Može li religija pomoći državi BiH ?!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
amazon

#776 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

miskin wrote:@ amazon, haman mi smo ono sugrađani, pa reko da te obradujem jednom lijepom vijesti, ako vec nisi obradovan. Treba dzamija da nam se gradi, dole kod stadiona pa do zgrade socijalnog. Trebali bi radove krenuti ove godine, pare su tu, moj prijatelj radi projekat, pa mi govorio, ima i video, sve bit ce fontana ispred, taman dole fali jedna dzamija prema Novoj Zenici
Neka, nek se samo nesto pravi, a koliko ce ljudi se tu zaposliti, i porodice prehtanjivati..u razvijenim drzavama jedna tvornica 100 ljudi, u nas idemo ka idealu, jedan covjek, jedna djamija, ma gdje da se tiskaju sto ljudi u jednoj..
fatamorgana

#777 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote: U genetskom kodu, sto bi reko Djulijano.
U bivšoj državi su živjeli ljudi sa istim genetskim kodom pa se nije ovako bezočno kralo, što li?
Kroksica

#778 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
U bivšoj državi su živjeli ljudi sa istim genetskim kodom pa se nije ovako bezočno kralo, što li?
Ma zbog religija raznih, ko kad smo multi religiCNI. :D
fatamorgana

#779 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Ma zbog religija raznih, ko kad smo multi religiCNI. :D
Pa iste su k'o i prije, samo što je prije narodna milicija branila da se moli bogu a bogami i da se krade, :lol:
amazon

#780 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

Ma prije je milicija ubijala Boga u tebi, pa vjernici nisu smjeli spomenuti Boga..ubi milicija Boga u tebi, nema veze jesi krao ili sra...
Kroksica

#781 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

amazon wrote:Ma prije je milicija ubijala Boga u tebi, pa vjernici nisu smjeli spomenuti Boga..ubi milicija Boga u tebi, nema veze jesi krao ili sra...
:lol: :lol: :lol:
Kroksica

#782 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Pa iste su k'o i prije, samo što je prije narodna milicija branila da se moli bogu a bogami i da se krade, :lol:
Sad smo demokraticni, da prostis.
fatamorgana

#783 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

amazon wrote:Ma prije je milicija ubijala Boga u tebi, pa vjernici nisu smjeli spomenuti Boga..ubi milicija Boga u tebi, nema veze jesi krao ili sra...
A možda vjernici ovako i počinju da vjeruju što im je neko jednom kad su bili mali pokazao njihovog boga, :idea:
vatrogasac

#784 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
Do genetskog koda iliti inercije. Nema treće.

fatamorgana

#785 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Sad smo demokraticni, da prostis.
E što reče moj prijatelj Ahmet prije prvih izbora: Fatko, nije demokratija za seljake .... koliko li je samo bio u pravu ....
fatamorgana

#786 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
Do genetskog koda iliti inercije. Nema treće.
Ma nije bolan, prije su svi folirali da su komunjare a sad foliraju vjerske ekstaze, :lol:
miskin

#787 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Neka, nek se samo nesto pravi, a koliko ce ljudi se tu zaposliti, i porodice prehtanjivati..u razvijenim drzavama jedna tvornica 100 ljudi, u nas idemo ka idealu, jedan covjek, jedna djamija, ma gdje da se tiskaju sto ljudi u jednoj..
A pa znas da je guzva u Kocevoj na podne namazu, malo da se rastereti, a i nemoj se sekirati nece drzava dati pare za nju nego je donacija. Nocas sam bio na predavanju kod Esmira Halilovica u Blatusi, gdje on spominje da su nam srusili 700 dzamija i da smo bili ostali na samo 300 poslije rata, da bi poslije izgradili 1000 tako da sad imamo 1300 dzamija, ne racunajuci ostale vjerske objekte, ne ulazeci u tome sto vecina njih zjapi prazne osim petkom i Bajramom.

Zaposlit ce se garant Almy kao izvodzac radova :lol: , bit ce posla doduse privremenog karaktera, ali IZ nije zaduzena da otvara fabrike i firme
amazon

#788 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

miskin wrote:
A pa znas da je guzva u Kocevoj na podne namazu, malo da se rastereti, a i nemoj se sekirati nece drzava dati pare za nju nego je donacija. Nocas sam bio na predavanju kod Esmira Halilovica u Blatusi, gdje on spominje da su nam srusili 700 dzamija i da smo bili ostali na samo 300 poslije rata, da bi poslije izgradili 1000 tako da sad imamo 1300 dzamija, ne racunajuci ostale vjerske objekte, ne ulazeci u tome sto vecina njih zjapi prazne osim petkom i Bajramom.

Zaposlit ce se garant Almy kao izvodzac radova :lol: , bit ce posla doduse privremenog karaktera, ali IZ nije zaduzena da otvara fabrike i firme

Ma ne sekiram se ja, bas me briga, ja imam posao, ali sta ce ona jadna nezaposlena raja..ti kao mlad i pametan bi morao znati da se te pare mgu i bolje iskoristiti..donacija, dobro ulozena, imas sretne ljude, ovako imas prazne donacije, a vjernici gladni..klanjaju kuci..
vatrogasac

#789 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

amazon wrote: Ma ne sekiram se ja, bas me briga, ja imam posao, ali sta ce ona jadna nezaposlena raja..ti kao mlad i pametan bi morao znati da se te pare mgu i bolje iskoristiti..donacija, dobro ulozena, imas sretne ljude, ovako imas prazne donacije, a vjernici gladni..klanjaju kuci..

Zna se čiji je posao u državi da se brine o nezaposlenoj raji.

Donacije više Arapi ne daju u fabrike koje se poslije prodavale za marku. Ako misliš da su toliko naivni...varaš se.
Altsa

#790 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Altsa »

moza samo ako se totalno ukine religija...na zalost to je ne moguce
Last edited by Altsa on 14/01/2013 22:32, edited 1 time in total.
fatamorgana

#791 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
amazon wrote: Ma ne sekiram se ja, bas me briga, ja imam posao, ali sta ce ona jadna nezaposlena raja..ti kao mlad i pametan bi morao znati da se te pare mgu i bolje iskoristiti..donacija, dobro ulozena, imas sretne ljude, ovako imas prazne donacije, a vjernici gladni..klanjaju kuci..

Donacije više Arapi ne daju u fabrike koje se poslije prodavale za marku. Ako misliš da su toliko naivni...varaš se.
Arapi (Saudijci) su davali pare pod uslovom da se širi vehabizam a ne pod uslovom da se grade fabrike ....
Last edited by fatamorgana on 14/01/2013 22:34, edited 1 time in total.
amazon

#792 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

vatrogasac wrote:

Nisu oni naivni, vi ste..sta ce vam tvornice, neka prazni djamija, jesi pametan, stvarno..
Kroksica

#793 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

Image
miskin

#794 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Da smo mi pametni kao sto nismo ne bi nama trebali ni Saudijci ni Istok ni Zapad, ne bi prosili ni od jednih ni drugih. Ako jednu BiH koja ima cc 4 miliona ljudi ne mozes dovesti u stanje koliko toliko zadovoljavajuce onda su nasi lideri zaista nesposobni ili ih nije briga za opstu korist. Majka mu stara to je predgrađe nekog veceg grada na Zapadu ili Istoku samo eto sto smo razabcani na ovom komadicu zemlje.

Ja tvrdim da religija moze pomoci mozda ne na direktan nacin jer religija nema moc ni vlast u drzavi, ali sigurno na jedan indirektan nacin moze uveliko pomoci. Evo nekih stvari: da vjernik kad obavlja neki posao bilo da je ministar ili bravar u firmi, da ne krade, da ne uzima mito, da ne ubacuje svoju familiju samo sto im tece ista krv.

Ako ti je sestra frizer (bez uvrede za frizere) neka je nek to radi, nemoj je trpat u telecom da prritisce neka dugmad gore. Izađe konkurs trazi se inzinjer elektrotehnike,ljudi predaju aplikacije, onda se poslodavac pojavi sa nekim likom koji je fax zavrsio u Kiseljaku i kaze on je primljen. Ako si ti poslodavac zar ti nije u interesu da tvoja firma bolje radi, pa podijei tim aplikantima test neka urade i to ih stavi pod sifrom ne trebaju ti njihova imena, tebe ne zanima to, nego njegovo znanje,. makar se ovaj zvao Ante primi njega nemoj primiti Muju samo sto je Mujo.

Kazu da mjesto odakle je nas nacelnik da nema ni jednog nezaposlenog. Ili durgi primjer insana koji je pukovnik u vojsci svi momci iz njegovog mjesta rade u vojsci. Takve stvari kad naord cuje one smrde, ima tu nesto, nije to slucajnost.

Allaha mi samo kad bi ljudi se pridrzavali svoje vjere stanje bi nam uveliko bilo bolje, ne mozes u privatnom zivotu biti vjernik a u javnosti hrsuz, to je komunisticki stav da je religija privatna stvar pojedinca, mora da se to pokaze i ispolji u tvom odnosu prema ljudim, bilo nadređenim ili podređenim. Bit ce pitani oni koji su dobili glasove jesul opravdali to ili su prodali i mene, moj glasa, svoju vjeru, za par stotina maraka, Allaha mi bit cce pitani.
vatrogasac

#795 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

amazon wrote: Nisu oni naivni, vi ste..sta ce vam tvornice, neka prazni djamija, jesi pametan, stvarno..
Došao Arap sa koferom para u Sarajevo i hoće da pravi džamiju. Naši ga spopali da se to preusmjeri u nešto drugo i on svo vrijeme šutio. Poslije sastanka otišao u hotel. Ujutro ga tražili i saznali da je otišao za Albaniju. Ne možeš ti natjerati donatora gdje će svoje pare uložiti. Šta smo dobili što smo tog otjerali? Proizvođači i prodavnice građevinskog materijala na gubitku. Neka građevinska firma na gubitku. Mještani nekog sela ili mahale na gubitku.
fatamorgana

#796 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:Image
Evo i ovo je za facepalm-a ....

According to observers, such as Gilles Kepel, Wahhabism gained considerable influence in the Islamic World following a tripling in the price of oil in the mid-1970s and the progressive takeover of Saudi Aramco in the 1974–1980 period. The Saudi government began to spend tens of billions of dollars throughout the Islamic World to promote Wahhabism, which was sometimes referred to as "petro-Islam".[64] According to the documentary called The Qur'an aired in the UK, presenter Antony Thomas suggested the figure may be "upward of $100 billion".[65]
Its largesse funded an estimated "90% of the expenses of the entire faith", throughout the Muslim World, according to journalist Dawood al-Shirian.[66] It extended to young and old, from children's madrasas to high-level scholarship.[67] "Books, scholarships, fellowships, mosques" (for example, "more than 1,500 mosques were built from Saudi public funds over the last 50 years") were paid for.[68] It rewarded journalists and academics, who followed it and built satellite campuses around Egypt for Al Azhar, the oldest and most influential Islamic university.[69]
This financial power has done much to overwhelm less strict local interpretations of Islam, according to observers like Dawood al-Shirian and Lee Kuan Yew,[66] and has caused the Saudi interpretation to be perceived as the correct interpretation in many Muslims' minds.[70]
The Saudis have spent at least $87 billion propagating Wahhabism abroad during the past two decades, and the scale of financing is believed to have increased in the past two years. The bulk of this funding goes towards the construction and operating expenses of mosques, madrasas, and other religious institutions that preach Wahhabism. It also supports imam training; mass media and publishing outlets; distribution of textbooks and other literature; and endowments to universities (in exchange for influence over the appointment of Islamic scholars). Some of the hundreds of thousands of non-Saudis who live in Saudi Arabia and the Persian Gulf have been influenced by Wahhabism and preach Wahhabism in their home country upon their return. Agencies controlled by the Kingdom's Ministry of Islamic Affairs, Endowments, Da'wah and Guidance are responsible for outreach to non-Muslim residents and are converting hundreds of non-Muslims into Islam every year.[71][72][73][74][75]
fatamorgana

#797 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

[quote="miskin"] Ako jednu BiH koja ima cc 4 miliona ljudi ne mozes dovesti u stanje koliko toliko zadovoljavajuce onda su nasi lideri zaista nesposobni ili ih nije briga za opstu korist.

U bivšoj državi, napominjem bilo je socijalističko a ne komunističko uređenje, cijela Juga a ne samo Bosna je bila "dovedena u stanje" više nego zadovoljavajuće zato što Tito s pravom nije dozvolio kleronacionalistički bal vampira ....
Kroksica

#798 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Kroksica wrote:Image
Evo i ovo je za facepalm-a ....

According to observers, such as Gilles Kepel, Wahhabism gained considerable influence in the Islamic World following a tripling in the price of oil in the mid-1970s and the progressive takeover of Saudi Aramco in the 1974–1980 period. The Saudi government began to spend tens of billions of dollars throughout the Islamic World to promote Wahhabism, which was sometimes referred to as "petro-Islam".[64] According to the documentary called The Qur'an aired in the UK, presenter Antony Thomas suggested the figure may be "upward of $100 billion".[65]
Its largesse funded an estimated "90% of the expenses of the entire faith", throughout the Muslim World, according to journalist Dawood al-Shirian.[66] It extended to young and old, from children's madrasas to high-level scholarship.[67] "Books, scholarships, fellowships, mosques" (for example, "more than 1,500 mosques were built from Saudi public funds over the last 50 years") were paid for.[68] It rewarded journalists and academics, who followed it and built satellite campuses around Egypt for Al Azhar, the oldest and most influential Islamic university.[69]
This financial power has done much to overwhelm less strict local interpretations of Islam, according to observers like Dawood al-Shirian and Lee Kuan Yew,[66] and has caused the Saudi interpretation to be perceived as the correct interpretation in many Muslims' minds.[70]
The Saudis have spent at least $87 billion propagating Wahhabism abroad during the past two decades, and the scale of financing is believed to have increased in the past two years. The bulk of this funding goes towards the construction and operating expenses of mosques, madrasas, and other religious institutions that preach Wahhabism. It also supports imam training; mass media and publishing outlets; distribution of textbooks and other literature; and endowments to universities (in exchange for influence over the appointment of Islamic scholars). Some of the hundreds of thousands of non-Saudis who live in Saudi Arabia and the Persian Gulf have been influenced by Wahhabism and preach Wahhabism in their home country upon their return. Agencies controlled by the Kingdom's Ministry of Islamic Affairs, Endowments, Da'wah and Guidance are responsible for outreach to non-Muslim residents and are converting hundreds of non-Muslims into Islam every year.[71][72][73][74][75]
I haven't seen the definition of Wahhabism...according to this Wiki article. Nonetheless, it is a facepalm material.
nasa

#799 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

fatamorgana wrote:

U bivšoj državi, napominjem bilo je socijalističko a ne komunističko uređenje, cijela Juga a ne samo Bosna je bila "dovedena u stanje" više nego zadovoljavajuće zato što Tito s pravom nije dozvolio kleronacionalistički bal vampira ....
[/quote]

Vidi Fate komuniste :mrgreen:
fatamorgana

#800 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote: Nonetheless, it is a facepalm material.
I'm sorry but it isn't, it is a cruel reality - "The Saudis have spent at least $87 billion propagating Wahhabism abroad during the past two decades, and the scale of financing is believed to have increased in the past two years."
Post Reply