Prvo, hvala na malom kursu latinskogzvizdan wrote:Moke, zašto bi islamska tradicija bila "nebuloza od sintagme"? Znaš li ti uopšte šta znači tradicija i zašto bi to bilo nespojivo s islamom? Tradicija od latinskog trans (preko) i dare (davati), prvo u obliku tradere (prenositi, predavati), znači prenošenje (s naraštaja na naraštaj). I šta je tu nespojivo s islamom? Baš me zanima da čujem kako ćeš objasniti tu ideju o nepostojanju islamske tradicije koju si očito pokupio na nekom predavanju.
Drugo, s obzirom da selefizam očito smatraš naprednim i da tvrdiš kako će nas izvesti iz "srednjeg vijeka islama", molim te da to potkrijepiš konkretnim primjerima. Naveo si samo primjere "zloupotrebe selefijskih ideja" (iako je to ustvari upravo striktna provedba selefijskih ideja). Hajde nas počasti ponekim pozitivnim primjerom, naprimjer navedi nam značajnog i originalnog savremenog selefijskog mislioca, nekoga ko je dao zapaženo tumačenje shvatanja islama u savremenom svijetu (recimo ranga Sayyeda Hosseina Nasra), baš me zanima o kojim se to intelektualnim gromadama radi, navedi nam nekog značajnijeg svjetskog umjetnika, naučnika, književnika, muzičara i slično, a da pripada selefijskom pokretu (nemoj mi samo Yusufa Islama), pa da ti i povjerujemo kako je selefijski pokret plaho napredan.
Kur'an je objavljen a sunnet je praksa poslanika s.a.v.s. Kur'an je nepromjenjiv, isti bio prije 1400 godina takav je i sad. Ni sunnet (hadisi) se ne može mijenjati i dopunjavati i samo postoje neznatne razlike u tumačenju ili načinu shvatanja veoma malog broja istih.
Kod nas se pod islamskom tradicijom obično podrazumijeva neozbiljno i mlako shvatanje vjere, na hadž obavezno posle 60-te, općenito pristup vjeri sličan onome koji katolici ili pravoslavci imaju prema svojim vjerama, i novotarije koje Bošnjaci praktikuju i smatraju islamskim a koje nemaju nikakvog uporišta ni u Kur'anu ni u sunnetu i obično su preuzete ili nastale pod uticajima drugih vjera ili paganskih običaja. Npr. plaćanje hodžama da uče Kur'an umrlima. Pandan tome u kršćanstvu je prodaja oproštajnica grijehova, relikvija i sl. u srednjem vijeku.
Ukratko, može i piva a može i džamija, može i vako, može i nako, to ti je taj bosanski Islam. A ono što je najgore je što neki to pokušavaju standardizirati kao nešto "orginalno" i nešto što se treba njegovati u stilu "tako su to radili naši stari, tako i mi trebamo".
Selefizam se gotovo u cijelosti oslanja na Hanbelijski mezheb i život selefa, tj. prvih nekoliko generacija ashaba i tab'ina posle poslanika s.a.v.s.. Muhhamed Abdul Wehab ga je oživio u 17. stoljeću kada ga je kraljevske porodice Sauda prihvatila i slijedi ga sve do danas.
Dakle, moja poenta je da nije probem u selefizmu kao jednom (puritanskom) pravcu u Islamu nego onima koji ga prihvataju, načina na koji se širi, ko ga širi ??? U posljednje vrijeme uglavnom se širi tokom ratova i među slabo obrazovanim stanovništvom na ho-ruk način, koje ga obično shvata vrlo bukvalno i stoga imamo ovo što se događalo u Libiji i sada u Siriji.
Međutim, vjerovatno ga i Saudi prezentiraju takvog, na način samo bukvalno slijedi i ne postavljaj previše pitanja. Oni selefizam koriste za očuvanje svog režima i takvog ga pakuju i izvoze, nema dovođenja u pitanje ispravnosti saudijskog režima. Nedavno su čak natjerali neke šejhove da izdaju fetve kako se revolucije ne trebaju dizati i kako je poslušnost prema vlasti neupitna, bez obzira kakva je, vjerovatno plašeći se revolucije u Egiptu i uticaja Muslimanske braće. Instruirali su selefije u Egiptu da ne podržavaju M. braću tokom protesta nakon svrgavanja Mursija, što je sasvim u suprotnosti sa izvornim (selefijskim) učenjem Islama.
Dakle, radi se o neadekvatnom prezentiranju selefizma i njegovoj zloupotrebi od nekih režima, a u zadnje vrijeme izgleda i CIA, Mossada i sličnih.