeti svoj stav ma kakv god da bio
dariosa

Post by dariosa »

Ja se nisam razocarao, jer na osnovu onoga sto sam vidio na Bljesku, plus sto veoma dobro znam kakva je situacija u Mostaru, ja nisam nista drugo ni ocekivao.

Nema osnove na kojoj se Sarajevo i Mostar ili sa-x i bljesak forumi mogu porediti. To su ljudi nebo i zemlja. I ovdje ima idiota, fasista, budala (uglavnom sa strane, mada ne iskljucujem i ove iz grada), ali ovdje sto kaze almassy postoji jedna ogromna kriticna masa koja reaguje i razmislja progresivno i pozitivno. No ovom su forumu Bosnjaci otvorili vise tema preispitivajuci neke dogadjaje iz rata, nego sto ce na Bljesku takvih tema biti otvoreno u sljedecih 10 godina. Tamo si izdajnik ako razmisljas svojom glavom. Ljudi su dole popusili zescu foru i pricu u zadnjih 10-tak godina i uopste ne razmisljaju, ili ako razmisljaju, razmisljaju samo u svojim etno-nacionalno-limitiranim okvirima. Mladi nista ne preispituju, prihvataju sta im se plasira i misle da je to sveto.

Meni je interesantno bilo pratiti etiketiranje koje je uslijedilo, kao i proces da me se negdje svrsta, npr. agent CIA, spijun, placenik, zakuvam po Mostaru, sta mi je cilj... jer im nije jasno da neko moze tako uopste da razmislja i da se pita o necemu sto je jasno svima osim njima samim.

Ljudi dole je mrak, srednji vjek, a Mostar je, sto je zalosno, postao klasicna tamna provincija. Mostar koji je do prije rata bio najproduhovljeniji grad u BiH danas je bastion fasizma, jednoumlja, mraka i tame... Sto kaze almassy, “kolicina nekriticnosti prema vlastititom etnikumu i etnickim politikama je frapantna kod mladih ljudi koji se rata i ne sjecaju” samo bi jos dodao da nije nista drugacije ni kod starih. Tuzno i zalosno.
dariosa

Post by dariosa »

o serbiancaffe-ima i slicnim mislim da ne treba ni pricati...
zili

Post by zili »

daj link pa da se organizujemo da im odemo (s)jebat.... koncepciju :D
Fair Life

Post by Fair Life »

zili wrote:daj link pa da se organizujemo da im odemo (s)jebat.... koncepciju :D
Mozda im se moze sjebati koncepcija na portalu, ali ne i koncepcija u njihovim glavama...
dariosa

Post by dariosa »

Fair Life wrote:
zili wrote:daj link pa da se organizujemo da im odemo (s)jebat.... koncepciju :D
Mozda im se moze sjebati koncepcija na portalu, ali ne i koncepcija u njihovim glavama...
Agree... nema potrebe za "sjebavanjem" koncepcije...
Fair Life

Post by Fair Life »

dariosa wrote:
Fair Life wrote:
Agree... nema potrebe za "sjebavanjem" koncepcije...
S bukvama se ni medvjedi ne mogu hrvati... ni Fadil Sjekac.

Mozda Mesic sa "stihl-ovkom"...
Post Reply