Moze li se naci posao kod privatnika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mehoxy

#101 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:46, edited 1 time in total.
Hakiz

#102 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Hakiz »

Hendrix wrote:
moonca wrote: Moja priajteljica dobila otkaz sto recimo kada je vrijeme pauze ,ona sve ostavlja na sto ,taman da gori i napusta radno mjesto. Ima pravo . No kolege oko njene, ostaju, jedu za stolom , boga pitaj sta rade ..... i jednostavno ova ispadne losa. Nije 'timski radnik'.
I uvijek ce ti naci razlog da im vise ne trebas.
U vecini firmi ti je biti u sredini zakon, niti ispod a niti iznad. Ako fuseris totalno skontace te svi brzo i letis ako nemas stelu...ali po meni je gore biti bolji i brzi od svih, pogotovo u Bosni...e onda si najebo. Svi oko tebe ispadaju spori i nesposobni da zavrse na vrijeme i mrze te, menadzeri te vec pocinju vidjati kao prijetnju i to je veoma brz put ka izlazu iz firme ili sikaniranju.

Raja ostaje 10 min poslije kraja radnog vremena da ih direktor vidi da su tu...ti odes ranije i ispadnes fuser, neradnik. Neki su dolazili vikendom i surfali da bi ih direktor vidio i pohvalio kako se zalazu...sve su to supacke metode koje djeluju nazalost.

Zavrsis sve dan prije i kontas sad ce ti direktor reci svaka cast momak, ti si ovo uradio fantasticno prije svih i bolje...jest al u k****, samo ti pretovare od ostalih da njima pomognes i to je to. I na kraju ce ionako menadzer reci ovo sam uradio na vrijeme jer tim ne postoji kada se uzimaju zasluge na kraju. I nakon par godina skontas pa ko je ovde lud i povuces rucnu. Nema vise brzog i efikasnog rada, prilagodjavanje okolini strogo. Ili ti po Bosanski...ne talasaj.
A još i ovo, kada poslije nekoliko godina povučeš ručnu dođeš u slijedeću situaciju: Norma 100, ja uradim 100, ti uradiš 120. I dosadi ti jedan dan baš zbog svih razloga koje si napisao. Počneš i ti raditi 100. Onda ti krenu prigovarati da si počeo zabušavati, da izbjegavaš posao i prođeš gore od mene koji sam uvijek radio koliko se mora i nikada više od toga.

Moja dajdžinca radila u Njemačkoj kao gastarbajter, otišli tamo 1960-ih, kada se masovno išlo. I priča, dobije posao u firmi i sretna zbog toga počne prebacivati normu. Norma na primjer 100, ona uradi 120. Nakon nekog vremena, vidjevši kako ona radi, rukovodstvo firme podigne normu svima na 110. Kolege je htjele ubiti jer sada moraju raditi više za istu platu.

Kao što si rekao, zlatna sredina. Sve ostalo je rizik. Ko rizikuje može uspjeti, ali može i propasti. Pa, ko voli neka izvoli.
Hendrix

#103 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Hendrix »

Hakiz wrote: A još i ovo, kada poslije nekoliko godina povučeš ručnu dođeš u slijedeću situaciju: Norma 100, ja uradim 100, ti uradiš 120. I dosadi ti jedan dan baš zbog svih razloga koje si napisao. Počneš i ti raditi 100. Onda ti krenu prigovarati da si počeo zabušavati, da izbjegavaš posao i prođeš gore od mene koji sam uvijek radio koliko se mora i nikada više od toga.
Nevjerovatno ali upravo se ovo i desilo, poceli prigovori sto ne radim ko nekad, jel to zabusavam...jer sad ne mogu ocekivati pomoc od mene kad zavrsim prije :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#104 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote:Šta podrazumijevate pod privatnikom? Ako neko radi u Bosnalijeku recimo, jel to "kod privatnika"?
Ili ako neko radi u Zeljezari Zenica ili Agrokomercu, jel' to drzavna sisa :D
mayab

#105 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by mayab »

Kod posla kod privatnika, jako je bitan stav, ako na prvom razgovoru nastupis sa cvrstim stavom, naravno ne uprazno (ocekuje se da zaista znas to sto hoces da ponudis!), onda manje vise nema problema, pa taj privatnik bas treba biti ovca da zajebe dobrog radnika,i samim time da zezne sam sebe!Kad pocnes raditi , u roku od mjesec dva tri se sve vidi!
Naravno, ovo se ipak odnosi na hajmo tako reci , malo strucnije poslove, ali isto tako i dobar konobar (bez uvrede) se brzo pokaze da li je dobar ili je šupljator koji samo gleda kako da zavrne gazdu!
I da, ja radim u maloj privatnoj firmi, ukljucujuci gazde , ima desetak ljudi "na kazanu", 8-16h, pauza, nema subote i nedelje, 22 dana godisnjeg, regres, bajramluci, bozicnice, timbildinzi.....plata najkasnije 31-og.... recimo da je jedan segment IT branse, ali ne programiranje, i ono sto hocu reci, da su veoma lojalni djelatnici, skoro da ga nema ispod deset godina u firmi, a po meni to je vlasniku najvaznije, lojalnost, uz strucnost!
Ja nikako ne mogu shvatiti one koji zaposle covjeka, čak nesto i uloze u njega, a onda ga drze ko zadnjeg bijednika , dakle imaju totalno nelojalnog uposlenika, koji gleda prvu priliku da razguli za stoju veću platu i manje zahebavanja :shock:
Itsoktobealone

#106 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Itsoktobealone »

Moze. Ja poslije zavrsenog fakulteta sam nasao 3 razlicita. Nisu to Bog zna kakvi poslovi sa velikim platama al' nisu bili ni izrabljivanje. Na kraju sam odlucio da nista od toga ne vrijedi više od godine dodatnog školovanja (usavršavanja) pa sam napustio Bosnu i otišao dalje studirati.

Kad se vratim, ako Bog da, hoću da napravim promjenu u Bosni :bih:
Henry Chinaski

#107 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Henry Chinaski »

Koliko sam skontao, na temi su uglavnom neiskusni, ljudi koji tek žele da traže posao ili studenti pred završetkom. Zabrinjavajuće je koliko je iskrivljena slika prema "privatniku", komercijalnim firmama u privatnom vlasništvu u odnosu na državne.

Duboko ukorijenjen strah od firme gdje moraš raditi da bi dobio platu, u poređenju sa državnom firmom gdje se podrazumijeva da ne možeš dobiti otkaz, toliko šteti svakome ko je imalo ambiciozan. Ova tema pokazuje da imamo toliko malo ambicioznih mladih ljudi da je to katastrofa.

Sistem jeste lošiji nego u razvijenojom državama i radnici su puno nezaštićeniji ali daleko od toga da su potpuno nezaštićeni. Odnos privatnika je ovdje opisivan uglavnom u kontekstu odnosa prema najniže kvalificiranim radnicima, a takva radna snaga je svugdje najosjetljivija.

Iz mojih iskustava u BiH, komercijalne firme vape za kvalitetnom radnom snagom i prilično su spremne da se potrude oko takvih radnika.

Zato djeco, nemojte srati o onome što čujete sa televizije ili od nana iz komšiluka i nedajte da vas lijeni levati varaju kako ništa ne valja. Razvijte u sebi želju za radom i nećete imati problema.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#108 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Truba »

mene izuzetno nervira pretjerana usiljena uslužnost i nasmijanost u privatnim
i totalna nezainteresiranost uposlenika suhe šljive i s cigarom u usta i grijalicom u uredu ala bolji život u državnim firmama

zna se što bi većina izabrala
Hakiz

#109 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Hakiz »

Henry Chinaski wrote:
Sistem jeste lošiji nego u razvijenojom državama i radnici su puno nezaštićeniji ali daleko od toga da su potpuno nezaštićeni. Odnos privatnika je ovdje opisivan uglavnom u kontekstu odnosa prema najniže kvalificiranim radnicima, a takva radna snaga je svugdje najosjetljivija.
Loš odnos prema najniže kvalifikovanim radnicima se može ogledati u tome da imaju male plate i da im je lako dati otkaze.

Ali i najniže kvalifikovani radnik dok radi mora imati minimalne uslove propisane zakonom kao i najviše kvalifikovan.

Dakle, ne može vrhunski inžinjer u firmi imati minimalno 20 dana godišnjeg odmora, a čistačica samo deset dana ukupno. I ona mora imati minimalno 20 dana godišnjeg odmora. Jer zakon kaže da je to odmor svim radnicima bez obzira na kvalifikacije. Pa isto tako za radno rijeme, prekovremene itd.

Strah radnika od privatnika je u tome da će radniku kojeg je lako zamijeniti biti uskraćeni minimalni uslovi koji mu po zakonu pripadaju. A s vremena na vrijeme i radniku koji je potreban firmi.

Dakle, strah je od selektivnog odnosa privatnika prema zakonu o radu, zaštiti na radu itd. Pa da neće isplaćivati plate kako treba itd.
mali jomu

#110 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by mali jomu »

mehoxy wrote: koji ne ukljucuje rad vikendom ili vise od 40 radnih sati sedmicno ?
Ozbiljno pitam, izgleda da kod njih postoje samo dugi radni sati sa malo vecim ili manjim platama i tu se sva varijacija zavrsava.

.... odmah kontaj da ne mozes,

privatnicima su ne radni dani udarni u kojima najvise zaradjuju......

raditi kod bilo kojeg privatnika je svacija preka potreba ili da prezivis ili da se probijes za nesto dalje......

to svaki privatnik zna i zato iskoristava sve na svakakve nacine, privatluk je zeznuta stvar......

Uci skole..... drzi se privatluka samo za trenutnu potrebu, i razguli dalje u bolje....... :thumbup:
mehoxy

#111 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:45, edited 1 time in total.
zrakomlat

#112 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by zrakomlat »

Meni ovdje i dalje nije jasno šta se podrazumjeva u naslovu i diskusiji pod privatnik. Da li je to poslodavac tipa lokalni gazda Meho koji ima građevinsku firmu s 5 prijavljenih i 15 neprijavljenih radnika ili gazda Jozo što ima neprijavljenu suvenirnicu u Međugorju, ili tu spadaju i firme kao, lupam bezveze, Grawe osiguranje, Coca cola, Filip Moris, Meggle, Unicredit banka i sl. Ima tu značajnih razlika a svi spadaju u privatni sektor.
Dosadno mii

#113 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Dosadno mii »

Kod bosanskog privatnika
Bez stranih investitora koji vode firmu
Na to se misli
apsidejzi

#114 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by apsidejzi »

aldinmah wrote:
Romeo 80 wrote:
aldinmah wrote: Upravo to, jedino znanjem moze se obezbjediti dobar posao. Ti ako si truba, ako nemas nikakvi vjestina osim fizicki potegnuti i nosati, dostavljat, stojati na kasi i provlaciti artikle itd... naravno da ne mozes birati nikakve uslove jer realno je da nemas na osnovu cega. Bukvalno si nebitan za privatnika, vlasnika firme, poslodavca.

Samo usavrsavanjem svog znanja moze se "odskociti" od ove "nebitan si" do onog "neka, mogao bi nam on valjat, pripazi ga".

A biti sirovina bez znanja i zelje za ucenjem, a ocekivat da te cuvaju i paze... cestitam glup si.
Visoka strucna sprema nema nikakve veze sa stvarnim znanjem potrebnim jednom privatniku. Pogotovo ne kod nas sa hiperprodukcijom vss kadra, a sa nikakvim znanjem. Privatnika ne zanima vasa diploma, nego sta znate raditi i kako mozete pridonijeti firmi.
Uslovi koje cete na poslu imati zavise iskljucivo od poslovne politike firme, i to nema skoro nikakve veze sa diplomom koju imate.

Ja sam kao sss takodje imao slobodan vikend i radno vrijeme od 08h do 16:30h! Znanje je jako bitno i s tim se slazem, ali pravo prakticno znanje, a ne budalastine koje se uce na fakultetima i koje su totalno neupotrebljive u praksi.

Dobar zanatlija koji hoce raditi moze bez problema vise zaradjivati od nekoga sa vss i to znacajno vise!
Nemoj poistovjecivati pojmove skolovanje i znanje. To nikako nije isto niti ce ikada biti. Ni u jednoj recenici ja nisam rekao da ljudi moraju zavrsavati fakultet i ganjati skolu, nego da moraju unaprijediti znanje o tome sta zele da rade. Moraju znanjem vrijediti, pa ce onda vrijediti i novcano.
Ljudi nisu ni svjesni da na Youtube-u mogu naci odgovor na svako pitanje i tako unaprijediti svoje znanje. Nije vise problem naci znanje jer ga neki majstor skriva, nego je problem u volji. Ja nisam automehanicar ali sam nasao stotine videa na YT upravo za moje auto. Ove manje stvari sam rijesim a one kompleksnije ostavim majstoru mada bih i to mogao al mi mrsko.

Danas ima toliko dostupnog znanja da niko sa internetkonekcijom nema pravo da se zali i jane priznaj nicije jadikovke kako gazda ne valja. Ja sam ekonomista po struci tj skoli, al mrzim ekonomiju iz dna duse. Zavrsio pod pritiskom roditelja i okoline. Radio posao kojeg sam mrzio, a ondaotkrio YT tutorijale i raspalio po programerskim lekcijama.

Dodjem s posla i gledam te pisem kod navece do 1 asutra opet na posao. Kad sam osjetio da znam dovoljno stvari, zakupuo domenu, napravio par projekata i stavio na tu stranicu i poceo slati CVove za IT bransu. Sad radim u toj industriji a i dalje gledam tutorijale i usavrsavam se. Sve je u volji. Znanje nije sakriveno kod ljubomornih majstora.
Hendrix

#115 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Hendrix »

Ne mozes poredit IT industriju i dostupnost informacija i tutoriala za nju sa bilo kojom drugom, jednostavno IT je van konkurencije i bukvalno mozes od nule poceti i nauciti skoro sve preko neta. I pocetno ulaganje moze biti krs od laptopa i internet veza, dok za vecinu drugih zanimanja nije tako.

Ipak prave tajne industrije i majstore koji je drze neces naci na dzabnim forumima, niti ce iko normalan to objavljivati za dzaba. Naprimjer ti mozes raditi neko sitno programiranje, raditi Web ili slicno sa znanjem koji si pokupio na netu ali hoces li moci recimo uspostaviti SAP server ili bazu podataka za neku banku, sistem placanja, transakcija? Ne moze jarane jer je to vec jebena stvar koju rade strucnjaci, SAP mi je pao na pamet jer imam par prijatelja koji su u toj bransi i meni je bilo nevjerovatno koliko ljudi radi u velikim bankarskim sistemima za koje ja nikad nisam u zivotu cuo. Zato jer to nema na YT, nema na forumu brzi tutorial...to je vec pravi IT za koji se treba dobro namuciti a i zavrsiti faks.

Zato isto oko auta mozes skontati na YT kako promjeniti kocnice bez problema ali hoces li moci uraditi popravku turbine ili nekih jebenijih dijelova motora?
iz zadnje klupe

#116 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by iz zadnje klupe »

Ne mozes poredit IT industriju i dostupnost informacija i tutoriala za nju sa bilo kojom drugom, jednostavno IT je van konkurencije i bukvalno mozes od nule poceti i nauciti skoro sve preko neta. I pocetno ulaganje moze biti krs od laptopa i internet veza, dok za vecinu drugih zanimanja nije tako.

Ipak prave tajne industrije i majstore koji je drze neces naci na dzabnim forumima, niti ce iko normalan to objavljivati za dzaba. Naprimjer ti mozes raditi neko sitno programiranje, raditi Web ili slicno sa znanjem koji si pokupio na netu ali hoces li moci recimo uspostaviti SAP server ili bazu podataka za neku banku, sistem placanja, transakcija? Ne moze jarane jer je to vec jebena stvar koju rade strucnjaci, SAP mi je pao na pamet jer imam par prijatelja koji su u toj bransi i meni je bilo nevjerovatno koliko ljudi radi u velikim bankarskim sistemima za koje ja nikad nisam u zivotu cuo. Zato jer to nema na YT, nema na forumu brzi tutorial...to je vec pravi IT za koji se treba dobro namuciti a i zavrsiti faks.

Zato isto oko auta mozes skontati na YT kako promjeniti kocnice bez problema ali hoces li moci uraditi popravku turbine ili nekih jebenijih dijelova motora?
Upravo tako, youtube i google tretirati kao pomagalo, vrlo korisno, ali samo kao pomagalo, ne ko magični štapić :-) , za onaj nivo koji je potreban za profesional rad ( pustimo vise taj IT, govorimo o ostalim poslovima) meni cak ni linda ili udemy nije dale rješenja, čak nekad usmjerile na pogresan put, a plaća se ( jest da sam skinuo sa torrenta, ali, za nesto sto se plaća očekuješ vrhunsko)

Nego da se vratimo na temu
Stvar se sljedeća, za prosječnog Bosanca koji nije inžinjer ili neki stručnjak, ALI VRLO VAŽNO VRIJEDAN, POUZDAN I LOJALAN, ove tri karakteristike aposlutno nisu garancija dobre plate ili dobrog tretmana na poslu iz sljedećih razloga:
- u većini, poslovi koji rade prosjecni su repetitivni, tj. mjesec do dva je potrebno da uđeš u sve pore, i tu nema šta da usavršavaš dalje ( čak i ako ako si VSS, npr. ekonomista polažeš za računođu ali brzo skontaš da je i to prezasićeno, pravnik onda pravosudni, isto prezasićeno, dobre poslove advokati i notari i sudije cuvaju za svoju djecu, drugi poslovi ista priča. ) i samim tim si lako zamjenjiv

Znači, čak ako si i spreman da se usavršavaš ( i pored recimo djeteta koje zahtijeva pažnju, žene koje ne radi ili kuce koju pravis) ti si kao prosječan stjeran u zid i moraš da smišljaš načine kako da sebe izdigneš iz prosječnih samo da bi imao normalne uslove za život ( solidna plata i radno vrijeme) a TO U NORMALNOJ DRŽAVI NE BI SMJELO BITI jer za onog ko želi da radi, prosječnost ( ali da je vrijedan i pouzdan) ne bi smjela biti neoprostiva mana
medvjed23

#117 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by medvjed23 »

može, al jako teško, što je razumljivo, jer ovdje poslodavci, načelno govoreći, radnicima ne moraju pružiti pristojne uslove rada.. zašto bi iko ikom dao nešto što ne mora?

dakle, ključ je u moranju, a ono se može ostvariti na dva načina:

1 - čovjek od sebe pravi genija na nekom deficitarnom polju, te se tako poslodavcu nameće kao nezamjenjiv radnik kojeg treba paziti ko oči u glavi.. za takvo nešto je sposobno možda 2% ljudi i to može biti zgodno rješenje na individualnom planu..

2 - rješenje na društvenom planu se zove demokratska, pravna država koja njeguje ljudska prava, uključujući i ona iz radnih odnosa.. no mi takvu državu, nažalost, niti želimo niti zaslužujemo..
moonca

#118 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by moonca »

Nego da se vratimo na temu
Stvar se sljedeća, za prosječnog Bosanca koji nije inžinjer ili neki stručnjak, ALI VRLO VAŽNO VRIJEDAN, POUZDAN I LOJALAN, ove tri karakteristike aposlutno nisu garancija dobre plate ili dobrog tretmana na poslu
Iz licnog iskustva sa radnicima-znam da lojalnost i pouzdaznost nema veze sa placom koju radnik dobije.

Iz intervjua sa potencionalinim radnikom najmanje pricas o poslu vise o njemu, navikama , pogledima na zivot---caskanje uz kafu. Ako ti se takav dopadne - dobiti ce posao.
Truba

#119 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Truba »

trebo sam 1999. upisati IT
još uvijek bih studirao :D
triconja

#120 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by triconja »

Black swan wrote:trebo sam 1999. upisati IT
:lol:
ultima_palabra

#121 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by ultima_palabra »

Henry Chinaski wrote:Koliko sam skontao, na temi su uglavnom neiskusni, ljudi koji tek žele da traže posao ili studenti pred završetkom. Zabrinjavajuće je koliko je iskrivljena slika prema "privatniku", komercijalnim firmama u privatnom vlasništvu u odnosu na državne.

Duboko ukorijenjen strah od firme gdje moraš raditi da bi dobio platu, u poređenju sa državnom firmom gdje se podrazumijeva da ne možeš dobiti otkaz, toliko šteti svakome ko je imalo ambiciozan. Ova tema pokazuje da imamo toliko malo ambicioznih mladih ljudi da je to katastrofa.

Iz mojih iskustava u BiH, komercijalne firme vape za kvalitetnom radnom snagom i prilično su spremne da se potrude oko takvih radnika.

Zato djeco, nemojte srati o onome što čujete sa televizije ili od nana iz komšiluka i nedajte da vas lijeni levati varaju kako ništa ne valja. Razvijte u sebi želju za radom i nećete imati problema.
:thumbup:
SSemir

#122 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by SSemir »

..
Truba

#123 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Truba »

triconja wrote:
Black swan wrote:trebo sam 1999. upisati IT
:lol:
repeticio is muter studiorumbambas
:mrgreen:
VladaFBiH

#124 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by VladaFBiH »

mehoxy wrote:
Henry Chinaski wrote:Koliko sam skontao, na temi su uglavnom neiskusni, ljudi koji tek žele da traže posao ili studenti pred završetkom. Zabrinjavajuće je koliko je iskrivljena slika prema "privatniku", komercijalnim firmama u privatnom vlasništvu u odnosu na državne.

Pricas gluposti. Privatnici, cast izuzecima, izrabljuju ljude maksimalno a za pojam radnickih prava nisu ni culi. To je masovna pojava, a ne izuzetak.
Ja se apsolutno ne slažem s tobom - promijenio sam dvocifren broj firmi (nijedna državna) i samo u jednom slučaju sam naišao na privatnika koji je izrabljivao (ali je zato i nadprosječno plaćao)... sve zavisi od tebe koliko si sposoban, obrazovan, koliko želiš da radiš i da se izgradiš osim ako sve gledaš kroz prizmu domaćih trgovačkih lanaca koji stvarno izrabljuju ali i tu ima dobrih pozicija tako da ne mora biti pravilo
Last edited by VladaFBiH on 29/09/2017 09:13, edited 1 time in total.
Truba

#125 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Truba »

jesi i ti deficitititititrani kadar :D
Post Reply