Moze li se naci posao kod privatnika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mehoxy

#1 Moze li se naci posao kod privatnika

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:51, edited 1 time in total.
zekoslav85

#2 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by zekoslav85 »

Teško... i teško.. i ja tražim ali neuspješno gdje i nadjem subota radna... tražio barem i dvije radne druge.dvije neradne subote... najbliže sto sam bio nasao da je da radim 12 dana zaredom pa da imam vikend slobodan ali uglavnom sretno nam...
ho oponopono

#3 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by ho oponopono »

mehoxy wrote:koji ne ukljucuje rad vikendom ili vise od 40 radnih sati sedmicno ?
Ozbiljno pitam, izgleda da kod njih postoje samo dugi radni sati sa malo vecim ili manjim platama i tu se sva varijacija zavrsava.

...ja ne znam vala nijednog kod kojeg vikendom ne radiš...svi su u pet deka...:pusi2:
moonca

#4 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by moonca »

Ja bi radije nedelju radila u zamjenu za neki radni dan.

Kod nas malo ko ima -profil biznismena- sve rade na 'ho ruk'.

Radniku treba dati vremena da se odmori .Bolje ce raditi i biti motivisaniji.Nije uvijek ni novac presudan.

Ja ne mogu vjerovati da Amerikanci napuste i dobro placen posao -razlog-nije zabavno vise.

Vama surovo zvuci ali radnicima se ugadja na zapadu.
insomnia78

#5 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by insomnia78 »

Ma kKo to. Ne znate vi sta je rahatluk. Samo pidjama i radno odjelo
zekoslav85

#6 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by zekoslav85 »

Ma sve naopako niko haman nece zdravog i odmornog radnika da ide s pjesmom na posao mislim kod privatnika... a najgore od svega dobiješ ugovor na kojem pise sa radiš 40 sati neradni vikend bla bla a od toga nema nista... a jos gore samo kaze plata 500 KM i to je to.. ne pita te koliko ocekujes dal mozes sta od toga po ovom skupom vremenu..ili da barem nagradi ili da poveca platu radniku koji je vrijedan..
mehoxy

#7 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:51, edited 1 time in total.
mehoxy

#8 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:50, edited 1 time in total.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#9 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by un1ted »

Moze, naravno, ukoliko trazis i ne ostajes cim ti se uslovi u nekoj firmi ucine toliko dobri, da ih neces nigdje vise naci. Evo, ja sam 5 godina zaposlen u firmi gdje se radi 40h, nikada se ne radi vikend, sef me ne zove iako je posao, da kazem, "svakodnevan". Opet, dao sam pet godina toj firmi i ja idem sada dalje, trazim jos bolje. Tako da, eto barem jedno mjesto ostaje upraznjeno :)
Ja ne mogu vjerovati da Amerikanci napuste i dobro placen posao -razlog-nije zabavno vise.
To je moguce i u Bosni! Tesko, ali nije nemoguce.
zekoslav85

#10 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by zekoslav85 »

mehoxy wrote:
zekoslav85 wrote:Ma sve naopako niko haman nece zdravog i odmornog radnika da ide s pjesmom na posao mislim kod privatnika... a najgore od svega dobiješ ugovor na kojem pise sa radiš 40 sati neradni vikend bla bla a od toga nema nista... a jos gore samo kaze plata 500 KM i to je to.. ne pita te koliko ocekujes dal mozes sta od toga po ovom skupom vremenu..ili da barem nagradi ili da poveca platu radniku koji je vrijedan..
Kod nas ti samo kazu ako neces ti ima ko hoce. A u tom i jeste problem, sto ima masa ljudi spremnih da rade za bijednu platu i u bijednim uslovima.
Radnicka prava se postuju tamam koliko i u Pakistanu. Nije mi jasno kako je narod dopustio da do ovog dodje, pogotvo ove starije generacije koje su znale za bolje.
Bas tako ima neko ko hoce..pretezno je neko mlad 18-20 god sto mu.je za pive dosta.. a to je malo ko ima porodicu racune i namete ostale..
ado_sar

#11 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by ado_sar »

mehoxy wrote:
zekoslav85 wrote:Ma sve naopako niko haman nece zdravog i odmornog radnika da ide s pjesmom na posao mislim kod privatnika... a najgore od svega dobiješ ugovor na kojem pise sa radiš 40 sati neradni vikend bla bla a od toga nema nista... a jos gore samo kaze plata 500 KM i to je to.. ne pita te koliko ocekujes dal mozes sta od toga po ovom skupom vremenu..ili da barem nagradi ili da poveca platu radniku koji je vrijedan..
Kod nas ti samo kazu ako neces ti ima ko hoce. A u tom i jeste problem, sto ima masa ljudi spremnih da rade za bijednu platu i u bijednim uslovima.
Radnicka prava se postuju tamam koliko i u Pakistanu. Nije mi jasno kako je narod dopustio da do ovog dodje, pogotvo ove starije generacije koje su znale za bolje.
U pakistanu su gospoda. Nemamo se mi ni sa kim vise porediti.
Vidal89

#12 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Vidal89 »

Za omladinu je potpuno nemoguce da osnuje porodicu sa 550KM plate, moguce je ali to je patnja ziva. Pa se momci ne zene, a cure ne udaju. Poseban je fenomen gdje zensko radi i uopste ne planira da se uda nego samo uziva u novcu, dok muskarac cim ima prihode gleda da osnuje porodicu.

Stanarina za stan u manjem gradu BiH iznosi negdje za 200KM sa stvarima nekim polovnim plus rezije gdje spada, grijanje, voda, struja, otpad, internet i tv, telefon mobilni sigurno minimalno oko 150KM. Ostane nekih 200KM za hranu, jos ako imas auto neko da sipas gorivo... a nedaj Boze da crkne masina za ves, pegla, tv itd
Sve ovo gore ne racunajuci dijete i njegove troskove na mjesecnom nivou.

Onda zbog takvih situacija dolazi do svadja u braku i razvoda nazalost.

Tuzno zaista i pitamo se sto omladina nece da radi i odlazi vani
mehoxy

#13 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by mehoxy »

.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#14 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by un1ted »

Zar je bitno na kraju krajeva? Generalno na svaku djelatnost mozes primijeniti pravilo od 40h i 2 dana slobodna. Sve je do tebe, tvog stava, tvog izbora i opcija koje zelis da imas. Mogao je i mene sef zvati i van radnog vremena, ali sam se postavio drugacije. Naravno, ne kazem da nisam dostupan ako je nesto kriticno, od cega moze zavisit projekat, ali takvih stvari je jako malo.

Naravno da ima i otezavajucih okolnosti, desavanja i svakodnevnih zivotnih situacija, ali ako krenes od sebe i sebe usmjeris, onda mozes i postici ono sto zelis. To govori moje iskustvo, ali i iskustvo koje sam stekao kroz druge, kako pozitivne, tako i negativne.

Poznanik je odbio poziciju, pocetnik, od 600KM. Na njegovo mjesto je dosla osoba koja je znala da je to pocetni nivo. Danas, nakon 2 godine, ima preko 2k platu.
dostavljac

#15 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by dostavljac »

.
mehoxy

#16 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by mehoxy »

.
Toffee karamela

#17 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Toffee karamela »

Vidal89 wrote:Za omladinu je potpuno nemoguce da osnuje porodicu sa 550KM plate, moguce je ali to je patnja ziva. Pa se momci ne zene, a cure ne udaju. Poseban je fenomen gdje zensko radi i uopste ne planira da se uda nego samo uziva u novcu, dok muskarac cim ima prihode gleda da osnuje porodicu.
nije to fenomen nego svijest da čim se uda vukljavina i rad za druge ne gine joj do kraja života ili bar kraja tog braka.
insomnia78

#18 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by insomnia78 »

Ih kad je to rahmetli Fadil Toskic otpjev’o.
Kad ostanes jednom sama medju cetiri hladna zida...
muhafuca

#19 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by muhafuca »

mehoxy wrote:Ocito je bitno ako si trazeni kadar, pa cak i u ovakvoj drzavi... ako nisi nemas mnogo opcija.
Jbga nemogu svi tehnicke fakultete imat ili za doktora ici

- ipak ti fakulteti zahtjevaju koliku toliku finacijsku podrsku i zrtvu porodice dok se ne zavrsi - a mnogo ljudi nema tu opciju (vise nema nego sto ima).
moonca

#20 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by moonca »

Toffee karamela wrote:
Vidal89 wrote:Za omladinu je potpuno nemoguce da osnuje porodicu sa 550KM plate, moguce je ali to je patnja ziva. Pa se momci ne zene, a cure ne udaju. Poseban je fenomen gdje zensko radi i uopste ne planira da se uda nego samo uziva u novcu, dok muskarac cim ima prihode gleda da osnuje porodicu.
nije to fenomen nego svijest da čim se uda vukljavina i rad za druge ne gine joj do kraja života ili bar kraja tog braka.
Mislim da je jako mali broj takvih zena. Mozda one tako pricaju ali u dusi je -velika praznina.
Imam prijateljicu, dobru platu imala -sada je u prijevremenoj penziji , ima stan --nije mogla dok je mladja bila niti sada ove 'ucmale' :lol: nije joj drago ,stavise :cry:
badalpur

#21 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by badalpur »

moonca wrote:Ja bi radije nedelju radila u zamjenu za neki radni dan.

Kod nas malo ko ima -profil biznismena- sve rade na 'ho ruk'.

Radniku treba dati vremena da se odmori .Bolje ce raditi i biti motivisaniji.Nije uvijek ni novac presudan.

Vama surovo zvuci ali radnicima se ugadja na zapadu.
Bio mi nedavno prijatelj iz djetinjstva u Sarajevu. Inače živi u Melbourneu. Napunio deset godina u firmi i dobio tri mjeseca odmora. Inače, kad mi je ispričao kakve pogodnosti imaju, zamal' nisam sa stolice pala. Kaže kad udje u kolotečinu, počne drugi posao tražiti i to razglasi. Direktor ga odmah zovne na razgovor da vidi šta nije u redu i kako oni mogu pomoći. Kaže, ako ti direktor prebaci nešto a ne potkrijepi dokazima, žale se HR odjelu i oni zovu direktora na razgovor koji se odmah predomisli i sve mu je onda u redu...Ma kažem ja njemu, isto ko kod nas :D
insomnia78

#22 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by insomnia78 »

I to sad znaci da je u citacoj Australiji tako?
mehoxy

#23 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by mehoxy »

.
badalpur

#24 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by badalpur »

insomnia78 wrote:I to sad znaci da je u citacoj Australiji tako?
Veze nemam. Prenosim iskustvo jedne osobe kao što vidiš. Evo mogu ti prenijeti i svoje iskustvo: U manje od dvije godine tri puta dobila povećanje plaće, veoma brzo napredovala na rukovodeće radno mjesto, plaća daleko iznad prosjeka, svake sedmice dva dana slobodna (nije nužno vikend), godišnji bez ikakvih problema, imala smrtni slučaj, dobila kovertu i neograničen broj dana, kolega se operisao vani, firma mu platila..itd. Privatnik, Sarajevo. Jel to znači da je u cijeloj BiH tako?
insomnia78

#25 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by insomnia78 »

Pa vidis da pricas gluposti. Kako onda tvoje iskustvo doprinosi temi
Post Reply