interesantna razmisljanja bivseg sarajlije, a sadasnjeg novinara u podgorickom magazinu. da li je dodik ovo imao na umu kada je svjesno radio na unistenju sdp-a tako sto je radikalizirao bosnjacke glasace
O buducnosti BiH kaze (Magazin Start BiH):
Šta može da se radi? Prvo, Federacija mora biti napredniji dio Bosne. Dodik je odlično naučio lekciju od svog prijatelja Mila Đukanovića: bude li uspio da prikaže da RS izgleda bolje od Federacije, kao što je Đukanović uspio da Crna Gora izgleda bolje od Srbije, tada rastu šanse za secesiju. Drugo, ukoliko je interes Bošnjaka cjelovita i stabilna Bosna, to znači da u Federaciji ne smije vladati nacionalna stranka. To je vrlo prosto. Ako se želi cjelovita Bosna, politički život u Federaciji mora biti na takvom nivou, u poređenju sa kojim će RS izgledati kao politički atavizam - zaključuje Nikolaidis.
Moze (Mora) li FBiH Bolje
- Fair Life
http://www.ntvhayat.com/home/vijesti/in ... &pid=29222
Bolje raditi i u RS nego nikako.
Imajuci u vidu ekonomske aspekte ova "prijetnja" je sasvim logicna i razumljiva. Nema se sta zamjeriti upravi doticne fabrike.[size=134][u][b]Privrednici razmišljaju o izmještanju preduzeća u RS[/b][/u][/size] [b]15.12.2006.[/b] wrote:Direktor Fabrike pumpi i prečistača "Pobjeda" iz Tešnja, Kasim Kotorić izjavio je FENI kako će menadžment ovog preduzeća sa 310 uposlenih, ozbiljno razmisliti o registraciji firme i premještanju njenih pogona u jednu od susjednih općina u Republici Srpskoj.
- Ukoliko se ne promijeni sadašnja politika, ne dođe do smanjenja poreza na dobit, odnosno njegovog izjednačavanja sa onim na teritoriji manjeg bh. entiteta, gdje su ta izdvajanja 10, a kod nas 30 posto, vjerovatno ćemo prvo prestati plaćati poreze državi. To je stav svih šest udruženja privrednika iz Zeničko-dobojskog kantona", kaže Kotorić.
Prema njegovim riječima, "Pobjeda" godišnje ostvari promet od 13 do 14 miliona KM i pod uvjetima poslovanja koji vladaju u RS-u, njeni godišnji prihodi bili bi veći za 600 do 700.000 KM.
- Nema te firme koja se ne bi preselila u drugi entitet. U Tešnju je već pet građevinskih i prijevozničkih preduzeća svoja sjedišta registrovalo u Republici Srpskoj, izjavio je Kotorić.
Bolje raditi i u RS nego nikako.
- uvjek dobar gost
Ja glasam za ukidanje nivoa vlasti koji se zove F BiH, da se dio ingerencija prenese na državu, a dio vrati kantonima.... to bi bio adekvatan početak rješavanja naše agonije....
Vrijeme je da se krene !!!!
Vrijeme je da se krene !!!!
-
faka
karanana wrote:Zasto nam uopste treba nivo vlasti zvan Federacija BiH? Imamo kantone koji ionako imaju velike ovlasti. Ja sam za to da se taj ionako nefunkcionalni sloj ukine i da kantoni odredjuju legislativu (a to vec i rade).
U potpunosti se slazem sa karananom!
-
zzzzz
10% poreza na dobit, nisam ekonomista ali pretpostavljam, da je ovo dobar recept uvele bi ga sve razvijene zemlje i napravile porezni raj.Fair Life wrote:Sta je ovo?
Bez komentara!?
Znam da je ovim putem (prilicno uspjesno) isla Irska pocetkom devedesetih ali postoji i druga strana medalje......dok su Irci velikodusno snizili porez na 10%, istovremeno su dobijali pomoc od razvijenijeg dijela EU da bi pokrili sva socijalna davanja. Mnoge zemlje su nezadovoljno gundjale jer daju pomoc Irskoj dok im ona istovremeno pravi nelojalnu konkurenciju.
Kako god, ovo ce biti veliki problem za Federaciju, s jedne strane mogu birati izmedju iseljavanja firmi ili smanjenja poreza....uz koje ide i smanjenje penzija, plata budzetskih korisnika itd.
BTW
Ja se ne slazem sa @karananom i @uvijek dobar gost, zasto ukidati Federaciju, zar ne bi efikasnije bilo ukinuti kantone ako zelimo jeftinu drzavu i ako vec niko ne spominje i manji entitet. Dejton je sve zakomplikovao i daj boze da se nadje pravo rjesenje
-
_BosanaC
Slazem se da je kantone i pametnije i efikasnije ukinuti.zzzzz wrote:10% poreza na dobit, nisam ekonomista ali pretpostavljam, da je ovo dobar recept uvele bi ga sve razvijene zemlje i napravile porezni raj.Fair Life wrote:Sta je ovo?
Bez komentara!?
Znam da je ovim putem (prilicno uspjesno) isla Irska pocetkom devedesetih ali postoji i druga strana medalje......dok su Irci velikodusno snizili porez na 10%, istovremeno su dobijali pomoc od razvijenijeg dijela EU da bi pokrili sva socijalna davanja. Mnoge zemlje su nezadovoljno gundjale jer daju pomoc Irskoj dok im ona istovremeno pravi nelojalnu konkurenciju.
Kako god, ovo ce biti veliki problem za Federaciju, s jedne strane mogu birati izmedju iseljavanja firmi ili smanjenja poreza....uz koje ide i smanjenje penzija, plata budzetskih korisnika itd.
BTW
Ja se ne slazem sa @karananom i @uvijek dobar gost, zasto ukidati Federaciju, zar ne bi efikasnije bilo ukinuti kantone ako zelimo jeftinu drzavu i ako vec niko ne spominje i manji entitet. Dejton je sve zakomplikovao i daj boze da se nadje pravo rjesenje
Medjutim, zasto smanjenje penzija? Zasto ne smanjiti sam broj budzetskih korisnika i izdavanja od 75% prihoda na iste? Pa onda recimo neka bude 25% administracija a 50% preusmjeriti na puno pametnija mjesta. Ovako imamo oko 130 ministarstava sa svim mogucim i nemogucnim pomocnim funkcijama...
- karanana
Kantone na zalost ne mozes ukinuti iz politickih razloga, jer bi se u tom slucaju hrvatski narod osjecao potpuno potopljen unutar vecinski bosnjacke federacije. Ovako imaju neku vrstu samouprave i samoodredjivanja u zupanijama/kantonima kao sto su Zapadnohercegovacki, Hercegbosanski, Posavski i donekle Hercegovacko-neretvanski. Ukines li kantone mozes slobodno nadodati treci entitet.zzzzz wrote:10% poreza na dobit, nisam ekonomista ali pretpostavljam, da je ovo dobar recept uvele bi ga sve razvijene zemlje i napravile porezni raj.Fair Life wrote:Sta je ovo?
Bez komentara!?
BTW