Može li religija pomoći državi BiH ?!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#251 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

znalac wrote:
znalac wrote:
nasa wrote:Dobro ,kako hoces
ali ja npr.nikad ne bih napisala da su tvoja uvjerenja ateisticka glupost jer to smatram nekulturnim,a mislim da svi imaju pravo vjerovati u sta zele dok ne cine stetu drugomPored realnog zla kojim ovaj svijet ,a i nasa zemlja obiluje ,price o kamenovanju i sl.su samo zanimacija ni izbliza nisu problem ni meni ni tebi jer problema ima ,ali druge vrste.
pazi, ako ti mislis da je ono sto ja mislim glupost onda imas svako pravo da to kazes, i da se smijes onome sto govorim. To je tvoje pravo, ali moje je takodjer da ucinim isto iako po serijatu ti mozes uciniti prvo, ali ja ne mogu uciniti drugo. Malo razmisli zasto je to tako.
Nisu nam to problemi ali mogli bi biti ako se nakoti dovoljno idiota koji ce dati sebi za pravo da provode tzv. bozioje zakone (citaj: zakone koje su postavili ljudi ali se samo tako interpretiraju da bi im se dao neki kredibilitet). Ali da kazes da sam ne kulturan zato sto mislim da su vjernici ljudi koji uopste ne razmisljaju o svojoj religiji, da su ovce, da ne vide nista smijesno npr. u prici o Nuhu, je totalna glupost, to nije nekultura, nekultura je kad posprejas po gradu reklame za donji ves jer mislis da se takvo sta ne bi trebalo reklamirati (ucinjeno od strane vehabija u Zenici) ili kad bacas smece tamo gdje postoji posuda za otpatke, to je nekultura, a ovo izmedju mene i tebe je neslaganje na datu temu, nije vidjelo nekulture
Nije serijat vjera,serijat je drzavno uredjenje koje nije isto u dvije drzave danas ,pa o cemu i o kakvom serijatu pricamo..
Ja pricam o islamu i islamskim stavovima ,a ne o prizivanju serijata....

Imas pravo reci i bezveze gubis vrijeme na obrazlaganje svojih prava jer ti ih nisam osporila ,samo sam napisala da ja licno takvu vrstu komunikacije ne praktikujem jer nisam takva osoba ZA MENE sto ne mora znaciti i za tebe to je nekulturno-nazvati necije stavove glupostima,psovati na odgovore samo zato sto ti se ne svidjaju isl.
miskin

#252 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Pogresno. Da smo bili prijatelji, ne ni nilo rata nikad.
Nego smo jedni pored drugih zivjeli, bas kao sto pise u Kuranu da treba.

Islam - religija mira.
Krscanstvo - religija ljubavi.

My ass. U nas ti je -- svakom svoje, uvijek bilo, a kad je problem, krvi na sve strane.
Krvi do koljena, sad se mozemo samo popucati na serverima, nikako drugacije, ili da vidim s bratom Mevlidom imali on kakvu ideju
znalac

#253 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by znalac »

znalac wrote:
miskin wrote:
vjerovao mi ili ne,al evo kunem ti se Darwinom (xD) nedavno sam bio u drustvu djevojke koja je muslimanka, klanja posti i ti fazoni, znas vec, al pusi maridzuanu :D Ozbiljno. Ja kazem njoj zar to nije suprotno tvojim vjerskim uvjerenjima, ona kaze nije uopste, ja se naravno odvalio smijat. Toliko tim vjernicima i tumacenju vjerskih propisa
Cim se zakunes tim gospodinom sve ti vjerujem pa i da je trava crna. Trebao si joj odmah na podijelit koju vaspitnu :D , salim se nema nikakvog udranja, ili kako se to kaze fizicka dawa, to ne postoji.

Te njene rijeci su vrlo opasne, jer dozvolajava nesto sto je zabranjeno, i one izvode covjeka iz vjere, bez obzira da li oguli koljena na sedzdi, ali na nju necemo spustiti propis tekfira, jer je ona mozda nesto pogresno razumjela, pa treba da joj se objasni ispravno, da joj ALlah pomogne da ostavi to zlo.

Ja znam insana, i bradu ima, covjek pusi ove tvoje travke naveliko, covjek pije alkohol, tako da ima svega, ja prvi put i jedini kad sam se njemu priblizio, smrdi na alkohol, kad je on otisao pitam ovog sto ga zna, ma nista to veli on meni, on je takav.

Zato je opasno da svako tumaci vjeru kako mu pase i kako godni jegovim strastima
ja se ne kunem inace, al ovo ko fol malo kao neka uvertira u nesto....ja njoj lijepo kazem da nije u pravu da je to zabranjeno i ostalo, kaze nije nigdje striktno napisano da je marihuana zabranjena...kazes dole ''pusi te tvoje trave naveliko'', ja tu curu izmedju ostalog odvracao od toga jer sam jedini u tom drustvu bio koji ne pusi, ne pije, ne drogira se, jbg tako ti je kad ti cimeri dovode drustvo.
moja poenta je bila nesto poput ovog: i sam sejtan moze tumaciti Kur'an u svoju korist; pa kad je vec tako, a jeste, samo kad bi prestali sa prisiljavanjem ja se ne bih bunio zivjet ni u Saudiji,al tamo bi mi glavu skinuli a i veseljaci poput tebe kad bi instalirali serijat ovdje, zato ce se tome svako ko nije konzervatvni musliman protiviti
nasa

#254 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: Nakon duuugooo godina komunizma vjernici se na odredjen nacin plase povratka slicne politike koja bi vjeru gurnula na margine..
Nisu te dobro informisali, kod nas je bilo socijalizam a ne komunizam, :)
Hajde ti idi utvrdi gradivo oko Hezbolaha pa cemo i o vrstama komunizma :D
amazon

#255 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

miskin wrote:
Da, a sta je onda ajmo reci samo sa one dvije druge u Bosni, ako je tvoja savrsena, onda su one nesavrsene i pune gresaka..zar to nije vrijedjanje, iz kojeg se onda stvaraju konflikti..
Ne, nije vvrijeđanje, zar te druge dvije ne kazu isto za moju vjeru, sve su vjere iskljucive, nema tu nikakvog konflikta, mozemo samo pricati i raspravljati s dokazima, ko ljudi, a ne da pucamo jedni na druge i da se gledamo preko nisana, sve se moze rijesiti razgovorom, nikad se oni nece slozit s nama, niti mi s njima, ali imamo zajednickih stvari dosta, a jedan od tih je da ne ubijamo jedni druge bespravno.
Kako da nemamo, ista nam je krv, ista drzava, jedan narod, samo se budalasto podjelio, na religije i na pripadnike ovi ili oni naroda, pa se kasnije isklasmo zbog ti stvari..vjeruj mi da ni jedan normalan pripadnik nekog naroda ne bi ubio onog drugog iz cista mira..ali propaganda i mediji mogu cuda praviti da zamrzis nekoga koga niti si ikada vidio ni cuo..évo ti cisti primjer moj kum i njegov brat, Hrvati katolici, njihova rodjena sestra i brat od istog oca i iste majke, Srbi pravoslavci, ajde objasni to..ili kakva krv tece od djece u moga brata..Otac Hrvat katolik, a majka muslimanka, Bosnjakinja..drugacija od tvoje i moje, ne bi rekao..ili moje dijete, ja jedan narod i vjera, a majka druge vjere i naroda..znaci mali je nevjernik i zavrsice u paklu..ciste gluposti...
znalac

#256 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by znalac »

miskin wrote:
Ali da kazes da sam ne kulturan zato sto mislim da su vjernici ljudi koji uopste ne razmisljaju o svojoj religiji, da su ovce, da ne vide nista smijesno npr. u prici o Nuhu, je totalna glupost, to nije nekultura, nekultura je kad posprejas po gradu reklame za donji ves jer mislis da se takvo sta ne bi trebalo reklamirati (ucinjeno od strane vehabija u Zenici) ili kad bacas smece tamo gdje postoji posuda za otpatke, to je nekultura, a ovo izmedju mene i tebe je neslaganje na datu temu, nije vidjelo nekulture
Jel crni sprej, dole na Jaliji. Nisam ja :lol:

vjerovacu ti na rijec
fatamorgana

#257 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

biturbo wrote: O vjernici, ne prijateljujte s onima koji vjeru vašu za podsmijeh i zabavu uzimaju, bili to oni kojima je data Knjiga prije vas, ili bili mnogobošci ....
Pa šta radiš onda ovdje, :lol:
miskin

#258 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

ja se ne kunem inace, al ovo ko fol malo kao neka uvertira u nesto....ja njoj lijepo kazem da nije u pravu da je to zabranjeno i ostalo, kaze nije nigdje striktno napisano da je marihuana zabranjena...kazes dole ''pusi te tvoje trave naveliko'', ja tu curu izmedju ostalog odvracao od toga jer sam jedini u tom drustvu bio koji ne pusi, ne pije, ne drogira se, jbg tako ti je kad ti cimeri dovode drustvo.
moja poenta je bila nesto poput ovog: i sam sejtan moze tumaciti Kur'an u svoju korist; pa kad je vec tako, a jeste, samo kad bi prestali sa prisiljavanjem ja se ne bih bunio zivjet ni u Saudiji,al tamo bi mi glavu skinuli a i veseljaci poput tebe kad bi instalirali serijat ovdje, zato ce se tome svako ko nije konzervatvni musliman protiviti
joj izvini ja mislio da je to napisao pussysmoke, zato sam rekao tvoje trave. Nista treba si joj malo votke dati nek cugne ne pise ni za nju striktno, samo reci joj da ne mjesa, bit ce joj muka.

Slazem se, ima izreka da i đavo moze citirati ajjete u svoju korist. Samo da znas u kakvom bi ti blagostanju zivjeo samo da ovakvi kao ja dođu na vlast, nisi ni svjestan, spominjao bi nas do kraja zivota
dustaban

#259 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

nasa wrote:[quote="znalac", quote="nasa", quote="znalac"]...
Dobro ,kako hoces
ali ja npr.nikad ne bih napisala da su tvoja uvjerenja ateisticka glupost jer to smatram nekulturnim,a mislim da svi imaju pravo vjerovati u sta zele dok ne cine stetu drugomPored realnog zla kojim ovaj svijet ,a i nasa zemlja obiluje ,price o kamenovanju i sl.su samo zanimacija ni izbliza nisu problem ni meni ni tebi jer problema ima ,ali druge vrste.[/quote]

Da pokusam malo smirit ove tenzije.

Dakle ja bih rekao da se radi o malom nesporazumu. Zaista je NEKULTURNO ismijavati se i necijoj vjeri i necijoj nevjeri.
Medjutim mi se ovdje prepiremo oko nekih nasih TUMACENJA jednog i drugog i treceg.

I nije istina da samo religijska tumacenja mogu "zastraniti" (mada se nazalost najcesce o tome radi) imao sam ja prilike cuti i razne ateisticke gluposti. Sjecam se kako mi je onomad jedan, pazi sad ovo, fakultetski obrazovan covjek, provjereni ateista, objasnjavao kako zemljotres izazivaju neke zivotinje duboko u zemlji, neke mega krtice, kad se pomjeraju !

Dakle, izvala gluposti nije vezana za religiju, ali moramo priznati da je realno ocekivati vise takvih provala na strani onih koji pripadaju skoli gdje je, nemojte se uvrijediti, izbacen predmet "slobodno promisljanje".
Last edited by dustaban on 12/01/2013 00:37, edited 1 time in total.
fatamorgana

#260 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

miskin wrote: Ja cu ti odmah reci da je islam kao religija apsolutno savrsena, jer dolazi od onog koji je savrsen i bez nedostataka, u islamu nema nista lose, u njemu je sve dobro i ovog i buduceg svijeta.

Zene u islamu su ravnopravne sa muskracima u pogledu islamski propisa, ali nisu jednake, poznata subha s ulogomo zene u islamu i njenom oslobađanju od okova islama u modernu zenu.
Jest, navedi samo kojim danima ....
amazon

#261 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

Zene u islamu su ravnopravne sa muskracima u pogledu islamski propisa, ali nisu jednake, poznata subha s ulogomo zene u islamu i njenom oslobađanju od okova islama u modernu zenu.[/quote]

Da, a sta je onda ajmo reci samo sa one dvije druge u Bosni, ako je tvoja savrsena, onda su one nesavrsene i pune gresaka..zar to nije vrijedjanje, iz kojeg se onda stvaraju konflikti..[/quote]
To je svestran problem,hajde reci kako katolici tumace islam odnosno katolicki stav spram islama![/quote]

Normalan covjek kaze sve je to isto, fa´natik, ma nase je bolje :-D
znalac

#262 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by znalac »

quote="znalac"]
znalac wrote:
nasa wrote:Dobro ,kako hoces

pazi, ako ti mislis da je ono sto ja mislim glupost onda imas svako pravo da to kazes, i da se smijes onome sto govorim. To je tvoje pravo, ali moje je takodjer da ucinim isto iako po serijatu ti mozes uciniti prvo, ali ja ne mogu uciniti drugo. Malo razmisli zasto je to tako.
Nisu nam to problemi ali mogli bi biti ako se nakoti dovoljno idiota koji ce dati sebi za pravo da provode tzv. bozioje zakone (citaj: zakone koje su postavili ljudi ali se samo tako interpretiraju da bi im se dao neki kredibilitet). Ali da kazes da sam ne kulturan zato sto mislim da su vjernici ljudi koji uopste ne razmisljaju o svojoj religiji, da su ovce, da ne vide nista smijesno npr. u prici o Nuhu, je totalna glupost, to nije nekultura, nekultura je kad posprejas po gradu reklame za donji ves jer mislis da se takvo sta ne bi trebalo reklamirati (ucinjeno od strane vehabija u Zenici) ili kad bacas smece tamo gdje postoji posuda za otpatke, to je nekultura, a ovo izmedju mene i tebe je neslaganje na datu temu, nije vidjelo nekulture
Nije serijat vjera,serijat je drzavno uredjenje koje nije isto u dvije drzave danas ,pa o cemu i o kakvom serijatu pricamo..
Ja pricam o islamu i islamskim stavovima ,a ne o prizivanju serijata....

Imas pravo reci i bezveze gubis vrijeme na obrazlaganje svojih prava jer ti ih nisam osporila ,samo sam napisala da ja licno takvu vrstu komunikacije ne praktikujem jer nisam takva osoba ZA MENE sto ne mora znaciti i za tebe to je nekulturno-nazvati necije stavove glupostima,psovati na odgovore samo zato sto ti se ne svidjaju isl.
ja koliko znam zabranjeno je psovati na forumu, pa te molim da ukazes na moje provke; koliko znam izvrsio sam autocenzuru, tako da nisi u pravu...a rijeci su samo rijeci, i mislim da je dobar dio njih precijenjen a najvise kad su u pitanju psovke, a vjerovala ili ne one su dio naseg jezika, ko si ti da mi zabranjujes da upotrebljavam rijeci jezika koji volim, tj. bosanskog. A to za nekulturu sam pojasnio, necu da se ponavljam; boze me sacuvaj ovih jezickih policajaca :-D
miskin

#263 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

I nije istina da samo religijska tumacenja mogu "zastraniti" (mada se nazalost upravo o tome radi) imao sam ja prilike cuti i razne ateisticke gluposti. Sjecam se kako mi je onomad jedan, pazi sad ovo, fakultetski obrazovan covjek, provjereni ateista, objasnjavao kako zemljotres izazivaju neke zivotinje duboko u zemlji, neke mega krtice, kad se pomjeraju !
Placem znaci stomak me boli, da mozda Onix nije ustao i pobjegao od Brooka

Hvala, hvala :lol: :lol:
fatamorgana

#264 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

miskin wrote:, sve su vjere iskljucive ...
Ovo nije istina, nisu sve vjere isključive a Islam jer bar kako ga ti shvataš i tumačiš posebno isključiv ....
dustaban

#265 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

... i sta zakljucismo... IMA LI KAKVE KORISTI OD RELIGIJE :?: :!:
Ugljesa_

#266 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Ugljesa_ »

Ma sto je toliko strasno ismijavati nesto, posebno ako mislis da je glupost? Isto ko i smijati se necijim patikama ili onom sto jede.
Samo sto je nekima po pitanju religije srce blizu guzice, gore mu dodje nego da si mu mater opsovao, smijesno.
znalac

#267 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by znalac »

dustaban wrote:... i sta zakljucismo... IMA LI KAKVE KORISTI OD RELIGIJE :?: :!:
Nikakve. Mislim ima korist al za 1% stanovnistva, tj. za cobane i cuvare ovih ovcica koji vjerno slijede svoje pastire u svoju propast, samo jos da se mane nas koji ne zelimo biti dio njihovih torova i podjela sve bi bilo super.
fatamorgana

#268 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
nasa wrote: Nakon duuugooo godina komunizma vjernici se na odredjen nacin plase povratka slicne politike koja bi vjeru gurnula na margine..
Nisu te dobro informisali, kod nas je bilo socijalizam a ne komunizam, :)
Hajde ti idi utvrdi gradivo oko Hezbolaha pa cemo i o vrstama komunizma :D
Može ali ti nauči razliku između socijalizma i komunizma ...

Pa hezbollah je Božija partija upućena direct drive od Boga, ili nije, :?
biturbo

#269 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by biturbo »

fatamorgana wrote:
biturbo wrote: O vjernici, ne prijateljujte s onima koji vjeru vašu za podsmijeh i zabavu uzimaju, bili to oni kojima je data Knjiga prije vas, ili bili mnogobošci ....
Pa šta radiš onda ovdje, :lol:
Opet si ugledao vodu ? Produzi dalje :arrow:
miskin

#270 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

@nasa Ne budite tužni kad vas ljudi povrijede, jer i pčele bodu samo najljepše cvjetove. :)

Islamofobija je teska bolest koja se lijeci samo prelaskom na islam.

I kad kazu da ja nekog vrijeđam, a ja ni u jednom svom postu nisam nekog nazvao ruznim imenom, a evo vidim mene neki nazivaju ovcom, halalim nije problem.
Kroksica

#271 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

miskin wrote:@nasa Ne budite tužni kad vas ljudi povrijede, jer i pčele bodu samo najljepše cvjetove. :)

Islamofobija je teska bolest koja se lijeci samo prelaskom na islam.

I kad kazu da ja nekog vrijeđam, a ja ni u jednom svom postu nisam nekog nazvao ruznim imenom, a evo vidim mene neki nazivaju ovcom, halalim nije problem.
:kiss:
miskin

#272 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

dustaban wrote:... i sta zakljucismo... IMA LI KAKVE KORISTI OD RELIGIJE :?: :!:
Naravno, samo nam dajte priliku
nasa

#273 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

znalac wrote:
nasa wrote:
znalac wrote:
mislim na one koji su funkcioneri bilo u drzavi ili u vjersik udruzenjima tipa IZ, katolicka crkva i sve ostalo, oni imaju velike koristi od toga sto ti vjerujes u ono sto sto ti ta monopolisticka udruzenja serviraju.

a post nije pun gresaka; vjerovatno nisi slusala sta su sve hodze u stanju reci na tim tzv. skupovima povodom te najposebnije noci; niti sta bi trebala biti nagrada za one koji obave svoje religijske duznosti tipa hadza i ostalo makar bili pedofili, bombasi samoubice, trgovci bijelim robljem, pa naravno i korumpirani sluzbenici...ili oces reci da ''Allah'' nece oprostiti svome robu poji je pogazio hiljade ljudskih zivota ako se na kraju iskreno pokajao.
PS uzmi koju go hoces dzravu na svijtu pa ces vidjeti da vjerski sluzbenici zive puno bolje od ostatka stanovnistva i da je njihovo bogatstvo proporcionalno sa praznovjerjem tih ovcica
Ne znam stvarno sta hodze pricaju jer to je najvreovatnije poslije dzuma namaza,a zensko sam pa ne idem...
Ali znam da to po islamu nije moguce,za grijehe se kaje svakodnevno,onaj ko se nakon pokajanja vraca u grijeh pokazuje veliku slabost i to je grijeh,oprost daje Bog ,a ne neki dan,mjesec,objekat i sl.Neki dani ili mjesta su istaknuti kao podstrek vjernicima da izdrze ramazan,da obave hadz ako su u mogucnosti,a ne da ce im to sve grijehe obrisati bez obzira na sve prethodno,grijesi ce biti obrisani onom koji se za njih iskreno pokaje ,ne cini ih vise,a uz to obavi i slijedi islamske duznosti!
znam ja sta pricaju jer sam posjecivao dzamije redovno i slusao dok su se ostala djeca i omladinci da izvines zaje*avali tokom hutbi, i naravno razmisljao o tome sta hodze pricaju i zakljucak uvijek bio isti, kao i nakon citanja tvog posta: a ja sra*ja u PMpo tome sta si napisala ja se lijepo pokajem, naravno iskreno, 5 min pred smrt i vidimo se ja i ti u dzenetu, jel tako, jer znam da pretendujes da budes tamo
Znalac:
ja koliko znam zabranjeno je psovati na forumu, pa te molim da ukazes na moje provke; koliko znam izvrsio sam autocenzuru, tako da nisi u pravu...
Evo ovdje si psovao,naravno nije ti palo na pamet da bolje od tebe poznajem islamske propise vec si ih nazvao sr...
Ali posto sam ja pripadnica miroljubive religije nudim ti mir odnosno kraj ove nekonstruktivne prepirke
Last edited by nasa on 12/01/2013 00:52, edited 1 time in total.
znalac

#274 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by znalac »

miskin wrote:
joj izvini ja mislio da je to napisao pussysmoke, zato sam rekao tvoje trave. Nista treba si joj malo votke dati nek cugne ne pise ni za nju striktno, samo reci joj da ne mjesa, bit ce joj muka.

Slazem se, ima izreka da i đavo moze citirati ajjete u svoju korist. Samo da znas u kakvom bi ti blagostanju zivjeo samo da ovakvi kao ja dođu na vlast, nisi ni svjestan, spominjao bi nas do kraja zivota
Sumnjam, jer misljenja sam da su najgori oni ljudi koji u svom srcu ne mogu naci odgovore oko pitanja sta je dobro a sta zlo, te stoga odgovore na ta pitanja traze u drevnim knjigama pisanim od strane pecinara koji bi ih trebali poduciti da dobro treba ciniti radi nagrade i da zlo ne treba ciniti zbog kazne. Takvi nam sada upravljaju sve i nije nam dobro, i nece nam biti dobro sve dok ne bude vise onih koji osjecaju iznutra sta je dobro a sta zlo od onih koji to moraju naucit iz nekakvih knjiga i predaja.
miskin

#275 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

@krox

Jesil gladan ili si tek ustao?
Post Reply