Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ekskluziv: Ali Ahmed Ali Hamad – prvi svjedok protiv najopasnije terorističke mreže u BiH.
"Bio sam oficir Al-Ka'ide"
Ali Ahmed Ali Hamad, državljanin Bahreina koji u Zenici izdržava kaznu od 12 godina i devet mjeseci zbog terorizma i razbojništava, u zatvoru je novinaru Dana potvrdio da je lokalnim i stranim istražiteljima ponudio svjedočenje o Al-Ka'idi u BiH i svijetu ?
Tesko je to skontati onom ko ima sta izgubiti. Vecina Palestinaca koja se raznosi na trznicama - i nema vise sta izgubiti jer im je zivot mizerija i nepravda kakvu ne mozemo cak ni mi Bosnjaci zamisliti.
Kad covjek dodje do dna i kad zivot postane patnja - onda je moza i svejedno.
U svakom slucaju nije opravdano ubijati druge neduzne ljude, po meni bi bilo logicnije ako vec neko zeli biti kamikaza - neka radije rokne vod neprijateljskih vojnika, i sl - zajedno sa sobom.
A krscanski terorizam koji ne postoji pod tim pojmom je prica za sebe - kao i terorizam u sluzbi politiek mocnih.
kad neki cin bude okarakterisan kao teroristicki on je automatski (po samoj definiciji terorizma) neopravdan. Eh, sad to koji se cinovi smatraju terorizmom ima vise veze s tim ko je u nadleznosti da ih klasifikuje nego sa samom prirodom cina.
Npr. Moj deda je u II svjetskom ratu dizao u zrak njemacke vozove, ali nikom nikad ne bi palo na pamet da ga nazove teroristom (ustvari, ovim nekim pojedinim danasnjim neo-nazi nastrojenim papcima vjerovatno i bi).
Ambivalentiji primjer iz II svj. rata su Hirosima i Nagasaki. Da li su to bili teroristicki cinovi? Ili rat sve opravdava?
Gledajuci pustanje Blaskica i onog covjeka iz Ahmica sto mu je pobijeno 19 clanova porodice, ne bih ga osudjivao ni sekunde da sutra ode u Kiseljak i hladnokrvno ubije Blaskica i sve koji mu se suprostave, dolazim do zakljucaka a mozda terorizam moze biti opravdan. Jedan dio u meni se protivi tome a drugi je razjaren i spreman na sve. Ovako dok ti niko bliznji ne strada svi mi govorimo razumom, ali ne daj boze da neko od nas dodje u situaciju da pokopa 19 clanova porodice, mislim da bi svi drugacije pricali.
možda bi palestinci i iračani više postigli gandijevim metodama
tada barem ne bi bili optuženi za terorizam
Iracani nemaju sa terorizmom apsolutno nista. Dok je bio Sadam handrio ih kako je znao i umio . Kad' je sjaho Murta a uzjaho Kurta (Ameri), poceli su se neorganizovano suprostavljati okupatoru, sada su kao lafo teroristi. To sto se grupice Iracana sa prastarim RPG-ovima ganja sa americkim tenkovima je poptuno opravdano, svaka im cast.