Ne, necu to da kazem, nego govorim nesto slicno kuranskim ajetima kada je covjek na moru pa trazi pomoc od Allaha a kada ga On izbavi, onda nezahvalno i oholo okrece glavu, i jos par slicnih primjera, a Allahov primjer je najljepsi primjer.Hoces da kazes da smo mi vjernici ustvari sirotinja...
Pa imaju ajeti naravno i za toU kojim se kaze da ovozemaljske blagodati jesu samo zabava koja nam ucini ovaj svijet pozeljnijim nego treba biti te zaboravljama na Boga...Ne mora se biti siromasan da bi bio vjernik ali sve religije propagiraju skromnost,a npr.krscanstvo ima redove koji se potpuno odricu ovog svijeta te zive u potpunoj izolaciji...
Ja sam nedavno stavljala link za film o Gazaliji koji je takodjer napustio sve iako je bio bogat i putovao upravo jer je dosao do misljenje da ga bogatstvo zaokupla vise nego sto treba...
Sve ovo ne znaci da bi vjernici trebali zivjeti u siromastvu ali ipak malo skromnosti ne bi bilo naodmet ,ne ove nase bosanske nametnutevec inace ....
Dosta nas iako nismo bogatasi trosimo vise nego sto nam je potrebno,npr.zene i odjece i obuca...meni nikad dosta i nikad nisam zadovoljna uvijek bi bar jos nesto iako mi bas i ne treba uvijek
Vec sam nekom pisao jednom da je siromastvo pogrdno u islamu, nikako ne pohvalno, jedino sto je pohvalno vezano za siromastvo je da se covjek strpi kada ga Allah time iskusa, nista vise. Apslolutno su mi smijesni ljudi koji razmisljalju na takav nacin, i odmah se u startu ponizavaju u ocima drugih ljudi a misle da se kod Allaha uzdizu. Poslanik se uticao siromastva, izrekao brojne hadise, da je gornja ruka bolja nego donja, da je siromastvo najblize kufru, jer covjek ne moze izdrzati sve, veli i ja klanjam a vidi nemam nista, pa sve onda ostavi.
Imetak je pohvalan u islamu kada ga se koristi i njime raspolaze onako kako je Allah zadovoljan, neki dan gledam akcija sa 72 marke pomozi nekog jetima, mnogo mnogo stvari se otvara covjeku kada ima imetka, a bogatstvo isto kao siromastvo je iskusenje za ljude, kao i sve na ovom dunjaluku.
Nije skromnost da hodas poderan, cupav, skromnost je da ti imetak bude u ruci ne u srcu, da ti budes vlasnik, a ne da on tebe posjeduje