Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Rasprave o vjerskim temama.
Ahmmed

#1 Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Ahmmed »

Možemo li, na ovom podforumu,da bez uvreda kažemo šta mislimo?

Možemo li da se nepotcjenjujemo?

Možemo li bez previše žara i strasti o svojim idejama, jer nas to, skoro uvijek, odvede na sklizak teren?

Možemo li da čujemo,saslušamo druge?

Možemo li da se, ma koliko se neslagali, uvažavamo ?

Jer, većina nas ovdje ( uz jedan ili dva izuzetka), dijelimo iste, opće, univerzalne vrijednosti, imamo slične navike, velikim dijelom pripadamo istom povijesnom krugu, imamo sličan odnos prema ovoj nam veseloj domovini,itd,itd.....

Imamo slične brige,ni strahovi nam se mnogo ne razlikuju.....U našoj najbližoj sredini,nalaze se ljudi drugačijeg svjetonazora, pa ih i cijenimo i uvažavamo,volimo.....

I zbog svega, na ovom bismo mjestu, mogli pokazati samo malo dobre volje... :)
Fabridjijo

#2 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Fabridjijo »

Ja mogu, idemo dalje :)
Miki90

#3 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Miki90 »

Malo je takvih ljudi uopste pa i na ovom forumu takodze.
madner

#4 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by madner »

Drago mi je da postoji konsensus ljutih forumasa do 50 postova. Nekad se pitam da li ima vise od 5 likova sa 505 nickova ili ne. :D

Mislim da za takvu vrstu diskusije forum predstavlja pogresan medij, a teme do 10 postova ne bi bile previse zanimljive.
ultima_palabra

#5 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by ultima_palabra »

madner wrote:Drago mi je da postoji konsensus ljutih forumasa do 50 postova. Nekad se pitam da li ima vise od 5 likova sa 505 nickova ili ne. :D

Mislim da za takvu vrstu diskusije forum predstavlja pogresan medij, a teme do 10 postova ne bi bile previse zanimljive.
Slažem se, zanimljivo je se ne slagati, pa i malo žešće, vrijeđanje već ne volim :-D Uvijek mi se glupo javiti na neku temu tipa sretan praznik, rip ovaj-onaj, gdje svi kažu manje više isto 8-)
madner

#6 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by madner »

ultima_palabra wrote:
madner wrote:Drago mi je da postoji konsensus ljutih forumasa do 50 postova. Nekad se pitam da li ima vise od 5 likova sa 505 nickova ili ne. :D

Slažem se, zanimljivo je se ne slagati, pa i malo žešće, vrijeđanje već ne volim :-D Uvijek mi se glupo javiti na neku temu tipa sretan praznik, rip ovaj-onaj, gdje svi kažu manje više isto 8-)
Zavisi da li je duhovito ili ne.
S tim da bi za izvaljivanje gluposti trebalo uvest banove. :D
ultima_palabra

#7 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by ultima_palabra »

madner wrote:Zavisi da li je duhovito ili ne.
S tim da bi za izvaljivanje gluposti trebalo uvest banove.
Ma treba uvest neki greatest shits contest, i neki izbor redikula godine :-D
arzuhal

#8 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by arzuhal »

Ne slažem se...al' imam obzira prema vama dvojici :D
Vares City

#9 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Vares City »

arzuhal wrote:Ne slažem se...al' imam obzira prema vama dvojici :D
Sejhu,.. :lol:
Ahmmed

#10 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Ahmmed »

Baš mi se išprdaste s temom :lol: :lol: :lol:
Vares City

#11 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Vares City »

Ahmmed wrote:Baš mi se išprdaste s temom :lol: :lol: :lol:
Halali brate al' mes'cini da od ove teme nema nista,..
Nema brate u ovom vremenu vremena za iskrenost,razlicita misljenja,...ni za kahvu bolan ljudi vremena nemaju a kamo li za iskrenost,..
travar

#12 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by travar »

Ma bjaaaažžiii, nema ništa bez "vaki si naki si " teme
odoh ja :run:
:mrgreen: (što je ovaj zeleniji od :D )
Zlata M.

#13 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Zlata M. »

Ahmmed wrote:Možemo li, na ovom podforumu,da bez uvreda kažemo šta mislimo?

Možemo li bez previše žara i strasti o svojim idejama, jer nas to, skoro uvijek, odvede na sklizak teren?

Jer, većina nas ovdje ( uz jedan ili dva izuzetka), dijelimo iste, opće, univerzalne vrijednosti, imamo slične navike, velikim dijelom pripadamo istom povijesnom krugu, imamo sličan odnos prema ovoj nam veseloj domovini,itd,itd.....

Imamo slične brige,ni strahovi nam se mnogo ne razlikuju.....U našoj najbližoj sredini,nalaze se ljudi drugačijeg svjetonazora, pa ih i cijenimo i uvažavamo,volimo.....

I zbog svega, na ovom bismo mjestu, mogli pokazati samo malo dobre volje... :)
Nema nista od te ljubavi.
Rekoh vec jednom da ne razumijem da se o nekim stvarima uopste diskutuje.
Uvazavanje prestaje onog momenta kad svako pocne objasnjavati i braniti svoj pogled na svijet i zivot, zato bi ovakvi "susreti", i u realnom i u virtualnom svijetu, morali biti dobro distancirani.
Ja se, recimo, uvijek mogu lakse sporazumjeti sa vjernikom ( bilo koje vjere ) nego sa ateistom, pod uslovom da ni sa vjernikom ne odem predaleko, jer ce jedan krscanin, na primjer, itekako stati iza "Oca, Sina i Svetog Duha", cega u mojoj vjeri nema...pa - ili cu ga uljudno saslusati i reci "aha"- u najboljem slucaju, ali to vise nije diskusija...i ne treba da bude (!), ili cu poceti o "svome", sto se od njegovog dobrano razlikuje i - eto svadje !
Zato : pomalo, odmjereno ! :)
kukuruz_kokicar

#14 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by kukuruz_kokicar »

Možemo ukoliko
1) brinemo da riječju i djelom ne povrijedimo drugoga. To znači da ideal brige i znatiželje za druge i drugačije mora biti viši od vjerskih propisa i evolucije zajedno. Ako stavimo knjigu iznad svega, onda je najbolje da se odmah počnemo gađati tim knjigama drito u glavu jer smo stavili knjige iliti ideje iznad naše ljudskosti.

2) su sagovornici spremni da kritički sagledaju svoj model svijeta (koji sjedi u glavi, a ne u knjizi) i ako su spremni da prihvate da se njihov intimni model ponekad i ne slaže sa stvarnim i spremni su da taj model 'koriguju'. Korekcija modela nije ni bogohulna niti je nenaučna. Taj 'popravak' ne mijenja stvarnost (čitaj Boga, evoluciju, gravitaciju :) ), nego nas same kako bi bolje razumjeli sebe i druge i kako bi skladnije živjeli sa okolinom.

Ukratko, možemo razgovarati ukoliko smo spremni prilagoditi se i razmišljati o drugačijim od nas kao krhkim i uglavnom dobrim ljudskim bićima.
Ukoliko nam moto bude ... dosta smo se mi BA prilagođavali, neka se oni malo BA prilagođavaju nama ... onda tu nema hajra nit' jednim ni drugim i odosmo svi u helać.
statix

#15 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by statix »

Ima ona stara narodna poslovica, kaze: "To nisam ja, to je moj Avatar" :mrgreen:
Ja se protivim govoru mrznje i vrjedjanju, ali ne smatram da treba biti apsolutna kultura dijaloga na forumu, jer nema je ni u nasim zivorima ni nasem drustvu, ali samo bez vrijedjanja i sa vise humora.
Loulou

#16 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Loulou »

Ahmmed wrote:Možemo li, na ovom podforumu,da bez uvreda kažemo šta mislimo?

Ne možemo mi, nažalost, (ili uglavnom ne možemo), ne samo na ovom pdf-u, forumu, nego u životu općenito. U našoj kulturi teško da će te smatrati dobrim/sebi ravnim sugovornikom ukoliko nisi spreman, kolokvijalno rečeno, "šuknuti", omalovažiti, podsmijavati se... Sintagma "kultura dijaloga" kod nas se pežorativno upotrebljava.

Bit će zanimljivo i ovom prisustvovati:
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/100113035
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#17 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Chmoljo »

13. jan. 2010. 15:01 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “zabranjeno kloniranje nickova”
» eastman

Image
zlafa

#18 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by zlafa »

Ma najbolje je odmah za vratove :)) i to je ljudski :)
madner

#19 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by madner »

moderator wrote:
Ahmmed wrote:Baš mi se išprdaste s temom :lol: :lol: :lol:
Svako naredno šprdanje sa temom i najmerno kršenje pravila foruma će biti sankcionisano bez dodatnih upozorenja.
Zamolio bi, da ako na nekoj temi postoji unaprijed dostignut konsensus sta je prihvatljiv odgovor da se to nekako istakne. Mislim bilo je jasno da su vise retoricka pitanja, ali nisam znao da i pravila ista podrzavaju.
Shoshana

#20 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Shoshana »

Tesko Axmo, na ovom ili na nekom drugom podforumu... Jer se ljudi ne vrijedjaju, ne potcjenjuju i ne ignorisu drugo i drugacije - zato sto imaju drugacije svjetonazore, nego zato sto im fali obrazovanja, kulture, vaspitanja, sklonosti ka preispitivanju vlastitih ubjedjenja (a bogami ponekad i zivaca), a imaju na pretek predrasuda, egocentrizma (iliti ego-kulturocentrizma, da bude tacnije), hormona i inih faktora.

Tako se ja ponekad lakse slozim sa nekim vjernikom, nego sa nekim ateistom, isto kao sto se lakse slozim sa nekim Kinezom nego sa nekim Bosancem, isto kao sto se ponekad lakse razumijem sa mojom cistacicom nego sa mojim direktorom....( a kad me puca PMS ne razumijem se ni sama sa sobom :mrgreen: )... Isto kao sto se ponekad i ti lakse slozis sa nekim ljudima koje jos od prvog utiska bas i ne mirises - ali si dovoljno velik covjek da postujes neki uzajamno etablirani respekt.

Opet.... s jedne strane, tesko je voditi ikakav smislen dijalog (sto je, ipak osnovna funkcija ljudske komunikacije i ovog foruma) bez iznosenja vlastitog misljenja na zadatu temu. Na ovom podforumu, kao i u svim drugim raspravama gdje postoje razlicita misljenja (a ja ne znam ni za jednu raspravu u kojoj svi ucesnici imaju identicna misljenja) - osnovni cilj obrazlaganja vlastitih stavova nije pitanje literarnih dostignuca, nego dokazivanje ispravnosti svojih stavova (koliko samom sebi, toliko i drugima). Rijetki su ljudi koji postavljaju pitanja bez nekog prekonstruisanog koncepta (mada ih ima, i mada su najcesce ismijani kao neznalice), i onog trena kada tvoj doprinos temi predje granice njegove koncepcije - umjesto dijaloga imamo argumentaciju koja, ako su ljudi vicni argumentaciji na tome i zavrsi, a ako nisu - onda ta argumentacija predje u frustraciju, svadju i na kraju - vrijedjanje.

S druge strane, tesko je odrediti sta jeste, a sta nije uvreda. Pri tom ne mislim na namjerne uvrede tipa 'glup si k'o *urac' nego na one neke, meni licno neshvatljive "uvrede" kada se vjernik vrijedja sto ja kazem da se takvom bogu ne bih poklonila taman da se sutra predamnom ukaze i dokaze svoje postojanje, ili kada se jedan ateista uvrijedi sto vjernik misli da ateisti fali moral, ili da ce ateista goriti u paklu. Mislim...... meni je zaista zao ako moje misljenje ikoga vrijedja, ali ce se taj neko ipak morati pomiriti sa cinjenicom da je to moje vlastito misljenje na koje imam puno pravo. Kako ikoga moze uvrijediti necije razmisljanje? Mene vrijedjaju samo ruzne namjere. Vrijedjalo bi me da mi neko kaze "mi svi vjernici od srca zelimo da vi svi nevjernici gorite u paklu"... To bi me, ono fakat uvrijedilo. Ali to nije istina. Vecina vjernika koje ja poznajem su upravo htjeli da me od tog pakla spase. Sto su, ipak, veoma lijepe namjere, zar ne? (I za one koji misle da se iza ovih rijeci krije neka ironija - u krivu su, ne krije se nikakva ironija. Umjesto toga - zapitajte se radije koji su vasi porivi u ovim i ovakvim raspravama. Nije valjda da pisete tek zato da biste se divili vlastitoj pameti?)

S trece strane, ne mogu a da ovo ne kazem.... Posto i sama veoma cesto poprijeko odgovorim.... Ne vrijedja me, i ne smeta mi mnogo toga. Ne smeta mi cak ni (iskrena i otvorena) ljudska glupost. NIko nije savrsen, i niko nije kriv sto je takav kakav je. Ali mi smeta bezobrazluk, i na bezobrazluk cu uvijek odgovoriti bezobrazlukom, jer mi je pun klinac vise 'skloni se ovome, skloni se onome"... Sklonicu se pred emocijama, sklonicu se pred ubjedjenjima, sklonicu se i pred iskrenim neznanjem, ali se necu skloniti pred bezobrazlukom, bez obzira ko je prema kome bezobrazan. I ako smatram da je neko (slabiji ili ne) bez razloga napadnut, ja cu ga braniti, bio on vjernik ili ne, bio on Bosanac ili Rom, bio on bos ili hadzija... Pa ako treba nek' me se i banuje. Ja cu sa svojom savjescu lijepo zivjeti.

KOme nije jasno da iza svega napisanog stoji i velika doza samoispitivanja i samokritike - ja dalje ne mogu.
black

#21 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by black »

ma shoshka :thumbup:
Chmoljo

#22 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Chmoljo »

black wrote:ma shoshka :thumbup:
pusti šošku ba, ovdje mi Kineze brani :x :D :lol:

Shoshka :kiss: :sax:
Chmoljo

#23 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Chmoljo »

hadzinica wrote:drva se slazu :D ...ljudi se postuju ili ne postuju, tolerisu ili ne tolerisu, prihvataju jedni druge ili ne prihvataju...
drva i pita :-D
ljubav_aha

#24 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by ljubav_aha »

Shoshana,Chmoljo,hadzinica :-D kafa mlijeko lokum :-D
arzuhal

#25 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by arzuhal »

Ova me @Shoshana fakat iznervira ponekad :-D
Post Reply