Može li religija pomoći državi BiH ?!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
miskin

#826 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Hoces da kazes da smo mi vjernici ustvari sirotinja... :D
Pa imaju ajeti naravno i za to :D U kojim se kaze da ovozemaljske blagodati jesu samo zabava koja nam ucini ovaj svijet pozeljnijim nego treba biti te zaboravljama na Boga...Ne mora se biti siromasan da bi bio vjernik ali sve religije propagiraju skromnost,a npr.krscanstvo ima redove koji se potpuno odricu ovog svijeta te zive u potpunoj izolaciji...
Ja sam nedavno stavljala link za film o Gazaliji koji je takodjer napustio sve iako je bio bogat i putovao upravo jer je dosao do misljenje da ga bogatstvo zaokupla vise nego sto treba...

Sve ovo ne znaci da bi vjernici trebali zivjeti u siromastvu ali ipak malo skromnosti ne bi bilo naodmet ,ne ove nase bosanske nametnute :D vec inace ....
Dosta nas iako nismo bogatasi trosimo vise nego sto nam je potrebno,npr.zene i odjece i obuca...meni nikad dosta i nikad nisam zadovoljna uvijek bi bar jos nesto iako mi bas i ne treba uvijek :)
Ne, necu to da kazem, nego govorim nesto slicno kuranskim ajetima kada je covjek na moru pa trazi pomoc od Allaha a kada ga On izbavi, onda nezahvalno i oholo okrece glavu, i jos par slicnih primjera, a Allahov primjer je najljepsi primjer.

Vec sam nekom pisao jednom da je siromastvo pogrdno u islamu, nikako ne pohvalno, jedino sto je pohvalno vezano za siromastvo je da se covjek strpi kada ga Allah time iskusa, nista vise. Apslolutno su mi smijesni ljudi koji razmisljalju na takav nacin, i odmah se u startu ponizavaju u ocima drugih ljudi a misle da se kod Allaha uzdizu. Poslanik se uticao siromastva, izrekao brojne hadise, da je gornja ruka bolja nego donja, da je siromastvo najblize kufru, jer covjek ne moze izdrzati sve, veli i ja klanjam a vidi nemam nista, pa sve onda ostavi.

Imetak je pohvalan u islamu kada ga se koristi i njime raspolaze onako kako je Allah zadovoljan, neki dan gledam akcija sa 72 marke pomozi nekog jetima, mnogo mnogo stvari se otvara covjeku kada ima imetka, a bogatstvo isto kao siromastvo je iskusenje za ljude, kao i sve na ovom dunjaluku.

Nije skromnost da hodas poderan, cupav, skromnost je da ti imetak bude u ruci ne u srcu, da ti budes vlasnik, a ne da on tebe posjeduje
miskin

#827 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

O vehabizmu ne bih ni ja, za mene to i nija Islam već nešto drugo, nemam niti sam imao namjeru ni za kakvom iluzornom pobjedom nad tobom ili bilo kim drugim, jednostavno vježbamo se dijalektici, mentalna teretana, :D
Mozda je do mene pa sam nesto pogresno shvatio, izvini, glava me boli.
fatamorgana

#828 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

miskin wrote: Nije skromnost da hodas poderan, cupav, skromnost je da ti imetak bude u ruci ne u srcu, da ti budes vlasnik, a ne da on tebe posjeduje
Evo da se i ja jednom složim, :)
miskin

#829 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

fatamorgana wrote:
miskin wrote: Nije skromnost da hodas poderan, cupav, skromnost je da ti imetak bude u ruci ne u srcu, da ti budes vlasnik, a ne da on tebe posjeduje
Evo da se i ja jednom složim, :)
Hvala to mi mnogo znaci, skoro kao kad se @kroksica slozi sa mnom po nekom pitanju
Challenger__

#830 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Challenger__ »

Ja bih samo da pozdravim zlatokosu Nasicu, ako mogu. Hoću reći, ako mi dopušta.
nasa

#831 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

Ma slazem se i ja miske o tome sam i pisala samo ne tebi nego Fati :D
nasa

#832 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

Challenger__ wrote:Ja bih samo da pozdravim zlatokosu Nasicu, ako mogu. Hoću reći, ako mi dopušta.
Naravno,pozdravljam i ja tebe :)
fatamorgana

#833 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Ma slazem se i ja miske o tome sam i pisala samo ne tebi nego Fati :D
Meni to pismo nije stiglo, :lol:
biturbo

#834 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by biturbo »

nasa wrote:
Challenger__ wrote:Ja bih samo da pozdravim zlatokosu Nasicu, ako mogu. Hoću reći, ako mi dopušta.
Naravno,pozdravljam i ja tebe :)
Oprezno ,drzi ih na distanci :D
miskin

#835 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Ne moze. :D
nasa

#836 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote:Ma slazem se i ja miske o tome sam i pisala samo ne tebi nego Fati :D
Pa ja sam poslala ,evo ga gore par redove vise,stavi cvike :D
nasa

#837 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

miskin wrote:
Ne moze. :D
Pa red je da i njega pustite da napise koju ili svi vec podrazumijevate da je religija u BiH=islam,ima i drugih sto rusi snove o serijatu ko' kule od karata :D
fatamorgana

#838 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
Pa ja sam poslala ,evo ga gore par redove vise,stavi cvike :D
Fali poštanska marka, :lol:
miskin

#839 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Pa red je da i njega pustite da napise koju ili svi vec podrazumijevate da je religija u BiH=islam,ima i drugih sto rusi snove o serijatu ko' kule od karata :D
Nisam rekao da mora biti serijatska drzava nigdje u prethodnim postovima, zaista mi to nije ni naumpalo. Mislio sam kada bi se ovo danasnji vjernici ponasali u skladu svoje vjere bar da ne cine ove velike grijehe, i da izvrsavaju emanete koje su ponijeli, bilo bi nam bolje i tebi kao vjernici i fati kao cafiru. Vjerujem i da ostale religije u BiH se slazu s mojim misljenjem, imamo mi dosta zajednickih stvari, pogotovo ove univerzalne vrijednosti, ne krađi, lazi...

“Allah vam zapovijeda da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjeravate…” (Prijevod značenja, En-Nisa, 58)
nasa

#840 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

miskin wrote:
Nisam rekao da mora biti serijatska drzava nigdje u prethodnim postovima, zaista mi to nije ni naumpalo. Mislio sam kada bi se ovo danasnji vjernici ponasali u skladu svoje vjere bar da ne cine ove velike grijehe, i da izvrsavaju emanete koje su ponijeli, bilo bi nam bolje i tebi kao vjernici i fati kao cafiru. Vjerujem i da ostale religije u BiH se slazu s mojim misljenjem, imamo mi dosta zajednickih stvari, pogotovo ove univerzalne vrijednosti, ne krađi, lazi...
Slazem se,salila sam se :mrgreen: nesto veceras nisi u raspolozenju...
Nijedna religija ne propagira zlo ali su sve iskljucive i to moras priznati u zemlji kao sto je BiH stvara probleme...
Ima zajednickog ali to je za "lijepu pricu"dok su djela sva na onom sto razdvaja!
Slabo mi tu imamo uzora u drugim(zemljama) vec eto morat cemo sami naci nacin kako uskladiti sve i slicnosti i razlike....
Kroksica

#841 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

Kod nas u Ercegovinu grmi.
fatamorgana

#842 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:Kod nas u Ercegovinu grmi.
Kroksica

#843 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
http://www.youtube.com/watch?v=ViEOGiRrhSs
Vamo nije delicate. :D
miskin

#844 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Slazem se,salila sam se :mrgreen: nesto veceras nisi u raspolozenju...
Nijedna religija ne propagira zlo ali su sve iskljucive i to moras priznati u zemlji kao sto je BiH stvara probleme...
Ima zajednickog ali to je za "lijepu pricu"dok su djela sva na onom sto razdvaja!
Slabo mi tu imamo uzora u drugim(zemljama) vec eto morat cemo sami naci nacin kako uskladiti sve i slicnosti i razlike....
Glava me boli. Prvo se fata slozi sa mnom sad i ti, nece na dobro izaci.
Iskljucive su po pitanju ahireta, sve one imaju za cilj da dunjaluk provedu u blagostanju. Arapi i pored nafte nisu rijesili problem siromastva, nepismenosti. Ima preko 75 godina kako se otkrila nafta u arapskim zemljama - ali i dalje imaju veliki procenat siromašnog stanovništva!

Halifi Omer b. Abdul-Azizu je trebalo samo dvije godine i 5 mjeseci da dođe do momenta da traži siromaha po svojoj državi kako bi mu udjelio od fonda zekata - i nije ga mogao naći!

Tada je izrekao svoju čuvenu: Razaspite pšenicu sa vrha planina - kako se ne bi govorilo da ptice po muslimanskim zemljama gladuju!

Sve se moze, samo trebaju ljudi koji ce biti svjesni svoje odgovornosti, najbolji primjer toga je turski premijer, ne kazem da je tamo bajno, uvijek moze bolje, ali sta je covjek napravio svaka mu cast
fatamorgana

#845 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
http://www.youtube.com/watch?v=ViEOGiRrhSs
Vamo nije delicate. :D
Ako ga pažljivo poslušaš jest, :)
miskin

#846 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Ovdje također, maloprije mi se racunar ugasi, a svjetlo gori, mislio sam da mi je maticna crkla garant, kad dobbro je nije nista.
Kroksica

#847 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Doduse, nisam pokusavala pazljivo slusat. :D
Great Cornholio

#848 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Great Cornholio »

Vjera u Boga bi mogla pomoći,Boga koji cijeni pravdu, istinu, koji nije potkupljiv, koji nema "miljenika", pred kojim su svi ljudi jednako vrijedni, ali organizovane religijske zajednice ne samo da ne pomažu, nego su i direktan saučesnik u zlu koje nas je "snašlo" početkom 90-tih i ne predaje se.
fatamorgana

#849 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Doduse, nisam pokusavala pazljivo slusat. :D
I moraš bit' što 'no vi kažete " na izvanu", :)
Kroksica

#850 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

miskin wrote:
Ovdje također, maloprije mi se racunar ugasi, a svjetlo gori, mislio sam da mi je maticna crkla garant, kad dobbro je nije nista.
Ja sam sve pogasila kad je zagrmilo, sad je stalo, do kad - ne znam.
Post Reply