Ali ne onaj iz kamena, već u srcima ljudi koji će pokazivati da je svijet postao bolji zato što sam ja u njemu živio..."
Mozemo li i ovako...
-
Slavko Klisura
#1 Mozemo li i ovako...
" Zato što znam da je moje vrijeme na ovom svijetu ograničeno, pokušat ću ga upotrijebiti najbolje što mogu tako što ću sa osmjehom i dobrom voljom pomagati i koristiti drugim ljudima. I kad mi vrijeme istekne, nadam se da će iza mene ostati spomenik...
Ali ne onaj iz kamena, već u srcima ljudi koji će pokazivati da je svijet postao bolji zato što sam ja u njemu živio..."
-
silentbob
#2 Re: Mozemo li i ovako...
Hermman Goering - Veliki humanista 20. stoljecaSlavko Klisura wrote:" Zato što znam da je moje vrijeme na ovom svijetu ograničeno, pokušat ću ga upotrijebiti najbolje što mogu tako što ću sa osmjehom i dobrom voljom pomagati i koristiti drugim ljudima. I kad mi vrijeme istekne, nadam se da će iza mene ostati spomenik...
- Fair Life
#3 Re: Mozemo li i ovako...
Dobri nas Mesha... najbolji od svih.Slavko Klisura wrote:" Zato što znam da je moje vrijeme na ovom svijetu ograničeno, pokušat ću ga upotrijebiti najbolje što mogu tako što ću sa osmjehom i dobrom voljom pomagati i koristiti drugim ljudima. I kad mi vrijeme istekne, nadam se da će iza mene ostati spomenik...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Od mora do Drave,
neka me svi zaborave!
neka me svi zaborave!
Last edited by PipiDugaDevetka on 30/11/2005 11:07, edited 1 time in total.
- Fair Life
"Ako mozes vidjeti unisteno djelo svog zivota, i bez i jedne rijeci pocnes da ga ponovo gradis;
ako mozes biti zaljubljen, ali ne i lud od ljubavi;
ako mozes biti jak, a da ipak ostanes njezan;
ako ne mrzis one koji tebe mrze, a ipak se boris i branis;
ako mozes ostati dostojanstven u slavi;
ako mozes biti dobar, biti pametan, a da nisi cistunac i sitnicav;
bit ces COVJEK."
Rudyard Kipling
ako mozes biti zaljubljen, ali ne i lud od ljubavi;
ako mozes biti jak, a da ipak ostanes njezan;
ako ne mrzis one koji tebe mrze, a ipak se boris i branis;
ako mozes ostati dostojanstven u slavi;
ako mozes biti dobar, biti pametan, a da nisi cistunac i sitnicav;
bit ces COVJEK."
Rudyard Kipling
-
King Kikapu
#7 Re: Mozemo li i ovako...
egzistencijalisticka teza da covjek svojim angazmanom moze nadzivjeti ili prezivjeti svoje trajanje na svijetu. bliska je teoriji estetskog utopizma prema kojoj umjetnicko djelo ostaje kao trajna biljeska na necije postojanje i rad, 'da ostane zapis moj o meni'.Slavko Klisura wrote:" Zato što znam da je moje vrijeme na ovom svijetu ograničeno, pokušat ću ga upotrijebiti najbolje što mogu tako što ću sa osmjehom i dobrom voljom pomagati i koristiti drugim ljudima. I kad mi vrijeme istekne, nadam se da će iza mene ostati spomenik...
gledas li to iz perspektive danasnjih lijevo orijentisanih drustvenih nauka to je zabluda jer ideologija u svakom slucaju nadilazi i apsorbuje pojedinca i njegove 'lik i djelo'.
ukoliko ti je perspektiva pak desno i klerikalno (a to dvoje obicno ide skupa) orijentisana to je hereza jer je sve sem apsoluta ogranicenog trajanja.
generalno to zastarjela filozofska utjeha kojom je covjek svoju egzistenciju ogradjivao od apsurda.
moje licno misljenje o citiatu je da je on izraz sebicnosti jer covjeka na akciju ne treba da potice nada da ce za njim ostati spomenik vec zelja za istinom i promjenom na bolje.
-
Slavko Klisura
#9 Mozemo li i ovako..
Za King Kikapu..
Tvoja zadnja recenica je zapravo u biti pasusa koji sam citirao...
Sretan sam zbog lijepih misli koje sam procitao ,a koje su , ako smijem tako reci , reakcija na citirani pasus . Hvala vam .
Moj osmjeh za sve vas...
Tvoja zadnja recenica je zapravo u biti pasusa koji sam citirao...
Sretan sam zbog lijepih misli koje sam procitao ,a koje su , ako smijem tako reci , reakcija na citirani pasus . Hvala vam .
Moj osmjeh za sve vas...