r_faruk wrote:I ostanu ti 3 marke za rezervoar goriva u libiji.....Nepass wrote:Koji ste vi amateri. Kupis kilu gersla 1KM, kupis germu i 1kg brasna. To je ukupno 3,5KM i uz to marmeladu, eno veca tegla 3,5KM u bingu, bh proizvod "natura", u mesaru i suhog mesa, onih ostataka za corbe. Za petaka ono samo da zamirise.
I za 12KM prezivis.
Moze i kg rize 3,5KM uz to krilca 2kg za 8KM brasno i germa za 3,5KM
Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
- triconja
#101 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#102 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
Sestra mi zivi u USA, hrani se raznovrsno i zdravo do Boga i znam da nije nista toliko skupo. Ako hos da stedis mozes ultra jeftino jesti neku junk food njihovu ali ode zdravlje.triconja wrote:Nedavno sam citao da oni sto rade po marketima i mekdonaldsu zaradjuju oko 1k mjesecno, da je to tako 20 % stanovnistva bi pocrkalo od gladi. Paradoks je da je skoro pola amera debeloJimmy McNulty wrote:Jest ako zivis na Times SquareuMyTao wrote:Vidim svi daju odgovor kako hrane kupiti ali sta je sa smjestajem?
U SAD-u rezimo ne mozes prezivjeti 7 dana ni sa 300-400 dollar.... a za 15 ne mozes jesti kako treba ni jedan obruk.
Hrana je skupa samo kad odes u restoran.
- MyTao
#103 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
U kojoj drzavi u SAD-u zivis? Bas me zanima gdje to neko moze prezivjeti sedam dana sa 400 dollar... sa svim stvarima koje su mu potrebne za zivot, a ne samo hamburger iz mcdonaldsa.Jimmy McNulty wrote:Jest ako zivis na Times SquareuMyTao wrote:Vidim svi daju odgovor kako hrane kupiti ali sta je sa smjestajem?
U SAD-u rezimo ne mozes prezivjeti 7 dana ni sa 300-400 dollar.... a za 15 ne mozes jesti kako treba ni jedan obruk.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#104 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
St. LouisMyTao wrote:U kojoj drzavi u SAD-u zivis? Bas me zanima gdje to neko moze prezivjeti sedam dana sa 400 dollar... sa svim stvarima koje su mu potrebne za zivot, a ne samo hamburger iz mcdonaldsa.Jimmy McNulty wrote:Jest ako zivis na Times SquareuMyTao wrote:Vidim svi daju odgovor kako hrane kupiti ali sta je sa smjestajem?
400 dolara za hranu sedmicno malo? Bokte jebo da ne idem dalje eto...
- MyTao
#105 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
U americi da prezivis nije dovoljno samo da imas za hranu... osim ako ne zelis spavati pod mostom. Tvoj brat trosi daleko vise od 60 dollar sedmicno da prezivi... Stvar je sto to sve ide na skolski racun, koji ce kasnije otplacivati godinama.soccerfan88 wrote:Za 400 dolara jedna osoba nemoze prezivjeti mjesec dana (samo za hranu da se dadne) ? Moze kad hoce i ko hoce. Moj brat je na faksu i zivi u gradicu udaljenom od roditelja nekih pola sata-sat. Ne zato sto moji roditelji ne zele ili ne mogu da mu dadnu vise novca za hranu, nego zato sto je on tako odlucio (skolarina je mnogo skupa i ne zeli da i na takav nacin tereti roditelje) on sam zivi i trosi 60 dolara za hranu sedmicno.Vjerovao ili ne.Jos mi zivimo u Coloradu gdje je hrana jako skupa. Al gleda cijene, kupuje ono sto je snizeno te sedmice i sebi planira i kuha.MyTao wrote:Vidim svi daju odgovor kako hrane kupiti ali sta je sa smjestajem?
U SAD-u rezimo ne mozes prezivjeti 7 dana ni sa 300-400 dollar.... a za 15 ne mozes jesti kako treba ni jedan obruk.3 obroka dnevno jede.
- soccerfan88
#106 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
Za jednu osobu samo za hranu 400 dolara sedmicno je luksuz. Napisao sam gore. Brat se jos zdravo hrani (junk food ne voli) sebi sve kuha i trosi 60 dolara sedmicno za hranu. Zivimo u Coloradu gdje je hrana papreno skupa.MyTao wrote:U kojoj drzavi u SAD-u zivis? Bas me zanima gdje to neko moze prezivjeti sedam dana sa 400 dollar... sa svim stvarima koje su mu potrebne za zivot, a ne samo hamburger iz mcdonaldsa.Jimmy McNulty wrote:Jest ako zivis na Times SquareuMyTao wrote:Vidim svi daju odgovor kako hrane kupiti ali sta je sa smjestajem?
- soccerfan88
#107 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
Ja sam mislio govoris iskljucivno samo za hranu.Znamo mi za sta placamo. Mjesecno kupuje sebi ostale potrepstine. Pored hrane placamo stanarinu (stan u kojem zivi) i skolarinu (casove i knjige). Tu nista od hrane ukljuceno nije.MyTao wrote:U americi da prezivis nije dovoljno samo da imas za hranu... osim ako ne zelis spavati pod mostom. Tvoj brat trosi daleko vise od 60 dollar sedmicno da prezivi... Stvar je sto to sve ide na skolski racun, koji ce kasnije otplacivati godinama.soccerfan88 wrote:Za 400 dolara jedna osoba nemoze prezivjeti mjesec dana (samo za hranu da se dadne) ? Moze kad hoce i ko hoce. Moj brat je na faksu i zivi u gradicu udaljenom od roditelja nekih pola sata-sat. Ne zato sto moji roditelji ne zele ili ne mogu da mu dadnu vise novca za hranu, nego zato sto je on tako odlucio (skolarina je mnogo skupa i ne zeli da i na takav nacin tereti roditelje) on sam zivi i trosi 60 dolara za hranu sedmicno.Vjerovao ili ne.Jos mi zivimo u Coloradu gdje je hrana jako skupa. Al gleda cijene, kupuje ono sto je snizeno te sedmice i sebi planira i kuha.MyTao wrote:Vidim svi daju odgovor kako hrane kupiti ali sta je sa smjestajem?
U SAD-u rezimo ne mozes prezivjeti 7 dana ni sa 300-400 dollar.... a za 15 ne mozes jesti kako treba ni jedan obruk.3 obroka dnevno jede.
Last edited by soccerfan88 on 12/06/2017 19:09, edited 1 time in total.
- MyTao
#108 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
Prestani se psovati... Ponasas se kao da nikada nisi sreo osobu sa drugacijim misljenjem. Drugo, pocni citati cijeli post a ne samo ono sto tebi zapadne za oko... Prije nego sto sam ista napisao, komentarisao sam da nije samo hrana dovoljna da osoba "prezivi". Treba imati kuhinju da platis tu hranu, treba imati negdje prespavati itd itd...Jimmy McNulty wrote: St. Louis
400 dolara za hranu sedmicno malo? Bokte jebo da ne idem dalje eto...
U bosni mozda mozes ostati da zivis sa roditeljima do 95. godine... ali ne I ovdje... cak I oni koji imaju otplacenu kuci moraju placate taxu na nju...
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#109 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
Mi ovdje pricamo o hrani a ne o gorivu, kuci sa bazenom, rezijama, novim laptopom i mobitelom.
Uostalom ti si napisao da za 300-400 dolara ne moze da se prezivi 7 dana i da za 15 dol ne mozes imat ni jedan obrok.
Tvoje rijeci, a ne moje. Sto se sad vadis?
I mi smo ovdje za 15 km bili iskljucivi i mislili samo na hranu. Normalno je da odrasla osoba ne moze mjesec pregurati sa 60 maraka
Uostalom ti si napisao da za 300-400 dolara ne moze da se prezivi 7 dana i da za 15 dol ne mozes imat ni jedan obrok.
I mi smo ovdje za 15 km bili iskljucivi i mislili samo na hranu. Normalno je da odrasla osoba ne moze mjesec pregurati sa 60 maraka
- Connaisseur Karlin
#110 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
mozda ako osoba zdere i izgleda kao slonMyTao wrote:Vidim svi daju odgovor kako hrane kupiti ali sta je sa smjestajem?
sad napisi koliko je potrebno za hranu , ne genrelano sve troskove, to nije tema
autor teme je fino objasnio da radi,placa troskove i kredite, i da je to jedina suma ovca koju ima nakon prethnogo placanja svih mjesecnih troskova
- MyTao
#111 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
Ja sam bio pod dojmom da je tema "moze li se prezivjeti sa 15 maraka" a ne moze li se nahraniti sa 15 maraka...Jimmy McNulty wrote:Mi ovdje pricamo o hrani a ne o gorivu, kuci sa bazenom, rezijama, novim laptopom i mobitelom.
Ako je tema ono sto joj naslov kaze onda definitivno se ne moze prezivjeti sa 300-400 dollara sedmicno u SAD-u (bez ikakve asistencije od drzave).
Ako je tema ono sto je u tvojoj glavi a totalno je suprotno od onog sto joj je naslov, onda si u pravu... Moze se jesti za 300 dollara sedmicno, i to dobro. 15 dollara ti moze kupiti nesto iz restorana brze hrane.
- mayab
#112 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
A dje su troskovi za kuhanje čorbe i pečenje kruha, plin, strujatriconja wrote:r_faruk wrote:I ostanu ti 3 marke za rezervoar goriva u libiji.....Nepass wrote:Koji ste vi amateri. Kupis kilu gersla 1KM, kupis germu i 1kg brasna. To je ukupno 3,5KM i uz to marmeladu, eno veca tegla 3,5KM u bingu, bh proizvod "natura", u mesaru i suhog mesa, onih ostataka za corbe. Za petaka ono samo da zamirise.
I za 12KM prezivis.
Moze i kg rize 3,5KM uz to krilca 2kg za 8KM brasno i germa za 3,5KM![]()
- MyTao
#113 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
Iskreno nisam ni procitao uvodni post... Ako je tema samo za hranu onda to je druga prica. Moja greska.Connaisseur Karlin wrote:mozda ako osoba zdere i izgleda kao slonMyTao wrote:Vidim svi daju odgovor kako hrane kupiti ali sta je sa smjestajem?
U SAD-u rezimo ne mozes prezivjeti 7 dana ni sa 300-400 dollar.... a za 15 ne mozes jesti kako treba ni jedan obruk.![]()
sad napisi koliko je potrebno za hranu , ne genrelano sve troskove, to nije tema
autor teme je fino objasnio da radi,placa troskove i kredite, i da je to jedina suma ovca koju ima nakon prethnogo placanja svih mjesecnih troskova
- Connaisseur Karlin
#114 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
ma nema problema, mislim da se autor teme zali, da ne moze imati dovoljno novca za hranu, znaci, nema sanse ni da razmislja o stednji, no mislim da je problem jer doticni ima kredite,a uzimati kredite i ne razmisaljti o visini mjesecne zarade je ludostMyTao wrote:Iskreno nisam ni procitao uvodni post... Ako je tema samo za hranu onda to je druga prica. Moja greska.Connaisseur Karlin wrote:mozda ako osoba zdere i izgleda kao slonMyTao wrote:Vidim svi daju odgovor kako hrane kupiti ali sta je sa smjestajem?
U SAD-u rezimo ne mozes prezivjeti 7 dana ni sa 300-400 dollar.... a za 15 ne mozes jesti kako treba ni jedan obruk.![]()
- MyTao
#115 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
Evo sada sam procitao i sve sto autor teme ima da kaze je "moze li"... Tako da ko zna sta on ustvari misli.Connaisseur Karlin wrote:
ma nema problema, mislim da se autor teme zali, da ne moze imati dovoljno novca za hranu, znaci, nema sanse ni da razmislja o stednji, no mislim da je problem jer doticni ima kredite,a uzimati kredite i ne razmisaljti o visini mjesecne zarade je ludost
Ja i dalje ostajem pri tome da je potrebno vise od samo hrane i vode da bi neko prezivio.
Last edited by MyTao on 12/06/2017 19:28, edited 1 time in total.
- soccerfan88
#116 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
Ko zna da ekonomise i ko se iole moze snaci u kuhinji (nemora biti Jamie Oliver nego da zna isprziti komad mesa, skuhati makarone,isprziti jaje) 400-450 dolara za mjesec dana ti moze biti za hranu. Imaju radnje gdje mozes otici na veliko uzeti brasno,secer,ulje,kafa,so,jaja (na veliko mislim pakovanja od 10 kg ili 5 l). Odes jednom mjesecno i potrosis nekoh 150 dolara za to. I ostane ti sedmicno da prikupis svjezeg mesa,povrca,voca (uvijek ima nesto na snizenju) eto racunaj da jos ekstra 75 dolara sedmicno potrosis to ti je 450 dolara.Odlicno da se hranis,da ne oskudjevas.Connaisseur Karlin wrote:mozda ako osoba zdere i izgleda kao slonMyTao wrote:Vidim svi daju odgovor kako hrane kupiti ali sta je sa smjestajem?
- Connaisseur Karlin
#117 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
naravno , no meni nije jasno, kako neko odluci dici kredite i placati mjescno sa niskom platomMyTao wrote:Evo sada sam procitao i sve sto autor teme ima da kaze je "moze li"... Tako da ko zna sta on ustvari misli.Connaisseur Karlin wrote:
ma nema problema, mislim da se autor teme zali, da ne moze imati dovoljno novca za hranu, znaci, nema sanse ni da razmislja o stednji, no mislim da je problem jer doticni ima kredite,a uzimati kredite i ne razmisaljti o visini mjesecne zarade je ludost
Ja i dalje ostajem pri tome da dabi neko prezivio potrebno je malo vise od hrane i vode.
- MyTao
#118 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
A kuhinje se inace djaba djele sa svim potrebnim dodatcima 
- Connaisseur Karlin
#119 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
da, ali mnogi vole nova auta na kredit, kuce na kredit, sve na kredit, a jedu nekvalitetnosoccerfan88 wrote:Ko zna da ekonomise i ko se iole moze snaci u kuhinji (nemora biti Jamie Oliver nego da zna isprziti komad mesa, skuhati makarone,isprziti jaje) 400-450 dolara za mjesec dana ti moze biti za hranu. Imaju radnje gdje mozes otici na veliko uzeti brasno,secer,ulje,kafa,so,jaja (na veliko mislim pakovanja od 10 kg ili 5 l). Odes jednom mjesecno i potrosis nekoh 150 dolara za to. I ostane ti sedmicno da prikupis svjezeg mesa,povrca,voca (uvijek ima nesto na snizenju) eto racunaj da jos ekstra 75 dolara sedmicno potrosis to ti je 450 dolara.Odlicno da se hranis,da ne oskudjevas.Connaisseur Karlin wrote: mozda ako osoba zdere i izgleda kao slon![]()
autor teme je fino objasnio da radi,placa troskove i kredite, i da je to jedina suma ovca koju ima nakon prethnogo placanja svih mjesecnih troskovaOvo je za jednu osobu da se zna. Za porodicu dodaj jos mozda 100-150 dolara.
- soccerfan88
#120 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
Ja kazem iskljucivo za hranu.Znaci samo iskljucivo za hranu.Rentu,gorivo,racune ne racunam.MyTao wrote:A kuhinje se inace djaba djele sa svim potrebnim dodatcima
- soccerfan88
#121 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
To je druga prica sta ko voli.Connaisseur Karlin wrote:da, ali mnogi vole nova auta na kredit, kuce na kredit, sve na kredit, a jedu nekvalitetnosoccerfan88 wrote:Ko zna da ekonomise i ko se iole moze snaci u kuhinji (nemora biti Jamie Oliver nego da zna isprziti komad mesa, skuhati makarone,isprziti jaje) 400-450 dolara za mjesec dana ti moze biti za hranu. Imaju radnje gdje mozes otici na veliko uzeti brasno,secer,ulje,kafa,so,jaja (na veliko mislim pakovanja od 10 kg ili 5 l). Odes jednom mjesecno i potrosis nekoh 150 dolara za to. I ostane ti sedmicno da prikupis svjezeg mesa,povrca,voca (uvijek ima nesto na snizenju) eto racunaj da jos ekstra 75 dolara sedmicno potrosis to ti je 450 dolara.Odlicno da se hranis,da ne oskudjevas.Connaisseur Karlin wrote: mozda ako osoba zdere i izgleda kao slon![]()
autor teme je fino objasnio da radi,placa troskove i kredite, i da je to jedina suma ovca koju ima nakon prethnogo placanja svih mjesecnih troskovaOvo je za jednu osobu da se zna. Za porodicu dodaj jos mozda 100-150 dolara.
- Connaisseur Karlin
#122 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
ali to jeste sustina price, jer autor teme je fino napsiao da placa redovno mjesecne rezije i kredite, znaci, sam je kriv za svoje finasnsijsko stanjesoccerfan88 wrote:To je druga prica sta ko voli.Connaisseur Karlin wrote:da, ali mnogi vole nova auta na kredit, kuce na kredit, sve na kredit, a jedu nekvalitetnosoccerfan88 wrote: Ko zna da ekonomise i ko se iole moze snaci u kuhinji (nemora biti Jamie Oliver nego da zna isprziti komad mesa, skuhati makarone,isprziti jaje) 400-450 dolara za mjesec dana ti moze biti za hranu. Imaju radnje gdje mozes otici na veliko uzeti brasno,secer,ulje,kafa,so,jaja (na veliko mislim pakovanja od 10 kg ili 5 l). Odes jednom mjesecno i potrosis nekoh 150 dolara za to. I ostane ti sedmicno da prikupis svjezeg mesa,povrca,voca (uvijek ima nesto na snizenju) eto racunaj da jos ekstra 75 dolara sedmicno potrosis to ti je 450 dolara.Odlicno da se hranis,da ne oskudjevas.Ovo je za jednu osobu da se zna. Za porodicu dodaj jos mozda 100-150 dolara.
Sto kazu ko sta voli, nek izvoli. Ja iskreno ne pamtim kad sam posljednji put usao u restoran brze hrane. Nit sam neki ljubimac hamburgera,cizburgera i tih cuda. Jedemo zdravo i ako odemo negdje vani da jedemo, to je onda pravi rstoran gdje cu izaci sa porodicom na veceru i jesti ponovo nesto sto je zdravo.
treba znati ekonomisati i treba se kupovati u skladu sa mogucnostima, no mnogi to jednsotavno ne zele
- soccerfan88
#123 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
U pravu si. Koliko sebi mozes priustiti, toliko nesto i plati. Zasto se stresirati i sebe u situaciju stavljati da nemas za hranu dovoljno novca. Sto bi stari rekli protegni se koliko se mozes pokriti. 
-
moonca
#124 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
Vecina uzima gredite, zaduzuje se , no pojedinci moraju tako ,jer nemogu da odovoje na stranu nesto kesha za crne dane, niti da ustede dovoljno za stan , namjestaj mozda auto ali nikako godisnji odmor. Tu kredit ne bih dozvoljavala - to je luksuz.ali to jeste sustina price, jer autor teme je fino napsiao da placa redovno mjesecne rezije i kredite, znaci, sam je kriv za svoje finasnsijsko stanje
Preporucuju da imas oko 6 plata ustedjenih , da bi ih koristio kada dodjes u tu situaciju .Vrlo je realno da za tih 6 mjeseci budes u situaciji da nadjes drugi posao koji donosi prihod.
- SmoLe
#125 Re: Može li se sa 15 km preživjeti 7 dana?
iskljuci internet i imat ces 25km sedmicno