Može li religija pomoći državi BiH ?!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#926 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Pa ako je vjesrsko obiljezje sto onda svi muslimani ne nosaju iste sirom svijeta?
Bože sačuvaj, samo bi još to falilo izgledali bi svi k'o Borgovi , da prostiš, :lol:

Ovako kao ovaj lik se uglavnom oblače nekakvi nadobudni likovi, neo konvertiti, turbo propovjedici, talebani, mudžahedini , Osamina raja .... i naravno, beduini, ;-)
nasa

#927 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: Pa ako je vjesrsko obiljezje sto onda svi muslimani ne nosaju iste sirom svijeta?
Bože sačuvaj, samo bi još to falilo izgledali bi svi k'o Borgovi , da prostiš, :lol:

Ovako kao ovaj lik se uglavnom oblače nekakvi nadobudni likovi, neo konvertiti, turbo propovjedici, talebani, mudžahedini , Osamina raja .... i naravno, beduini, ;-)
Ma....ne petljaj se u ono sto ne znas.Beduine ne drze za nista,sto je potpuno suprotno islamu ali to je druga prica ,uglavnom tesko da su im nosnje iste...
Radi se o nosnji i gotovo.Sve istocne zemlje nezavisno od religijskog opredjeljenja drze do tradicije zato i tolika povezanost i s tim nosnjama...
U bogatijim zemljama se oblace kao mi ali za posebne prilike uglavnom biraju nosnje koje su pravo skupe ....
Tako i Indijci koji kao sto znamo nisu muslimani...
miskin

#928 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Sta je ovo danas, ne mozes ni pozdravit nekog da ne dobijes odmah uvrede, a ja naroda da Bog sacuva.

Fata hoces da ti ja dam jednu galabiju kad krenes na Bajram da obuces, ako treba i kapicu jednu crnu ili bijelu po zelji.
miskin

#929 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Kroksica wrote:Da se svi vjernici pidrzavaju onih nekoliko Bozjih zapovjedi, ovaj svijet bi bio puno ljepse mjesto za zivot. Nisu religije krive sto su ljudi pogani.
:thumbup:
fatamorgana

#930 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

miskin wrote:Sta je ovo danas, ne mozes ni pozdravit nekog da ne dobijes odmah uvrede, a ja naroda da Bog sacuva.

Fata hoces da ti ja dam jednu galabiju kad krenes na Bajram da obuces, ako treba i kapicu jednu crnu ili bijelu po zelji.
E što ti je drug, :)
fatamorgana

#931 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

miskin wrote:
Kroksica wrote:Da se svi vjernici pidrzavaju onih nekoliko Bozjih zapovjedi, ovaj svijet bi bio puno ljepse mjesto za zivot. Nisu religije krive sto su ljudi pogani.
Čemu onda služe religije ako nemaju tu moć da promijene "pogane"?
fatamorgana

#932 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Radi se o nosnji i gotovo.Sve istocne zemlje nezavisno od religijskog opredjeljenja drze do tradicije zato i tolika povezanost i s tim nosnjama...
U bogatijim zemljama se oblace kao mi ali za posebne prilike uglavnom biraju nosnje koje su pravo skupe ....
Dobro, a zašto ovakvi i slični propovjednici, neo konvertiti kao ovaj Japanac forsiraju ovaj pustinjski look, u čemu je fora?
nasa

#933 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: Radi se o nosnji i gotovo.Sve istocne zemlje nezavisno od religijskog opredjeljenja drze do tradicije zato i tolika povezanost i s tim nosnjama...
Dobro, a zašto ovakvi i slični propovjednici, neo konvertiti kao ovaj Japanac forsiraju ovaj pustinjski look, u čemu je fora?
Pa tako da se razlikuju od drugih ,da se prepoznaju ...a recimo vehabije se pozivaju na sunet ,medjutim u islamu nije odredjena ni boja ni vrsta odjece vec se samo radi o nekim propisima koje muskarci trebaju ispostovati kao ne usko,ne zenskasto,ne kratki sorcevi i sl.
fatamorgana

#934 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Radi se o nosnji i gotovo.
Čuj radi se o nošnji , pa ne igraju folklor već obično propovijedaju džihad a baci se i pokoja bombica, :D
miskin

#935 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

fatamorgana wrote:
miskin wrote:
Čemu onda služe religije ako nemaju tu moć da promijene "pogane"?
Mora neko gorit u vatri fata. :D A sad ces me izvinuti, idem rucati, pa onda na jaciju.
nasa

#936 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
Čuj radi se o nošnji , pa ne igraju folklor već obično propovijedaju džihad a baci se i pokoja bombica, :D
Eh sad pretjerujes i to debelo :-)
Nigdje veze ali ne odustajes :D
fatamorgana

#937 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
Pa tvoj svaki drugi odgovor na ovakvim temama je "niđe veze", ti prilično nesuvislo promiješaš par fraza koje u suštini ne znače skoro ništa i onda to prezentiraš kao smislen odgovor, e, naso, naso ... ko te nezna skupo bi te p'latio ....

naravno, za razliku od mene ti odustaješ, ;-)
kojeime

#938 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by kojeime »

Nemoj tako, nije baš da vjere nisu nikad bile faktor napretka, jer ipak za pojavu i razvoj svijesti da su nam potrebni Zakoni, ako želimo da organizujemo društveni život, živjheli bi mi još uvijek na nivou plemenskih zajednica.

Hoces reci da je religija doijela zakone koji su uredili drustvene odnose i da smo pomocu takvih zakona napredovali? Ja bih rekao da su ti zakoni doneseni bez obzira na religije. Cak i zivotinje imaju zakone koji uredjuju nacin zivota u krdu ili coporu. Zna se vodja, ko prvi jede i najboje jede, ko ima najbolje zenke, a ko je drugi, treci, itd po hijerarhiji. Religija tu nema nikakvu ulogu.

Kazu da kada je nastala pismenost, prvo je nastalo brojanje. Klinasto pismo u Mezopotamiji, gdje je pismenost kod ljudi i nastala, je nastalo od utiskivanja stapica u glinu. A utiskivanje stapica u glinu je nastalo kao potreba da se prebroje zivotinje koje neko ima. Pismenost je nastala kao potreba uredjenja ekonomskih odnosa, ko je vlasnik koliko zivotinja, lova je i tada (samo ne u obliku novca) bila vaznija i od religije i od bilo cega drugog. Da se cekala religija, ko zna kada bi ljudi dobili pismo. Ekonomija, lova, to je ono sta upravlja drustvenim odnosima i ljudima, ne Bog ili ljubav i slicne ublehe.
nasa

#939 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote:
fatamorgana wrote:
Pa tvoj svaki drugi odgovor na ovakvim temama je "niđe veze", ti prilično nesuvislo promiješaš par fraza koje u suštini ne znače skoro ništa i onda to prezentiraš kao smislen odgovor, e, naso, naso ... ko te nezna skupo bi te p'latio ....

naravno, za razliku od mene ti odustaješ, ;-)
Odustajem od besmislenih rasprava koje za cilj nemaju ni istinu ni saznati nesto novo vec zezanciju s primjesama istine.
Objasnila sam ti vise nego dovoljno da je ono sto ti smatras vjerskom odjecom obicna nosnja karakteristicna za muslimane razlicitih zemalja i razlicita od zemlje do zemlje,recimo oni koji se pozivaju na sunet su vehabije,tako da je nesuvislo jedino tvoje neznanje vezano za temu u koju ulazis :mrgreen: cak i ne izgleda smisleno..znaci nigdje veze
Ne postoji nista sto se moze nazvati islamskom nosnjom jer islamska je svaka odjeca koja je u skladu s islamskim propisima!Beduini :-) nigdje veze,mislim kome su oni primjer radikalnih muslimana ili cak neki predstavnici istih...
E sad se ti mozes kao po obicaju naljutiti pa cemo nastaviti "smisleno" analizirati moje postove jer ti to uvijek radis ;-)
Last edited by nasa on 16/01/2013 20:48, edited 1 time in total.
fatamorgana

#940 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Odustajem od besmislenih rasprava koje za cilj nemaju ni istinu ni saznati nesto novo vec zezanciju s primjesama istine.
Objasnila sam ti vise nego dovoljno da je ono sto ti smatras vjerskom odjecom obicna nosnja karakteristicna za muslimane razlicitih zemalja i razlicita od zemlje do zemlje,recimo oni koji se pozivaju na sunet su vehabije,tako da je nesuvislo jedino tvoje neznanje vezano za temu u koju ulazis :mrgreen: cak i ne izgleda smisleno..znaci nigdje veze
Ne postoji nista sto se moze nazvati islamskom nosnjom jer islamska je svaka odjeca koja je u skladu s islamskim propisima!Beduini :-) nigdje veze,mislim kome su oni primjer radikalnih muslimana ili cak neki predstavnici istih...
E sad se ti mozes po obicaju naljutiti pa cemo nastaviti kao smisleno analizirati moje postove jer ti to uvijek radis ;-)
Dobro, a što se japanac obuk'o da izgleda k'o beduin, u čemu je tu fora?
nasa

#941 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: Odustajem od besmislenih rasprava koje za cilj nemaju ni istinu ni saznati nesto novo vec zezanciju s primjesama istine.
E sad se ti mozes po obicaju naljutiti pa cemo nastaviti kao smisleno analizirati moje postove jer ti to uvijek radis ;-)
Pa rekla sam ti,to je potreba da se razlikujes da i odjecom istaknes da si razlicit od onih koje smatras nevjernicima,ali ne mozes to podvesti pod islamsko jer jednostavno nije...ne postoji propis koji ti naredjuje kako da se obuces vec samo postoje zabrane da odjeca bude uska,svila,zlato,zenskasta i kratki sorcevi(vise koljena)!
Da li vehabije hodaju s turbanom ,ne ,a pozivaju se na izvorni islam...znaci to je samo jedan obicaj i to ne samo muslimana vec i indijaca...npr.recimo Muhamed je nosao turban ,pa sta,to je bila odjeca-nosnja tog vremena,nije to proglaseno islamskim...
Tako mjesec i zvijezda ili fes u Bosni itd.oni jesu obiljezje i asocijacija na muslkimane ali nisu izvorno islamski....
fatamorgana

#942 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
Pa rekla sam ti,to je potreba da se razlikujes da i odjecom istaknes da si razlicit od onih koje smatras nevjernicima,ali ne mozes to podvesti pod islamsko jer jednostavno nije..
Pa dobro nemoj sad reći da mu ovo dobro stoji, nije nimalo sexy, malo je čak smiješan, meni izgleda kao neki glumac iz japanskog filma B ili C produkcije koji se upravo vratio sa snimanja završne scene u borbi sa Godzilom, ili niskobuĐetne japanske verzije filma Sindbad morepolovac za azijsko tržište :lol:
nasa

#943 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote:
fatamorgana wrote:
Pa rekla sam ti,to je potreba da se razlikujes da i odjecom istaknes da si razlicit od onih koje smatras nevjernicima,ali ne mozes to podvesti pod islamsko jer jednostavno nije..
Pa dobro nemoj sad reći da mu ovo dobro stoji, nije nimalo sexy, malo je čak smiješan, meni izgleda kao neki glumac iz japanskog filma B ili C produkcije koji se upravo vratio sa snimanja završne scene u borbi sa Godzilom, :lol:
Slazem se!Japanac je smijesan...
Meni licno se svidja u istocnim zemljama sto njeguju tradiciju i drze se nekih pravila Eto indijce volis :mrgreen: oni kao Englezi polazu dosta na vrijeme za caj i proceduru oko toga,meni je to lijepo i ima neke cari u tome,tako je i za nosnje,indijke malo bogatije nose te svilene sarije ,rucno radjeno,skuuuupo :D ali bude smijesno kad vidis doktoricu sredovjecnu zenu u tome,cudno....i ja sam 100 puta rekla sto ima veze da se nekad normalno obuku...Naravno da je cudno kad neko stalno hoda u nosnji bio musliman ili ne,ponekad je lijepo jer ja to vidim kao njegovanje tradicije svoje zemlje sto s japancem ocigledno nije slucaj :D
amazon

#944 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

Mene licno smeta kad vidim u normalnim zapadnim zemljama, obuku curicu onako kako se nosila njena predaka prije 1000 godina, znaci za islam vrijeme stalo..i jos na casu fizickog trci ili pliva u toj nosnji, dok svi ostali se oblace u duhu svoga vremena..to je isto kad bi ja svoju cerku tjerao da se oblaci ko moja baka, nigdje veze..
cartman

#945 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by cartman »

nasa wrote: Slazem se!Japanac je smijesan...
Meni licno se svidja u istocnim zemljama sto njeguju tradiciju i drze se nekih pravila Eto indijce volis :mrgreen: oni kao Englezi polazu dosta na vrijeme za caj i proceduru oko toga,meni je to lijepo i ima neke cari u tome,tako je i za nosnje,indijke malo bogatije nose te svilene sarije ,rucno radjeno,skuuuupo :D ali bude smijesno kad vidis doktoricu sredovjecnu zenu u tome,cudno....i ja sam 100 puta rekla sto ima veze da se nekad normalno obuku...Naravno da je cudno kad neko stalno hoda u nosnji bio musliman ili ne,ponekad je lijepo jer ja to vidim kao njegovanje tradicije svoje zemlje sto s japancem ocigledno nije slucaj :D

jest, ali indijci su indijci, a japanac nije sa bliskog istoka. isto kao da se ti preobratis na hinduizam, i pocnes se oblacit ko indijci a ti bosanka. naravno da nema nista lose u tom sto se japanac oblaci kao arap, samo sto je dramaticno smijesno. japanci su uvijek bili ekscentricni, a baja ocigledno svoj imidz uzima za ozbiljno :D
nasa

#946 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

amazon wrote:Mene licno smeta kad vidim u normalnim zapadnim zemljama, obuku curicu onako kako se nosila njena predaka prije 1000 godina, znaci za islam vrijeme stalo..i jos na casu fizickog trci ili pliva u toj nosnji, dok svi ostali se oblace u duhu svoga vremena..to je isto kad bi ja svoju cerku tjerao da se oblaci ko moja baka, nigdje veze..
Pa sve vrijeme pisemo o tome :-) nije za islam vrijeme stalo vec to imaju obicaj raditi sve istocne kulture ne samo muslimani.... ;-) nema nikakve veze s vjerom vec s obicajima odredjene zemlje...crtaju po licu,rukama,oblace sarije,tunike rucno vezene,sisaju djecu na celavo do 3 godine,tetoviraju se po tradiciji itd.sve sam to vidjala i sve ima ili nikako u slucaju islama ili vrlo malo u slucaju indijaca ,s vjerom....
nasa

#947 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

cartman wrote:
nasa wrote: Slazem se!Japanac je smijesan...

jest, ali indijci su indijci, a japanac nije sa bliskog istoka. isto kao da se ti preobratis na hinduizam, i pocnes se oblacit ko indijci a ti bosanka. naravno da nema nista lose u tom sto se japanac oblaci kao arap, samo sto je dramaticno smijesno. japanci su uvijek bili ekscentricni, a baja ocigledno svoj imidz uzima za ozbiljno :D
I to sam vec rekla da je smijesno,kao sto bi bilo smijesno da se sad ja obucem u sari ali ima smijesnih ljudi na ovoj planeti i nije vjera kriva za to vec smijesni ljudi :)
Bliskoistocni arapi ne nosaju turban,onako usput da kazem ;-)
amazon

#948 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

nasa wrote:
amazon wrote:Mene licno smeta kad vidim u normalnim zapadnim zemljama, obuku curicu onako kako se nosila njena predaka prije 1000 godina, znaci za islam vrijeme stalo..i jos na casu fizickog trci ili pliva u toj nosnji, dok svi ostali se oblace u duhu svoga vremena..to je isto kad bi ja svoju cerku tjerao da se oblaci ko moja baka, nigdje veze..
Pa sve vrijeme pisemo o tome :-) nije za islam vrijeme stalo vec to imaju obicaj raditi sve istocne kulture ne samo muslimani.... ;-) nema nikakve veze s vjerom vec s obicajima odredjene zemlje...crtaju po licu,rukama,oblace sarije,tunike rucno vezene,sisaju djecu na celavo do 3 godine,tetoviraju se po tradiciji itd.sve sam to vidjala i sve ima ili nikako u slucaju islama ili vrlo malo u slucaju indijaca ,s vjerom....
A sto to ne rade zapadne kulture, mislim sta ti mislis, zasto na zapadu ne prakticiraju takve stvari..sta je to sto cini razliku izmedju ti kultura..je li to utjecaj vjerski, koji je jak u tim zemljama , a na zapadu je skroz oslabio ili nesto drugo..
cartman

#949 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by cartman »

a reci mi jel se on oblaci prema propisima ili je to njegov stajling?

nemoj mislit da te napadam, vidim da te fata i amazon mezete non stop
nasa

#950 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

amazon wrote:
nasa wrote:
A sto to ne rade zapadne kulture, mislim sta ti mislis, zasto na zapadu ne prakticiraju takve stvari..sta je to sto cini razliku izmedju ti kultura..je li to utjecaj vjerski, koji je jak u tim zemljama , a na zapadu je skroz oslabio ili nesto drugo..
Hajd'nako iskreno jesi kad sreo kojeg kineza i popricao s njim i onda zakljucio pa tip je ko i mi :-)Naravno da se razlikuju po mnogo toga.... Sta ja znam sto su drugciji ali sigurno nije zbog vjere ,jednostavno drugcije kulture,tradicionalniji,drze do obicaja....i mi smo njima cudni...na kraju krajeva ko odredjuje sta je normalno oblacenje,vecina,pa tako bi i ti cudno izgledao Bombaju sa svojim navikama i obicajima,tako i oni nama cudno izgledaju....
Ali to su sve obicaji koje njeguju siromasniji slojevi dok kod bogatijih on uvijek poprima neka obiljezja koja trebaju da sluze za razlikovanje od "nizih'od sebe...Pa tako i na zapadu ne vozi bentlija pekar niti oblaci dijete u armani,ne kiti ga kartier nakitom itd.znaci odjeca je svugdje odjeca i slizi u iste svrhe....da istaknes s njom status,moc,pripadnost i sl.i malo da se zastitis od hladnoce :D
Post Reply