*Moze sajvet* (HVALA) !

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kenci234

#1 *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by kenci234 »

Podzrav ,

Zanima me nesto oko uvoza i carinjena u BiH ?
Sada ako bi mi neko poslao iz Amerike posiljku u vrednosti oko 150-160 dollara kolika bi tu bila postarina ili carina na granici :? u BiH
DHL posiljka je u pitanju ili Fedex nebitno samo me zanima to oko carine radi se o tehnlogiji uredjaj.

Hvalla svima
:bih:
Njanjavi

#2 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by Njanjavi »

Ja poletio da ispadnem pametan i posavjetujem nesto, kad ono cojk isce informaciju, pih :cry:
Al eto ipak da dam savjet, hrdni to sto dobijes od postarevu glavu jer ces platit carinu 70 markica :lol:
Edin H.

#3 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by Edin H. »

Njanjavi wrote:Ja poletio da ispadnem pametan i posavjetujem nesto, kad ono cojk isce informaciju, pih :cry:
Al eto ipak da dam savjet, hrdni to sto dobijes od postarevu glavu jer ces platit carinu 70 markica :lol:
Ah ti postari :oops:

Samo traze novac. :twisted:
kenci234

#4 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by kenci234 »

Njanjavi wrote:Ja poletio da ispadnem pametan i posavjetujem nesto, kad ono cojk isce informaciju, pih :cry:
Pa i treba mi informacija ? nisam nista narucivao iz inostranstva to jest sad u vrednosti od 150-200$ Hvala
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#5 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by heat »

kenci234 wrote:Podzrav ,

Zanima me nesto oko uvoza i carinjena u BiH ?
Sada ako bi mi neko poslao iz Amerike posiljku u vrednosti oko 150-160 dollara kolika bi tu bila postarina ili carina na granici :? u BiH
DHL posiljka je u pitanju ili Fedex nebitno samo me zanima to oko carine radi se o tehnlogiji uredjaj.

Hvalla svima
:bih:
zavisi od velicine uredjaja i srece.
ako stane u vecu kovertu, onda to ide kao ˝pismo˝ i tu trebas biti bas peh da otovore :wink:
i najbolja ti je opcija preko poste da posalju, duze cekas ali sigurnije da nece ˝pismo˝ cariniti :)
ExNihilo

#6 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by ExNihilo »

17% PDV
10% carine
i kusur % na carinski pregled.
Hakiz

#7 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by Hakiz »

Cijena poslanog se sabere sa cijenom transporta.

Na to se doda 17% PDV, 10% carina, 1% carinske takse, poštarina i slično.

Recimo da je cijena robe 170 USD, cijena transporta 30 USD. To je ukupno 200 USD.

Na tih 200 USD dođe još oko 60 USD PDV-a, carine itd (naravno preračunato u KM).

To znači da te nešto šta košta u prodavnici 170 USD na kraju košta sve ukupno oko 260 USD.

Da te ne buni transport. Naime, ne carini se samo roba, carine se i usluge.

Na primjer, pošalje ti neko stare knjige koje koštaju 50 UDS. Ali težina i veličina tog paketa je tolika da te transport košta, recimo, 150 USD. U tom slučaju se državi više isplati cariniti transport (uslugu) nego knjige (robu).

Pa je tako država odlučila da carini sve nebi li uzela što više novca.
Last edited by Hakiz on 24/07/2016 22:05, edited 1 time in total.
MikroBelaj

#8 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by MikroBelaj »

Ima tu svega,jednom kupio iPhone 4s kad je tek izasao,platio nista,opet nekad kupim neko sranje od 60$ i platim na to jos 30 km,,pa ti vidi sad :D
MikroBelaj

#9 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by MikroBelaj »

.
Hakiz

#10 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by Hakiz »

MikroBelaj wrote:Ima tu svega,jednom kupio iPhone 4s kad je tek izasao,platio nista,opet nekad kupim neko sranje od 60$ i platim na to jos 30 km,,pa ti vidi sad :D
To se može desiti, i meni se nešto slično jednom desilo, ali govorimo o tome kako u teoriji izgleda. A u praksi šta bude, to je već druga priča.
kenci234

#11 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by kenci234 »

Hakiz wrote:Cijena poslanog se sabere sa cijenom transporta.

Na to se doda 17% PDV, 10% carina, 1% carinske takse, poštarina i slično.

Recimo da je cijena robe 170 USD, cijena transporta 30 USD. To je ukupno 200 USD.

Na tih 200 USD dođe još oko 60 USD PDV-a, carine itd (naravno preračunato u KM).

To znači da te nešto šta košta u prodavnici 170 USD na kraju košta sve ukupno oko 260 USD.

Da te ne buni transport. Naime, ne carini se samo roba, carine se i usluge.

Na primjer, pošalje ti neko stare knjige koje koštaju 50 UDS. Ali težina i veličina tog paketa je tolika da te transport košta, recimo, 150 USD. U tom slučaju se državi više isplati cariniti transport (uslugu) nego knjige (robu).

Pa je tako država odlučila da carini sve nebi li uzela što više novca.
Hvalla ,
U pitanju je ipod vrednosti 160$ iz Floride je posiljka , kako god isplati se vise nego kupiti ovde za 300$ i sa carinom i sa PDV itd.. :-D :bih:
Capsicum

#12 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by Capsicum »

Niko ti nije napisao da ako ti posalju preko DHL-a, da ces platiti i njhove spediterske usluge, tj. vjerovatno jos nekih 60tak KM pored onog sto su ti vec rekli...
O'zone
Globalni moderator

#13 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by O'zone »

Capsicum wrote:Niko ti nije napisao da ako ti posalju preko DHL-a, da ces platiti i njhove spediterske usluge, tj. vjerovatno jos nekih 60tak KM pored onog sto su ti vec rekli...
Svi su na ovo zaboravili :thumbup:
Hakiz

#14 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by Hakiz »

O'zone wrote:
Capsicum wrote:Niko ti nije napisao da ako ti posalju preko DHL-a, da ces platiti i njhove spediterske usluge, tj. vjerovatno jos nekih 60tak KM pored onog sto su ti vec rekli...
Svi su na ovo zaboravili :thumbup:
Špediterske usluge svakako plaćaš. Samo, ako ti dolazi običnom poštom špediterske usluge ti se uključe u plaćanje dadžbina pa ih ne primijetiš. Ako ideš preko drugih, onda ti se posebno obračunaju, pa ih primijetiš.

Ja uglavnom tražim da mi se šalje običnom poštom. Imao sam negativno iskustvo sa jednim našim prevoznikom baš u vezi sa špediterskim uslugama. Tako da mi je roba iz Sarajeva vraćena, poslana opet ali redovnom poštom i dobio sam je za 7 dana bez problema.

DHL i slične treba uzeti samo ako nešto mora doći brzo ili neko hoće da se dodatno osigura da poslano neće "zalutati" u našoj pošti ili carini. I, naravno, to je i skuplje. U suprotnom, obična pošta je, barem meni do sada, bila dobar prevoznik.
CaneBos

#15 Re: *Moze sajvet* (HVALA) !

Post by CaneBos »

DHL dere sa spediterskim uslugama i nazalost skoro svi koji primaju nesto po prvi put preko DHL-a nisu upoznati s tim, nego im se taj njihov racun servira kad paket stigne..pa il' im plati njihovu uslugu il' ti ne daju paket. :twisted:
Post Reply