Imo iskustva u nekom drugom vaktu i zemanu. Mada sumnjam da ce biti hajra od njihiva teleportiranja u 21, ipak cu se isprsit.
Bez obzira sta ti mi nadrobili iz teorje i prakse: tvoja ce biti zadnja. Sve ce ti se svesti na tvoje vrijednosne kriterijee i cost-benefit analizu.
I tebe ce strefit ona starinska: "da uvjek imas priliku da upanes u nepriliku", pa ti nece preostati nista drugo: do da oprobas - za sta se god odlucis.
Druga si godina, bavis se tehnologijom - pa bi trebao zanti sta je tehnologija ucenja. Ako imas razvijenu produktivnu tehnologju ucenja, bez da ides na vjezbe i predavanja i ako imas organizacione vjestine i sposobnosti: da svaki dan "sjedis na dvije stolice"- onda imas teorijske sanse.
Trebace ti i objektivna analiza tvojih slabosti i prednosti, a za ovo bi ti najbolje bilo posvjetovati sa nekim ko te dobro poznaje, a nije bas pristrasan.
Ako se odmetnes i u nauku i u struku - trebace ti ogromna samodisciplina.
Ja nisam uspio, jer sa 20 godina nisam imao razvijenu samodisciplinu ni cvrste motive, da realizujem tako zahtjevan plan. Odlicno je funcionisalo samo jedan semestar. 80 % polozenih ispita i uspjesno uklapanje u posao su bili solidan rezultat, ali ipak.... Sve te obaveze su bile previse za nekoga ko ima 20 godina i shvati da ce cijelog zivota morati raditi a neke stvari mozes sebi dozvliti samo ako imas 20 g.
Bukvalno sam isetao i sa faksa i posla i okrenuo se nekim svojim "bubicama" i zanimacijama ...za tih 10 mjeseci sam "odradio svasta nesta". to sve je neka licna prica koja nema veze sa temom, ali mi nikada poslije nije bilo zao sto sam to sve tad uradio... kako je zivot isao dalje postalo mi je jasno da to nikad kasnije ne bi mogao uraditi i da to ipak nije bio gubitak vec dobitak.
Kad sam opet dobio "napad inteligencije" vratio sam se kuci: obnovio sam godinu, ali vise nisam gonjao ocjene i nauku vec samo diplomu. Ucio sam za sestice. kasnije - na poslu- me nikad niko nije pitao za ocjene sa faksa, nego se pikalo kakve rezultate imas na konkretnom zadatku. Ono sto se nije naucilo izmedju 6 i 10 vrlo brzo se savlada i nauci na poslu. Sve to se svede na 10-15 sait ucenja, a na poslu se mnogo vise uci i nauci, nego na faksu i sa sasvim drugim motivima.
Ponovljena godina je bila mnogo laksa, jer sam prakticno imao polozen jedan semestar. Iako sam imao vise vremana nisam nastavio raditi na puno radno vrijeme. Najvise preko studentskih servisa, ali samo povremeno i poslove koje mi nisu smetali faksu i slobodnom vremenu. Lova mi je trebala za neke moje prohtjeve -koje mi starci nisu mogli priustiti ili ja nisam imao obraza da ih "oderem" za sve.
Ne bi ti predlagao ni jednu opciju, vec samo da zaviris u sebe i prekontas imas li "damu" i motiva za takva megdana.