Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
moke_31

#51 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by moke_31 »

zvizdan wrote:Moke, zašto bi islamska tradicija bila "nebuloza od sintagme"? Znaš li ti uopšte šta znači tradicija i zašto bi to bilo nespojivo s islamom? Tradicija od latinskog trans (preko) i dare (davati), prvo u obliku tradere (prenositi, predavati), znači prenošenje (s naraštaja na naraštaj). I šta je tu nespojivo s islamom? Baš me zanima da čujem kako ćeš objasniti tu ideju o nepostojanju islamske tradicije koju si očito pokupio na nekom predavanju.

Drugo, s obzirom da selefizam očito smatraš naprednim i da tvrdiš kako će nas izvesti iz "srednjeg vijeka islama", molim te da to potkrijepiš konkretnim primjerima. Naveo si samo primjere "zloupotrebe selefijskih ideja" (iako je to ustvari upravo striktna provedba selefijskih ideja). Hajde nas počasti ponekim pozitivnim primjerom, naprimjer navedi nam značajnog i originalnog savremenog selefijskog mislioca, nekoga ko je dao zapaženo tumačenje shvatanja islama u savremenom svijetu (recimo ranga Sayyeda Hosseina Nasra), baš me zanima o kojim se to intelektualnim gromadama radi, navedi nam nekog značajnijeg svjetskog umjetnika, naučnika, književnika, muzičara i slično, a da pripada selefijskom pokretu (nemoj mi samo Yusufa Islama :D ), pa da ti i povjerujemo kako je selefijski pokret plaho napredan.
Prvo, hvala na malom kursu latinskog :D . Kur'an i sunnet nisu tradicija niti su nastali na način kako nastaje tradicija, dugogodišnjim praktikovanjem nečega do čega se obično došlo empirijski ili preuzelo od nekog drugog, prilagodilo sebi a zatim se u sljedećim generacijama njegovalo, nadopunjvalo, mijenjalo, itd. Jedna od definicija kaže da je tradicija praksa i način življenja ukorijenjeni u običajima i navikama iz prošlosti po kojima čovjek postupa nesvjesno.

Kur'an je objavljen a sunnet je praksa poslanika s.a.v.s. Kur'an je nepromjenjiv, isti bio prije 1400 godina takav je i sad. Ni sunnet (hadisi) se ne može mijenjati i dopunjavati i samo postoje neznatne razlike u tumačenju ili načinu shvatanja veoma malog broja istih.

Kod nas se pod islamskom tradicijom obično podrazumijeva neozbiljno i mlako shvatanje vjere, na hadž obavezno posle 60-te, općenito pristup vjeri sličan onome koji katolici ili pravoslavci imaju prema svojim vjerama, i novotarije koje Bošnjaci praktikuju i smatraju islamskim a koje nemaju nikakvog uporišta ni u Kur'anu ni u sunnetu i obično su preuzete ili nastale pod uticajima drugih vjera ili paganskih običaja. Npr. plaćanje hodžama da uče Kur'an umrlima. Pandan tome u kršćanstvu je prodaja oproštajnica grijehova, relikvija i sl. u srednjem vijeku.

Ukratko, može i piva a može i džamija, može i vako, može i nako, to ti je taj bosanski Islam. A ono što je najgore je što neki to pokušavaju standardizirati kao nešto "orginalno" i nešto što se treba njegovati u stilu "tako su to radili naši stari, tako i mi trebamo".

Selefizam se gotovo u cijelosti oslanja na Hanbelijski mezheb i život selefa, tj. prvih nekoliko generacija ashaba i tab'ina posle poslanika s.a.v.s.. Muhhamed Abdul Wehab ga je oživio u 17. stoljeću kada ga je kraljevske porodice Sauda prihvatila i slijedi ga sve do danas.

Dakle, moja poenta je da nije probem u selefizmu kao jednom (puritanskom) pravcu u Islamu nego onima koji ga prihvataju, načina na koji se širi, ko ga širi ??? U posljednje vrijeme uglavnom se širi tokom ratova i među slabo obrazovanim stanovništvom na ho-ruk način, koje ga obično shvata vrlo bukvalno i stoga imamo ovo što se događalo u Libiji i sada u Siriji.

Međutim, vjerovatno ga i Saudi prezentiraju takvog, na način samo bukvalno slijedi i ne postavljaj previše pitanja. Oni selefizam koriste za očuvanje svog režima i takvog ga pakuju i izvoze, nema dovođenja u pitanje ispravnosti saudijskog režima. Nedavno su čak natjerali neke šejhove da izdaju fetve kako se revolucije ne trebaju dizati i kako je poslušnost prema vlasti neupitna, bez obzira kakva je, vjerovatno plašeći se revolucije u Egiptu i uticaja Muslimanske braće. Instruirali su selefije u Egiptu da ne podržavaju M. braću tokom protesta nakon svrgavanja Mursija, što je sasvim u suprotnosti sa izvornim (selefijskim) učenjem Islama.

Dakle, radi se o neadekvatnom prezentiranju selefizma i njegovoj zloupotrebi od nekih režima, a u zadnje vrijeme izgleda i CIA, Mossada i sličnih.
Kikibombona

#52 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by Kikibombona »

underwater wrote:Poruka dobrim bosnjanima: braco, BOLJE JE I PIT NEGO VEHABIJA BIT !!!
Dobro za grafita. :D

Zasto ti koje zovete vehabijama govore da slijede 'izvorni islam'?

To sa 'izvornim islamom' sam cuo u vise navrata.
HM 2011

#53 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by HM 2011 »

moke_31 wrote:
zvizdan wrote:Moke, zašto bi islamska tradicija bila "nebuloza od sintagme"? Znaš li ti uopšte šta znači tradicija i zašto bi to bilo nespojivo s islamom? Tradicija od latinskog trans (preko) i dare (davati), prvo u obliku tradere (prenositi, predavati), znači prenošenje (s naraštaja na naraštaj). I šta je tu nespojivo s islamom? Baš me zanima da čujem kako ćeš objasniti tu ideju o nepostojanju islamske tradicije koju si očito pokupio na nekom predavanju.

Drugo, s obzirom da selefizam očito smatraš naprednim i da tvrdiš kako će nas izvesti iz "srednjeg vijeka islama", molim te da to potkrijepiš konkretnim primjerima. Naveo si samo primjere "zloupotrebe selefijskih ideja" (iako je to ustvari upravo striktna provedba selefijskih ideja). Hajde nas počasti ponekim pozitivnim primjerom, naprimjer navedi nam značajnog i originalnog savremenog selefijskog mislioca, nekoga ko je dao zapaženo tumačenje shvatanja islama u savremenom svijetu (recimo ranga Sayyeda Hosseina Nasra), baš me zanima o kojim se to intelektualnim gromadama radi, navedi nam nekog značajnijeg svjetskog umjetnika, naučnika, književnika, muzičara i slično, a da pripada selefijskom pokretu (nemoj mi samo Yusufa Islama :D ), pa da ti i povjerujemo kako je selefijski pokret plaho napredan.
Prvo, hvala na malom kursu latinskog :D . Kur'an i sunnet nisu tradicija niti su nastali na način kako nastaje tradicija, dugogodišnjim praktikovanjem nečega do čega se obično došlo empirijski ili preuzelo od nekog drugog, prilagodilo sebi a zatim se u sljedećim generacijama njegovalo, nadopunjvalo, mijenjalo, itd. Jedna od definicija kaže da je tradicija praksa i način življenja ukorijenjeni u običajima i navikama iz prošlosti po kojima čovjek postupa nesvjesno.

Kur'an je objavljen a sunnet je praksa poslanika s.a.v.s. Kur'an je nepromjenjiv, isti bio prije 1400 godina takav je i sad. Ni sunnet (hadisi) se ne može mijenjati i dopunjavati i samo postoje neznatne razlike u tumačenju ili načinu shvatanja veoma malog broja istih.

Kod nas se pod islamskom tradicijom obično podrazumijeva neozbiljno i mlako shvatanje vjere, na hadž obavezno posle 60-te, općenito pristup vjeri sličan onome koji katolici ili pravoslavci imaju prema svojim vjerama, i novotarije koje Bošnjaci praktikuju i smatraju islamskim a koje nemaju nikakvog uporišta ni u Kur'anu ni u sunnetu i obično su preuzete ili nastale pod uticajima drugih vjera ili paganskih običaja. Npr. plaćanje hodžama da uče Kur'an umrlima. Pandan tome u kršćanstvu je prodaja oproštajnica grijehova, relikvija i sl. u srednjem vijeku.

Ukratko, može i piva a može i džamija, može i vako, može i nako, to ti je taj bosanski Islam. A ono što je najgore je što neki to pokušavaju standardizirati kao nešto "orginalno" i nešto što se treba njegovati u stilu "tako su to radili naši stari, tako i mi trebamo".

Selefizam se gotovo u cijelosti oslanja na Hanbelijski mezheb i život selefa, tj. prvih nekoliko generacija ashaba i tab'ina posle poslanika s.a.v.s.. Muhhamed Abdul Wehab ga je oživio u 17. stoljeću kada ga je kraljevske porodice Sauda prihvatila i slijedi ga sve do danas.

Dakle, moja poenta je da nije probem u selefizmu kao jednom (puritanskom) pravcu u Islamu nego onima koji ga prihvataju, načina na koji se širi, ko ga širi ??? U posljednje vrijeme uglavnom se širi tokom ratova i među slabo obrazovanim stanovništvom na ho-ruk način, koje ga obično shvata vrlo bukvalno i stoga imamo ovo što se događalo u Libiji i sada u Siriji.

Međutim, vjerovatno ga i Saudi prezentiraju takvog, na način samo bukvalno slijedi i ne postavljaj previše pitanja. Oni selefizam koriste za očuvanje svog režima i takvog ga pakuju i izvoze, nema dovođenja u pitanje ispravnosti saudijskog režima. Nedavno su čak natjerali neke šejhove da izdaju fetve kako se revolucije ne trebaju dizati i kako je poslušnost prema vlasti neupitna, bez obzira kakva je, vjerovatno plašeći se revolucije u Egiptu i uticaja Muslimanske braće. Instruirali su selefije u Egiptu da ne podržavaju M. braću tokom protesta nakon svrgavanja Mursija, što je sasvim u suprotnosti sa izvornim (selefijskim) učenjem Islama.

Dakle, radi se o neadekvatnom prezentiranju selefizma i njegovoj zloupotrebi od nekih režima, a u zadnje vrijeme izgleda i CIA, Mossada i sličnih.
"Kur'an je objavljen a sunnet je praksa poslanika s.a.v.s."

Sunnet ti jeste tradicija.... i ništa drugo ga nije niti očuvalo no tradicija.... prenošenje sa jedne generacije na drugu.

Moderna tradicija izbjegavanja djelova sunneta uništava sunnet.....

Moderna tradicija izbjegavanja komplet i farzova i sunneta uništava Islam....

Bez Farza kao Allahove Dž.Š. Zapovjedi i Sunneta kao onoga što smo mi kao ljudi odredili za sebe kao obavezu Islam muslimana (Muhammed A.S. je bio Božiji rob - čovjek i Božiji poslanik) - prema mom mišljenju (a znanje mi je iz te oblasti izgleda jako ograničeno) - nije potpun - radi se o samo jednoj polovici....

Sunnet je toliko sveobuhvatan da je u svojoj suštini način života. Sve ono što je dobro, pozitivno a da nije Farz je Sunnet....

napominjem: Moderna tradicija izbjegavanja djelova Sunneta uništava Sunnet koji se kao način život prenosi tradicijom sa muslimana na muslimana i sa muslimanke na muslimanku..... Moderna tradicija izbjegavanja komplet i Farzova i Sunneta uništava Islam....

Sunnet bez Farza ne ide kao što ne bi trebao ni Farz bez Sunneta.....

A napominjem - ima nas kod kojih ne ide ni Farz ni Sunnet....

Vjerovatno je u tome objašnjenje da će islam da se vrati kao stranac.....

----------------------------------------------------------------------------------

Usput, poruka za onog manijaka od maloprije - bolje piti nego vehabija biti....

Kani se budalo ćorava posla.... Niti si ih izmislio, niti si ih doveo, niti si ih promjenio, niti ćeš ih promjeniti.....

Možeš samo stvoriti u sebi negativnu percepciju o ljudima bez da ih poznaješ....
HM 2011

#54 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by HM 2011 »

Jesu li dimije - obične Dimije široke - sunnet, farz, farz prilagođen kulturi, Sunnet prilagođen kulturi.....

Ako jesu kad su Sunnet, kada Farz ?

Kao primjer izgleda uzmimo primjer muslimanske opreme za žene na Hadždžu.... u google ukucati

women on hajj

Fardil ajni...
underwater

#55 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by underwater »

Kikibombona wrote:
underwater wrote:Poruka dobrim bosnjanima: braco, BOLJE JE I PIT NEGO VEHABIJA BIT !!!
Dobro za grafita. :D
Mozda, samo sto si ti izvadio iz konteksta ... pa zvuci dibidus lose.
Zasto ti koje zovete vehabijama govore da slijede 'izvorni islam'?
Jes izvorni je ... :D original Lorensovski :thumbup:
Sta ko UISTINU slijedi ne gleda se po onome sto govori, vec po njegovim DJELIMA
Linkovi koje sam dao u upisu na koji se referiras o djelima najbolje govore...
Normalan insan kad ono vidi sve ce postat prije nego musliman.
Eto to je glavni ucinak wahabita. Svojim blasfemicnim interpretacijama posijali su smutnju i obescastili ummet.
underwater

#56 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by underwater »

HM 2011 wrote:Kani se budalo ćorava posla.... Niti si ih izmislio, niti si ih doveo, niti si ih promjenio, niti ćeš ih promjeniti.....

Možeš samo stvoriti u sebi negativnu percepciju o ljudima bez da ih poznaješ....
Mudro zboris uchenjace :thumbup:
Tvoje je znanje dokaz da si onaj koji je sve citao i sve zna!
I ja, postidjen u svom islamu, evo pred tobom osjetih se kao pacov u macijoj gubici...
Djenetlijo, prije nego zaronis u djennet i budes zauzet hurijama, podari grijesnicima svoju POZITIVNU percepciju ljudi na citiranom ti linkovlju.
zapamti

#57 Re:

Post by zapamti »

Hehehe, šta očekuješ da na osnovu video snimka ljudi iz rata, ja da osudim ili odobrim postupak nekoliko ljudi; ili da tim ljudima sa snimka pripišem još što više tzv. njihovih istomišljenika? Ko su ti ljudi na obje strane?
Šta očekuješ, kakvo razmišljanje o snimcima očekuješ? Smutljivče 1/1.

Zamisli ti snimak iz prošlog rata, bošnjo ubio četnika. Ili snimak četnik ubio bošnju.
Ne možeš ih međustobno razlikovati ko je ko. Taj snimak pustiš kod ljudi na drugom kraju svijeta.

Šta sad? Hoćeš li na osnovu nekoliko sekundi, kojima želiš ispirati svjest ljudi, da sakriješ svoje huškaške namjere?
underwater

#58 Re: Re:

Post by underwater »

zapamti wrote:Hehehe, šta očekuješ da na osnovu video snimka ljudi iz rata, ja da osudim ili odobrim postupak nekoliko ljudi; ili da tim ljudima sa snimka pripišem još što više tzv. njihovih istomišljenika? Ko su ti ljudi na obje strane?
Šta očekuješ, kakvo razmišljanje o snimcima očekuješ? Smutljivče 1/1.

Zamisli ti snimak iz prošlog rata, bošnjo ubio četnika. Ili snimak četnik ubio bošnju.
Ne možeš ih međustobno razlikovati ko je ko. Taj snimak pustiš kod ljudi na drugom kraju svijeta.

Šta sad? Hoćeš li na osnovu nekoliko sekundi, kojima želiš ispirati svjest ljudi, da sakriješ svoje huškaške namjere?
Ne okolisaj, djentlijo ... mogu ja tebi ovde citave serijale od sahata prezentirat
Nazalost, ovde se radi da se SAMI ZLOCINCI ZLOCINOM FALE i javno ga snimcima obznanjuju jer ga u ime (nekakvog) SVOG Allaha napravise ...
Tebi je ovde lahko ... vi ste na X-u zasticeni ko veprovi u ZOO ... da je samo ponovim tebi rijeci kojim si me pocastio, eto onog NINA da me zbanira u ima DEMOKRATIJE i opceg ludila zvanog nemoj BRATA muslimana ... a ti meni nisi nikakav brat, nit ti mene muslimom drzis at all.
Vi vahabiti savjest smirite sa onom maroknigaakonijekrivideudjeennetstaimaveze.
Zanima me samo kakva li je tvoja SVIJEST kad o slikopisu prilozenom KAZA ONO STO KAZA ... kakva sramota za muslimane i islam, kakvo ludilo i psihopatija mogu generirati takvo zalosno duhovno stanje!!!
silm

#59 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by silm »

Ma bilo je vehabija i prije vehabija.
Halazda, Hamadanija su ogulili pa isjekli na komade i spalili.
Pa vehabija u Katolickoj crkvi: spaljivanje vjestica i ucenjaka.
Pa vehabija u komunizmu, socijalizmu ...
Nadmenost, oholost u samoprocjenjivanju ispravnosti.
A zbog ohlosti vrli melek postade sejtan.
Valjda to sve tako mora.
Great Cornholio

#60 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by Great Cornholio »

Oni Kur'an ne tumače, već' ga primjenjuju doslovno," po slovu", onako kako je napisan" - to reče ovaj sufijski Šejh.
I još ih nahvali kako su iskreni, ne lažu.
asurbanipal

#61 Re: Re:

Post by asurbanipal »

underwater wrote: Zanima me samo kakva li je tvoja SVIJEST kad o slikopisu prilozenom KAZA ONO STO KAZA ... kakva sramota za muslimane i islam, kakvo ludilo i psihopatija mogu generirati takvo zalosno duhovno stanje!!!
:thumbup:

Selam brate. Sa ovakvim gore likovima nema rasprave, samo možeš ispasti gori od njih. Oni su operisani od zdravog razuma i logike, čast u rijetkim izuzecima, koji su sticajem okolnosti zalutali među njima. Problem će biti ako se ti izuzeci ne izvuku iz ludila zvanog vehabizam na vrijeme, poput Merdana ili Adnana Mešanovića, a kako vrijeme bude odmicalo biće im samo gore.

Virus vehabizma se već poodavno oteo kontroli, tako da će po tom pitanju stvari po Bošnjake, pa i muslimane općenito biti sve gore. Ovaj virus je mahom zahvatio mlade, nezaposlene i ogorčene ljude, nezadovoljne situacijom u zemlji, kojima je svako kriv. Normalno, kao takvi, oni su podložni manipulaciji i indoktrinaciji.
Činjenica je da je velika većina Bošnjaka umjerena što se tiče shvatanja vjere. Ja to nazivam "zlatnom sredinom", i ona predstavlja jedan korektivni faktor. Ta "zlatna sredina" je vezana za folklor, tradiciju, običaje, kulturu, da ne budem grub i da ne kažem "površno", reći ću, solidno je upoznata sa vjerom/vjerama, u ovom slučaju sa islamom. To je naravno sve u harmoniji sa temperamentom, mentalitetom, prirodom i klimom ovog područja, i u sukladnosti je s tim.

Prateći i analizirajući stanje u društvu, prateći internet portale, komentare, facebook grupe, forume, čitajući vijesti, novine, pažljivo posmatrajući stanje, kako u virtualnom tako i u ovom stvarnom svijetu, može se doći do zaključka da je "idila" te zlatne sredine podobro narušena. Pored lošeg ekonomskog stanja, nesposobnih političara, nacionalističkih pokreta i parola, dobrim dijelom ju je narušio i pokret vehabizma, koji predstavlja jednu rigidnu, nakaradnu i perverznu verziju islamskog učenja, koji predstavlja ideologiju lišenu svakog oblika duhovnosti. Oni umjereni, iz zlatne sredine, polako se na ovaj ili onaj način uvlače u sve to, velikim dijelom nesvjesno postajući dio tog projekta, kasnije postajući i sami simpatizeri, i na kraju članovi takvih zajednica. Pored radikalnih oblika i primjera ovog pokreta, imamo i one "umjerenije" (naravno u sklopu tok pokreta) koje nazivam "vehabijice", obično se ne razlikuju mnogo od običnog svijeta i nisu markirani kao ovi radikalniji primjeri (neurednim bradama, skraćenim pantalama po uzoru na njihove idole - Lawrencea od Arabije i britanske vojnike koji su početkom XX-og vijeka u svojim uniformama (kratkim hlačama) zagazili na sveto arapsko tlo), ali predstavljaju veliku opasnost, jer simpatišu i tolerišu ideologiju vehabizma. Ovih umjerenijih imamo u skoro svim sferama društva, ima ih podosta unutar IZ, svake sedmice nam šalju poruke sa minbera, drže predavanja, ima ih na univerzitetima, po školama, u politici. Veliko je pitanje koliko će se ovi umjereni segmenti BH-a društva, a to pogotovo važi za Bošnjake islamske vjeroispovijesti oduprijeti nametanju ove ideologije. Veliki problem predstavlja nametanje vehabijske ideologije Bošnjacima, općentio muslimanima ovog područja, jer se uz već navedenu interpretaciju islama, ovdje nameću i tuđi običaji, kulutura, tradicija, nameće se beduinski mentalitet i način razmišljanja, što je u disfunkciji i disharmoniji sa temperamentom, mentalitetom, prirodom i klimom ovog podneblja. Kao da kalemiš bananu na šljivu. Ukratko, uporedo sa vehabizacijom, vrši se arabizacija Bošnjaka, pa recimo i muslimana u drugim krajevima svijeta, gdje god se pojave pobornici ove ideologije, a to je u svojoj biti u sklopu arapske nacionalističke politike, koja nema veze sa islamom. Primijetio sam da jedan podobar broj, opet ulgavnom mlađih, ljudi forsira da nosi galabije, arapske šalove, kada pričaju bosanskim jezikom grgoljaju kao da pričaju arapskim, daju se nadimci i imena poput (Ebu Sheheed, Abu Hamza, Ebu Kaka, Ummi Sumejja). Vrijeme će pokazati kamo sve to vodi, ali općenito, trend nije dobar...
silm

#62 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by silm »

Great Cornholio wrote:Oni Kur'an ne tumače, već' ga primjenjuju doslovno," po slovu", onako kako je napisan" - to reče ovaj sufijski Šejh.
I još ih nahvali kako su iskreni, ne lažu.
Ne razumiješ Cornholio. To ti tako samo izgleda. Ne da mi se objasnjavati.
Probam jednom recenicom. Vehbosi poimaju vjerozakon ko okamenjeni dvor a dragi Bog ima jedno od imena Hajj (Zivi). Veza je stalno pulsirajuca.
Great Cornholio

#63 Re: Re:

asurbanipal wrote: Vrijeme će pokazati kamo sve to vodi, ali općenito, trend nije dobar...
Ako se bosanski muslimani ne odupru radikalizaciji koju provode vehabije, ako ih se većina vremenom odreknu bosanskog Islama i prihvati talibanski Islam, velike je šansa da će se samouništiti, da će Bošnjaci sa ovih prostora potpuno nestati, jer Evropa neće dozvoliti stvaranje šerijatske države u srcu Evrope.

Sad će mi neko reći, eto te zvučiš ko Karadžić, nazvaće me četnikom kao što to često čine u posljednje vrijeme, u očima mnogih ja ću biti neprijatelj Bošnjaka (bosanskih muslimana), ali nema veze, ja imam jaku potrebu da upozoravam na propast u koju će Bošnjaci otići ako ne zaustave širenje vehabizma u BiH, a to neće uspjeti ako budu podržavali vehabije, i nazivali ih svojom braćom. IZ se treba strogo distancirati od onoga što vehabije rade, šejhovi poput ovog gore ( Kukavica se preziva :) )ne trebaju vehabije nazivati iskrenim muslimanima, a ne valja ni lagati (možda on laže da mu neki vehabije ne bi bacio bombu u tekiju), jer eto nisam sam došao do tog zaključka, vidim da i ima i razumnih i hrabrih muslimana, poput underwater -a koji su došli do istog zaključka kao i ja, a to je da Bošnjacima (bosanskim muslimanima) najveća opasnost prijeti od vehabija, četnici i ustaše su im otvoreni neprijatelji, oni to javno kažu, a vehabije se pretvaraju da su im prijatelji, a kakvi su im oni prijatelji u to bi se mogli uvjeriti kad bi vehabije bile na vlasti.

Nek nam je svima Bog na pomoći.
Great Cornholio

#64 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

silm wrote: Ne razumiješ Cornholio. To ti tako samo izgleda. Ne da mi se objasnjavati.
Probam jednom recenicom. Vehbosi poimaju vjerozakon ko okamenjeni dvor a dragi Bog ima jedno od imena Hajj (Zivi). Veza je stalno pulsirajuca.
Razumijem ja, ovim klipom sam htio da upozorim na to da ih ne treba podržavati kao što ih ovaj šejh podržava, jer eto oni su to iskoristili da se još više "okamene", vidiš da su ovaj govor vehabije iskoristile ( na kraju klipa su napisali da "Čovjek zna").

U svakom slučaju, neće se vehabizam pobijediti ako oni koji nisu "skamenjeni" budu podržavali vehabije, kao što to čini ovaj koji se preziva Kukavica :)

Neće se vehabizam pobijediti strategijom " Ako ih ne možeš pobijediti, ti im se pridruži", a to predlaže Mr. Ahmet alibašić.
m_l

#65 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by m_l »

asurbanipal wrote: Prateći i analizirajući stanje u društvu, prateći internet portale, komentare, facebook grupe, forume, čitajući vijesti, novine, pažljivo posmatrajući stanje, kako u virtualnom tako i u ovom stvarnom svijetu, može se doći do zaključka da je "idila" te zlatne sredine podobro narušena.
Jasta, prateci tako situaciju u Egiptu izrekao si takve ogavne stvari koje musliman koji sebi zeli dobro ne bi ni u najgorim snovima pomislio. Nazvao si ihvanije fasistima, prenio nekakve price svojih prijatelja smatrajuci ih referentnim nazivajuci masakr na Rabaa trgu insceniranim. Mnogo toga ti se pomutilo...tako da na tvoje piskaranje mogu nasjesti samo povrsni ljudi.
silm

#66 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by silm »

Cornholio... ne vjerujem u tvoje ciste namjere.
Covjek sa ljubavlje prema Istini zasto se nadajes ne moze onom plavokosom djecaku, tek usao u punoljetsvo, igracu Dinama Husejinovicu podmetati dilemu: Sirija ili Dinamo. Znaci vehabizam.
Pa zakljucujes. mrsko mu ici u Siriju radije ce igratu u Dinamu.
Haloooo...stidis li se tog posta ili ces ti vec pronaci neko vrludanje.
Jednom sam ti o tome pisao i nazvao te lisicom umotanom u ljubav prema Istini.
I nisi reagovao.
Great Cornholio

#67 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

silm wrote:Cornholio... ne vjerujem u tvoje ciste namjere.
Covjek sa ljubavlje prema Istini zasto se nadajes ne moze onom plavokosom djecaku, tek usao u punoljetsvo, igracu Dinama Husejinovicu podmetati dilemu: Sirija ili Dinamo. Znaci vehabizam.
I nisi reagovao.
Nisam reagovao jer nisam osjetio potrebu da reagujem. Pogrešno si me razumio, al' to je do mene, ono što sam rekao za Saida rekao sam zbog toga što smatram da svi mi, i vehabije i Said radimo ono što volimo da radimo, za šta smatramo da je vrijedno, da će nam donijeti neku korist, slavu i sl.

Said je želio da se dokaže fudbalom, i dokazao se, vehabije žele da se dokažu u " revoluciji" i dokazuju se svakodnevno gubeći glave boreći se za pogrešne ideale, u Siriji, Egiptu, Iraku, Afganistanu, pred američkom ambasadom u Sarejevu itd.

Znači, trebao bi se ja ugledati na vehabije, govoriti bez sarkazma, ironije i sl. , da me neko ne bi pogrešno shvatio :)
Great Cornholio

#68 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Vehabije se bore za "dženet", ali tom svojom borbom stvaraju "džehenem" na Zemlji.

zvizdan

#69 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by zvizdan »

moke_31 wrote:

Da, tradicija se unapredjuje s narastaja na narastaj, ali sta te tu zulja? Najbolji primjer su umjetnosti rodjene u duhovnom okrilju islama, islamska kaligrafija, arhitekura, poezija... Unapredjivale su se kroz ukorijenjenost u duhovnosti islama. I sta je tu izopaceno, nenormalno itd? Uglavnom, stvarno mi je glupo objasnjavati da islamska tradicija postoji, to je dokazivanje ocevidne stvari.

Inace, elegantno si zaobisao ovo pitanje o dostignucima selefizma i znacajnim selefijama. Zasto?

I evo jos jedno pitanje: predstavlja li tebi stvarno "placanje hodzama da uce Kur'an umrlima" jedan od glavnih problema Bosnjaka? Mislis li da ce opca pismenost i kultura Bosnjaka da se preporode cim prestanu placati hatme hodzama? Hoce li onda njihova djeca prestati da se loze na Hayatove zvijezde, hoce li bosnjacki politicari postati odgovorniji i moralniji, hoce li Bosnjaci kao narod postati radisniji...? Hoce li u prosjecnoj bosnjackoj kuci biti vise knjiga, mimo onih koje su dobili uz hurme? Ili mislis da i ne treba da bude? Ukratko, kakve ce pozitivne efekte po pojedinca i narod to "neplacanje hatmi" imati?

Problem te ideologije je sto uopste nije u stanju prepoznati duh islamskog nauka, nego odstupanje od islama vidi u kojekakvim marginalnim fenomenima, benignim stvarima lokalnog folklora i slicno. Prosjecan Bosnjak nece postati nista bolji musliman (u smisli one samoizgradnje koju islam nalaze covjeku) ako zapusti bradu i podvrne nogavice. Nece time nalikovati Poslaniku i njegovim ashabima (cak ni pojavno, vjerovao ili ne). A alkohola sto se tice, on jeste zabranjen islamom, to zna svaki prosjecan Bosnjak. Ali zar ostrije nije zabranjeno ogovaranje (Kur'an to poredi s kanibalizmom), pa ljudi ogovoraju, zabranjena je oholost, pokornost nepravednim vladarima, zanemarivanje obrazovanja,neosjetljivost spram problema drugih, netolerancija... Siguran sam da ces se sam sjetiti barem deset krupnih ukorijenjenih losih pojava koje su po pojedinca i narod mnogo pogubnije od ponekog piva ili placanja Jasina hodzama. Ili ti stvarno mislis da ociti problemi ovdašnjih muslimana polaze odatle i na to se vracaju?

Uglavnom, vehabizam povratak islamkom nauku vidi u marginalnim problemima, onim koji su obicno posljedica drugih, krupnijih licnih i drustvenih problema. Kao pokusaj razumijevanja islama, vehabizam je smijesno ucenje, ali je jako problematican zbog svoje agresivnosti i manjka tolerancije prema neistomisljenicima.
Great Cornholio

#70 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

zvizdan wrote: Uglavnom, vehabizam povratak islamkom nauku vidi u marginalnim problemima, onim koji su obicno posljedica drugih, krupnijih licnih i drustvenih problema. Kao pokusaj razumijevanja islama, vehabizam je smijesno ucenje, ali je jako problematican zbog svoje agresivnosti i manjka tolerancije prema neistomisljenicima.
Istina.
silm

#71 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by silm »

Great Cornholio wrote:
silm wrote:Cornholio... ne vjerujem u tvoje ciste namjere.
I nisi reagovao.
Nisam reagovao jer nisam osjetio potrebu da reagujem. Pogrešno si me razumio, al' to je do mene, ono što sam rekao za Saida rekao sam zbog toga što smatram da svi mi, i vehabije i Said radimo ono što volimo da radimo, za šta smatramo da je vrijedno, da će nam donijeti neku korist, slavu i sl.

Said je želio da se dokaže fudbalom, i dokazao se, vehabije žele da se dokažu u " revoluciji" i dokazuju se svakodnevno gubeći glave boreći se za pogrešne ideale, u Siriji, Egiptu, Iraku, Afganistanu, pred američkom ambasadom u Sarejevu itd.

Znači, trebao bi se ja ugledati na vehabije, govoriti bez sarkazma, ironije i sl. , da me neko ne bi pogrešno shvatio :)
Dobro sam ja tebe razumio, budi bez brige.

Rekao sam da ces vrludati i jesi,pa nasao: bilo ironija, sarkazam al eto neko ne razumije.

Sad vjesas sejha Kukavicu na listu simpatizera vehabizma. Halooo..
A ne bi se reklo da je sejha Kukavicu tesko razumjeti.

Cime se ti ustvari bavis?
moke_31

#72 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by moke_31 »

HM 2011 wrote:
moke_31 wrote:

"Kur'an je objavljen a sunnet je praksa poslanika s.a.v.s."

Sunnet ti jeste tradicija.... i ništa drugo ga nije niti očuvalo no tradicija.... prenošenje sa jedne generacije na drugu.

Moderna tradicija izbjegavanja djelova sunneta uništava sunnet.....

Moderna tradicija izbjegavanja komplet i farzova i sunneta uništava Islam....

Bez Farza kao Allahove Dž.Š. Zapovjedi i Sunneta kao onoga što smo mi kao ljudi odredili za sebe kao obavezu Islam muslimana (Muhammed A.S. je bio Božiji rob - čovjek i Božiji poslanik) - prema mom mišljenju (a znanje mi je iz te oblasti izgleda jako ograničeno) - nije potpun - radi se o samo jednoj polovici....

Sunnet je toliko sveobuhvatan da je u svojoj suštini način života. Sve ono što je dobro, pozitivno a da nije Farz je Sunnet....

napominjem: Moderna tradicija izbjegavanja djelova Sunneta uništava Sunnet koji se kao način život prenosi tradicijom sa muslimana na muslimana i sa muslimanke na muslimanku..... Moderna tradicija izbjegavanja komplet i Farzova i Sunneta uništava Islam....

Sunnet bez Farza ne ide kao što ne bi trebao ni Farz bez Sunneta.....

A napominjem - ima nas kod kojih ne ide ni Farz ni Sunnet....

Vjerovatno je u tome objašnjenje da će islam da se vrati kao stranac.....

----------------------------------------------------------------------------------

Usput, poruka za onog manijaka od maloprije - bolje piti nego vehabija biti....

Kani se budalo ćorava posla.... Niti si ih izmislio, niti si ih doveo, niti si ih promjenio, niti ćeš ih promjeniti.....

Sunnet se može prevesti kao tradicija i tu nije ništa sporno, ali sunnet je već zapisan, utvrđen (lanac prenosilaca, jesu li sahih, hasen ili daif) i dobrano izučeni već nakon 2-3 stoljeća nakon hidžre. Naravno da se mogu drugačije tumačiti, shvatati i primjenjivati i danas. Tradicija nije očuvala sunnet, možda kod nas jeste usmena zbog nepismenosti, već knjige i učenjaci. Upravo nedostatak učenjaka, knjiga i pismenosti, i prenošenje sunneta usmenom tradicijom, je doveo do pojave ovolikih novotarija u Islamu kod nas. Ja sam opisivao klasičnu tradiciju koja nema veze sa sunnetom poslanika s.a.v.s.

Sa ostatkom tvog posta se slažem, kao i sa dimijama :)
Great Cornholio

#73 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

silm wrote:
Dobro sam ja tebe razumio, budi bez brige.

Rekao sam da ces vrludati i jesi,pa nasao: bilo ironija, sarkazam al eto neko ne razumije.

Sad vjesas sejha Kukavicu na listu simpatizera vehabizma. Halooo..
A ne bi se reklo da je sejha Kukavicu tesko razumjeti.

Cime se ti ustvari bavis?
Nisi, al' haj nejse :)

Ja sam po zanimanju nezaposleni defektolog - logoped, vjerujem u Boga, nisam pripadnik niti jedne vjerske zajednice, dijelim mišljenje sa Gandijem koji je rekao " Isus da, hrišćanstvo ne".

Ja sam "sitna buranija", na popisu stanovništva sam se izjasnio, po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti "da se ne izjašnjavam", znači ja sam Ostali. Živim u BiH, i stalo mi je da se ta Država očuva, da bude bolja, sigurnija, prosperitetnija, a pošto se nikad ne bih mogao baviti politikom, i pošto trenutno imam višak slobodnog vremena, malo "glumim" da sam pametan, živim u iluziji da će neko postati pametniji ako pročita ono što napišem, i eto tako... :)
salik79

#74 Re: Re:

Post by salik79 »

asurbanipal wrote: Virus vehabizma se već poodavno oteo kontroli, tako da će po tom pitanju stvari po Bošnjake, pa i muslimane općenito biti sve gore. Ovaj virus je mahom zahvatio mlade, nezaposlene i ogorčene ljude, nezadovoljne situacijom u zemlji, kojima je svako kriv. Normalno, kao takvi, oni su podložni manipulaciji i indoktrinaciji.
Ja to radije nazivam leukemijom. Virusima bih nazvao njihove perace mozgova/sihirbaze, tj "sejhove". Notorni, tj opsihreni, sljedbenici vehbijskog ucenja su kao leukemija organizma. Na isti nacin razaraju/napadaju Ummet, opravdavajuci to navodnom odbranom istog, kao sto to cine podivljali leukociti s ljudskim organizmom.
silm

#75 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi

Post by silm »

Kornholio!
Neka nas obojicu pogleda Mir!
Post Reply